'' L Carnitine '' konulu sunumu gencdiyetisyenler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Advertisements

GEBELİK VE LAKTASYON DÖNEMİNDE OMEGA 3 KULLANIMININ KOGNİTİF FONKSİYONLAR ÜZERİNE OLAN ETKİSİ Uzm.Dr. Sena Kara Öncü.
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
TEKHARF Alkol İçimi.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
Yrd. Doç. Dr. M. Emin KAFKAS İnönü Üniversitesi/BESYO 2013
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
KARKAS ÖZELLİKLERİ BAKIMINDAN KARŞILAŞTIRILMASI
Esansiyel yağ asitleri
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
In Vitro Tahriş Deneyi Bilgilendirmesi (In Vitro Skin Irritation Test) Prof.Dr. Ahmet AYDIN Yeditepe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi.
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
Proteinler.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Beslenme ve Performansa Etkisi
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
YAZAR: Aylin TUTGUN ÜNAL
ARI ÜRÜNLERİ.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
DERS İÇERİĞİ 1.hafta = Beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, spor ve beslenme 2.hafta = Egzersizde enerji sistemleri, enerjinin hesaplanması, enerji dengesi.
Vücudun iskelet kasları tarafından oluşturulan her türlü hareketi sonucu enerji harcamasıdır. FİZİKSEL AKTİVİTE.
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR??
ORTAK SINAVLAR ÖĞRENCİ ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU SINAV YÖNETİMİ, MORAL MOTİVASYON VE REHBERLİK DAİRE BAŞKANLIĞI OCAK 2015.
SAĞLIKLI BESLENMENİN 10 ALTIN KURALI  Tek taraflı beslenme yemekte alınan hazzı ortadan kaldırdığı gibi ayrıca yemeğe karşı olumsuzluk geliştirir. Dengeli.
TRİATLON SPORCULARININ DOPİNGİN KULLANIM NEDENLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ Cemal GÜNDOĞDU* Evrim ÇELEBİ**
SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ
PROTEİNLER.
LİPİTLER (Yağlar).
Doç.Dr. FİKRET RAMAZANOĞLU Hazırlayanlar ELİF OFLU & K.TANYA ŞAMDAN
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “ ADIM ADIM SAĞLIK ” EĞİTİMLERİ.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ MENAPOZDA BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
INBOUND PAZARLAMADA SOSYAL MEDYA VE KADIN TÜKETİCİLERDE SATIN ALMA DAVRANIŞINA OLAN ETKİSİ Yrd. Doç. Dr. Pınar Bacaksız.
LİPİTLER (YAĞLAR)
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
PROTEİN TOZU GERÇEĞİ Kas büyümesi, yeterli protein varlığında egzersize cevap olarak meydana gelir. Protein suplemanları, kişinin diyeti proteinden yetersiz.
ERGOJENİK BESİNLER.
Sporcu Beslenmesi Konusunda Yapılmış Araştırmalar
Özlem KARA Birkan YAKAN Emin KAYMAK Mustafa KARA
YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.
ANTRENMAN BİLGİSİ “Kuvvet ve Kuvvet Antrenmanı” Doç.Dr. Ertuğrul GELEN
MONOSODYUM GLUTAMATIN ENDÜSTRİYEL ÜRETİMİ
L-KARNİTİN ELİF KELOĞLU
PROTEİNLER 2.
Balneoterapi uygulama
Ezel Nur KORUR1 Erman ÖNCÜ2
Besin Destekleri 1996 yılında Amerika’ da genel nüfusun % 50’sinin, kolej sporcularının % 76’sının, vücut geliştirme sporu yapanların % 100’ünün besin.
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
VÜCUT KOMPOZİSYONU NEDİR?
Proteinler Proteinler DNA tarafından şifrelenen 20 amino asidin peptid bağları ile bağlanmasıyla oluşurlar. Vücuttaki toplam proteinin %45’i kaslarda geri.
SPORCU İÇECEKLERİ Spor içecekleri; sporcunun kaybettiği sıvı ve elektrolitlerle birlikte karbonhidrat da sağlayan, antrenman öncesi ve sonrası ile yarışma.
Adölesan Kızlarda Haftalık Demir Folik asit Desteği - Demir Eksikliği Anemisinin Yönetimi İçin Etkin Bir Beslenme Tedbiri Dr Burcu Aykanat Yurtsever Karadeniz.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
'ALABALIK (Oncorhynchus mykiss) MİLFÖY BÖREĞİ' NDE FARKLI PİŞİRME METOTLARININ ÜRÜNÜN DUYUSAL VE BESİNSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Nilgün Kaba, Bengünur Çorapcı*,
LİPİTLER.
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
Konu: 2. Ünite: BESİNLERİMİZ Kaliteli Eğitim Ayrıcalık değil, Haktır.
Sunum transkripti:

Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Derya BELLİ' ın hazırlayıp, sunmuş olduğu '' L Carnitine '' konulu sunumu gencdiyetisyenler.com sitemize yüklenmiştir. Derya BELLİ

L-Karnitin   Karnitin, karaciğer ile böbreklerde, iki elzem aminoasit olan "lizin" ve "metiyonin" den sentezlenmektedir. L-karnitin, serbest yağ asitlerinin mitokondriyal membrandan geçişini hızlandırarak, yağ asitlerinin oksidasyonunu ve enerji için kullanımını sağlar. Kas glikojeninden tasarruf edilebildiğinden, ayrıca pürivatın etkisini azaltarak, yorgunluğa neden olan laktat birikimini düşürür.Ve böylece egzersiz süresinin uzamasını sağlayabildiğinden,ergojenik olarak kabul edilmektedir.

L-Karnitin ve Egzersiz L-Karnitin aslında bir egzersiz desteğidir L-Karnitin ve Egzersiz L-Karnitin aslında bir egzersiz desteğidir. Egzersiz sırasında yağ asitlerinin mitokondrilere taşınarak yakılmasını sağlar. En uygun kullanma zamanı egzersiz programlarından öncedir. L-carnitine ‘in aynı zamanda yorgunluğu azalttığı ve iştah kesici olarak görev yaptığı da bulgular arasındadır.

L-Carnitine kullanırken düzenli egzersiz yapılmalıdır.

L-Carnitinin Doğadaki Kaynakları Bitkisel besinler az miktarda L-karnitin içerirken, hayvansal besinler L-karnitin açısından daha zengindir. Bitkisel ve hayvansal kaynaklı yağlar L-karnitin içermemektedir. İnsan vücudunda iskelet kası, kalp, karaciğer, böbrek ve beyin dokuları L-karnitin biyosentezi yapabilmektedir. Bununla birlikte iskelet ve kalp kasında daha yüksek yoğunlukta L-karnitin bulunmaktadır (Pons ve ark 1997, Anonymous 2003c).

Doğada L-karnitin sadece L-formunda bulunur Doğada L-karnitin sadece L-formunda bulunur. D-formu kimyasal olarak üretilir. Bir diğer form olan D-L formu ise bu iki aktif maddenin %50’sini içerir. Çalışmalardan elde edilen verilere göre, D formu,(L-karnitinin yağ asitlerinin sitoplazmadan mitokondriye taşınmasından sorumlu) L-karnitin translokaz enzimini inaktif ettiği ve böylece vücutta enerji kaybına yol açtığı belirlenmiştir (Baumgartner ve Blum 1997b).

Doz L-Carnitine 1000-3000 mg arası dozlarda kullanılabilir Doz L-Carnitine 1000-3000 mg arası dozlarda kullanılabilir. Belirtilen doz aralığında herhangi bir yan etkiye rastlanmamıştır. Yüksek dozlarda ; bulantı,kısma,ishal ve vücutta kokma görülebilir.

1)Sıçanlarda karnitinin yüzme egzersizi dayanıklılık süresine etkisi Gereç ve Yöntem Bu çalışma, ağırlıkları 250-300 g arasında değişen, 20 adet erkek Wistar albino sıçan üzerinde yapıldı. Deney grubuna (10 sıçan) intraperitoneal yoldan 100 mg/kg/gün karnitin, kontrol grubuna (10 sıçan) ise plasebo 20 gün süre ile verildi. Hem kontrol (plasebo öncesi ve sonrası) hem de deney (karnitin öncesi ve sonrası) grubuna yüzme testi uygulandı.

Bulgular Deney grubu karnitin sonrası yüzme egzersizine dayanma süresi kontrol grubu plasebo sonrası ile karşılaştırıldığında (p=0,023, P<0,05) ve karnitin öncesi ile karşılaştırıldığında (p=0,013; P< 0,05) anlamlı olarak yüksekti. Kontrol grubu plasebo sonrası yüzme egzersizine dayanma süresi plasebo öncesi ile karşılaştırıldığnda anlamlı olarak fark yoktu (p=0,285;P>0,05).

2)Araştırma Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Sağlığı ve Hayvansal Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezinde bulunan deneme kümesinde yürütülmüştür. Araştırmada hayvan materyali olarak özel bir tavukçuluk işletmesine ait kuluçkahaneden sağlanan 312 adet günlük Avian Farms broyler erkek civcivler kullanılmıştır. Rabie ve ark. enerji düzeyleri aynı ancak sırasıyla %18, %20 ve %22 ham protein içeren rasyonlara L-karnitin katkısı yaptıkları çalışmalarında, ham protein düzeylerinden bağımsız olarak L-karnitin katkısının, broylerlerin canlı ağırlık kazancı ve yemden yararlanma oranını önemli ölçüde iyileştirdiği, abdominal yağ ağırlığını ise azalttığını saptamışlardır.

Iben ve ark. lizin ve metiyonin yönünden optimum ya da %20 oranında eksik olan iki temel rasyona, 20 mg/kg dozda L-Karnitin ekledikleri çalışmalarında: optimum düzeyde amino asit İçeren gruptaki hayvanların canlı ağırlıklarını, esansiyel amino asitler yönünden yetersiz beslenenlere göre %4.55 oranında daha yüksek bulmuşlardır. Optimum düzeyde lizin.,metiyonin ve L-karnitin içeren rasyonla beslenen broylerler L-karnitin içermeyen yemle beslenen gruptaki hayvanlardan %2.7 oranında daha yüksek canlı ağırlığa ulaşmışlardır. Lizin ve metiyonin yönünden yetersiz fakat L-karnitin katkılı rasyonla beslenen broylerler, L-karnitin katkısı yapılmayanlara göre %3.02 oranında daha yüksek canlı ağırlığa sahip olmuşlardır. Araştırmacılar broyler rasyonlarına 20-50 mg/kg dozda L-karnitin eklenmesinin olumlu sonuçlar elde etmek için yeterli olduğunu bildirmişlerdir

3)Bu çalışma Ağaoğlu My Club adlı özel bir spor kulübünde, 01. 12 3)Bu çalışma Ağaoğlu My Club adlı özel bir spor kulübünde, 01.12.2013 ile 30.02.2014 tarihleri arasında yaşları 20 ile 45 arasında değişmekte olan toplam 100 vücut geliştirme ile ilgilenen spor hocası ile yapılmıştır. Çalışma kapsamına ilişkin genel bilgi ve beslenme alışkanlıklarını saptamak amacıyla bir anket formu uygulanmıştır. Beslenme durumunun belirlenmesi için besin tüketim sıklığı formu doldurulmuştur. Katılımcıların %69‟unun haftada 5-6 gün,%27‟sinin her gün, %4‟ünün haftada 3-4 gün spor yaptıkları görülmektedir. Katılımcıların %92‟si sporcu destek ürünleri kullanmaktadır. Sporcu destek ürünü kullanan 92 katılımcıya hangi destek ürünleri kullandıkları sorulduğunda %100‟ü whey protein tozu, %31.5‟i amino asit, %17.4‟ü glutamin, %15.2‟si Lcarnitin,%13‟ü BCAA, %8.7‟si CLA, %7.6‟sı kafein, %6.5‟i nitrik oksit, %4.3‟ü arjinin,%3.3‟ü kreatin, %3.3‟ü steroid ve benzeri ürünler kullandıklarını söylemiştir.

Haftada 3 gün ve üzerinde spor yapan kişilerin vücut yağ (%) düzeyleri, hergün spor yapan kişilerden anlamlı şekilde yüksek bulunduğu saptanmıştır (p:0.043;p<0.05). Günde 0-50gr arasında whey protein tozu tüketen kişilerin vücut yağ (%) düzeyleri, günde 50-100 g whey protein tozu tüketen kişilerden anlamlı şekilde yüksek bulunduğu saptanmıştır (p:0.048; p<0.05). Sporcu destek ürünü kullanmayan kişilerin günlük yağ (g) ortalamaları, sporcu destek ürünü kullanan kişilerden anlamlı şekilde yüksek bulunduğu saptanmıştır(p:0.036; p<0.05).

KAYNAKLAR Dyt. BORA,Zehra (2015, 21 Ocak). Spor Salonunda Çalışan Vücut Geliştirme ile İlgilenen Spor Hocalarının Beslenme ve Takviye Destek Ürün Tüketim Durumlarının Saptanması.ErişimTarihi:19.11.2015,http://acikerisim.baskent.edu.tr:8080/xmlui/handle/baskent/2139 Gültük, Sefa ; Demirkazık, Ayşe ; Erdal, Sena; Demir,Tuncer (2007,2 Mart).Sıçanlarda karnitinin yüzme egzersizi dayanıklılık süresine etkisi. Erişim Tarihi:20.11.2015, http://www.erciyesmedj.com/sayilar/231/buyuk/pdf_EMJ_213.pdf UMUTLU,Umut(2012). L- karnitin Uygulamasının Ratlarda Bazı Lipit Parametreleri Üzerine Etkisi. Erişim Tarihi:20.11.2015, http://acikerisim.selcuk.edu.tr:8080/xmlui/bitstream/handle/123456789/1289/316850.pdf?sequence=1 KURT, Özge ; EL,Sedef Nehir (2011). Biyoaktif Bir Gıda Bileşeni L-karnitin: Beslenme ve Sağlık Açısından Önemi ve Biyoyararlılığı. Tübav Bilim Dergisi. Cilt:4, Sayı:2, Sayfa:97-102. Erişim Tarihi:21.11.2015, http://dergipark.ulakbim.gov.tr/tubav/article/viewFile/1013000123/1013000174 ELİBOL,Batuhan(2013).Besin Destekleri; L-karnitin Nedir?. Erişim Tarihi:21.11.2015,http://www.besindestekleri.gen.tr/l-carnitine-nedir-yag-yakma-surecinde-kullanimi.html GEZEN, Şerife Şule; BALCI,Faruk; KARDEŞ,Serdar; PETEK,Metin; DENİZ,Gülay(2003) Enerji ve Protein Düzeyleri Farklı Rasyonlara L-karnitin Katkısının Broyler Performansı ve İç Organ Ağırlıklarına Etkisi. Erişim Tarihi:28.11.2015, İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. Cilt 29 (Sayı:2), syf:229 –240, http://www.journals.istanbul.edu.tr/iuvfd/article/view/1019020079 PANCARCI,Şükrü Metin; KAÇAR, Cihan; ÖĞÜN, Metin; GÜNGÖR,Örsan ;GÜRBULAK,Kutlay ; ORAL, Hasan; KARAPEHLIVAN,Mahmut; ÇITIL,Mehmet. (2007)Kafkas Üniv Vet Fak Derg.Cilt 13 (Sayı:2), syf:149-154 http://abs.kafkas.edu.tr/upload/126/Effect_of_L_carnitine_administration_on_energy_metabolism_during_periparturient_period_in_ewes.pdf