Doğal lİfler Esra ÇINAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇÖZGÜ HAZIRLAMA.
Advertisements

PFOS ve türevleri Perfluorooktano sülfonik asitler (PFOS) bir tuz şeklinde ya da büyük polimerlere katkı olarak kullanılan, flor bileşenlerine tamamen.
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
NONWOVEN NEDİR? NASIL ÜRETİLİR? NERELERDE KULLANILIR?
REAKTİF GÜÇ KOMPANZASYONU VE HARMONİKLER
TEKSTİL TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ
Fiziksel Büyüklüklerin Ölçülmesi
POLİPROPİLEN Hazırlayan: NİHAN KAŞMER
PERİYODİK TABLO ALİ DAĞDEVİREN.
MEKANİK TESTLER MEKANİK TESTLER.
ISININ YAYILMA YOLLARI
S CAMI (STRENGHT GLASS)
MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
GLASS CLOTH (CAM ELYAF).
YRD.DOÇ.DR. MÜGE YÜKSELOĞLU
Genel Kimya 101 Laboratuarı Deney 8: İnorganik Polimer
ISI VE SICAKLIK.
Doç.Dr. Hasan Sabri Öztürk
Karboksilli Asitler.
KÖMÜR VE OLUŞUMU.
Madde ve özellikleri.
3. Ünite 9. sınıflar MADDEYİ TANIYALIM
BASED SPACE SOLAR ENERGY UZAYA KONUŞLANMIŞ GÜNEŞ ENERJİSİ.
Yüksek Lisans Semineri Danışman : Prof. Dr. İbrahim MUTLU
NASIL SINIFLANDIRILIR?
Isının Yayılma Yolları
ÇEKME DENEYİ.
BETONDA DONMA-ÇÖZÜLME VE DENİZ SUYU OLAYI ETKİSİ
İPEĞİN ÖN TERBİYESİ - SERİSİN UZAKLAŞTIRMA Hazırlayan Sema MUTLU
FİLAMENT İPLİK ÜRETİMİ
DOĞAL LİFLER.
POLYESTER BOYAMA MERYEM YİĞİT.
E-CAMI S-CAMI VE C-CAMI
PATLAMA MUKAVEMETİ TESTİ
ISI VE NEM TRANSFERİ AÇISINDAN KONFORLU T-SHİRT TASARIMI
TEKSTİL LİFLERİ YAPAY LİFLER.
BEZAYAĞI ÖRGÜSÜ VE BEZAYAĞI ÖRGÜSÜNDEN TÜRETİLMİŞ ÖRGÜLER
TEKSTİLDE NANOLİFLER, KULLANIM ALANLARI VE NANOLİF ÜRETİM YÖNTEMLERİ
Hayvansal Lifler.
KONU 1 (1.Hafta) İLERİ ORGANİK KİMYA
LEVENT BOYAMA MAKİNESİNDE BOYAMA
POLYESTER.
T A Ş L A M A OTOMOTİV MAKİNE İŞLEMLERİ Yrd. Doç. Dr. Can ÇINAR
REAKTİF BOYAR MADDELERLE BASKI YAPMA
ASİT BOYARMADDELERLE BOYAMA
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
MALZEMELERİN SINIFLANDIRILMASI
Öğretim teknolojileri ve öğretim materyal tasarımı
SÜRTÜNME HASLIĞI TESTİ
DÜĞME NEDİR ? Düğme ; kapama ve süsleme amaçlı giysiye tutturulan üç boyutlu bir malzemedir ve giysiyi kapamak için bir ilikten geçirilir . Düğmeler ,
Dikiş İpliğinin Tarihçesi
ISI VE SICAKLIK.
SUNİ (REJENERE) LİFLER
TEKSTİL VE HAMMADDELERİ
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
Kumaş Nedir?.
BİTKİSEL LİFLER (Kenevir, Jüt, Rami)
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
BİTKİSEL LİFLER.
YAPAĞI VERİMİ.
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
ISI VE SICAKLIK.
TEKSTİL HAMMADDELERİ TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI
ÖLÇME DEĞERLENDİRME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Tekstil Hammaddelerinin Genel Özellikleri
Liflerin Fiziksel Özellikleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GÖRÜNÜR IŞIK Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar renk tonu veya.
Sunum transkripti:

Doğal lİfler Esra ÇINAR

Tekstİl Lİfİnİn TanImI ve YapIsI Giyim ihtiyacı insanların temel ihtiyaçlarından birisidir. Yaşamın her alanında çeşitli tekstil materyalleri kullanılır. Tekstil, elyafın elde edilmesinden tüketicinin istediği özelliklere sahip bir materyal haline gelinceye kadar geçirdiği aşamalarla ilgili bir terimdir.

Belirli uzunluk, incelik ve mukavemeti olan yumuşak, sarılmaya, eğrilmeye ve bükülmeye uygun maddeye tekstil endüstrisinde lif denir. Tekstilde kullanılan ham maddeye elyaf adı verilir. Elyaf; lif kelimesinin çoğulu olup, gerilebilme ve kopma mukavemeti ile bükülebilme (eğrilebilme), birbiri üzerine yapışabilme yeteneği olan ve boyu enine göre çok uzun olan renkli veya renksiz lif topluluğuna denir.

Tekstİl Lİflerİnİn SInIflandIrmasI Doğal Lifler Yapay Lifler

DOĞAL LİFLER

YAPAY LİFLER

Tekstil Lifinin Temel Özellikleri Tekstil lifinin değeri, sahip olduğu bazı temel özelliklere göre belirlenir. Bu özellikler: Uzunluk, İncelik, Mukavemet, Parlaklık, Eğrilme yeteneği, Uzama ve esneklik, Yoğunluk, Nem çekme, Isıdan etkilenme, Işıktan etkilenme, Kimyasal reaktiflerden etkilenme, Elektriksel özellikler, Uzunluk

Kısa Lifler Kesiksiz (filament) Lifler

İncelik Elyafın bir diğer özelliği de enine kesitinin(çapı) büyüklüğü ve biçimidir. Bu büyüklük, elyafın inceliği olarak da belirtilir. Lifin enine kesitinin boyutu, yani çapı, doğrudan doğruya ölçülemez; dolaylı olarak verilir. Çünkü çok az lifin enine kesiti yuvarlaktır ve standart bir çapa sahiptir.

Mukavemet Elyaf, iplik ve kumaşın dayanıklılığını ölçen cihazlara “mukavemet ölçüm cihazı” denir. Elyafın, iplik veya kumaş haline gelinceye kadar uğradığı gerilimlere karşı, kopmadan durmasına dayanıklılık denir. Parlaklık Parlaklık düzgün bir yüzeyden ışığın yansıması ile oluşur. Lifin parlaklığı, üzerine düşen ışığı yansıtmasına bağlıdır.

Eğirme Yeteneği Her lifin iplik haline gelebilmesi için eğrilme yeteneğine sahip olması gerekir. Uzama ve Esneklik İki ucundan tutularak çekilen lif esneyerek kopmadan bir miktar esneyebilir. Lif bırakıldığında tekrar eski haline döner. Buna esneklik denir.

Yoğunluk

Nem Çekme Özelliği Tekstil liflerinin, belli sıcaklık ve rutubette sıvıları emme(içine çekme) kabiliyetidir. Emilen sıvı miktarı, elyaf türüne ve ortamın rutubet miktarına göre değişir. Liflerin nem çekme özelliği; iplik, dokuma, ağartma ve boyama işlemleri için gereklidir. % Nem: Tekstil materyalinin absorpladığı su miktarının, nemli materyal ağırlığına oranıdır. Mutlak nem: Tekstil materyalindeki su miktarının, kuru materyal ağırlığına oranıdır.  

Isıdan Etkilenme Özelliği Isının organik bileşiği kimyasal olarak etkilemesi olayına "yanma" denir. Termoplastik lifler, belirli bir sıcaklığa erişildiğinde, bozulma ve yanma olayı başlar. Sentetik lifler ve yapay lifler bu yapıdadır. Non-Termoplastik lifler, yanma noktası sıcaklığına erişildiğinde, yanarlar ve geriye bir miktar kül bırakırlar.

Işıktan Etkilenme Özelliği Işık bir enerji türüdür. Bu nedenle organik bir bileşik olan lifler, uzun zaman içinde ışık enerjisinden etkilenir.

Kimyasal Reaktiflerden Etkilenme Lif, kendisini oluşturan polimerin yapısına bağlı olarak, asit, baz, yükseltgen maddeler gibi kimyasal reaktiflerden etkilenir. Bu etkilenme her lif türü için farklıdır.

Elektriksel Özellikler Tekstil liflerinde, iplik, kumaş yapımı ve diğer işlemlerde sürtünmeden dolayı statik elektriklenme meydana gelir.

TEŞEKKÜRLER…