Faktör EKSİKLİKLERİNE BAĞLI KANAMALAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİABETLİ HASTALARDA CİNSEL SAĞLIK
Advertisements

DİSMENORE Dr.Gülşah Alan.
İlaç Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
HEMİPLEJİ VE TEDAVİ PROGRAMI
TÜRK HEMATOLOJİ DERNEĞİ EĞİTİM ÇALIŞMALARINDAN 2012
GEBE KALMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER
Antiagregan ve Antikoagülan Tedavi
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
DİSMENORE DR.GÜLAY ŞAHİN.
Toksikoloji Akıl Kartları
İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi
KONSTİPASYON (KABIZLIK)
KALITSAL HASTALIKLAR İBRAHİM AKDAĞ 8 / A 54.
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinde Tedavi
EDİNSEL KOAGÜLASYON BOZUKLUKLARI
KAN TRANSFÜZYONLARI VE KOMPLİKASYONLARI
Fibrinolizis Prof. Dr. Asuman Gölgeli.
İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
OLGU 11 Prof. Dr. Hidayet SARI.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
BEL BACAK AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
Yard. Doç. Dr. Özlem Solak AKÜ FTR AD
OLGU 5 Prof. Dr. Hidayet SARI.
OLGU 3 Prof. Dr. Hidayet SARI.
YÜZMENİN SAĞLIK AÇISINDAN OLUMLU ETKİLERİ
HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROMDA PLAZMAFEREZ
BEL veDİZ AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
DİZ AĞRISI VE SIRTTA TUTUKLUK OLAN HASTA AYIRICI TANISI
BEL KALÇA AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
BOYUN AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
OLGU 10 Prof. Dr. Hidayet SARI.
OLGU SUNUMU.
OLGU 2 Prof. Dr. Hidayet SARI.
İLAÇ UYGULAMASIYLA İLGİLİ TEMEL KURALLAR
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Onkoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 26 Mayıs 2015 Salı Ar. Gör. Dr. Oktay Kuloğlu.
DİZ AĞRISI OLAN HASTA AYIRICI TANISI
Sigara içmeyenlerde kalp krizine rastlanması olasılığı sigara içenlere oranla önemli ölçüde azdır. Sigara içmiş olup ta bırakanlarda da kalp krizi ihtimali.
TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ
YENİDOĞANIN HEMOLİTİK HASTALIĞI VE TEDAVİSİ
HEMOFİLİLİ ÇOCUĞUN BAKIMI
HEMİPLEJİK HASTADA GÖRÜLEN DİĞER PROBLEMLER
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN BESLENMESİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 1 Aralık 2015 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm.
Sağlık Slaytları İndir
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ
WARFAİNE BAĞLI KANAMA Doç. Dr. Siret Ratip Hematoloji Departmanı, Acıbadem Hastanesi.
Tarsal Tünel Sendromu Dönem II Entegre Oturum 2016.
HASTA KİMLİĞİNİN DOĞRULANMASI
HEMOFİLLİ HASTALIĞI Hemofili hastalığı; Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerden faktör 8 (VIII) ve 9 (IX)’un hayat boyu eksik ve kanın pıhtılaşmasının.
Tik bozukluğu. Tik bozukluğu nedir? Tikler ani ve tekrarlayıcı kas kasılmaları sonucu yarı istemli bir şekilde ortaya çıkan hareket ve sesler olarak tanımlanabilir.
İV. DESTEK TEDAVi KULLANIMI: “ Pratik ipuçları ile” Hemşire pratiği: YATAKBAŞI İV. DESTEK TEDAVi KULLANIMI: Vazoaktif ilaçlar “ Pratik ipuçları ile” Prof.
SAĞLIKLI YAŞAMIN KORUNMASI Hazırlayan = Yakup Çelik
MENİSKUS YIRTIKLARI.
SEMA ÜNAL- NEZAKET GÖZÜN
Sunum Planı Çocuklarda görülen kanserler Görülme sıklıkları Nedenleri
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ DÖNEM SIVI-ELEKTROLİT TEDAVİSİ DERSİNE AİT DERS SONU DEĞERLENDİRME.
KAS İSKELET YARALANMALARINDA AKUT TEDAVİ
OSTEOARTRİT ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Herediter Anjioödem Dr. Mehmet KILIÇ.
SPORTİF REHABİLİTASYON
PERNİSİYOZ ANEMİ Vücudun yeteri kadar B12 vitaminine sahip olmamasından dolayı yeterli miktarda sağlıklı alyuvarın yapılamadığı bir durumdur.  intrensek.
Hematolojik Sorunu Olan Çocuk ve Hemşirelik Bakımı Yrd. Doç. Dr
YENİDOĞANIN HEMOLİTİK HASTALIĞI VE TEDAVİSİ
Trigeminal Nevralji Dr. Burak KAYA Doç. Dr. Serbülent Gökhan BEYAZ
açık kalp cerrahisinde kan koruma stratejileri
Sunum transkripti:

Faktör EKSİKLİKLERİNE BAĞLI KANAMALAR Dr.Engin KELKİTLİ

Herediter kanama bozukluğu Hemofili A Faktör VIII eksikliği %80-85 1/10.000 Erkek Hemofili B Faktör IX eksikliği %15-20 1/50.000 Erkek Hemofili C Faktör XI eksikliği Tüm ırkları etkileyebilir.

X’ e bağlı RESESİF Hemofili A Xq28 26 exon Hemofili B Xq27 8 Exon 1/3 olguda Spontan Mutasyon

Faktör Düzeyi Hastalığın Derecesi Klinik Bulgu <%1 Ağır Spontan ve Ciddi kanamalar %1-5 Orta Travmaya Bağlı kanamalar >%5 Hafif Cerrahi Uygulamalrda Kanamalar

Damar yoluna aşırı özen gösterilmelidir. Herhangi bir girişimsel işlem öncesinde uygun faktör düzeyi sağlanmalıdır.  Optimal tedavi için hasta, doktor, tedavi merkezi arasındaki iletişim çok önemlidir. Damar yoluna aşırı özen gösterilmelidir. Tedavide çocukluk döneminde 23 ya da 25 G, erişkinlerde ise 19 ya da 21 G iğneler kullanılmalı, uygulama sonrası da 3-5 dakika bası yapılmalıdır.  Kas içi girişimlerden kaçınılmalıdır.  Analjezi için parasetamol güvenli bir seçenektir. Trombosit işlev bozukluğu yapan diğer ilaçların (aspirin, NSAİİ, klopidogrel gibi) kullanımından kaçınılmalıdır.  Hastanın aktif yaşamını engellemeyecek şekilde,olabildiğince travmadan uzak kalması sağlanmalıdır.  Hastanın, anne ve babanın yeterli eğitimi sağlandıktan sonra koruma ve hafif/orta kanamaların tedavisi ev şartlarında yapılabilir.  Düzenli egzersiz önerilmelidir. Travma oluşturabilecek sporlardan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. En uygun egzersiz yürüyüş ve yüzmedir.

Hemofili hastaları için plazma kaynaklı ve rekombinant ürünler mevcuttur.  Faktör VIII 1 İÜ/kg verildiğinde, plazma FVIII düzeyi %2 artar, yarılanma ömrü 8-12 saattir. İlk verilecek, kilo başına yükleme dozu hesaplanırken aşağıdaki formül kullanılır: Verilecek faktör miktarı = [Hedeflenen faktör düzeyi – Hastanın faktör düzeyi] x kg x 0.5 İlk doz yukarıda hesaplandığı şekilde verildikten sonra, eğer başlangıçta hedeflenen faktör düzeyi korunmak isteniyorsa bu yükleme dozunun yarısı 8-12 saatte bir tekrarlanır.

Plazma kaynaklı Faktör IX 1 İÜ/kg verildiğinde, plazma FIX düzeyini %1 arttırır, yarı ömrü 18-24 saattir, ilk yükleme dozu hesaplanırken aşağıdaki formül kullanılır. Verilecek faktör düzeyi = [Hedef faktör düzeyi – Hastanın faktör düzeyi] x kg x 1  İlk doz yukarıda hesaplandığı şekilde verildikten sonra, eğer başlangıçta hedeflenen faktör düzeyi korunmak isteniyorsa, bu yükleme dozunun yarısı 18-24 saatte bir tekrarlanır.

Faktörler en az 5 dakika süre ile, yavaş damar içi bolus şeklinde uygulanmalıdır. (erişkinde 3 ml/dakika, çocukta ise 100 İÜ/ dakikayı aşmamalıdır).

TDP DESPOPRESSİN ANTİFİBRİNOLİTİKLER

Eklem kanamalarına yönelik genel uygulamaların tanımlanması yapılan işlemlerin baş harfleri ile RICE olarak tanımlanır Rest-istirahat, Ice-buz, Compression-kompresyon, ElevationYukarıda tutma. Ancak korumanın önemi bu konuda da anlaşılınca, önlenme kelimesi de eklenince RICE, PRICE (P=Protection) olarak değiştirilmiştir. Buz uygulaması şişlik ve ağrı azalana kadar veya eklem bölgesindeki derinin sıcaklığının azalmasına kadar devam edilir ki, bu da yaklaşık 10-20 dakika kadar sürer. Buzun direkt deriye teması engellenmelidir.