Temel Bilgi Teknolojileri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FATİH İÇİN TEMEL BT KULLANIM KURSU
Advertisements

Anakartlar Sistemin merkezi bileşenidir.
ANAKART.
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI
BİLGİSAYAR KULLANIMI KURSU
Neler Öğreneceksiniz ? Windows ve temel bileşenleri,
BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ
İnternete Nasıl Bağlanırız?
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
BİLGİSAYAR NEDİR?.
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
Kasalar Kasanın içinde anakart takma tepsisi, güç kaynağı yuvası, birkaç tane 5.25" ve 3.5"luk yuvalar -ki buralara sabit disk ve CD-ROM sürücü gibi aygıtlar.
BİLGİSAYAR SİSTEMİ.
BLG 201 ŞAHİN AKDAĞ.
Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
Temel Bilgi Teknolojileri
TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI
BİLGİSAYAR DONANIMI SELİN POSBIYIK 9/H 551 SIDIKA RODOP ANADOLU LİSESİ
A.ŞAHİN ŞUBAT 2004 Abdulmuttalip ŞAHİN Master Formatör ©
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI
CEIT 101 Teorik Emrah Soykan - Konu 5 -.
İŞLETİM SİSTEMİ WİNDOWS AYARLAMA Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dsi Baraj Orta Okulu.
Başlat menüsü ve öğeleri
İnternet'e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir?
Bilgisayar nedir? Bilgisayar; Zor ve karışık hesaplar yapabilen büyük miktarlardaki bilgileri depolama kapasitesine sahip otomatik bir cihazdır.
DONANIM BİRİMLERİ.
DENETİM MASASI Windows XP - 7.
Windows XP Konu: Denetim Masası Windows 8 Windows XP Windows 7.
DENETİM MASASI ÖĞELERİ
DENETİM MASASI   Kendimize ait olan bir bilgisayarın özelliklerini görmek ve çeşitli ayarlamalar yapmak için DENETİM MASASI kullanılır.
Bilgisayar Ağları.
Denetim Masası Ms. Windows 8.1
DENETİM MASASI.
BİLGİSAYAR TERİMLERİ.
DONANIM VE YAZILIM.
Temel Bilgi Teknolojileri
İnternet'e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir?
Ağa bağlı olan bir bilgisayarda, kullanıcının dosyaları ve dizinleri ağa bağlı olan başka bir kullanıcı tarafından kullanılabilir. Kullanıcı dosyalarını.
Bilgisayara bilgilerimizi saklayabiliriz.
DONANIM BİLGİSAYAR PARÇALARI.
Bilgisayar Donanımı Bilgisayarın elle tutulup gözle görülen parçalarına donanım denir. Bilgisayar kasasının içindeki parçalara iç (dahili) donanım, dışındaki.
1 Genel Olarak Pazarlama Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN.
FARE VE KLAVYE ÖĞR. GÖR. A. ÇAĞLAR ERKAN.
Hafta2 Bilgisayar Donanımı Dersi
DONANIM VE YAZILIM Hazırlayan: Ad Soyad.
Bilgisayar Donanımları
BTP 106 Bilgisayar Donanımı
İnternet Nedir İnternet, birçok bilgisayar sistemini birbirine bağlayan, dünya çapına yayılmış olan bir iletişim ağıdır yılında ABD Savunma Bakanlığı.
DONANIM VE YAZILIM.
Bilişim Teknolojileri 5.ve 6. Sınıflar için ders notu
Bilgisayar Donanımı Dersi
Ünite II: Bilgisayarı Kullanma ve Yönetme Basit Düzenlemeler Yapma Dosyaları Düzenleme Yazdırma.
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMLERİ
Giriş ve Çıkış Birimleri
Yazılım Kurulumu ve Yönetimi Ders VI
Eğitmen için not; Bu modülde öncelikli olarak etkileşimli tahtanın ve tahta yazılımının kullanımı verilecektir. Öğretmenlerin etkileşimli tahta ile ilk.
BİLGİSAYAR NEDİR?.
Bilgisayar Donanımı Dersi
Neler Öğreneceksiniz ? Windows ve temel bileşenleri,
BİLGİ SAYAR.
GÖREV YÖNETİCİSİ Görev Yöneticisi Görev Yöneticisi - İşlemler
TEMEL BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ 03- İŞLETİM SİSTEMİ
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Donanım somut bir kavramdır. Bu nedenle donanımı, elle tutulur,
ÇEVRE BİRİMLERİ VE SORUNLARI HAZIRLAYAN  SEDANUR SOYUK.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
WİNDOWS SÜRÜMLERİ ARASINDAKİ FARKLILIKLAR
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
Bilgisayar Donanımı Dersi Bilgisayarın Mimarı Yapısı ve Çalışma Mantığı.
Sunum transkripti:

Temel Bilgi Teknolojileri Yrd. Doç. Dr. Doğan Aydoğan

DONANIM SORUNLARINI ÇÖZMEK Bilgisayarların bir çok problemi kullanıcı tarafından çözümlenebilir. En yaygın sorunlar Donanım sorunları Yazılım ve Sürücü Sorunları Virüs ve Trojen Sorunları

YAYGIN SORUNLAR - ISINMA Bilgisayarlar elektronik aletlerdir ve özellikle yaz aylarında çok ısınırlar. Bilgisayar ısınma problemi yaşadığında, aniden kapanmaya başlar. Bunun nedeni BIOS’un elektronik aletlerin yanmasını engellemek için belirli bir ısınız üzerine çıkıldığında bilgisayarı kapatacak şekilde ayarlanmasıdır. Bilgisayar sürekli aniden kapanma problemi yaratıyorsa ısınma sorunu düşünülmelidir. Bilgisayar kapandıktan sonra, tekrar açılırken BIOS ekranına geçerek, işlemcinin ısısı kontrol edilebilir. Eğer 70 derecenin üzerindeyse ciddi bir ısınma sorunu var demektir. Isınma sorunu olduğunda bilgisayarın hava delikleri temizlenmeli, kasa içindeki fan kürdan benzeri bir çubuk ile dikkatlice temizlenmeli. Sorun çözülmediyse işlemcinin «termal sıvısı» yenilenmelidir.

YAYGIN SORUNLAR – DÜZGÜN KAPATMAMA Düzgün kapatılmayan bilgisayarlar, işletim siteminde ya da programlarda sorun çıkartmaya başlar. Bu nedenle bilgisayarı Başlat – Kapat sekmesinden kapatmalıyız. Bilgisayarımız bu komuta cevap vermiyorsa CTRL+ALT+Delete tuşlarına basarak Görev Yöneticisini çalıştırabilir ve buradan sorun çıkaran programı durdurabiliriz. Görev Yönetici’nde her programın RAM ve CPU (işlemci) kullanma oranları görünmektedir. Buradan bilgisayarı kilitleyen programı görüp, işlemi sonlandırabiliriz. Bazı virüsler kendini program gibi göstermektedir. Bu ekranda bir program sürekli yüksek seviyede işlemci ve RAM kullanıyor görünüyorsa virüs şüphesi vardır.

KABLOLU AĞ BAĞLANMA SORUNLARI Kablolu bağlantıda bir sorun varsa bu genellikle alt yapı ya da evimizdeki kablodan kaynaklanmaktadır. Bilgisayarımıza bağlı olan kabloyu başka bir bilgisayara taktığımızda sorun çözülüyorsa bilgisayarımızın bağlantı sorunu var demektir. Kablolu ADLS bağlantı sürekli bağlanma ve kopma sorunu yaşıyorsa, kablo bağlantımızda veya bağlantıyı ayıran düzenekte bir sorun olması yüksek ihtimaldir. Modemimizde İnternet ve ADSL ışıkları düzenli ve yeşil yanıyorsa Bilgisayardaki ayarlara göz atmakta fayda vardır. Denetim Masası – Ağ Bağlantıları Burada Yerel Ağ Bağlantısı ya da Local Area Connection sekmesi sağ tıklanarak Etkinleştir sekmesi seçilmelidir. Bu seçeneklerin hiçbiri çözüm sağlamıyorsa, internet servis sağlayıcının çözmesi gereken bir sorun olabilir.

KABLOSUZ AĞ BAĞLANMA SORUNLARI Diz üstü bilgisayarlarda kablosuz ağa bağlanmayı sağlayan bir tuş vardır. İlk olarak bu tuşun açık olduğu kontrol edilmelidir. Bildirim Alanından, bağlanmaya çalıştığımız ağın çekim alanında olup olmadığımızı kontrol ederiz.

KLAVYE SORUNU Eğer usb bağlantılı bir klavye kullanıyorsanız zaman zaman Bilgisayar açılışta bu aygıtı görmeyebilir. Klavyeyi USB girişine çıkarıp takarsanız NUM LOCK ya da Caps Lock ışıkları yanacaktır. Bilgisayarınız klavyeyi algılamıştır. Klavyelerde yaşanan en önemli sorun üzerine sıvı dökülmesidir. Üzerine sıvı dökülen klavye bilgisayardan ayrılarak, ters çevrilmeli ve sıvının buharlaşması beklenmelidir. Bazen klavyenin çalıştığı dil farklı algılanabilir ve bastığımız karakterlerden farklı bir karakter çıkabilir. Bildirim alanından klavye dilini düzelterek bu sorunu çözebiliriz.

SES ile İlgili Sorunlar Mikrofon ya da hoparlör kullanımında en önemli sorun aygıtların yanlış uçlara bağlanmış olmasıdır. Kırmızı yuva mikrofon, yeşil yuva hoparlör girişidir. Laptoplarda bu girişlerin üzerinde bağlanacak aygıtın simgesi bulunur. Bildirim Alanına gidilip ses sekmesi sağ tıklanarak uygun aletle ilgili ayarlar yapılabilir ve donanımın çalışıp çalışmadığı kontrol edilebilir. Kayıt Aygıtları sekmesi ses girişi ile ilgili ayarları Kayıttan yürütme aygıtları ses çıkışı ile iligili ayarları yapmamızı sağlar.

PROJEKTÖRE BAĞLANTI SORNULARI Çalışan bir bilgisayara, çalışan bir projektör bağlandığında ekrana görüntünün yansıması gerekir. Bunun için klavye üzerinde bir fonksiyon tuşu vardır. Bu tuş sayesinde projektöre bağlantı sağlanır. Win7 ile ekran bağlantı seçenekleri gelmiştir. Sadece Bilgisayar; Projektör Bağlantısını keser Kopyala; Bilgisayar ekranının aynısını projektöre aktarır Yay; Bilgisayar ve projektör iki farklı monitörün yan yana getirilmesi şeklinde çalışır Sadece projektör: Bilgisayar ekranını kapatır sadece projektör çalışır. Projektör renklerinde sorun varsa bilgisayara takılan kabloda gevşeme ya da giriş kafasında bozukluk vardır.

GENEL DURUMU İNCELEMEK Denetim Masası – Donanım ve Ses Adresinde «Aygıt Yöneticisi» sekmesini tıklayarak Bilgisayardaki tüm aygıtları listeleyebiliriz. Burada çalışmayan aygıtlar üzerinde sarı ya da kırmızı işaretçilerle belirtilmektedir. Aygıtı tıklayarak, detaylı açıklamaları okuyabiliriz. Sarı işaretler genel olarak, sürücü yüklenmediği için çalışmayan aygıtları göstermektedir. Sürücüyü yükleyerek bu sorunu çözebiliriz.

GÖRÜŞMEK ÜZERE