11. MUHASEBE ALANINDA DÜNYADAKİ ETİK KURALLAR VE İLKELER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Uluslar arası Muhasebeciler Federasyonu
Advertisements

Zinde İSG Etiği DRUZ.
MESLEKİ ETİK İLKELERİ Yrd.Doç.Dr. N. Mine TÜKENMEZ
MEDYA Medyayı Tanımak - Medya ve Meslek Ahlak İlkeleri -
MESLEKTE ETİK KURALLAR
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
Denetim (mali/iç) Ismael el Barzouhi, Denetim Müdürü
0 YÜCEL AKDEMİR TÜRMOB GENEL SEKRETERİ TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ UNION OF CHAMBERS OF CERTİFİED.
KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ İÇİNDEKİLER MİSYONUMUZ 2 VİZYONUMUZ 2 TEMEL DEĞERLERİMİZ 2  Dürüstlük 2  Tarafsızlık,
HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALAR
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI AVRUPA YATIRIM BANKASI
Uluslararası İş Etiği.
MESLEKİ DEĞERLER VE ETİK TESMER DERS NOTU
GELECEĞİ TAHMİN ETMENİN EN İYİ YOLU ONU YARATMAKTIR…
7.Hafta MESLEKİ DEĞERLER VE ETİK
ETİK DENETİMİ Etik risk göstergeleri, Bir etik programın incelenmesinde dikkat edilecek hususlar Etik denetimindeki muhtemel sorunlu alanlar Denetçilerin.
Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu
1. Adana Muhasebe Uygulamaları Sempozyumu
International Federation of Accountants Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu IFAC Tercüme Süreci ve Bölgede Yapılan Tercümelerin Durumu Jan Munro, Kıdemli.
BRENTON WOODS SİSTEMİNİN ÇÖKÜŞÜ VE KÜRESELLEŞME
VERGİ İNCELEMESİ, MÜKELLEF HAKLARI VE YMM’LERİN HAK VE SORUMLULUKLARI
Slide 1 Avrupa Birliği Tek Hizmetler Piyasası için Mesleki Niteliklerin Tanınması Henri Olivier FEE Genel Sekreteri FEE (Fédération des Experts Comptables.
AB’nin Etik ve Bağımsızlık ile ilgili Gerekliliklerinin Kabul Edilmesi ve Uygulanması - Polonya’dan Öğrenilen Dersler Maria Rzepnikowska Polonya Ulusal.
Denetçinin Sorumluluğu
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
ISQC 1 Quality Control for Firms that Perform Audits and Reviews of Historical Financial Information, and Other Assurance and Related Services Engagements.
Hazırlayanlar: Ahmed Özdemir Enes Sartaş Ali Caner Akyüz Atakan Cengiz
Meslekte Haksız Rekabet Osman Dinçbaş Güney SMMM A.Ş.
MESLEK MENSUPLARI AÇISINDAN TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Ahmet AKIN – Yeminli Mali Müşavir TÜRMOB Yönetim Kurulu Üyesi.
SERMAYE PİYASASI HUKUKUNA GİRİŞ
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
İKİNCİ BÖLÜM DENETİM STANDARTLARI
DENETİM VE DENETİME TALEP / DENETİM FAALİYETLERİ / MESLEK TEKNİĞİ.
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
İstanbul Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi
Bir REPARIS Sekreteryası Oluşturma Önerisi Viyana Mart 16, 2006.
Ersoy N, Akpınar A. KOU, Tıp Fak. Tıp Tarihi ve Etik AD.
KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU
ULUSLARARASI (IFAC) MESLEKİ AHLAK KURALLARI
1 KURUMSAL DEĞERLEME 2004 KONFERANSI GAYRİMENKUL DEĞERLEMESİ KONUSUNDA SPK DÜZENLEMELERİ SPK DÜZENLEMELERİ Deniz DERELİOĞLU ÖZÜTÜRK SPK Kurumsal Yatırımcılar.
Vedat ADAK 05 Nisan 2014 Cumartesi Kuşadası
5. TÜRKİYE ETİK KONGRESİ MUHASEBE ETKİNLİĞİNDE TEMEL İLKELER
5. TÜRKİYE HAKSIZ REKABET KONGRESİ
Türkiye’de Meslekî Eğitim ve Öğretimdeki Yeni Yaklaşımlar
Slide 1 AVRUPA’YA GİDEN YOL – MUHASEBE RAPORLAMA VE KURUMSAL GÜÇLENDİRME PROGRAMI Avrupa Muhasipler Federasyonu (FEE) nasıl yardımcı olabilir? Henri Olivier.
KAMU GÖREVLİLERİNİN UYMALARI GEREKEN ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ.
MESLEKİ ETİK.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi 04 Kasım 2015 KAMU’DA ETİK KÜLTÜRÜ.
Hazırlayan Bölüm / Departman Adı Hazırlayan Kişi Ad Soyad Hazırlayan Kişi Ünvan KOSGEB REHBERLİK VE DENETİM KURULU YÖNETMELİĞİ RG : 05/06/2011/ /02/2011.
İŞ VE İŞLETME AHLAKI.
7. TÜRKİYE HAKSIZ REKABET KONGRESİ Mesleğimizde Haksız Rekabet Haksız Rekabetle Mücadelede; Hizmet Kalitesi ve Meslek Kararının Rolü ve Önemi Ali Kamil.
YÖNETİMDE YENİ GELİŞMELER KURUMSAL YÖNETİM (CORPORATE GOVERNANCE)
20. KÖKENKÖKEN “Etik” terimi Yunanca ethos "töre" sözcüğünden türemiştir. Ancak tarihi süreç içerisinde töre sözcüğünden farklı anlamda kullanılmaya.
ETİKETİK «Neyin doğru ya da yanlış olduğunu ortaya koyan davranışsal kurallar topluluğu ya da ilkeler topluluğudur.» «Herhangi bir eylemin kabul edilebilir.
MUHASEBE MESLEĞİNDE NEDEN ETİK OLMALI? Muhasebe meslek mensupları açısından etik, moral ilkeler siteminin çalıştırılması, müşteriler, toplum ve diğer muhasebe.
Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkında.
Yolsuzluğun önlenmesİ ve etİğİn teşvİkİ İçİn teknİk destek projesİ
Devlet Muhasebe Standartları
12- Türkiye’de Muhasebe Meslek Etiğine Yönelik Yapılan Düzenlemeler   Meslek ahlakının ekonomik kalkınma çabalarını güdüleyici yöndeki etkileri araştırmacıların,
IOSCO (International Organization of Securities Commissions)
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
MESLEK ETİĞİ Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
Çıkar Çatışması ve Etİk
YENİ SAYIŞTAY KANUNUNDA ÖNGÖRÜLEN HESAP YARGILAMASI VE KANUN YOLLARI
Devlet Muhasebe Standartları
Prof. Dr. Yasemin ışıktaç
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
İş Ahlakı ve Sosyal Sorumluluk Anlayışı
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Sunum transkripti:

11. MUHASEBE ALANINDA DÜNYADAKİ ETİK KURALLAR VE İLKELER “Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu” diye adlandırılan ve uluslararası bazda muhasebe koşullarını ele alan federasyon 1990 yılında meslek ahlakı konusunda çalışmalara başlamış ve 1992 yılında meslek ahlakı komitesi öncülüğünde “Muhasebeciler İçin Meslek Ahlakı” yönetmeliğini yayınlamıştır. Bu yönetmeliğin yayınlanması esnasında ise Amerika’da çeşitli gruplarca yayınlanmış olan meslek ahlakı standartlarını, kanunlarını, kuralların ve yönetmelikleri baz olarak almışlardır. Uluslararası kuruluşlarca düzenlenen meslek etiği ilkelerine kısaca değinmemiz uygun olacaktır. Bu kuruluşların başında IFAC (Uluslar arası Muhasebeciler Federasyonu-International Federation of Accountants Ethics Committe) ve AICPA (Amerika Kamu Muhasebecileri Enstitüsü-The American Institute of Certified Public Accountants) gelmektedir.

IFAC’ın yayınladığı “Meslek Mensupları İçin Meslek Ahlakı Kuralları” yönetmeliği ilk uluslararası bazda hazırlanmış olun kurallar olması nedeniyle büyük önem taşımaktadır. Söz konusu yönetmelik iki kısımdan oluşmaktadır. Bunlardan Bölüm A tüm mesleği icra eden muhasebecilerine (serbest muhasebeciler, endüstri muhasebecileri, devlet muhasebecileri, devlet muhasebecileri, ticaret muhasebecileri ve eğitimciler) uygulanacakken, Bölüm B ise sadece piyasada çalışan serbest muhasebecilerine uygulanacak kuralları içermektedir.(16). Bu kurallar şu şekilde sıralanmaktadır.

BÖLÜM A- Tüm Meslek mensubu Muhasebecilere Uygulanacaklar Tarafsızlık Meslek Ahlakı İkilemlerinin Çözümü Mesleki Yeterlilik Gizlilik Vergi Uygulamaları Ülkelerarası Etkinlikler İlan Etme

BÖLÜM B- Serbest Muhasebecilere Uygulanacaklar Bağımsızlık Ücretler ve Komisyonlar Diğer Meslek Mensupları İle İlişkiler İlan ve Teşvik Müşterinin Parası Faaliyetlerin ve Uygulamanın Birbirine Uymaması

Genelde IFAC’ın meslek ahlakına ilişkin kuralları Amerika’dakilere benzer olsa da Vergi Uygulamaları ve Ülkelerarası Etkinlikler olmak üzere iki konuda farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Bunun nedeni ise meslek mensubu muhasebecilerin mesleklerini ülkelerarası bazda da yerine getiriyor olmaları sebebiyle ülkelerarası farklı vergi uygulamaları ve para birimleri dikkate alınarak bu kuralların konulması zaruriyeti ortaya çıkmıştır. Uluslararası Yüksek Denetim Kurumları Teşkilatı Enstitüsü Etik Kuralları (INTOSAI) Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsünün (IIA) Etik Kuralları Amerika’da Muhasebe Mesleğindeki Etikle İlgili Mevcut Düzenlemeler (AICPA) Uluslararası Muhasebeciler Federasyonunun (IFAC) Etikle ilgili Mevcut Düzenlemeleri

AICPA Mesleki Davranış Kuralları Yasası ise; dört bölümden oluşmaktadır. Bunlar; ilkeler, davranış kuralları, açıklamalar ve ahlaki hükümlerdir. Yasada yay›nlanan ilkeler (prensipler) sorumluluklar, kamu ç›kar›, dürüstlük, tarafsızlık ve bağımsızlık, mesleki özen ve verilen hizmetin niteliği ve kapsamı şeklinde sıralanmıştır. AICPA Mesleki Davranış Kuralları Yasasında yer alan kurallar bağımsızlık, dürüst ve tarafsız olma, genel standartlar, standartlara uygun davranma, muhasebe ilkeleri ile uyum, sır saklama, şarta bağlı ücret, meslek onuru ile bağdaşmayan faaliyetler, reklam yasağı, komisyon ve bilirkişi ücreti, meslek unvanı ve şirketleşme, meslek etiğine aykırı davranışlarla ilgili yaptırımlar şeklinde sıralanmaktadır.