Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü"— Sunum transkripti:

1 Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Dersin Adı: Sosyal Hizmet Tarihi Sorumlu Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Veli DUYAN Konu: Sosyal hizmette etik ikilemler ve çözüm yolları

2 Sosyal Hizmetin Etik Kuralları
Sosyal hizmetin etik kurallarının önsözünün dikkate değer bir özelliği de; sosyal hizmetin misyonunu temel alan altı temel değeri (hizmet, sosyal adalet, bireyin onuru ve değeri, insan ilişkilerinin önemi, dürüstlük ve güvenilirlik, yetkinlik) vurgulamasıdır (NASW 1999).

3 Etik kurallar mesleki sorumluluğun altı boyutuna işaret etmektedir
Etik kurallar mesleki sorumluluğun altı boyutuna işaret etmektedir. Bir başka ifadeyle etik kurallar altı genel alanda sosyal hizmet uygulamasının nasıl yapılacağı ve kararların nasıl verileceği konusunda yol göstericilik yapmaktadır. Bu alanlar; sosyal hizmet uzmanlarının müracaatçılara, meslektaşlara, uygulama ortamına, meslek elemanı olarak kendimize, mesleğe ve topluma ilişkin sorumluluklardır (NASW 1999).

4 Etik İkilemler 1980’li yılların başlarından ve ortalarından itibaren, sosyal hizmet etiği konusundaki literatürde etik kuram ve kavramların doğrudan ele alındığı yazılar yazılmaya başlanmıştır. Bu literatürün birçoğu standart etik kuramlar (deontoloji, teleoloji, konsekuentializm, faydacılık ve erdem kuramı) ve sosyal hizmet uzmanlarının karşılaştığı gerçek ya da varsayımsal etik ikilemler arasındaki ilişkiyi keşfetmek üzerine olmuştur.

5 Sosyal hizmet uzmanları müracaatçılara, işverenlere, meslektaşlara, mesleğe ve topluma karşı sorumluluklarını yerine getirirken çeşitli etik ikilemle ya da açmazla karşı karşıya gelmektedir.

6 Reamer (1982; 1995); sosyal hizmetin etik ikilemlerini veya açmazlarını gizlilik ve mahremiyet içeren iletişim, self determinasyon (bireyin kendi kararını kendisinin vermesi) ve korumacılık; doğruyu söyleme; yasalar, politikalar ve düzenlemeler; ıslık çalmak; sınırlı kaynakların dağılımı ile kişisel ve mesleki değerler olarak yedi başlık altında ele almaktadır.


"Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları