OSMANLI TARİHİ KURULUŞ DEVRİ 1299 1453.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kazanım 2. Kanıtlara dayanarak Osmanlı Devleti'nin siyasi güç olarak ortaya çıkışını etkileyen faktörleri açıklar.
Advertisements

1.
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
1. KAZANIM: Türkiye Selçukları döneminde Türklerin siyasal mücadeleleri ve kültürel faaliyetlerinin, Anadolu’nun Türkleşme sürecine katkılarını değerlendirir.
1.
KURULUŞ ÖNCESİ GENEL DURUM
OSMANLI TARİHİ KURULUŞ DEVRİ ( ).
OSMANLI DEVLETİ ( KURULUŞ DÖNEMİ )
TÜRK TARİHİNE YOLCULUK…
HAZIRLAYANLAR ERTUGRUL TAŞDEMİR HAKAN PARLAK MEHMET ERGİN
OSMANLI DEVLETİ KURULUŞ DÖNEMİ ( ).
Osmanlı Devleti’nin Kuruluşu
TÜRK TARİHİNE YOLCULUK
Hazırlayan Adı: Ercan Soyadı: Aşkan No:
ANADOLU TÜRK BEYLİKLERİ H.N.Y.
OSMANLI DEVLETİ KURULUŞ
Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ
OSMANLI DEVLETİ.
OSMANLI KURULUŞ DÖNEMİ ( )
Nurdan Gül Kökten MALAZGİRT SAVAŞI’NDAN SONRA ANADOLU DA
Salih Zeki Anadolu Lisesi
OSMANLI DEVLETİ KURULUŞ DÖNEMİ.
İSTANBUL’UN FETHİ Recep BOZKURT SLAYTIMIZ SESLİDİR.
HAÇLI SEFERLERİ.
KURULUŞ DÖNEMİ ÖSS- YGS SORULARI.
,.
DÜNYA GÜCÜ OSMANLI ‘’Anadolu Selçuklu Devleti zamanında ve Osmanlı İmparatorlu- ğu’nun Yükselme döneminde Anadolu’daki zanaatkarlar “lonca” denilen zanaat.
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
İSTANBUL’ UN FETHİ.
Duraklama Devri Siyasi Olayları
TARİH SAATİ CUMA BARAN ŞAHİN TARİH ÖĞRETMENİ
OSMANLI KURULUŞ DEVRİ HAZIRLAYAN S.TEKMEN.
Osmanlı Devleti’nin Kuruluş ve Yükselişi
Osmanlı tarihinde Yıldırım Bayezid'in 14()2'de Ankara Savaşı'nda Timur'a yenilmesiyle başlayıp 1413'te Çelebi Mehmed'in tahtı tek.
Kazanım 2. Kanıtlara dayanarak Osmanlı Devleti'nin siyasi güç olarak ortaya çıkışını etkileyen faktörleri açıklar.
ANADOLUNUN TÜRK YURDU OLMASI
ARDA KIRTASİYE. Orhan Gazi 1281 yılında doğdu. Annesi Malhun Hatun, babası Osman gazidir yılında 45 yaşında iken Osmanlı tahtına oturdu. Kardeşi.
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
OSMANLI TARİHİ KURULUŞ DEVRİ ( ).
5.HAFTA ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI 1. 2 Doğu ile Batrı arasında doğal bir köprü görünümünde olan Anadolu, coğrafi konumu, iklimi ve doğal güzellikleriyle.
OSMANLI TARİHİ KURULUŞ DEVRİ ( ). OSMANLI POLİTİKALARI İSKAN POLİTİKASI FETİH POLİTİKASI HOŞGÖRÜ POLİTİKASI DEVŞİRME SİSTEMİ.
SOSYAL BILGILER 3.ÜNİTE.  Anadolu daki ilk akınlar 4.yy hunlar ve 6.yy sibirler tarafından yapılmıştır. Ancak bu 2 türk boyunun amacı Anadolu ya yerleşmek.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN YÜKSELİŞİ / İstanbul’un Fethi
İstanbul’un Fethi.
Osmanlı Devleti kurulduğunda
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / Anadolu’nun Türk Yurdu Oluşu
OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
KAZANIM DEĞERLENDİRME TESTİ
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLUŞU / Anadolu Beylikleri Dönemi
OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
Bir soru Bir cevap BİLGİ YARIŞMASI
MALAZGİRT SAVAŞI’NDAN SONRA ANADOLU DA
( ) Şehzadeler padişah olabilmek için kardeşlerini öldürebilirlerdi.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU / Osmanlı Devleti’nin Hızlı Yükselme Sebepleri.
YARARLANILAN KAYNAK SOSYAL BİLGİLER DEV PAYLAŞIM ORTAMI
OSMANLI TARİHİ KURULUŞ DEVRİ ( ).
Kuruluş Devri Olayları
O S M A N L I D E V L E T İ Beylikten Devlete
SELÇUKLU DEVLETİ SİYASÎ TARİH
OSMANLI DEVLETİ Osman Gazi’nin Oğluna Şiirle Vasiyeti... Gölün kerestesi ile Çar solup, ‘’Hay!’’ de çeriye Bir yeni şehrü Pazar eyle, Dil geçidini.
Osmanlı devleti ordu teşkilatında kendinden önce kurulmuş olan Türk-islam devletlerini örnek almıştır. osmanlı devleti fetih politikası üzerine kurulmuş.
Türkiye(Anadolu) Selçuklu Devleti
Osmanlı Siyasi Tarihi (Kuruluş ve Yükseliş Dönemi)
XVII. YY. SİYASİ ORTAMINDA OSMANLI DEVLETİ
ÜÇ DÜZEN KAVGASI: ANKARA SAVAŞI ve SONRASI ANADOLU
OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞ DÖNEMİ HAZIRLAYAN : HASAN BASRİ POLAT
HAZıRLAYAN: DÜRDANE MELIKE ERBAŞ ELIF ECRIN YASSıKAYA ZEYNEP BERFIN TUNÇ 7/G.
1)- Bursa alındı(1326) 2)- Maltepe (Palekanon) Savaşı (1329) yapıldı. 3)- İznik ve Kocaeli fethedildi. 4)- Karesioğulları Beyliği Osmanlılara katıldı.
OSMANLI KURULUŞ.  Osmanlı Devleti’nin Doğuşu  Malazgirt Savaşı’ndan sonra birçok Türk boyu ile beraber Anadolu’ya gelen Kayılar, Türkiye  Selçuklu.
Sunum transkripti:

OSMANLI TARİHİ KURULUŞ DEVRİ 1299 1453

OSMANLILARIN SOYU

KURULUŞ DEVRİ PADİŞAHLARI Osman Gazi : 1281 – 1326 Orhan Gazi : 1326 – 1362 I.Murat : 1362 – 1389 Yıldırım Bayezit : 1389 – 1402 Fetret Devri : 1402 – 1413 Çelebi Mehmet : 1413 – 1421 II.Murat : 1421 – 1451 II.Mehmet : 1451 – 1481

Savaşlar ve Siyasi Olaylar 1302 Koyunhisar (Bafeon) Savaşı 1329 Maltepe (Palekanon) Savaşı 1363 Sazlıdere Savaşı 1364 Sırpsındığı Savaşı 1371 Çirmen Savaşı 1388 Ploşnik Bozgunu 1389 I. Kosova Savaşı 1396 Niğbolu Savaşı 1402 Ankara Savaşı 1444 Varna Savaşı 1448 II. Kosova Savaşı

Kuruluş Devrinde İlkler İlk Para – Osman Bey döneminde basıldı. İlk Osmanlı - Bizans (Tekfurlar ile) savaşı Koyunhisarı savaşıdır (1302). İlk defa Osmanlıya katılan beylik Karesioğulları’dır. İlk Osmanlı yenilgisi – Ploşnik Bozgunu (1388). İlk Haçlı ittifakı –Sırpsındığı savaşıdır (1364) İlk Osmanlı Topu – I.Kosova sav. kullanıldı. İlk ve tek savaş alanında öldürülen padişah – I.Murat (I.Kosova savaşı).

OSMANLI BEYLİĞİNİN BÜYÜME NEDENLERİ 1.ANADOLU’nun DURUMU: Kösedağ Savaşından sonra Anadolu Türk birliği bozulmuş, çok sayıda beylik kurulmuştur. XIII.yy sonlarına doğru İlhanlıların Anadolu’daki baskısı azalmıştır. Beylikler arasında mücadeleler vardır. 2.BİZANS’ın DURUMU: Sık sık taht kavgaları olmakta. Tekfurlar merkezi dinlememekte ve kendi aralarında mücadele etmektedir. Güçsüz olan ordusunu da Balkanlardan gelebilecek Sırp ve Bulgar saldırıları için kullanmaktadır.

3. BALKANLAR’ın DURUMU: Merkezi otorite bulunmamakta 3.BALKANLAR’ın DURUMU: Merkezi otorite bulunmamakta. En güçlüleri SIRP ve BULGAR krallıkları olmak üzere, Eflak, Boğdan, Bosna-Hersek gibi küçük prenslikler vardır. Ayrıca Katolik MACAR saldırılarına uğruyorlardı. 4.Osmanlının kurulduğu coğrafi konum. 5.Bizans sınırında bulunması. 6.Tekfurlar arası mücadelelerden istifade etmeleri. 7.Beylikler arası mücadelelere girmemeleri. 8.Sürekli cihat ve gaza ile uğraşmaları. 9.Türkmenlerin sempatisini kazanmaları ve sürekli göçlerle beslenmeleri.

10.Ahilerin, Şeyhlerin, Erenlerin desteğini almaları. 11.Takip ettikleri mükemmel siyaset (Hoşgörü). 12.Padişahların çok yetenekli olması. 13.Kayı boyundan olmaları. 14.Merkeziyetçiliğin sağlanması. 15.Avrupalıların yüzyıl savaşları ile uğraşmaları. NOT: Yüzyıl Savaşları (1337-1453), İngiltere X Fransa = Fransa galip gelmiştir. 1346 Kresi Savaşında TOP ilk kez kullanıldı (İng)

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti’nin jeopolitik konumuyla ilgilidir? A. Güçlü bir orduya sahip olması B. Yıkılmakta olan iki devlet arasında kurulması C. Adaletli ve hoşgörülü olması D. Beyliklerle mücadele etmemesi E. Merkeziyetçi olması

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti’nin jeopolitik konumuyla ilgilidir? A. Güçlü bir orduya sahip olması B. Yıkılmakta olan iki devlet arasında kurulması C. Adaletli ve hoşgörülü olması D. Beyliklerle mücadele etmemesi E. Merkeziyetçi olması

OSMAN BEY Daha sonra Bilecik başkent yapıldı. Söğüt ve Domaniç merkezli olmak üzere beylik kuruldu. Daha sonra Bilecik başkent yapıldı. NOT: Sık sık başkent değiştirme nedeni, savaş alanlarına yakın olma isteğidir. 1302’de Bizans ile Koyunhisar savaşı yapıldı. (ilk savaş)

ORHAN BEY Bizans imparatoru Kantakuzen, İstanbul’daki taht kavgalarından dolayı Osmanlıdan yardım istemiştir. Yardımlara karşılık Gelibolu’daki Çimpe kalesi Osmanlıya verilmiştir. (1353-Türklerin Rumeli’ye ilk geçişleri ve yerleşmeleri)

Karesioğulları’nın alınması ile; Osmanlı Devleti’nin Rumeli’ye geçişi kolaylaşmıştır. Karesi beyliğinin önemli komutanları Osmanlı hizmetine girmiştir. Karesi Donanması Osmanlı’nın olmuştur. Anadolu Siyasi (Türk) birliğinin kurulmasında ilk adım atılmıştır.

Orhan Bey zamanındaki teşkilatlanma çalışmaları: Divan teşkilatı kuruldu, Vezirlik makamı oluşturuldu, Kadılık teşkilatı kuruldu, Yaya ve müsellem adıyla ilk düzenli ordu kurulmuştur, İznik’te ilk medrese kurulmuştur (Orhaniye)