Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kuruluş Devri Olayları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kuruluş Devri Olayları"— Sunum transkripti:

1 Kuruluş Devri Olayları
Osmanlı Devleti Kuruluş Devri Olayları

2 OSMANLILARIN KÖKENİ OĞUZ BOZOK GÜNHAN KAYI KARAKEÇİLİ

3 AHLAT KAYILAR, ANKARA KARACADAĞ çevresine yerleştiler.
1071 MALAZGİRT SAVAŞI’NDAN SONRA ANADOLUYA GELDİLER AHLAT 1230 YASSIÇEMEN SAVAŞI’NDAN SONRA ALAADDİN KEYKUBAT ANKARA KARACADAĞ 1243 KÖSEDAĞ SAVAŞI’NDAN SONRA SÖĞÜT VE DOMANİÇ çevresine yerleştiler.

4

5 BEYLİĞİN BAŞINDA ERTUĞRUL GAZİ VARDI
BEYLİĞİN BAŞINDA ERTUĞRUL GAZİ VARDI .O ÖLDÜKTEN SONRA BAŞA OSMAN BEY GEÇTİ

6 OSMAN BEY DÖNEMİ

7

8 Türkmen beylerinin desteğini alarak beyliğin başına geçti.
Merkezi yönetimi sağlamak ve beyliğin parçalanmasını önlemek için kendisine muhalefet eden amcası Dündar beyi öldürttü. Ahi lideri Şeyh Edebali’nin kızı ile evlendi ve ahilerin desteğini aldı. Karacahisar, Lefke, Göynük, Taraklı, Bilecik, Yarhisar, İnegöl Bizans’tan alındı.

9

10 BİZANS 1299’da adına para bastırarak bağımsızlığını ilan etti.
KOYUNHİSAR BAFEON SAVAŞI OSMANLI BİZANS KOYUNHİSAR SAVAŞI İLK OSMANLI-BİZANS SAVAŞIDIR. Harmankaya, Lefke, Mekece, Akhisar, Geyve, Lüblüce kaleleri alındı. Bursa kuşatıldı ancak Osman Bey vefat etti.

11 ORHAN BEY

12 1326'da Bursa alınarak Başkent oldu.
Yalova, Karamürsel, Kandıra ve Kartal Bizans'tan alındı MALTEPE PALEKANON SAVAŞ 1329 OSMANLI BİZANS İznik alındı, başkent oldu. 1337'de İzmit alındı. Oğlu Murat'ı Bursa'da sancak beyi bırakarak şehzadelerin Sancağa çıkma usulünü başlatmıştır

13 Karesi beyliğinin donanma gücü Osmanlılara geçti
Karesi Beyliğinin iç karışıklığından yararlanarak bu beyliği topraklarına kattı.1345 Osmanlılara katılan ilk Türk beyliği Böylece Anadolu Siyasal birliğini kurma çalışmaları başlatıldı. Karesi beyliğinin donanma gücü Osmanlılara geçti

14

15 Rumeli'deki ilk askeri üs.
İmparator olmak isteyen Kantakuzen'in yardım talebi üzerine Osmanlılar ilk kez Rumeli'ye geçtiler.   Osmanlılar ilk kez Bizans'ın içişlerine karıştı. Bizans İmparatoru Kantakuzen'in Sırp ve Bulgar Krallıklarına karşı yardım istemesi üzerine Çimpe Kalesi Osmanlılara verildi.(1353 ) Rumeli'deki ilk askeri üs. Osmanlılar bundan sonra Rumeli'de fetihlere giriştiler Gelibolu, Malkara,Keşan,Tekirdağ,Çorlu ele geçirildi. İSKÂN POLİTİKASI; Fethedilen bölgelere Anadolu'dan getirilen Türkmen aşiretlerinin yerleştirilmesiyle gerçekleştirilmiştir. Özellikle   anlaşmazlık bulunan aşiretlerin birinin yerleştirilmesi, Anadolu'daki çatışmaları önlemiştir. Yerleştirilen Türkmenlerden bir süre vergi alınmaz ve geri dönmelerine izin verilmezdi. Fethedilen bölgelere Anadolu'dan getirilen Türkmen aşiretlerinin yerleştirilmesiyle gerçekleştirilmiştir. Özellikle   anlaşmazlık bulunan aşiretlerin birinin yerleştirilmesi, Anadolu'daki çatışmaları önlemiştir. Yerleştirilen Türkmenlerden bir süre vergi alınmaz ve geri dönmelerine izin verilmezdi.

16

17 I. MURAT DÖNEMİ SAZLIDERE SAVAŞI 1363 OSMANLI BİZANS + BULGAR Edirne'nin alınması Türklere Balkanlar yolunu açmıştır. Sırp ve Bulgarların Bizans’la bağlantısı kesildi. Filibe ve Gümülcine alındı.

18 Sırpsındığı Savaşı ilk Osmanlı- Haçlı savaşıdır
Edirne ve Filibe’nin alınarak Türklerin Balkanlarda ilerlemesinden rahatsız olan Balkan devletleri papa liderliğinde birleşti HAÇLILAR Sırp Bulgar Eflak Bosna Macar OSMANLILAR 1364 SIRPSINDIĞI SAVAŞI Savaş Osmanlının galibiyeti ile sonuçlandı. Macarların balkanlardaki etkisi azaldı. Bulgar krallığı Osmanlıya vergi vermeye başladı. Sırpsındığı Savaşı ilk Osmanlı- Haçlı savaşıdır

19 Çirmen savaşı ile Makedonya yolu Osmanlıya açıldı.
OSMANLI SIRP Savaş Osmanlının galibiyeti ile sonuçlandı. Sırp Krallığı Osmanlı egemenliğini kabul etti Çirmen savaşı ile Makedonya yolu Osmanlıya açıldı. Hırvat Leh Macar Sırp Arnavut HAÇLI I. KOSOVA SAVAŞI-1389 OSMANLI I.Murat savaş alnını gezerken bir Sırplı tarafından şehit edildi. Osmanlılar Haçlılara karşı ilk büyük meydan savaşını kazandı. Sınırlar Tuna’ya kadar uzandı. Osmanlılar ilk defa top kullandı. Sırplar Osmanlı egemenliğine yeniden girdi ve Kuzey Sırbistan yolu açıldı.

20 Ahilerden Ankara’yı ikinci kez aldı.
Hamitoğullarından Yalvaç, Isparta, Akşehir, Beyşehir, Seydişehir ve Karaağaç’ı 80 bin altın karşılığında satın aldı. Germiyanoğullarından Kütahya, Emet, Tavşanlı, Simav çeyiz olarak alındı. İlk kez Karamanoğulları ile savaştı ve kazandı.

21 YILDIRIM BAYEZİD DÖNEMİ
Germiyan, Aydın, Saruhan ve Menteşe beyliklerine son verdi. ( 1390 Germiyan beyliği alındıktan sonra Kütahya merkezli Anadolu Beylerbeyliği kuruldu Hamitoğulları beyliğine son vererek, Karamanoğullarının başkenti Konya kuşatıldı.( 1391 ) Ancak, Balkanlarda başlayan haçlı tehlikesi üzerine kuşatmaya son verdi. 1392 de Candaroğullarına son verildi. 1397’de Karamanoğulları ile yapılan Akçay savaşı sonucunda Karaman topraklarının bir bölümü ele geçirdi.

22 Memlüklerden Malatya alındı.
Kadı Burhaneddin Devletine son verdi.(Samsun, Sivas, Kayseri, Tokat, Kırşehir) Memlüklerden Malatya alındı. Erzincan, Kâhta, Divriği, Besni, Darende, Elbistan’ı aldı 1396 NİĞBOLU SAVAŞI OSMANLI HAÇLILAR Bosna ve Eflak Osmanlı himayesine girdi. İslam dünyasında Osmanlı prestiji yükseldi Bulgar Krallığına son verildi Mısır’daki Abbasi halifesi Yıldırım Bayezid’e Sultan-ı İklim-i Rum ünvanını verdi. Kuşatmadaki İstanbul'u kurtarma amacıyla, Osmanlı’yı Balkanlardan atma isteği.

23

24 İSTANBUL KUŞATMALARI İstanbul ilk kez Yıldırım Bayezid tarafından kuşatıldı. İstanbul kuşatmaları İstanbul kuşatıldı. ( ) İstanbul'a Karadeniz den gelecek yardımları engellemek amacıyla Anadolu Hisarını (Güzelce) yaptırdı. Kuşatma Timur tehlikesi üzerine kaldırıldı. Bizans la antlaşma  yapıldı : *İstanbul'da bir cami ve Türk mahallesi yapılacak, *Türk tüccarlarının İstanbul'a giriş ve çıkışları serbest olacak, *İstanbul'da Türk davalarına bakacak bir kadı bulunacak, *Bizans vergi verecekti. **İlk Osmanlı - Bizans antlaşması **Bizans Osmanlı Devletinin siyasal gücünü tanımıştır.

25

26 Timur ve Y. Bayezıd’ın İslam dünyası liderliğini ele geçirme istekleri
ANKARA SAVAŞI 1402 Timur ve Y. Bayezıd’ın İslam dünyası liderliğini ele geçirme istekleri Doğu'ya sefere gidecek olan Timur'un arkasında Osmanlılar gibi güçlü bir devlet bırakmak istememesi Bayezıd'ın topraklarını aldığı Anadolu beyliklerinin Timur'dan yardım istemeleri. Timur'dan kaçan Bağdat Hükümdarı Ahmet Celayirli ile Karakoyunlu Hükümdarı Kara Yusuf'un Bayezıd'a sığınmaları. Timur'un Doğu Anadolu'daki kara Tatarları kışkırtarak Sivas'ı alması. Bayezıd'ın Erzincan ve Kemah'ı alması.

27 İki hükümdar arasında mektuplaşma
Ey ihtiyar köpek, tekfurdan daha şiddetli kâfirsin. Mektubunda bizi korkutmak ve hile ile kandırmak istemişsin. Osmanlı sultanlarını, Acem padişahlarına benzetme. Osmanlı askerleri de, ne Kıpçak ülkesi Tatarı gibi sıradan insanlar, ne de Hint toplulukları gibi başı boş, sere serpe avare kalabalıklar değildirler. Osmanlı askerleri, Irak ve Horasan askerleri gibi hamiyetsiz ve perişan olmayacak kadar onurlu askerlerdir. Yine sen, Osmanlı askerlerini Şam ve Haleb (Memlûk) askerlerine de benzetmeyesin...Bu mektup eline geçtikten sonra savaş meydanına her kim ki gelmeyip kaçarsa, onun eşi üç talakla kendisinden boş olsun. Rum diyarında melik olan Yıldırım Beyazıd! Bil ki, biz kudret ve iktidarımızla insanlık aleminin en büyük kısmını tab'amız haline getirmiş bir hükümdarız. Bu görülmemiş işi, tek başımıza yaptık, senin gibi babamızdan ülkeler tevarüs etmiş değiliz. Aklını başına topla ve Kara Yusuf'la Ahmet Celayir'i topraklarından kov. Emirlerimize karşı gelen hükümdarların akıbetini duymuş olsan gerektir. Siz de o hükümdarların arasına girmekten sakın... İki hükümdar arasında mektuplaşma

28

29 ANKARA SAVAŞI

30 Timur Ordusunun iyi donanımı, Yardımcı Sırp kuvvetleri ve Şehzade askerlerinin yerlerini terk etmeleri, kara Tatarlar ve Anadolu beylik askerlerinin Timur'a geçmeleriyle Osmanlılar savaşı yitirdiler.

31

32 Sonuçları: Anadolu Türk Birliği bozuldu. Beylikler yeniden kuruldu. ( Karesi ve Eşrefoğulları hariç) Balkanlarda ilerleme durdu. Osmanlı Devleti dağılma tehlikesi geçirdi. Osmanlı Devletinde Fetret Dönemi başladı. İstanbul’un alınması gecikti. Yıldırım Bayezid ve oğlu şehzade Mustafa Timur’a esir düştü. Osmanlı arşivleri ve hazineleri yağmalandı. Anadolu’da ekonomik ve sosyal düzen bozuldu. Timur Anadolu’ya bir süre hakim oldu.

33 BURSA AMASYA FETRET DEVRİ 1402-1413 RUMELİ MEHMET ÇELEBİ BALIKESİR
SÜLEYMAN ÇELEBİ RUMELİ MUSA ÇELEBİ BURSA MEHMET ÇELEBİ AMASYA BALIKESİR İSA ÇELEBİ

34 Mehmet - Musa işbirliği İsa'yı, Musa Süleyman'ı, Mehmet Musa'yı yendi
Mehmet - Musa işbirliği İsa'yı, Musa Süleyman'ı, Mehmet Musa'yı yendi. I. Mehmet hükümdar oldu Osmanlı devletinin siyasi bütünlüğünü yeniden kurduğu için I. Mehmet II. Kurucu unvanını aldı.

35 ÇELEBİ MEHMET ( I.MEHMET ) DÖNEMİ ( 1413-1421)
Şeyh Bedrettin İsyanı Osmanlıda ilk dini görünümlü sosyal içerikli isyandır. Şeyh Bedrettin İsyanı ( ) : Musa Çelebinin dinsel danışmanı ve Kazaskeri. İznik'e sürgün edildi. Toplumsal, ekonomik ve siyasal yönleriyle ele alındığında Osmanlı merkezi düzenine duyulan tepkiler gözlemlenir. Merkezin gittikçe güçlenen otoriter yapısına karşı, sınır eyaletlerinde, göçebeler ve Türkmenler arasında kendini gösteren hoşnutsuzluk, Şeyh Bedrettin' in ortaya atılmasına etken olmuştur. Ortak mülkiyeti savunuyordu. Müritleri Torlak Kemal ve Börklüce Mustafa ile beraber İzmir ve Manisa’da ayaklanma başlattılar. Sadrazam Bayezid paşa ayaklanmayı bastırdı. Şeyh Bedrettin yakalanarak idam edildi. Dağılma tehlikesi geçiren devleti yeniden bir araya toplamayı başarmıştır. Bunun için kendisi devletin ikinci kurucusu olarak kabul edilir. Saruhan, Aydın, Menteşe beyliklerini ortadan kaldırdı Karamanoğullarına karşı üstünlük sağladı. Germiyanoğulları Osmanlıya bağlılıklarını bildirdi. Candaroğullarından Samsun’u aldı.

36 Eflak Osmanlı hakimiyetini tanıdı.
Mustafa Çelebi İsyanı ( ) Ankara Savaşı’ndan sonra Yıldırım’ın oğlu Mustafa Çelebi Timur tarafından esir alınarak Semerkant’a götürülmüştü. Timur’un ölümünden sonra serbest kalan Mustafa Bizans’ın desteğini alarak Rumeli’ye geçti ve Çelebi Mehmet ile mücadeleye başladı. Çelebi Mehmet, Mustafa’yı yendi. Mustafa Bizans’a sığındı. Çelebi Mehmet kardeşinin bırakılmaması karşılığında her yıl 300 bin akçe ödeme yapmayı kabul etti. NOT: Çelebi Mehmet Yıldırım’ın böyle bir oğlu olmadığını ileri sürerek ona Düzmece lakabını verdi. BALKANLARDA Arnavutluk,Mora,Bosna beylerinin Osmanlılara bağlılığı yeniden sağlandı. Eflak Osmanlı hakimiyetini tanıdı. Venediklilerin Osmanlı ticaret gemilerine saldırması sonucu Çalı Bı.ey komutasında Venedikle savaşıld Venedik'le ilk deniz savaşı yapıldı, kaybedildi. ( 1416 ) ( Çalı bey Deniz Savaşı)

37 ÇELEBİ MEHMET

38 II. MURAT DÖNEMİ

39 Sırbistan,Selanik,Yanya ve Teselya’yı almıştır.
Bizans’ın desteklediği amcası Mustafa çelebinin ayaklanmasını kesin olarak bastırmıştır. Bizans’ı cezalandırmak için İstanbul’u kuşatmıştır Kardeşi Şehzade(Küçük)Mustafa’nın ayaklanmasını bastırmıştır Sırbistan,Selanik,Yanya ve Teselya’yı almıştır. Anadolu Beyliklerini üzerine yürüyerek çoğuna son vermiştir. (Germiyan, Hamit, Menteşe, Aydın, Tacettinoğulları)

40 EDİRNE SEGEDİN ANTLAŞMASI
Türk birlikleri sürekli Sırbistan ve Macaristan’a akınlarda bulunuyorlardı. Bunun üzerine Sırplar ve Macarlar anlaşarak birlikte hareket etmeye karar verdiler ve bir Türk ordusunu yenmeyi başardılar. (1442) Cesaretlenen Macar kralı Papa’nın da desteğiyle yeni bir haçlı ordusu hazırlatmış ve bu ordu Hermanstadt, Varzağ, Morova ve İzladi muharebelerinde Türk ordularını arka arkaya yenmiştir. Daha sonra Haçlılar Bulgaristana girerek Sofya’yı ele geçirmişlerdir. Bu gelişmeler üzerine II.Murat hızla Rumeliye geçmiş ancak haçlı ordusunu durdurmakta başarılı olamamıştır. Macarlarla Osmanlılar arasında anlaşma yapılır. II.Murat morali bozulduğu için bu antlaşmadan sonra yerine oğlu 12 yaşındaki II.Mehmet’i bırakarak Saruhan’a(Manisa’ya)istirahata çekilmiştir. EDİRNE SEGEDİN ANTLAŞMASI 1)Osmanlılar ile Macarlar 10 yıl boyunca savaşmayacaklardı. 2)Bulgaristan Osmanlı egemenliğini tanıyacaktı. 3)Eflak Prensliği Osmanlılara vergi verecekti. Sırbistan bağımsız olacak ve Osmanlı ya vergi verecek. 5)Tuna Nehri sınır olacak. 6)Taraflar antlaşmaya bağlı kalacaklarına dair kutsal kitapları üzerine yemin edecek.

41 II. Murat tahta tekrar geçerek savaşı kazandı.
Haçlılar Macar ve Lehliler liderliğinde Osmanlı Devletinin başında küçük yaşta bir padişahın bulunmasından yararlanarak Osmanlıyı balkanlardan atmak istediler. VARNA SAVAŞI 1444 OSMANLI HAÇLILAR II. Murat tahta tekrar geçerek savaşı kazandı.

42 OSMANLI Haçlılar Varna’nın intikamını almak istediler. HAÇLILAR
1448 II. KOSOVA SAVAŞI OSMANLI HAÇLILAR Osmanlı savaşı kazandı. Haçlıların Balkanları alma umudu sona erdi Haçlılar savunmaya Osmanlı taarruza geçti. OSMANLI BALKANLARA KESİN OLARAK YERLEŞTİ.

43 Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethiyle YÜKSELME DEVRİ başladı.


"Kuruluş Devri Olayları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları