EĞİTİMİN MALİYETİ VE FİNANSMANI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GİRİŞİMCİLİK Mustafa Özhan KALAÇ
Advertisements

Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
İŞ KALİTESİ VE MALİYET İLİŞKİSİ.
GELİRLERİM Gelir Kaynağım Gelirlerimi ne Zaman ve Hangi Yoldan Alıyorum?
SERMAYE( KAYNAK) MALİYETİ
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
ÜNİVERSİTELERDE İŞ MÜKEMMELLİĞİ MODELİ 2 MART 2003.
ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI
BÖLÜM VIII FİNANS YÖNETİMİ.
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
Kamusal Mal ve Hizmet Nedir?
Strateji Geliştirme Başkanlığı
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
NAKİT BÜTÇESİ İşletmenin gelecekteki çalışmaları ile ilgili olup,belirli bir dönem(genellikle bir yıl) nakit giriş ve çıkışlarının gösterildiği bir tablo.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ Mali Durumları
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
Sağlık Hizmetlerinin Finansman Yöntemleri
EĞİTİM MALİYETİ VE HARCAMALAR
KAMU HARCAMALARI ve GELİRLERİ
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu.
Makro İktisat İktisadi Analiz
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
Sermaye Maliyeti Yatırımcı açısından sermaye maliyeti;
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
Cari Denge Tanımı Dr.Dilek Seymen. Cari Dengeyi iki farklı özdeşlikle tanımlamak mümkün,
Döner sermayeler, sorunları ve çözüm önerileri
1 - 1© 2014 Pearson Education İşlemler Yönetimi Nedir? Üretim mal ve hizmetlerin hazırlanması İşlemler Yönetimi girdilerin çıktılara dönüştürülmesi yoluyla.
Sosyal Pazarlamanın Yeni Aracı: Kitle Fonlaması
ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI; *Harcamanın (Giderin) sınıflandırılması 4 bölüm *Harcamanın (Giderin) sınıflandırılması 4 bölüm 13 basamaktan oluşur. 13.
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ MALİ YAPISI 26 Şubat 2016.
 4. Hafta: Bütçe ve Faiz Dışı Denge  Yasama organının, yürütme organına, gelir toplama ve harcama yapma konusunda yetki verdiği ayrıntılı olarak hazırlanmış.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi Maliyet ve Unsurları Dr. Can Öztürk.
YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 26 Ekim 2010.
GAZİ ÜNİ. FİZİKİ ALANLARI G.Ü. STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 2.
PROF.DR. FİLİZ GİRAY ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ YÜKSEKÖĞRETİMİN FİNANSMANI.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU Dr. Hicran ATATANIR Sosyal Güvenlik Uzmanı.
#ÇalışmaHayatındaMilliSeferberlik
İŞ KALİTESİ VE MALİYET İLİŞKİSİ.
BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi. BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi.
Kamu Altyapı Yatırımları: Bağımsız Şirket ve Özkaynak Finansmanı
Prof. Dr. Nermin ÖZGÜLBAŞ
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 1: HASILANIN ÖLÇÜLMESİ
Hayrullah DOĞAN Erdal MALKOÇ Mehmet APAN
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
FİNANS ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
Devlet Muhasebe Standartları
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
FACTORING Dr. ÇAĞATAY ORÇUn.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
İŞ KALİTESİ VE MALİYET İLİŞKİSİ.
Üniversite Hastanelerinin Finansal Sürdürülebilirliği
EĞİTİM FİNANSMANI BARIŞ BAYKAL
Bölüm 12. İşletmecilik İşletme, ürün piyasalarındaki ekonomik birim olup, üretim faaliyeti için üretim faktörleri bir araya getirilir. İşletmelerde örgütsel.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
II. Duran Varlıklar ( ) Duran varlıklar: işletme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için kullanılmak amacıyla edinilmiş, ilke olarak bir yıl ve.
İÇİNDEKİLER Sermaye Maliyeti ve Sermaye Yapısı Kararları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

EĞİTİMİN MALİYETİ VE FİNANSMANI Doç.Dr. Muhammed TURHAN

EĞİTİMİN MALİYETİ Maliyet, bir iş, bir üretim veya hizmetin gerçekleşebilmesi için kullanılan kıt ekonomik kaynakların değeridir. Eğitim hizmetlerinin sağlanması, sürdürülmesi, niteliğinin kabul görmesi için kullanılan ekonomik kaynakların değerine eğitim maliyeti denir. Öğrenciler, aileler, gönüllü kuruluşlar, belediyeler, kamu kurum ve kuruluşları eğitimin maliyetine çeşitli derecelerde katlanırlar.

EĞİTİMİN MALİYETİ Çeşitli eğitim hizmetleri için kaynaklar kullanılmakta ve eğitim maliyetleri ortaya çıkmaktadır. Eğitim hizmetinin üretimi için gerekli unsurlara ödenen bedel veya ücretlerin toplamına toplam maliyet denir. Üretimin toplam maliyetinin üretilen miktara bölümü ile elde edilen maliyete ortalama maliyet denir. Üretim için yapılan ödemelerin toplamına doğrudan maliyet denir (devlet tarafından yapılan harcamalar, aileler tarafından yapılan masraflar).

EĞİTİMİN MALİYETİ Eğitim hizmeti alanların aynı anda gelir getiren bir işte çalışmalarından vazgeçmeleri nedeniyle mahrum kaldıkları gelire dolaylı maliyet, fırsat maliyeti veya vazgeçme maliyeti denir. İlave bir birim üretimin toplam maliyette meydana getirdiği yüktür (ilave bir öğrencinin eğitimi için gerekli kaynakların tümüne ödenen maliyet).

EĞİTİMİN MALİYETİ

EĞİTİMİN MALİYETİ Eğitime ayrılacak kaynakları etkileyen başlıca hususlar: Ulusal gelir düzeyi Toplumsal tercihler ve öncelikler Eğitimin maliyeti vb. çeşitli etmenlerdir. Kaynakların etkin kullanılmaması, sınıf tekrarı, devamsızlık ve okul terki, ilgisizlik ve bilgisizlik, başarı oranlarının düşüklüğü gibi etmenler maliyeti olumsuz etkiler.

EĞİTİMİN FİNANSMANI Eğitimin finansmanı, eğitim ekonomisinin temel çalışma konularındandır. Eğitimin üretimi ve sunulması için gerekli olan fiziki ve finansman kaynaklarıdır. Eğitim yatırımları, personel maaş ve ücretleri, planlama giderleri, donanım ve cari giderler finansmanla ilgili başlıca konulardır. Eğitim hizmetlerinin üretimi ve arzı için gerekli fiziki ve beşeri üretim faktörlerini sağlayan kıymetler ve parasal kaynaklar.

EĞİTİMİN FİNANSMANI Tüm dünyada eğitimde talep artışı yaşanması Yaşam boyu öğrenme anlayışının gelişmesi Ortalama eğitim süresinin uzaması Her yaşta eğitim olanaklarının sağlanmasının gerekliliği Gibi faktörler eğitime daha fazla kaynak ayırmayı gerekli kılar. Eğitim pahalı bir hizmet olduğu için devletler talebi karşılamak için kaynakları çeşitlendirmek zorundadır.

EĞİTİMİN FİNANSMANI Eğitim, bireysel tüketime konu olduğundan teorik olarak bireyler tarafından finanse edilmesi beklenir. Ancak, toplumsal faydaları ve kişisel finansmanla yeterli kaynak sağlanamadığı için büyük oranda devlet tarafından finanse edilir. Hemen hemen bütün ülkelerde ağırlıklı olarak devlet tarafından finanse edilir.

EĞİTİMDE BAŞLICA FİNANSMAN TÜRLERİ Vergiler, harçlar ve gönüllü katkı ve bağışlardır. Vergi, devletin egemenlik hakkına dayalı olarak, kamu hizmetlerinin finansmanı için kişi ve kurumlardan kanunla cebren aldığı karşılıksız para tutarlardır. Eğitimin vergilerle finansmanı daha çok fiziksel mekanların oluşturulması, araç-gereçlerin temini ve personel giderlerinin karşılanması yoluyla olmaktadır. Harçlar, kamu hizmetini doğrudan alanların ödemekle yükümlü oldukları parasal tutarlardır.

ÜLKEMİZDE İLKÖĞRETİMİN FİNANSMAN KAYNAKLARI Devlet bütçesinden yapılacak yardımlar (devlet gelirlerinin %3’ünden az olmamak kaydıyla) Özel idare bütçelerine yıllık gelirlerinin en az %20’si oranında konulacak ödenekler Köy bütçelerine en az %10 oranında konulacak ödenekler Para cezaları Vakıflardan ayrılacak hisseler İktisadi Devlet Teşekkülleri, özel kurumlar, dernekler ve hayırsever kimseler tarafından yapılacak bağışlar Faizler Hurdaya çıkan okul malzemeleri, arsa, tarla vb. değerlerin satışından elde edilen gelirler. Sözleşmeler gereği okul yapım işleri müteahhitlerinden alınacak gecikme ve benzeri tazminatlar.

ÜLKEMİZDE ORTAÖĞRETİMİN FİNANSMAN KAYNAKLARI Bütçeden ayrılan kaynaklar İl özel idareleri bütçesinden ayrılan kaynaklar Mesleki Eğitimi Geliştirme ve Yaygınlaştırma Fonundan ayrılan kaynaklar Eğitime katkı payları Döner sermaye işletmelerinden sağlanan gelirler Yurtdışı ülke ve kuruluşlardan sağlanan dış krediler, burslar, bağışlar ve bilimsel araştırma kredileri Halkın kişi ve kuruluşlar olarak eğitime katkıları Dernek gelirleri

ÜLKEMİZDE YÜKSEKÖĞRETİMİN FİNANSMAN KAYNAKLARI Bütçeden ayrılan kaynaklar Kurumlarca yapılacak yardımlar Alınacak harç ve ücretler Yayın ve satış gelirleri Taşınır ve taşınmaz mallardan sağlanan gelirler Döner sermaye işletmelerinden elde edilecek kârlar Bağışlar vasiyetler ve diğer gelirler.