SES BİLGİSİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SES BİLGİSİ.
Advertisements

SÖZCÜĞÜN YAPISI VE EKLER.
SES BİLGİSİ (ÜNSÜZ BENZEŞMESİ)
HABER KİPLERİ.
KONULAR: Büyük Ünlü Uyumu Küçük Ünlü Uyumu Kaynaştırma Harfleri
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
KÖK, EK,YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ
ABDULLAH KÜÇÜK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
TÜRKÇEDE SESLER VE SINIFLANDIRILMASI
ЕKLER VE EK TÜRLERİ.
TÜRKÇE / Ünlüler ve Ses Olayları
SES BİLGİSİ.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME TÜRKÇENİN SESLERİ VE ÖZELLİKLERİ
SES BİLGİSİ Hazırlayan Gülgün BAKKAL.
TÜRKÇENİN SESLERİ VE ÖZELLİKLERİ www. videodershane. com www
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
TÜRKÇENİN SES ÖZELLİKLERİ
OKYAY DAĞLAR DERSHANESİ
SES BİLGİSİ HAZIRLAYAN:FERİT GÜL.
İsmail ÖZELBAŞ Vaiz FONETİK ve DİKSİYON.
Büyük Ünlü Uyumu.
BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
ÖRNEK SORU:1 “Senin resmini defterimin arasına sakladım” Cümlesinde hangi sözcükte ünlü düşmesi var? A)Senin B)resmini C)Defterimin D)sakladım.
Bilgisayar 1 dersi ödevi Konu : Ünlü Uyumları
SES BİLGİSİ İLE İLGİLİ SORULAR.
SES BİLGİSİ Türkçe Öğretmeni.
SESLİ UYUMLARI BÜYÜK SESLİ UYUMU KÜÇÜK SESLİ UYUMU.
TÜRKÇE / Ünlüler ve Ses Olayları
İLKÖĞRETİM 4.SINIF TÜRKÇE
yapIlarIna göre fİİller
SES BİLGİSİ SORULAR.
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI
TÜRKÇE Mızrap Ege Durakoğlu.
CEMİL ÖZGÜR İLKÖĞRETİM OKULU DİYARBAKIR Z.AYCAN TUNCER
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
=>SES BİLGİSİ
ALFABEMİZ.
TAMLAMALAR İSİM VE SIFAT TAMLAMALARI HAZIRLAYAN:SÜNDÜS ÇELİK
SES BİLGİSİ.
KÖKENİ Birden fazla sözcüğün yeni bir kavramı karşılamak üzere birleşmesiyle Oluşan söz varlığına BİRLEŞİK SÖZCÜK denir...Çanakkale,söz dizimi;herkes;birtakım(insanlar),bal.
SES BİLGİSİ.
yapIlarIna göre fİİller
ÜNLÜ DÜŞMESİ (hece düşmesi)
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI.
Ses bilgisi.
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
TÜRKÇE TÜRKÇE DERSİ SUNUMU.
VURGU VE TONLAMA VURGU Konuşma sırasında sözcüğün bir hecesinin ya da cümlenin bir sözcüğünün diğerlerine göre daha belirgin ,daha baskılı söylenmesine.
BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
SES BİLGİSİ AÇ.
OKYAY DAĞLAR DERSHANESİ
Hece ve Hece Çeşitleri Tek bir ses ya da ses öbeğinden oluşan,ağzımızdan bir çırpıda çıkan ses birimine hece denir. Sesleri gösteren işaretlere hece denir.
Akciğerlerden çıkan havanın nefes borucu aracılığıyla yukarı çıkarak, gırtlaktaki ses tellerine çarpmasıyla oluşan titreşimlere ses denir. Bir dilin en.
DİL İnsanların duygu,düşünce ve isteklerini anlatmaya yarayan,insanlar arasında anlaşma sağlayan seslerin ve işaretlerin tümü dildir. Her milletin bir.
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi SES BİLGİSİ  Dil bilgisi terimi olarak ses, dilin en küçük parçasıdır ve sadece konuşma sesini ifade.
TÜRKÇE’NİN SES ÖZELLİKLERİ
Göksel KURT Türkçe Öğretmeni1 1. BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
SES VE ÇEŞİTLERİ SES NEDİR ? Ses, dilin en küçük birimidir. Genellikle sesler tek başına bir anlam taşımaz.
Hece Bilgisi Ağzımızın bir hareketiyle söylenen ses veya ses topluluğuna hece denir. Duyu kelimesi du – yu olmak üzere ağzın iki hareketiyle söylenmektedir.
SES BİLGİSİ SES: 1-Kulağımızla duyabildiğimiz, doğadaki titreşimlere ses denir. 2-Dilin en küçük parçasına “ses” denir. HARF: Dildeki seslerin, yazıdaki.
KONULAR: Büyük Ünlü Uyumu Küçük Ünlü Uyumu Kaynaştırma Harfleri
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
İSİMLER GÖKHAN ATALAY 9/B 12.
SESBİLGİSİ.
TÜRKÇENİN SESLERİ. TÜRKÇENİN SESLERİ ÜNLÜLER VEÖZELLİKLERİ Sesler,ses yolunda bir engelle karşılaşmadan çıkarılan sesler ve ses yolunda bir kapanma.
SES BİLGİSİ Büyük Ünlü Uyumu
Bilgisayar 1 dersi ödevi Konu : Ünlü Uyumları
(KALINLIK – İNCELİK UYUMU)
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
Sunum transkripti:

SES BİLGİSİ

TÜRKÇENİN ÜNLÜLERİ TABLOSU DÜZ ÜNLÜLER YUVARLAK ÜNLÜLER GENİŞ DAR KALIN A I O U İNCE E İ Ö Ü

Dilimizdeki ünlüler ağzımızdan çıkış tonuna göre öncelikle KALIN ve İNCE olmak üzere ikiye ayrılır. Bu tabloda yatay olarak gösterilmiştir. KALIN ÜNLÜLER : a – ı – o – u İNCE ÜNLÜLER : e – i – ö – ü Bir de ünlüler ağzımızdan çıkış durumlarına göre de ayrıcı sınıflandırılır. Bu yukarıdaki tabloda dikey olarak gösterilmiştir. DÜZ ÜNLÜLER : a – e – i – ı YUVARLAK ÜNLÜLER : o – ö – u – ü

BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU Türkçe bir sözcüğün ilk hecesinde kalın bir ünlü var ise (a-ı-o-u) ondan sonra gelen hecelerde de kalın bir ünlü veya ince bir ünlü var ise ( e-i-ö-ü) ondan sonra da ince ünlü bulunmak durumundadır. Buna büyük ünlü uyumu kuralı denir. Örn: dokumacı yörükleri o u a ı ö ü e i

BÜYÜK ÜNLÜ UYUMUNA UYMAYAN DURUMLAR 1- Zaman içinde ses değişimine uğramış bazı Türkçe sözcükler büyük ünlü uyumuna uymazlar. Örn: Kardeş (karındaş) Elma (alma) Anne (ana) 2- Türkçe’ye başka dillerden girmiş sözcükler büyük ünlü uyumuna uymayabilir. Örn: kalem, insan, gazete, televizyon ...vb.

3- Birleşik sözcüklerde büyük ünlü uyumu kuralı aranmaz 3- Birleşik sözcüklerde büyük ünlü uyumu kuralı aranmaz. Örn: boğaziçi, cumartesi, Hanımeli, Çanakkale, Balıkesir vb... 4- Dilimizdeki bazı yapım ekleri büyük ünlü uyumu kuralını bozar. Bunların dışındaki ekler ünlü uyumuna uygun olarak değişir. Bu ekler şunlardır;

BÜYÜK ÜNLÜ UYUMUNU BOZAN EKLER. - Yor : Şimdiki zaman eki ince ünlüden sonra gelirse büyük ünlü uyumunu bozar. Örn: geli-yor, gülü-yor vb... - Ken : Kalın ünlüden sonra gelince büyük ünlü uyumunu bozar. Örn: koşar-ken, yazar-ken vb...

- daş : ince ünlüden sonra gelince büyük ünlü uyumunu bozar - daş : ince ünlüden sonra gelince büyük ünlü uyumunu bozar. Örn: meslek-taş, din-daş vb... - leyin : Kalın ünlüden sonra gelince büyük ünlü uyumunu bozar. Örn: sabah-leyin, akşam-leyin vb... mtrak : ince ünlüden sonra gelince büyük ünlü uyumunu bozar. Örn: yeşili-mtrak vb...

- gil : Kalın ünlüden sonra gelince büyük ünlü uyumunu bozar - gil : Kalın ünlüden sonra gelince büyük ünlü uyumunu bozar. Örn: ablam-gil, amcam-gil vb... - ki : Kalın ünlüden sonra gelince büyük ünlü uyumunu bozar. Örn: Akşam-ki, sabah-ki, yarın-ki vb... UYARI: Diğer yapım ekleriyle çekim Eklerinin tamamı büyük ünlü uyumuna uygunluk gösterir.

KÜÇÜK ÜNLÜ UYUMU KURALI Küçük ünlü uyumu üç ana kuraldan oluşur. - O – Ö Yuvarlak ünlüleri Türkçe bir sözcüğün sadece ilk hecesinde bulunabi- lirler. Bundan sonraki hecelerde yuvarlak ünlü bulunamaz. Ancak şimdiki zaman eki –yor istisnadır. - Türkçe bir sözcüğün ilk hecesinde düz bir ünlü var ise a-e-ı-i ondan sonra gelen hecelerde de düz ünlü bulunur. Örn: yetişkin, karışım, yakışıklı, incelik... e i i , a ı ı , a ı ı ı, i e i

- Türkçe bir sözcüğün ilk hecesinde yuvarlak bir ünlü var ise ondan sonra gelen hecelerde ya düz-geniş “a-e” ünlüleri ya da dar-yuvarlak “u,ü” ünlüleri gelmek durumundadır. Buna Küçük Ünlü Uyumu denir. Örn: güzel, koyun, köpek, konak, küpe, kuzu, üzüm, uyak vb... O – Ö – U – Ü A – E U - Ü

KÜÇÜK ÜNLÜ UYUMUNA AYKIRI DURUMLAR. - YOR şimdiki zaman eki küçük ünlü uyumuna uymaz. Örn: bekli-yor... - Birleşik sözcükler bu kurala uymaz. gecekondu, Çukurova vb... - Bazı Türkçe sözcükler bu kurala uymaz. Örn: yağmur, çamur, hamur, kabuk vb...

Hazırlayan: Ercan BİL T.D.E Öğretmeni 2004©