İSLAMDA EVLİLİK VE DÜĞÜNLERİMİZ; İbrahim SUCUOĞLU HAZIRLAYAN;

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ULUS ÇANKAYA’YA BARİKAT KURDU!... Prof. Dr. Tülay Özüerman
Advertisements

T.C. BAĞCILAR MÜFTÜLÜĞÜ KADİR HATİPOĞLU KAZAKKENT ALTAY CAMİİ İMAMI HAZIRLAYAN VE SUNAN= KADİR HATİPOĞLU KAZAKKENT ALTAY CAMİİ İMAM-HATİBİ –BAĞCILAR -İSTANBUL.
dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
Özgürlük nedir? Nasıl anlaşılmalıdır?
MATTA 17. İSA’NIN GÖRÜNÜMÜ DEĞIŞIYOR Altı gün sonra İsa, yanına yalnız Petrus, Yakup ve Yakup'un kardeşi Yuhanna'yı alarak yüksek bir dağa çıktı. Onların.
1 K-3 AKAİD İLMİNİN GEÇİRDİĞİ MERHALELER A. Asrı Saadetteki Durumu Asr-ı Saadette itikadi konularda mutlak bir teslimiyet hakimdir. Peygamberimizin irşadının.
ÖĞRETMEN KILAVUZ SLAYTLARI. Konuya Giriş İyi dersler… Konumuz başlıyor…
DUYGUSAL VE ABARTILI İFADELER
MED İ NEL İ LERLE GÖRÜ Ş ME VE AKABE ANLA Ş MALARI.
EYÜP SULTAN. Medineli müslümanlardan ve hicret sırasında Hz. Peygamber'i evinde misafir eden sahâbidir... Bütün Müslümanlar Peygamber efendimizi kendi.
Ramazan ayı girdiği zaman Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, Şeytanlar zincire vurulur. (Hz.Muhammed)
TEVEKKÜL.
GÜNLÜK HAYATTA HZ. MUHAMMED 2. ÜNİTE: GİYİM KUŞAM 1
Ek ÖRNEK OLAY 2. ÖRNEK OLAY 3. ÖRNEK OLAY 4. ÖRNEK OLAY 5.
Kur’an-ı Kerim’i Anlama Yolları
Osman Gazi'nin Hayatı ARDA KIRTASİYE.
PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT
RAMAZAN. ÖYLE BİR AY Kİ O !!! RAMAZAN.
ASR SURESİ MEALİ VE TEFSİRİ
M Ü ŞRİKLERİN BOYKOT İLÂNI. Mekke m ü şrikleri, İslâm n û runun s ö nmesi i ç in, ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Alay, hakaret ve işkencenin her.
 BAKARA SÛRESİ Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. (Bakara.
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
ÜNİTE 2: SAĞLIK.
ZEKAT Zekat nedir?… Zekat için hangi şartlar gerekir?… Zekatın geçerlilik şartları nelerdir?… Zekat ne zaman verilir?… Zekat kimlere verilir, kimlere verilmez?…
CANAN YEŞİLDAĞ. FIRTINALI BİR DÖNEM…… 1.Özenti, 2.Kimlik bunalımı 3.Bencillik 4.İdealsizlik 5. Cinsellikle ilgili aşırılıklar 6.Marka düşkünlüğü 7. Ahlakî.
NİYAZİ MEMUR KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 10. SINIFLAR ARASI SİYER YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ.
SON PEYGAMBER HZ. MUHAMMED. HZ. MUHAMMED’IN DOĞUMU Hz. Muhammed; 571 yılında fil yılında fil olayından gün sonra Rebiul-evvel ayının 12. günü Pazartesi.
KÜÇÜK İTFAİYECİ lütfen sesi açıp Tıklayınız..
4 oğul 4 mevsim... SLAYTCAFE.COM
İbrahim SUCUOĞLU MUHAMMEDİYE CAMİİ İMAM-HATİBİ ERZİNCAN MÜFTÜLÜĞÜ
MALIN VE CANIN BEREKETİ ZEKAT
VATAN SEVGİSİ VE ŞEHİTLİK
Şaban ayının ondördüncü gününü onbeşinci gününe bağlayan gece
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
İLK EMRİ ‘OKU’ OLAN BİR DİNİN MENSUPLARIYIZ
TEVFİK İLERİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
RIYAZU’S SALIHIN (Imam Nevevi )
Hz. İsa Prof. Dr. Şadi Eren.
Niçin Yaratıldık?
ŞEFKAT VE MERHAMET Şefkat ve merhamet, Allah'ın yarattığı canlılara karşı acıma, sevgi ve değer verme duygusudur.
Aile Okulu Dersleri-1 Hoş geldiniz.
ZAMANIMIZIN ALTI HASTALIĞI
Sabır ve Hakkı Tavsiye.
İSRAF VE İKTİSAT.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Yaşlanmanın ayrıcalıkları …
Bu Slayt gösterisi www. varolmak. com sitesi tarafından hazırlanmıştır
NAMAZ NAMAZ NEDİR? Namaz dinin direği, ibadetlerin en üstünüdür. Yüce Allah'a karşı en önemli ibadet görevimiz günde beş defa kıldığımız namazlarımızdır.
Bireysel Konularda İstişare
Hz.Muhammed, (12 Rebi’ul-evvel 571)
Bugün neler öğreneceğiz?
Din Dersi Paylaşım Portalı
Kimsesizlere Yardım Hz. Muhammed (s.a.v), hayatının her aşamasında fakir ve kimsesizlerle yakından ilgilenmişti. Onun bu güzel tavrı başta sevgili eşi.
Hz. Muhammed’in Sözleri
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİGİSİ Peygamber ve Peygamberlere İman
Masanın.
KRAL ve EŞLERİ Bir zamanlar, büyük ve güçlü bir ülkeyi yöneten kralın 4 eşi varmış. Kral en çok dördüncü eşini severmiş, bir dediğini iki etmez, her.
ENİSE ERKOÇ- AYDIN İL MÜFTÜ YARDIMCISI
KOMŞULUK.
İSLAM’DA SEVGİ Hazırlayan: ENİSE ERKOÇ (AYDIN İL MÜFTÜ YARDIMCISI)
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
3. Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Yusuf (a.s.)
Hicret Olayı.
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
Hayatta,birinin eksikliğini hissettiğimiz
MALIN VE CANIN BEREKETİ ZEKAT
İnsanın Paylaşma ve Yardımlaşma İhtiyacı
Sunum transkripti:

İSLAMDA EVLİLİK VE DÜĞÜNLERİMİZ; İbrahim SUCUOĞLU HAZIRLAYAN; MUHAMMEDİYE CAMİİ İMAM HATİBİ /ERZİNCAN www.ibrahimsucuoglu.com

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ وَأَنكِحُوا الْأَيَامَى مِنكُمْ وَالصَّالِحِينَ مِنْ عِبَادِكُمْ وَإِمَائِكُمْ إِن يَكُونُوا فُقَرَاء يُغْنِهِمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ “Allah’ ın haram kıldığı şeylerden korunmak için nikâhlanan kimseye, Allah’ ın yardımı hak olur.”   (Ramuz el-Ehadis: 276/2) “İçinizden bekârları ve kölelerinizden, cariyelerinizden iyileri evlendirin. Eğer yoksul iseler, Allah lutfiyle onları zengin eder. Allah geniş ve lütuf sahibidir, her şeyi bilendir.” (Nur/32)

“Nikâh benim sünnetimdir. Kim benim sünnetimle amel etmezse benden değildir. Evleniniz zira ben diğer ümmetlere karşı sizin çokluğunuzla iftihar edeceğim. Kimin imkanı varsa evlensin. İmkânı olmayan da oruç tutsun. Çünkü oruç koruyucudur”   (İbni Mace Nikah: 1).

Bediüzzaman Hazretleri, bu meseleye temas ederken şöyle der: “Şer'an koca, karıya küfüv olmalı, yani, birbirine münasip olmalı. Bu küfüv ve denk olmak, en mühimi, diyanet noktasındadır.” (Lem'alar)

الدنيا متا عٌ ومتاعِهَا المراةُ الصالحَةُ Hz.Peygamber (sav) şöyle açıklamıştır: تنكح النساءُ لاربع لمالها ولجمالها ولحسبها ولدينها فظفر بذات الدين تربت يداك “Kadın dört şey için nikâh edilir. Malı, soyu, güzelliği ve dini. Sen dindar olanını seç ki mutlu ve huzurlu olasın.” [ Buhari, nikah 15, VI,123] Saliha kadını, dünyanın en güzel nimeti sayan Hz. Peygamber (sav)şöyle buyurmuştur: الدنيا متا عٌ ومتاعِهَا المراةُ الصالحَةُ “Dünya bir geçimden ibarettir. Şu geçim dünyasının en güzel nimeti de saliha kadındır.” [Müslim, Rada,17]

Bir sahabi: “Hangi maldan edinelim?” diye sorunca peygamber (asv): “Zikreden dil, şükreden kalp, dini yaşamakta yardım eden mü’mine kadın:” .   (Seçme Hadisler: 176/69)

Düğünde harama girmeksizin meşrû çerçevede eğlenmeye imkân verilir. .“Düğünlerinizi mescitlerde yapınız” hadis-i şerifi düğünlerde nelere dikkat edilmesi hususunda önemli bir ölçüyü vermektedir. Demek ki, mescidde yapılması yasak olan şeyler düğün merasimlerinde de yasaktır. “Gizli nikâhtan hoşlanmazdı def ile ilân edilmesini isterdi.” Age: 560/10) Düğünde harama girmeksizin meşrû çerçevede eğlenmeye imkân verilir. Resûlullah(SAV): “Gayr-i meşrû birleşme ile meşrû evliliği birbirinden ayıran şey, def çalmak ve ilân etmektir” buyurmuştur. (Tirmizî, Nikâh, 6;İbn-i Mâce, Nikâh, 1896;) 

Rubey binti Muavviz (RAhâ) anlatmıştır: Ben gelin olduğumun kuşluk vaktinde Resûlullah (SAV) evlenme törenime geldi. O sırada küçük kızlarımız deflerini çalmakta ve Bedir günü şehit düşen atalarının kahramanlıklarını nağme ile dile getirmekte idiler. Nihayet içlerinden biri: “Aramızda yarını bilen bir Peygamber vardır” dedi. Bunun üzerine Resûlullah (SAV): “Bu sözü bırak da, bundan önce söylediklerini söylemeye devam et” buyurdu. (Tirmizî, Nikâh, 1096;) 

Düğünde yemek vermek sünnettir Düğünde yemek vermek sünnettir.  Resûlullah(sav) Abdurrahman bin Avf (ra)’ın üzerinde zâferân kokusu (düğünde sürülen koku) görünce sordu: “Bu ne hal?”  Abdurrahman bin Avf (ra): “Bir kadınla bir miktar altın mehir karşılığında evlendim” dedi.  Resûl-i Ekrem (sav):  “Allah mübârek eylesin. Fakat bir koyunla da olsa düğün ziyâfeti ver” buyurdu.(Nesâî, Nikâh, 74, 75; Müslim, Nikâh, 79, 80; Tirmizî, Nikâh, 10; )

Enes bin Mâlik radiyAllahü anh anlatmıştır: Resûlullah (ASV)’ın bir düğününde annem yemek hazırlamış, göndermişti. Resûlullah (ASV) bana: “Onu koy. Git filanı, filanı, filanı ve karşılaştığın herkesi çağır” buyurdu ve birçok adamın ismini söyledi. Gittim, Resûlullah (SAV)’ın adlarını söylediği kimseleri ve rastladığım herkesi çağırdım. Üç yüz kadar kişi geldiler.  Resûlullah Aleyhissalâtü Vesselâm: “Onar onar halka yapsınlar ve herkes yesin.” buyurdu. İlk gurup doyuncaya kadar yedi, kalktı. Sonra diğer gurup doyuncaya kadar yedi, sonra diğer gurup yedi. Herkes yedikten sonra Resûlullah Aleyhissalâtü Vesselâm:“Yâ Enes! Sofrayı kaldır!” buyurdu.  Ben de sofrayı kaldırdım. Fakat yemeği ilk koyduğumda mı daha fazlaydı, yoksa kaldırdığımda mı fazlaydı; bilemedim.”(Mektûbât, s. 114; Nesâî, Nikâh, 84; Müslim, Nikâh 94; Buhârî,4/234;) 

Sabit el-Buhânî (RA) anlatmıştır: Hz. Enes’e: “Resûlullah (SAV) Zeyneb /RAhânın) düğün ziyafetini ne ile yaptı?” diye sordum. Hz. Enes (ra): “Resûlullah (SAV) sahabelerine doyup terk edinceye kadar ekmek ve et ziyâfeti verdi” dedi.(Müslim, Nikâh, 91; ) Düğün ziyâfetinde fakîrler ihmal edilmez, Hz. Peygamber (SAV): “Yemeğin en şerlisi fakirlerin çağırılmayıp, zenginlerin çağırıldığı düğün yemekleridir.” buyurmuştur. (Müslim, Nikâh, 110;) 

Evlenen çiftler tebrik edilir ve hayır duâ edilir. Ebû Hüreyre (RA): Resûlullah (SAV): evlenen insanı tebrik edeceği vakit: “Allah mübârek etsin. Tebrik ederim. Allah sizi mutlu kılsın ve sizi hayırla bir araya getirsin” buyururdu. (Tirmizî, Nikâh, 7; )

HAZIRLAYAN; İbrahim SUCUOĞLU MUHAMMEDİYE CAMİİ İMAM HATİBİ /ERZİNCAN