Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Matematikçi,astronot , filozof ve şair olarak bilinen ÖMER HAYYAM Tarihçilerin verdiği bilgiye göre 1048 yılında Nişabur(İran) kentinde doğdu. (Doğum.
Advertisements

“Doğruyu yalnız bırakma acizliğinden,
Karanlık Çağ İlk Çağ Orta Çağ Yeni Çağ Yakın Çağ
Uzm.Dr.Sedat Yıldız Isparta
TÜRK TORAKS DERNEĞİ 1.
Bilim Teknoloji Toplum ve Sosyal Değişim
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği
GENEL BİYOLOJİYE GİRİŞ
TIPTA İNSAN BİLİMLERİ. Toplum, hekimden tanı koymada bilgili ve uygulamalarda becerikli olmasının yanında hastasının duygusal gereksinimlerine duyarlı.
AYDINLANMA ÇAĞI.
MESLEKİ ETİK Çevre Etiği Prof.Dr. Fatih M. Botsalı MK MK
MERKANTİLİZM TANIM Orta çağın sonları ile sanayi devrimi arasında kalan dönem. Ticaret Ev-sanayi şeklinde başlayan sanayi Kapitalist sınıf: sanayiciler,
1. Sağlık ve Sağlık Düzeyini Etkileyen Faktörler
Antik Hindistan Medeniyetinde Tıp
KAPSAMLI SAĞLIK BAKIMI
HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ Dr. Ferit Koçoğlu.
ENDODONTİ? Yrd. Doç. Dr. Sibel Koçak.
İSLAM MEDENİYETİNDE TIP
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ
Bizans Tıbbı Prof. Dr. Tamer Akça.
İBN-İ SİNA İbn-i Sina ’nın Hayatı.
BİRİNCİ BASAMAK HEKİMLİĞİ

İbn-i Sina Matematik Proje Ödevi Hazırlayanın ; Adı:Handenur
HASTA HAKLARI ;.
Anatomi ve Fizyoloji Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar
BATI MÜZİĞİ TARİHİ 3. Ünite: RÖNESANS DÖNEMİ MÜZİĞİ
Sultan 2.Bayezid Külliyesi (Cami-Tıp Medresesi-Darüşşifa-
Sosyoloji Tarihi-A Ders.
Bilimsel düşünme becerileri
3-BULGULAR 1-GİRİŞ 2-YÖNTEM2-YÖNTEM Araştırma kesitsel olarak yapılmıştır. Çalışma Eylül ayı 2012’de Erzurum merkezde yapılmıştır. Çalışmanın evreni Erzurum’un.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Aile Hekimliğinde Anamnez ve Genel Muayene Zekeriya AKTÜRK Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD 28 Eylül 2015
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
HALK SAĞLIĞI VE SOSYAL PSİKİYATRİ Prof. Dr.Recep AKDUR.
H a s t a H a k l a r ı Y o l c u l u ğ u D r. H ü s e y i n Ç e t i n a l p İ z m i r İ l S a ğ l ı k M ü d ü r l ü ğ ü H a s t a H a k l a r ı İ l K.
İLAÇLAR VE BİYOLOJİK ETKİLERİ
DÖNEM 6 ÇALIŞTAY SUNUMU MAYIS, 2017 Doç. Dr. Nurettin Özgür DOĞAN Yrd
Ortaçağlarda Bilim Ortaçağ düşüncesinin belirgin özelliklerinden birisi, dinî öğretilere dayanan dinsel bakışın ön plana çıkmasıdır. Ancak düşüncede.
Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN.
Sağlık ve Kültür Doç.Dr.Melike Kaplan.
YAPANLAR:) RAVZA ÇAYIR İREM SARAN MELİKE KÖSE
Doç. Dr. Melike KAPLAN Sağlık ve Kültür.
Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN.
Bilimsel İçerik Bilimsel içerik, bilimsel bilgiyi oluşturmaktadır. Erken çocukluk döneminde fen eğitimi de, çocukların yaşadığı çevre hakkında gerekli.
Celalettin GÖÇKEN HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD
Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN.
BİLİM KAVRAMI TANIMI-AMACI-SINIRLARI-ÖZELLİKLERİ
Batı’yı Aydınlatan İslam Düşünürü
Sağlık ve kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN.
Prof. Dr. Süheyla Ünal İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD
Sağlık ve Kültür Doç.Dr. Melike KAPLAN.
Simya; Teorik temelleri olmayan, deneme yanılmaya dayanan  çalışmaları  içeren,  bu  nedenle  sistematik bilgi birikimi sağlamayan bir uğraştır. İnsanoğlu.
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
Türklerin Bilime Katkıları
CABIR BIN HAYYAN. CABIR BIN HAYYAN HAYATI ( ) Modern kimyanın kurucusu, atomun parçalanabileceğini dile getiren ilk bilim adamı, İslam dünyasında.
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
BİYOİNFORMATİK.
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞLETME YÖNETİMİNİN TARİHSEL GELİŞİM SÜRECİ
Sosyoloji Tarihi-A- Klasik Sosyoloji Tarihi
TOPLUMSAL BİR BİLİM OLARAK SOSYOLOJİ
Kimdir Kopernik kimdir? ve Ne yaptı?. Nicolaus Copemicus (Kopernik) (1473 – 1543) Nicolaus Copernicus kimdir? 19 Şubat 1473 yılında Torun'da (Polonya)
T TÜRBE KAPISI …  Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik.
İbn-i Sina'nın tam adı Ebu Ali el-Hüseyin ibni Abdullah ibn-i Sina el-Belhi'dir. Samanoğulları sarayı maliye kâtiplerinden ve saygın bir bilim adamı Abdullah.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Karşılaştırmalı Hukukun Tarihçesi
TIBBi LABORATUVAR TEKNiKLERi PROGRAMI
B İ L İ M FELSEFES İ 10.Sınıf Bilim felsefesi; genel olarak bilimin doğasını, yapısını ve işleyişini özel olarak da onun kavramlarını, ilkelerini ve.
Sunum transkripti:

Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN

Modern Tıp: 19. yüzyılın ikinci yarısı Rönesans dönemiyle beraber Batı dünyasında iki önemli değişme yaşanmıştır. Birincisi, Batıdaki değerler sisteminde yaşanan değişme; ikincisi bilimsel bilgiye yönelmedir.

Bu dönem, modern tıbba geçiş döneminin temeli kabul edilir Bu dönem, modern tıbba geçiş döneminin temeli kabul edilir. Biyolojide hücre seviyesinde incelemeler artmış, bakteriyel gelişimle ilgili araştırmalar çoğalmıştır. Temelde cerrahi tedavinin gelişimi sürece hız kazandırmıştır.

Hippocrates’in ilk kuralı, hekimin gerek düşünceleri gerekse seçtiği tedavi ile “hastaya zarar vermemesidir”. İnsan hayatına saygı duymak ve zarar vermemek temel prensiptir.

Öğretisi genellikle ahlaki boyuttadır Öğretisi genellikle ahlaki boyuttadır. Bilimsel tıbbın kurucusu kabul edilen Hippocrates’in kitapları 20. yüzyıla kadar tıp tarihindeki klasikler olarak okutulmuştur.

Tıbbi etik ile ilgili bilinen ilk metin: “Hipokrat Yemini” Hippocrates tedavisinde önemli olan temel özellikler; hava, ateş, su ve topraktır.

İnsan ve doğal çevreye bütüncül bir bakış açısından bugün bile az rastlanan bir yaklaşım olarak, doğanın iyi edici gücünden söz ederken, fiziki olduğu kadar psikolojik olarak da güçlü olmanın öneminden söz etmektedir.

İbn-i Sina (Hakim-i Tıp) 980-1037 Fizik, astronomi, felsefe alanında yazdığı “Şifa”; Tıp ansiklopedisi niteliğinde olan “Kanun” önemli eserleridir. 12. yüzyılda Latince’ye çevrilen “Kanun” kitabı, Fizyoloji, Hıfzısıhha, Tedavi ve Farmakoloji olmak üzere 4 bölümden oluşmaktadır.

Özetle, modern, biyolojik, ya da batı tıbbı olarak adlandırılan tıp, belirli yöntemlerle ve çok miktarda deney ve araştırmaya dayalı bilimsel uygulamalar bütünüdür…