Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAPANLAR:) RAVZA ÇAYIR İREM SARAN MELİKE KÖSE

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAPANLAR:) RAVZA ÇAYIR İREM SARAN MELİKE KÖSE"— Sunum transkripti:

1 YAPANLAR:) RAVZA ÇAYIR İREM SARAN MELİKE KÖSE
ZEHRAVİ YAPANLAR:) RAVZA ÇAYIR İREM SARAN MELİKE KÖSE

2 Zehravi kimdir? Endülüs’te meşhur tıp alimi. İsmi halef bin Abbas Ez-Zehravi olup künyesi Ebü’ l Kasim ‘dir seneleri arasında yaşamıştır.Kurtuba yakınlarındaki Ez-Zehra’ doğduğu için Zehravi ismiyle meşhur oldu. Batı ilim aleminde Ebul-Kasis Bukasis ve Al-zahravivs oloarak bilinir.Zamanında ilim ve kültür seviyesi en yüksek olan kurtuba üniversitesinde öğrenim gördü.

3 Müslüman cerrahların babası olarak kabul edilen Zehravi ,daha çok cerrahi başarılı ve meşhurdur.

4 ZEHRAVİ'NİN ESERLERİ Ortaçağ islam Dünya’sının önde gelen hekimlerden olan Zehravi.Cerrahinin babası olarak görülür.Zehravi’nin tıbba ,yaptığı en büyük katkı; hiç şüphesiz 30 ciltten oluşan kitab al-tasrif isimli eseridir.

5

6 1000 sene önce ilk çağdaş ameliyatı yapan
Böbrek taşlarının çıkarılacağını ve ilk böbrek ameliyatını yapan bilim adamıdır.

7 Zehravi çürük dişlerin kırılmadan çekile bilmesi için kurşunla doldurup çekilmesi fikrini ortaya atan ilk doktordur.Diğer metallerin ağız içinde kimyasal reoksiyona gireceğini düşünerek altın tel kullandı.Demir,bakır ve altından yapılmış cerrahi aletlerin esaslı bir şekilde geliştirdi.

8 Zehravi bugün dahi, cerrahiyi anatomi bilgisine dayalı bağımsız bir bilime dönüştüren öncü bir bilim insanı olarak hatırlanmaktadır.Yaptığı cerrahi alet çizimleri, tıbba olan hizmetlerini ilelebet canlı tutacak bir yenilikçilik örneği olup, haleflerinin çalışmaları üzerindeki etkisi bunun en açık delilidir.

9 Modern cerrahi, kendini hayat kurtarmaya adayan insanların yüzyıllara yayılan yeniliklerine borçlu olduğumuz en ileri uygulamaları içeriyor. Bundan 1000 yıl önce, hayat kurtarma aşkıyla yanıp tutuşan Güney İspanya Müslümanları üç çeşit ameliyatı başarıyla yapıyordu: Damar cerrahisi genel cerrahi ve ortopedik cerrahi.

10 Dönemin en ünlü Müslüman cerrahlarından birisi, İslam medeniyetinin zirveye ulaştığı Kurtuba’da yaşadı.Batıda Abulcasis adıyla tanınan Ebu’-kasım Zehravi, karşılaştığı tüm hastaları tedavi etmiş ve onlarla ilgilenmiştir.İşini o kadar iyi yapmıştır ki yaşadığı dönemin önde gelen cerrahlarından biri olarak ün yapmış ve Endülüs Hükümdarı Mansur’un saray hekimliği görevini getirmiştir.

11

12 Yeni uygulamalar ile birlikte 200’ü aşkın cerrahi alet geliştirerek cerrahide büyük bir gelişmeye imza atmış dönemin dişçilik,eczacılık ve cerrahi uygulamalarına ilişkin ayrıntılı bilgiler vermiştir.El-tasrif adlı ünlü eseriyle cerrahi operasyonlardan yapılması ve yapılmaması gerekenlerin altını çizmek suretiyle pratik hekimliğin kurallarını da belirtmiştir.

13 Tıp ve ameliyat üstüne çizimler içeren ilk kitabı İspanyol doktor Ebu’l-kasım Zehravi yazmıştır.Ebu’l-kasım Zehravi’nin hastaları günümüzdeki kapsüllerin öncüsü olan katkütden yapılmış haplar yutarlardı.

14 KORKMAYIN Ebu’l-kasım Zehravi’nin hastalarını o kadar çok önemserdi ki keskin kısmı gizlenebilir bir bıçak icat etmiştir.

15 Eğer ameliyat olmanız gerekiyorsa kesmek için kullanılan neşter dahil, pek çok tıbbi aletin yaratıcı olan EBU’L-KASIM ZEHRAVİ’ye teşekkür edebilirsiniz.

16

17 Ebül’l Kasım Zehravi,böbrekve safra taşları gibi vücuttaki sert katmanları ezmekte kullanılan LİTOTRİPTER adlı cihazı da tasarlamıştır.Ebü’l Kazım Zehravi tarafından yazılmış,ameliyat aletlerinin çizimiyle NEREDE VE NASIL KULLANILACAKLARINI anlatan 30 bölümlük kitap,yüzyıllar boyunca AMALİYATLAR İÇİN ÖNEMLİ BİR EL KİTABI olmuştur.

18

19 Ebü’l Kzım Zehravi’nin kitabinda 200’ünüzerinde Tıbbı aletin çizimi yer alıyordu.Ebü’l Kazım Zehravi’nin Tıp Kitabı Avrupalı Doktorların Da Çalışabilmesi İçin Latinceye çevrilmiştir.12.Yüzyılda İbn Zuhur isimlim üslüman hekim,Ebü’l Kazım Zehravi’nin CERRAHİ MATKAPLARINDAN birinin ucunabir elmas ekleyerek geliştirilmiştir.

20 Ebü’l Kazım Zehravi,hastaya dikiş yapılmasında kullanılan KATKÜTÜN öncüsüydü.Günümüzde cerrahlar hala buna benzer malzemeleri hala kullanmaktadırlar.

21 KATKÜT NEDİR? Katküt, vücut tarafından emilebilen,hayvan bağırsağından yapılmış ince ve doğal bir liftir.Katküt tarih boyunca telli müzik aletleri ve trampet yapmak için de kullanılmıştır.

22

23

24 BİZİ İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLERRRR


"YAPANLAR:) RAVZA ÇAYIR İREM SARAN MELİKE KÖSE" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları