EKOLOJİ ve SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EKOLOJİ. EKOLOJİ EKOLOJİ NEDİR? Ekoloji, canlıların birbirleri ve çevreleriyle ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Ekosistem ise canlı ve cansız.
Advertisements

Çevre ve Ekoloji Canlı varlıkların hayati bağlarla bağlı oldukları, değişik şekillerde etkiledikleri ve etkilendikleri bu mekan birimlerine yaşamam ortamı.
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
PROF.DR. HALİL İBRAHİM AYDINLI
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Coğrafya Performans Ödevi
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
Dünyamız belirli katmanlardan oluşmuştur.  Hava küre  Su küre  Yer kabuğu  Ateş küre  Çekirdek.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI. SU HALDEN HALE GİRER İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar az almaya başlar.Eriyen karlar.
PSİKOLOJİK DANIŞMAN H.YUSUF POLAT. İnsanların geçimlerini sağlamak için sürekli yaptıkları işe meslek denir.
ÇEVRE E Ğİ T İ M İ. HAZIRLADIĞIM ÇEVRE KİRLİLİĞİ SUNUMUNDA ASIL AMACIM İNSANLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKİLERİNDEN BAHSEDEREK BU KONUDA TOPLUMU BİLİNÇLENDİRMEK.
ÇEVRE-SAĞLIK ETKİLEŞİMİ
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘j’
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
COĞRAFİ KONUM.
Doç. Dr. Melike KAPLAN Sağlık ve Kültür.
DOĞAL AFETLER.
PAZARLAMA KARARLARINI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
İç sular Zoo bentozu 7.Ders Doç. Dr. Utku Güner
İç sular Zoo bentozu Ders Doç. Dr. Utku Güner
HALİM GÜNEŞ.
Aşağıdaki kavramları açıklayınız
TOPLUMSAL YAPI Gülen SARI.
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
MESLEK SEÇİMİ ve ÖNEMİ.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ MODERN EKOL- SİSTEM TEORİSİ
1. sağlık ve sağlığın girdileri
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
BİYOLOJİNİN TOPLUM BİLİM VE TEKNOLOJİ AÇISINDAN ÖNEMİ
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. EKOLOJİK KAVRAMLAR Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimim inceleyen bilim dalıdır. Populasyon: Belirli.
HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
BÖLÜM 2 BİLİŞSEL GELİŞİM.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Küreselleşme tartışmaları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HÜCRE VE HÜCRE ÇEŞİTLERİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
Gelişim ve Temel Kavramlar
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
Canlıların Büyüme ve Yaşamasına Etki Eden Faktörler
Kişilik Gelişimiyle İlgili Kavramlar
FOTOSENTEZ.
SAĞLIK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ
Nitel Araştırmalar.
İş ve Meslek Sosyolojisi
I. Hafta Dil Nedir? Dilin Kökeni
KİMYA DERSİNİ SEVMENİN YOLU
Sunum transkripti:

EKOLOJİ ve SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Doç. Dr. Mustafa Sami TOPÇU

Ders Programı (Ekoloji ve Sürdürülebilirlik) 1. Çevre ve Ekolojinin Konusu ve Kapsamı. Genel Bilgiler. 2. Çevre ve Ekosistemin Bilgi Kaynakları 3. Ekosistemler ve Enerji Akışı 4. Enerji Kavramı ve Enerji Kaynakları 5. Sürdürülebilir Enerji Kavramı ve Kaynakları 6. Enerji, Çevre ve İnsan Sağlığı 7. Enerji, Ekonomi, Politika ve Geleceğimiz 8. Sürdürülebilirlik, Gıda ve Tarım 9. Ara Sınav 10. Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği 11. Güneş Enerjisi, Rüzgar Enerjisi 12. Hidroelektrik Enerji, Jeotermal Enerji 13. Atıklar ve Biokütle Enerjisi 14. Genel Değerlendirme

Çevre Nedir? Çevre; insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamdır. Bir başka ifade ile çevre, bir organizmanın var olduğu ortam yada şartlardır ve yeryüzünde ilk canlı ile birlikte var olmuştur. Sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesi ancak sağlıklı bir çevre ile mümkündür. Bir ilişkiler sistemi olan çevrenin bozulması ve çevre sorunlarının ortaya çıkması, genellikle insan kaynaklı etkenlerin doğal dengeleri bozmasıyla başlamıştır. İnsan yaşamı çeşitli dengeler üzerine kurulmuştur. İnsanın çevresiyle oluşturduğu doğal dengeyi meydana getiren zincirin halkalarında meydana gelen kopmalar, zincirin tümünü etkileyip, bu dengenin bozulmasına yol açmaktadır.

Çevre Nedir? Türk Çevre Mevzuatı Kanununa göre çevre, bütün vatandaşların ortak varlığı olup hava, su, toprak, bitki ve hayvan varlığı ile doğal ve tarihsel zenginlikleri içermektedir.

Çevre Bilimi Nedir? Çevre bilimi küçük bir alandan tüm dünyamızın Biyosferine kadar olan alanda bir organizma veya komuniteyi çevreleyen hava, su ve yaşam alanlarına yoğunlaşan çalışma alanıdır. Özellikle insanların çevre üzerindeki etkileri üzerine çalışır.

Çevre Biliminin Amaçları Çevre biliminin ana amacı çevre problemlerinin tespit etmek ve çözmektir. Bu amaç için çevre bilimciler insan ve çevre arasındaki iki tip etkileşim üzerinde çalışırlar: 1. İnsan davranışları çevremizi nasıl etkiler 2. Doğal kaynakların kullanımı

Multi-Disipliner Bir Çalışma Alanı: Çevre Bilimi Çevre bilimi birçok çalışma alanını içeren multi-disipliner bir alandır. Çevre biliminin temellerini oluşturan en önemli bilim dalı Ekoloji’dir.

ÇEVRE BİLİMİ Biyoloji Zooloji Botanik Mikrobiyoloji Ekoloji Yer Bilimi Jeoloji Paleontoloji Klimatoloji Hidroloji Fizik Mühendislik Kimya Biyokimya Jeokimya Sosyal Bilimler Coğrafya Antropoloji Sosyoloji

Ekoloji Nedir? Ekoloji, canlıların birbirleri ve çevreleriyle ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Ekosistem ise canlı ve cansız çevrenin tamamıdır. Ekosistemi de abiyotik faktörler (toprak, su, hava, iklim gibi cansız faktörler) ve biyotik (üreticiler, tüketiciler ve ayrıştırıcılar) faktörler olmak üzere iki faktör oluşturur. Bu tanımlamadaki organizmalar; diğer bir deyim ile canlılar veya canlı çevre, insan, hayvan ve bitkilere ait bireyleri veya bunlardan oluşmuş toplumları ifade etmektedir. Tanımlamanın içinde geçen organizmaların içinde yaşadıkları ortam deyimi ise cansız çevre olarak da ifade edilir ve hava, su, toprak, ışık gibi faktörleri kapsar.

Ekolojinin İlgili Olduğu Bilim Dalları Ekolojinin; botanik, zooloji, mikrobiyoloji, fizyoloji, bitki beslenmesi, anatomi, morfoloji, patoloji, jeoloji, jeomorfoloji, mineraloji, fizik, kimya, meteoroloji ve klimatoloji gibi bilim dalları ile yakın ilgisi vardır. Araştırma konusu, yöntemi ve amaçlarındaki bazı özellikleri yardımıyla ekolojiyi diğer doğa bilimlerinden ayırma olanağı vardır. Ekoloji bütün canlılar için ortak olan ve canlılar üzerinde etki yapabilen temel konularla ilgilenir. Diğer bir ayırıcı özelliği ise ekolojinin bir canlıya ait belirli organları ve bu organlardaki hayat süreçlerini değil, canlıların içinde bulundukları hayat ortamı ve diğer canlılarla olan karşılıklı ilişkilerini incelemesidir.

Kıtalardan okyanuslara, göllerden akarsulara, yer altı sularından atmosfere, mikroorganizmalardan insana ve bitkiler âlemine kadar bütün canlı ve cansız varlıklar arasında düzenli bir ilişki vardır. Yani organizmalar yaşamlarını sürdürebilmeleri için diğer organizmalarla ve çevreleriyle ilişki içerisindedir.

Modern ekolojide anlama kolaylığı sağlamak için canlılar organizasyon derecesine göre sıralanır. Bu sıralama sonucunda biyolojik spektrum meydana gelir. Bu spektrum; Hücreler-Dokular-Organlar-Organ sistemleri- Organizmalar-Populasyonlar-Komuniteler-Ekosistemler-Biyosfer şeklinde sıralanır. İşte bu spektrum içerisinde ekoloji; organizmalardan sonraki terimleri inceler.

Ekoloji ile İlgili Temel Kavramlar Birey Ekolojisi: Ekolojinin bir türe ait bireyin ortamıyla olan ilişkisini inceleyen bölümüdür. Populasyon Nedir? Populasyon terimi önceleri sadece insanlar için kullanırken daha sonraları her çeşit canlı toplulukları da bu terimin kapsamına girmiştir. Kısaca populasyon, belirli sınırlar içinde yaşamakta olan, aynı türe ait canlı topluluğu ifade eder. Komünite Nedir ? Belirli bir alanda bulunan uyumlu populasyonların oluşturduğu topluluktur. Abiyotik faktörlerle (cansız faktörler) birlikte komüniteler birbirlerine yeten topluluklardır.

Ekoloji ile İlgili Temel Kavramlar Biyosfer nedir ? Canlıların yaşamasına uygun, okyanus derinliklerinden Everest'in tepesine, oradan yeryüzünden 10.000 m yüksekliğine kadar olan atmosferdir. Habitat nedir ? Populasyon içindeki bireylerin biyosfer tabakasındaki kalıtsal yapısına uygun yaşama bölgesine habitat denir. Habitat canlının yaşadığı yerin adresidir. Niş nedir ? Habitat içindeki populasyonuna ait bireyin kendini ve çevresini etkileyen yaşama biçimidir. Buna bireyin kendi hayatını sürdürmek için yaptığı faaliyetlerin tümüdür. Biotop nedir ? Canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için uygun çevresel koşullara sahip coğrafik bölgededir. Biotop, komunitenin yerleştiği alan olarak kabul edilebilir.

Ekoloji ile İlgili Temel Kavramlar Flora Nedir ? Belli bir bölgeye adapte olmuş ve bu bölgede yaşamını sürdüren bitki topluluklarıdır. Fauna Nedir? Belli bir bölgeye adapte olmuş ve bu bölgede yaşamım sürdüren hayvan topluluklarıdır.

Ekoloji ile İlgili Temel Kavramlar TÜR: Benzer özelliklere sahip olan ve aralarında üreme ilişkisi bulunan canlı bireyler topluluğudur. POPULASYON: Belli bir türe ait , aralarında sosyal ilişkiler bulunan ve gen alışverişi yapabilen gruplardır. TÜR pop1 pop2 pop3 pop4 pop5 pop6 pop7 popN