İnkontinans? Üriner inkontinans kadının sosyal, fiziksel ve psikolojik sağlığı üzerine olumsuz etki yaratarak utanç, düşük benlik saygısına neden olur.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İnguinal Herni Onarımında Yeni Bir Teknik: Coşkun Herni Onarımı Lichtenstein Ve Preperitoneal Mesh Tekniği İle Prospektif Randomize Karşılaştırma Faruk.
Advertisements

TOT SONRASI STRES ÜRİNER İNKONTİNANS YÖNETİMİ
Nurhak Merkez Sağlık Ocağına Başvuranlarda Proteinüri Risk Faktörleri
İDRAR KAÇIRMA (ÜRİNER İNKONTİNANS).
ÜROJİNEKOLOJİ AKADEMİSİ   ÜROJİNEKOLOJİ DERNEĞİ KOCAELİ ÇALIŞTAYI 7-8 Haziran 2014 Çalıştay Moderatörleri Doç.Dr.A.Akın SİVASLIOĞLU Doç.Dr.Eray ÇALIŞKAN.
SORU - CEVAP Dr. Mustafa GÜNHAN.
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
Kadında Stres tip Üriner İnkontinans Tedavisi
Olgu Sunumu Prof. Dr. Önay YALÇIN
Funda Güngör UĞURLUCAN, Cenk YAŞA, Özlem DURAL,
Kalp-Damar Sistemi Hastalıkları Hakkında Bilgi
Apikal vajinal defekt tamirinde obliteratif yöntemler Prof. Dr. Petek Balkanlı Kaplan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları.
STRES İNKONTİNANSTA CERRAHİ TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Midurethral Sentetik Slingler: TVT ,TOT; güncel durum
ÜRODİNAMİ NASIL YAPILMALI? KİME?
İdrar kaçırmada sınıflandırma ve değerlendirme
Pesser Uygulamalarının
Yaşlılarda Üriner İnkontinans
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Kadın hastalıkları.
A. Erkeğin dış üreme yapıları (Şekil 15-1’e bakınız) B. Erkeğin iç üreme organları (Şekil 15-1’e bakınız) C. Erkeğin üreme fizyolojisi D. Kadının.
. Dr. Cemal Ark Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi
POP’da vajinal yoldan meş kullanalım mı
11. ULUSAL JİNEKOLOJİ VE OBSTETRİ KONGRESİ
1 HAVA YOLU OBSTRÜKSİYONU TANISINDA FEV 1 /FEV 6 ORANININ YERİ İlknur Başyiğit 1, Haşim Boyacı 1, Serap Argun Barış 1, Cavit Işık Yavuz 2, Füsun Yıldız.
DİABETİK PERİFERİK NÖROPATİ TEDAVİSİNDE AKUPUNKTUR: OLGU SUNUMU
TUBAL EKTOPIK GEBELIKLERDE METOTREKSAT TEDAVISI VE BHCG SEYIYELERI ILE KORELASYONU Dr. Aşkın DOĞAN
Prolapsus Cerrahisinde Tedavi Modalitelerinin Yaşam Kalitesine Etkisi
MİDÜRETRAL SLİNG SONRASI ÜRİNER İNKONTİNANS YÖNETİMİ VE ZORLUKLAR
Doç. Dr. Dağıstan Tolga Arıöz
Pelvik Organ Prolapsus Cerrahisi Sonrası Ortaya Çıkan Stres Üriner İnkontinans Nasıl Tespit Edilir ve Yönetilir Çetin ÇAM.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM A.D.
Pelvik Organ Prolapsusunda Uterus Koruyucu Cerrahi
Vajinal kaf prolapsusunda tedavi seçenekleri
STRES ÜRİNER  İNKONTİNANSIN TOT, MİNİ SLİNG VE BULKİNG AJANLAR İLE TEDAVİSİ Prof. Dr. Nilgün TURHAN Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın.
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
ÜRİNER İNKONTİNANS Prof.Dr.Mehmet BAYKARA.
PELVİK ORGAN PROLAPSUSLARI
GİRİŞ VE AMAÇ AÇIK ABDOMİNAL CERRAHİ SONRASI ÖKSÜRME MANEVRALARININ ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ: PİLOT ÇALIŞMA Meriç YILDIRIM*, Ersin AVCI*, Didem KARADİBAK*,
Kan Transfüzyonunda yenilikler
Prostatektomi Sonrası İnkontinans
Pelvik Organ Prolapsuslu olgularda Üriner İnkontinans yönetimi
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
Gebelik ve doğumun Transobturator Tape (TOT) üzerine etkileri- Çok merkezli çalışma Serdar BAŞARANOĞLU*, Çelebi BASUGUY, Şafak HATIRNAZ, Ayşegül DEREGÖZÜ,
Kadınlar neden idrar kaçırır? Nasıl tanı koyulur?
Trans obturator tape (TOT) yapılan hastalarda kısa ve uzun dönem sonuçlar Çelebi BASUGUY*, Serdar BAŞARANOĞLU, Talip KARAÇOR, Şafak HATIRNAZ, Orhan ŞAHİN,
Stres Üriner İnkontinansın Minimal İnvaziv Tedavisi: Mesane Boynu Enjeksiyonu Ayse Veyhürda Dikmen, Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi, Üroloji Klinigi,
Nüks veya Persiste Stres Üriner İnkontinans Yönetimi
3 BOYUTLU YÜKSEK FREKANSLI ENDOVAGİNAL ULTRASONOGRAFİ İLE STRESS ÜRİNER İNKONTİNANSLI VE SAĞLIKLI KONTROL OLGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
PROSTAT KANSERİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA KEMİK SİNTİGRAFİSİNİN SAĞ KALIM SÜRESİNİ ÖNGÖRMEDEKİ DEĞERİ Elif Marangoz, Doğangün Yüksel, Olga Yaylalı, Suna.
Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Vücut kitle indeksinin IVF-ICSI gebelik sonuçlarına etkisi
ÜRİNER İNKONTİNANSIN CERRAHİ TEDAVİSİ
ÜRİNER İNKONTİNANS CERRAHİSİ KOMPLİKASYONLARI ÖNLEME ve ÇÖZÜM YOLLARI
Pelvik organ propapsusu ve üriner inkontinansta pelvik taban ultrasonografisi Dr. Hüseyin Durukan Mersin Üniversitesi.
ÜRİNER İNKONTİNANS İLERİ DEĞERLENDİRME KİME, NE ZAMAN, NASIL?
PREMENSTRUAL SENDROM DAHA YÜKSEK ORANDA CİNSEL FONKSİYON BOZUKLUĞU VE CİNSEL STRES İLE İLİŞKİLİDİR DR GÜLŞAH İLHAN, DR FATMA FERDA VERİT ATMACA, DR HÜRKAN.
Dr. Canan SATIR ÖZEL TCSB MEDENİYET ÜNİV GÖZTEPE EAH, KHD
Tubaovaryan Abse Tedavisinde Minimal İnvaziv Cerrahi Deneyimlerimiz
POSTPARTUM KANAMALARDA HİPOGASTRİK ARTER LİGASYONU
Figüre 1. Anket ve sonuçları
Balneoterapi uygulama
Vücut Kitle İndeksinin Osteoartrit Cerrahisi Sonrasında Fonksiyonel Diz Verilerine Etkisi A. Meriç Ünal1, Sabriye Ercan2 1Süleyman Demirel Üniversitesi,
ÜRİNER İNKONTİNANS TANI VE TEDAVİSİ DR.V. LALE BAKIR S.B.Ü.HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KLİNİĞİ.
HEMŞ.MELİKE ÇELİK DOÇ.DR.ÖZLEM UĞUR DOÇ.DR.EZGİ KARADAĞ
MİDURETHRAL SLİNGLER ( MUS ) : TOT ( transobturator tape )
POP olgusunda üriner İnkontinans yönetimi inkontinans cerrhaisini daha sonra yapalım Doç. Dr A.Özgür Yeniel Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları.
Şükrü Sınıcı1, Selma Eroğlu2, Ümit Dündar2
Transforaminal Epidural Steroid Enjeksiyonlarına %10'luk Hipertonik Saline Eklenmesinin Sonuçları; Prospektif Randomize Çalışma Barış Özöner Erzincan Üniversitesi.
Abdurrahman İLERİ, Sibel ÖZCAN, Mikail KILINÇ, S. Ateş ÖNAL
Sunum transkripti:

STRES ÜRİNER İNKONTİNANS TEDAVİSİNDE TRANSOBTURATOR TAPE CERRAHİSİNİN UZUN DÖNEM SONUÇLARI

İnkontinans? Üriner inkontinans kadının sosyal, fiziksel ve psikolojik sağlığı üzerine olumsuz etki yaratarak utanç, düşük benlik saygısına neden olur Uluslararası Kontinans Derneği (ICS) ve Uluslararası Ürojinekoloji Derneği (IUGA) stress inkontinansı fiziksel aktivite altında istemsiz idrar kaçırma olarak tariflemişlerdir. Bir başka çalışmada ise mesane kasılmaları olmadan batın içi basıncı arttıracak fiziksel aktiviteler (öksürme, hapşırma, gülme) sonucu istemsiz idrar kaçırma olarak tanımlanmıştır

TEDAVİ Birinci basamak: Cerrahi: SUI’de birinci basamak tedavi yaşam tarzı ve davranış değişikliği, pelvik taban kaslarını güçlendirme egzersizleri ve mesane eğitimidir. Cerrahi: Stres üriner inkontinansın cerrahi tedavisi retropübik üretropeksi cerrahilerini ve sentetik mesh kullanarak miduretral sling uygulamalarını içerir.

CERRAHİ Cerrrahi olarak midüretral slingler (retropubik, transobturator) güvenli ve etkili bir yöntemdir. Birçok ürojinekolog, Burch kolposüspansiyonu hala altın standart kabul ederken, stres üriner inkontinans cerrahisi 'Integral Theory' nin ışığında çok gelişmeler kat etmiştir. SUI tedavisi için, üretranın altına hamak şeklinde destek sağlayarak üretrovezikal bileşkeyi yükseltmeyi ve stabilize etmeyi amaçlayan birçok cerrahi tedavi yöntemi tarif edilmiştir (TVT, TOT ).

AMAÇ Bu çalışmanın amacı, TOT prosedürünün uzun dönem etkinliğini araştırmak ve hastaların objektif ve sübjektif kür sonuçlarının yaş, vücut kitle indeksi (VKİ), parite, vajinal doğum sayıları, menopozal durum operasyon sonrası süresi, mevcut pelvik organ prolapsusu (POP) gibi değişkenlere göre değişimini değerlendirmektir.

METHOD Çalışmamıza, 01 Ocak 2008- 01 Aralık 2010 tarihleri arasında SUI veya SUI/MUI tanısı ile TOT operasyonu geçiren hastalar dahil edildi. Hastalara FM TVUSG STRES TEST UDI-6, IIQ-7, VAS anketleri doldurtuldu. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS 21.0 İstatistik paket programı kullanıldı.

POSTOPERATİF KOMPLİKASYONLAR

Yaş, VKİ, Hormonal Durum ile stress test sonucu arasında anlamlı fark bulunmamıştır. POP olması ile stres test sonucu arasında anlamlı fark bulunmuştur (X2=7,229; p=0,027<0.05).  TOT başarısını etkileyeceğini düşündüğümüz değişkenler ile stres test arasındaki ilişki

 Stres test negatif olanların 16'sının (%55,2) POP’unun olmadığı, 12'sinin (%41,4) evre 1, ve birinin (%3,4) evre 2 POP’u olduğu görüldü. Stres test pozitif saptananların 12'sinin (%60,0) POP’u yok iken, 3'ünün (%15,0) evre 1, 5'inin (%25,0) evre 2 POP’u olduğu görülmektedir. Alt grup analizinde evre 1 POP olan hastaların 5’i (%33) sistosel, 9’u (%60) rektosel ve 1’i (%7), sistorektoseldi. Evre 1 sistoseli olan hastaların hiçbirinde inkontinans izlenmedi. Evre 2 POP’u olan hastaların 1’i (17) sistosel, 1’i (%17) sistorektosel, 4’ü (%66) rektoseldi ve sadece rektosel olan bir hastanın inkontinansı yoktu. TOT başarısını etkileyeceğini düşündüğümüz değişkenler ile stres test arasındaki ilişki

Objektif başarı oranı stres test negatif olmasına göre oransal olarak hesaplandı. Hastaların 29'unda (%59,18) stres test negatif, 20'sinde (%40,82) pozitif olarak bulunmuştur. Objektif başarı oranı %59.18 olarak bulundu.

Sübjektif Başarı Grafiği Sübjektif başarı oranı için hastalara şu anki durumları ameliyat öncesi durumları ile kıyaslaması istenerek çok iyi, iyi, değişiklik yok, kötü cevaplarından birini vermesi istendi. Çok iyi (%36.74) ve iyi (%26.52) olarak cevaplayanlar başarılı olarak kabul edildi. Sübjektif başarı oranımız %63,26 olarak bulundu.

2015 yılında 87 hastanın 10 yıllık sonuçlarını değerlendiren bir çalışmada subjektif ve objektif kür oranları sırasıyla %59.6, %70,2 olarak bulunmuştur Bizim çalışmamızda da objektif ve subjektif kür oranları literatür ile uyumlu olarak %59,18 ve %63,26 bulunmuştur.

Sonuç olarak; bu çalışma uzun dönem takip ile TOT cerrahisinin başarısının yaş, VKI, hormonal durum ile etkilenmediğini göstermiştir. Uzun dönem kür sonuçları azalsa da TOT operasyonu hasta yönetiminde etkin bir tedavi yöntemidir. MUI nedeniyle opere edilen veya sonrasında de novo urge inkontinans gelişen hastaların medikal olarak tedavi edilmesinin başarı oranlarını ve hastaların hayat kalitesini arttıracağını düşünmekteyiz. Uzun dönem sonuçlar ve bunlara etki eden değişkenler ile ilgili prospektif randomize kontrollü geniş katılımlı çalışmalara ihtiyaç vardır.