Kamu Okulları ve Özel Okullar:

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Advertisements

KADIN İSTİHDAMINA YÖNELİK AB POLİTİKALARI
Eğitim Bilimleri Bölümü
Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu
Esnek Çalışma ve Kadın İşgücü
Prof. Dr. Seyfettin Gürsel
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME TOPLANTISI NİSAN 2010.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
KOÜ HUKUK FAKÜLTESİ «Adalet gücü bağımsız olmayan bir milletin, devlet halinde varlığı kabul olunmaz.»
Türkiye’deki Gelişmişlik Düzeyinin Çeşitli Göstergeler Kullanılarak Coğrafi Bilgi Sistemi ile İller Bazında İrdelenmesi.
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Programı, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-
Türkiye’de Kayıt Dışılık
Toplumsal Cinsiyet: GÜNDEM
Avrupa Birliği Sosyal Politikası Kadın-Erkek eşitliği
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
Hacettepe Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi
M.Ü. Yabancı Diller Yüksekokulu.  Tablo: 7 - M.Ü. Yabancı Diller Yüksekokulu-2011 Mali Yılı Faaliyet Raporu AKADEMİK PERSONEL Kadroların Doluluk Oranına.
NÜFUS : Belli bir yerde yaşayan insan sayısına denir.
Sabancı Gönüllüleri Programı nedir? Tüm Sabancı Topluluğu’nu kapsayan bir sosyal sorumluluk programı İki ana platform 1.Online eğitim 2. Gönüllülük Projeleri.
Ahmet SARI Rehber Öğretmen
TÜRKİYE’NİN NÜFUS ÖZELLİKLERİ
Kantitatif Araştırma Özeti 8 Mayıs 2015
Türk Üniversitelerinde AKTS deneyimi -Arka Planı ve Geleceğe Bakış- Prof. Dr. Lerzan Özkale İTÜ, Bologna Uzmanı I. Bologna Süreci Araştırmaları Kongresi.
KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ KOMİSYONU
Dünya Ekonomik Forumu Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu 2015 ÇALIŞMA HAYATINDA 100 KADINDAN 37’si ÇALIŞIYOR Bu veri ile 125 ülke arasında Türkiye.
Akademik Teşvik Ödeneğinin Hesaplanması
Yükseköğretim Kurulu Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
Bitlis Eren Üniversitesi
TC SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
TBMM’YE BİREYSEL BAŞVURU YOLLARININ TANITILMASI VE DESTEKLENMESİ PROJESİ 1 Mayıs Mayıs 2016.
Öğretmenlik Mesleğine Giriş
TÜRKİYE’NİN NÜFUS YAPISI VE BEKLENTİSİ Ak Parti Sosyal İşler Başkanlığı Prof. Dr. Nükhet HOTAR
KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ EGİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ.
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİH BÖLÜMÜ
BİZ KİMİZ 2000 Yılından bu yana farklı organizasyonlarda aktif olarak görev almış; alanında uzman ve akademik anlamda ciddi projelere imza atmış bir ekibiz.
Eğitimden veriler.... Düzey Toplam Kadın Erkek Fark İlköğretim
OKUL ÖNCESİ EĞİTİME TEMEL OLAN GÖRÜŞLER - DEWEY
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği
SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ TEMMUZ 2017
Kız çocukları için ilköğretimde en yüksek okullulaşma
KIRSAL KALKINMADA CİNSİYET DENGELİ KALKINMA YAKLAŞIMLARI
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
Ders Kitaplarında Cinsiyetçilik....
Küresel okur-yazarlık oranı yetişkin
Bu nedenle kızlar çareyi, dikkatleri üzerlerine çekecek davranışlardan, soru sormaktan, tartışmalardan, karar verme süreçlerine katılımdan kaçınmakta bulurlar.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ
Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili engellerin kaldırılması uluslararası öncelikler arasında yer almaktadır yılına kadar okula kayıt,
Akademik Teşvik Ödeneğinin Hesaplanması
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Kamunun Yeniden Yapılandırılması Eğitim Sen Eğitim Uzmanı
Akademik Teşvik Ödeneğinin Hesaplanması
Orta öğretimdeki ders ve bölüm seçmeler aracılığıyla kızların dil ve sosyal, erkeklerin fen ve teknik bilimlerde yoğunlaşması, kadınların yüksek eğitimde.
Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin, kadın erkek kimliklerinin kuruluşunda ciddi bir etmen de okuldaki iş bölümü ve hiyerarşidir. Kadın öğretim.
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
YYÜ Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü
Karşılaştırmalı Eğitim
TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJESİ
10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni Prof. Dr. Tülay Alim BARAN
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
URAL, A. ve KELEŞ, Y. (2011). Türkiye’deki Üniversitelerde Çalışan Öğretim Elemanlarının Akademik Özgürlüklerine İlişkin Görüşleri. V. Lisansüstü Eğitim.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİME TEMEL OLAN GÖRÜŞLER - DEWEY
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
CEDAW Her iki cinsten birinin aşağılığı veya üstünlüğü fikrine veya kadın ile erkeğin kalıplaşmış rollerine dayalı ön yargıların, geleneksel ve diğer.
EĞİTİMDE FIRSAT VE OLANAK EŞİTLİĞİ - EŞİTSİZLİĞİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Kamu Okulları ve Özel Okullar: Vakıf Üniversitelerinde Kadınlar Azalıyor TÜSİAD 2000 raporundan bugüne kadar olan dönemde, değişik basamaklardaki kamu okullarının tümünde kız öğrenci oranları artış göstermiştir. Aynı artış, özel Türk okullarının okul öncesi ve ilköğretim basamakları için de söz konusudur. Ancak bu gelişim, söz konusu okullarda kız öğrenci oranlarının henüz erkek oranlarını yakalayamadığını gizlememektedir.

Akademik Dağılım ve Kıyısallaşma 2006–2007 ders yılında Türkiye üniversitelerinde 35.087 kadın öğretim elemanı çalışmakta ve kadınlar, toplamın (89.329) %39.3'ünü oluşturmaktadır. Türkiye'deki kadın akademisyenlerin özellikle de üst ünvanlarda temsil oranı, uluslararası kıyaslamalarda uzun süredir dikkati çekecek kadar yüksek ve dünya standartlarının üzerinde bulunmaktadır.

Buna karşılık, kadın öğretim elemanlarının yükseköğretim basamaklarına ve alanlarına dağılımında kadın öğrencilerle belirgin benzerlikleri sürmektedir. 1999–2000 ile 2006–2007 arasında, tıpkı kadın öğrencilerde olduğu gibi, kamu üniversitelerindeki kadın akademisyen oranı artarken özel üniversitelerdeki oranları gerilemeye başlamıştır.

Bu durum, kamudan emekliliğini almış öğretim üyelerine özel üniversitelerde ödenen ücretlerin çekim gücü karşısında, üst ünvan düzeylerinde erkeklerle rekabet koşullarının kadınlar aleyhine işlediğini düşündürmektedir. Kamu üniversiteleriyle karşılaştırıldığında toplamda ve tüm öteki akademik düzeylerde daha fazla kadın istihdam eden vakıf üniversitelerinde en düşük kadın temsilinin (%20,8) profesörler düzeyinde gerçekleşmesi ve sadece bu düzeyde kamu üniversitelerindeki temsilin (%28,0) vakıf üniversitelerinden ciddi ölçüde fazla olması bu bakımdan anlamlıdır.

Vakıf üniversitelerindeki kadın akademisyen temsilinin genişliği daha alt eğitim basamaklarındaki toplanma nedeniyle kadın öğretmenlerle benzerlik göstermektedir. Bu benzerlik, özel üniversitelerin pazar, ücret ve istihdam politikaları ve program özellikleri bağlamında incelenmek gerekir. Özel üniversitelerin tümünde hazırlık bölümlerinin bulunuşu, büyük sayılarda okutman istihdamını gerektirmekte ve bu talep akademik kadrolarındaki kadın sayı ve oranlarını şişirmeye yardım etmektedir.

Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir ve Bursa gibi merkezlerle çevre üniversitelerindeki kadın akademisyen katılımı farkı, kırda ve kentte kadın öğretmen oranlarında görüldüğü gibi daralmaya başlamıştır. 1999-2000'de merkez lehine %12 olan bu fark günümüzde %4.5'e düşmüştür. Bu düşüş, taşradaki kadın akademisyen oranlarının artışından kaynaklanmakta ve taşra üniversitelerinin erkek egemen yapısında ortaya çıkarabileceği gelişmeler açısından önemli görünmektedir.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin eğitim aracıyla pekiştirilmesi

KAYNAKLAR “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi” Editörler: Ebru Hanbay Çakır (Proje Toplumsal Cinsiyet Kilit Uzmanı) Işın Gürel (Proje İletişim Kilit Uzmanı) - Nur Otaran (Proje Uzmanı) Agacinski, S. (1998), Cinsiyetler Siyaseti, Ankara, Dost Kitapevi Ercan, C. A. (2014), Cinsiyetin Toplumsal Roldeki Yeri, Konya, Çizgi Kitapevi Yayınları Savran, G. A. Demiryontan N. T. (ed) (2012), Kadının görünmeyen emeği, İstanbul, Yordam Kitap (2. Basım)