HASAN ALİ YÜCEL EĞİTİM FAKÜLTESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TVO Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi
Advertisements

Prof.Dr.Erdal BEŞER ADÜ Tıp Fakültesi ADÜ SEM Müdürü
Kamu Personeli Verimlilik Projesi
Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları.
Öğretim Görevlisi: Hasan Avcıoğlu Doç. Dr. Gönül Akçamete
“ İŞ EĞİTİM MERKEZLERİNDE ÇALIŞAN MESLEK ÖĞRETMENLERİNİN BECERİ EĞİTİMİ VE SINIF YÖNETİMİNDE KARŞILAŞTIKLARI GÜÇLÜKLERE İLİŞKİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİN BELİRLENMESİ.
K. K. T. C MİLLİ EĞİTİM, GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI EYLÜL 2010.
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Etkinlikleri   Darendeliler.
Bilinçli Tercih Seminerine HOŞGELDİNİZ İÇERİK 1.Tercih listesini oluşturmadan önce yapılması gerekenler 2.Sıklıkla yapılan tercih hataları 3.Tercihlerinizi.
BİR ÖZEL HASTANEDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN
ÖZET TÜBİTAK EVRENA projesinin temel amacı eğitim fakültelerinin sınıf öğretmenliği bölümlerinde okuyan öğretmen adaylarına sürekli, sistemli ve yapıcı.
ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı, özellikle okul öncesi eğitim kurumlarını kapsar.
Üstün Yetenekli Çocuklar Uygulama ve Araştırma
İÇİNDEKİLER R&S A) MESLEK İŞ VE MESLEK NE DEMEKTİR? MESLEĞİN İNSAN HAYATINDAKİ ÖNEMİ MESLEĞİN TEMEL ÖZELLİKLERİ MESLEK SEÇİMİ B) İLGİLER A) MESLEK İŞ.
. ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? Nedir ? ? ? Gençlik Gündemi Derneği’nin Dünya Bankası'nın Yaratıcı Kalkınma Fikirleri Yarışması için proje sunmuştur. 792 proje.
İŞ HAYATINA MERHABA. Kendinizi keşfedin İŞ HAYATINA MERHABA İş arama sürecinde motivasyon ve stres yönetimi.
GRUP C4 IQ.
İSTANBUL ESNAF VE SANATKARLAR ODALARI BİRLİĞİ
ALAN SEÇİMİMİMİZİ NELER ETKİLER?
KENDİMİ TANIYORUM Kazanım: Kendini tanımanın ders seçimindeki önemini fark eder. 9. Sınıf 74 nolu kazanım etkinliği.
Uzaktan Eğitim Çalışmaları ve Başlanan e-Eğitim Projesinin İçeriği
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
Zeka. Zekanın ne olduğu ve nasıl tanımlanacağı yüzyıllardır insanoğlunu meşgul etmiş olan bir konudur. Zeka, öğrenme gücü ya da yeni durumlar karşısında.
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ
Kaynaştırma Uygulamaları ve Destek Özel Eğitim Hizmetleri
MESLEKİ OLGUNLUK ÖLÇEĞİ
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA OKUL İÇİ ŞİDDETİN İRDELENMESİ: BİR ANKET ÇALIŞMASI Sözen S 1, Baysal SU 2, Ekizoğlu O 1, Tüzün B 1, Tüzün Ü 3 1 İstanbul Üniversitesi.
TERCİH ZİRVESİ’15 Üniversitede Başlayan, Hayat Boyu Gelişen Kariyer Prof. Dr. S. Semahat Demir Rektör.
İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI
Hayat Biçimini Seçmektir
Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi Araştırma.
Yöneltme/Yerleştirme
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
Öğretmenlik Mesleği.
Girişimcilik.
Destek Eğitim Odaları.
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI
Bireysel Kariyer Planı Oluşturma
Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi TÜTED AGİM Nedir? Ar-Ge ve İnovasyon katalizör etki Firmaların Ar-Ge ve İnovasyon yeteneklerini arttırıcı ve hızlandırıcı.
Adem Göleç Doç.Dr. Katılımcılar: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Senato Üyeleri 2015 KTMÜ ÖSYM Sınavı Aday Değerlendirme Anketi Sonuçları.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TÜBİTAK ARDEB PROJELERİ ARAŞTIRMA SUNUMU (Ağustos -2016)
TANILAMA.
FAKÜLTEMİZ HAKKINDA Fakültemiz tarihinde kabul edilen ve tarihinde Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı.
ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı, özellikle okul öncesi eğitim kurumlarını kapsar.
AFETLERDE TRİAJ HEMŞİRELİĞİ
HASAN ALİ YÜCEL EĞİTİM FAKÜLTESİ
ÖZEL EĞİTİM Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitim ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim.
ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SİSTEMİ
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Ceza ve Tutukevleri İşlemleri-2
İÇ ÇEVRE ANALİZİ.
2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı Tanıtım Sunumu
Yükseköğretim Kurumları Sınavı
Yükseköğretim Kurumları Sınavı
Karşılaştırmalı Eğitim
İlk oturumda, adaylar Temel Yeterlilik Testi’ni alacaklardır
Uzaktan eğitim koordİnatörü: Okt. nalan tur
MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANI (EK MADDE 1) İLE YATAY GEÇİŞ
Kariyer Danışmanlığı Uygulaması
SEÇMELİ DERS SEÇİMİ Ne Zaman ? Nasıl ?.
BAKIMIN KALİTESİNİN GELİŞTİRİLMESİNDE
ABİDE Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi.
Psikolojik yapılar ve özellikler
İSTİHDAM ODAKLI MESLEKİ EĞİTİM KONSEPTİ
Ortaöğretim Matematik Konularındaki Güçlük Düzeylerinin Belirlenmesi
İSTİHDAM ODAKLI MESLEKİ EĞİTİM KONSEPTİ
Eurocert European Academy
Sunum transkripti:

HASAN ALİ YÜCEL EĞİTİM FAKÜLTESİ IV. Üstün Zekalı ve Yeteneklilerin Eğitimi Kongresi: Üstünler ve Gelecek Üstün Yetenekli Gençler için Stratejik Yetenek Yönetimi ve Kariyer Danışmanlığı Gamze Sart, Yard. Doç. Dr. HASAN ALİ YÜCEL EĞİTİM FAKÜLTESİ İstanbul Üniversitesi 23.09.2014

Giriş Üstün yetenekli gençlerin sistemli ve bilinçli bir şekilde yeteneklerinin ve becerilerinin ilgi alanlarına göre çıkartılarak stratejik hedeflerinin belirlenmesinin sağlanması gerek bireysel mutluluk için gerekse bu gençlerin kendilerine ve çevrelerine daha faydalı olmaları için kaçınılmazdır.

Literatür Üstün yetenekli gençlerin sistemli ve bilinçli bir şekilde yeteneklerinin ve becerilerinin ilgi alanlarına göre çıkartılarak stratejik hedeflerinin belirlenmesinin sağlanması gerek bireysel mutluluk için gerekse bu gençlerin kendilerine ve çevrelerine daha faydalı olmaları için kaçınılmazdır

Bu nedenle özellikle yetenekli gençlerin üniversiteye geçişlerinde ve üniversite sonrasında iş yaşamlarına geçişlerinde özellikle tercih edilen bir takım testler ve görüşmeler yapılarak yetenekli gençlerin stratejik yetenek ve kariyer yönetimleri yapılmaktadır. Özellikle yalın inovasyonda gerekli olan insan gücünün zihin ve akıl gücüne dönüşmesinden dolayı ayni çalışmanın bir benzeri Türkiye’de de 2007 yılından beri yapılmaktadır.

Metod Bu çalışma Stratejik Yetenek ve Kariyer Yönetimi ile yetenekli kişilere sistemli ve stratejik bir model sunarak aylık, bir-iki-üç- beş-on-yirmi yıllık planlar sunmaktır. Geçerliliği ve güvenirliliği yapılmış 5 ayrı psikolojik test ile IQ ve EQ’larının dışında yetenekleri, becerileri, ilgi alanları ve mesleki eğilimleri çıkarılmaktadır. Daha sonra yetenekli gençlerin stratejik hedefleri de belirlenerek psiko-sosyo-ekonomik-kültürel-çevresel de faktörler ele alınarak stratejik bir plan hazırlanmaktadır.

Bu çalışmanın amacı üstün yetenekli oldukları belirlenen öğrencilerin üniversite geçişlerinde ve sonrasındaki 36 aylık dönemi takip ederek Stratejik Yetenek Yönetimi ve Kariyer Danışmanlığı sisteminin uygulanmasının etkilerini ölçmektir.

Farklı 3 okulda okuyan 38 öğrencinin 12 Farklı 3 okulda okuyan 38 öğrencinin 12. sınıf başında testlerinin yapılarak Stratejik Yetenek Modelinin ve Hedeflerinin belirlenmesi sağlanmış. Aldıkları burslar ve ailelerinin sağladığı finansal imkanlarda değerlendirilerek 48 aylık stratejik plan oluşturulmuştur. 38 öğrencinin tamamı farklı 5 üniversiteye yerleşmiş olup, bunların 36’sı ile her 3 ayda bir görüşmeler yapılmış ve Stratejik Hedefleri tekrardan gözden geçirilmiştir.

Araştırmda fenomenolojik araştırma modeli tercih edilerek, yetenekli gençlerin üniversiteye geçişlerinden hemen önceki yıl ve üniversiteye girdikten sonraki iki yıl derinlemesine mülakatlar ile incelenmiştir. Her üç ayda bir Stratejik Yetenek Yönetimi ve Kariyer Danışmanlığı yapılırken bir başka araştırma grubu tarafından derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Her üç ayda bir toplanan cevaplar yazılı dokümanlara dönüştürülerek kodlanmış ve Atlas.ti 7 yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir.

Araştırma Sonuçları Araştırmanın sonucunda yetenekli gençlerin her altı ayda bir verdikleri cevaplar doğrultusunda, kariyerleri ile ilgili olarak eminliklerinin ve özgüvenlerinin %10-12 oranında her altı ayda arttığı tespite edilmiştir. Katılımcıların %95’i üniversiteye girmeden önce yapılan çalışmaların doğru üniversite ve alan tercihlerinde çok etkili olduklarını vurgulamışlardır

Katılan yetenekli üniversite öğrencilerinin %70’i kendi alanlarının dışında ikinci bir yan dal daha yapmaktadırlar. Geri kalan ise yan dal yapmaktadır. Ayrıca çoğunluğun (%88) üniversite sonrasında yüksek lisans almak istediği ve hangi alanda almak istediği konusunda fikirlerinin olduğu ve bu konuda stratejik olarak alacakları testler ve stajlar konusunda bilinçli oldukları tespit edilmiştir. Katılımcıların hepsi birinci sınıftan ikinci sınıfa geçerken staj yaptıkları ve hepsinin okudukları üniversitelerin sosyal sorumluluk etkinliklerine katıldıkları tespit edilmiştir.

Stratejik Yetenek Yönetimi ve Kariyer Danışmanlığı ile ilgili aldıkları destek ile ilgili olarak ise yetenekli öğrencilerin tamamı kendilerinde kendi yetenek, beceri ve kariyerleri ile ilgili olarak farkındalık oluşturduğunu belirtmektedir. Daha da önemlisi bu danışmanlık sisteminde sistemin birisine bağlı kalmadan da kişinin kendisinin takip edebilecek araçları verdiğidir.

Ayrıca %80’i üniversiteye giriş ve sonrasında yaşanan stresin diğer arkadaşlarına nazaran kendilerinde daha az olduğunu belirtmişlerdir. Bu destek sayesinde katılımcılar (85%) kısa, orta ve uzun vade de kariyerleri konusunda dünyada kendileri gibi olan kişilerin elde edebilecekleri imkanların elde edebileceklerini düşünmektedirler. Katılımcıların tamamı bu desteğe devam edeceğini belirtmektedirler.

Üstün yetenekli gençlerin birebir ve sistemli takiplerin yapılması bireysel mutlulukları ve başarılarını artırmaktadır