Hava-Kurutma, Dondurarak –Kurutma ve Doğal Kurutma Teknikleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cerrahi Aspiratör Cihazi
Advertisements

MADDENİN HALLERİ VE ISI
PFOS ve türevleri Perfluorooktano sülfonik asitler (PFOS) bir tuz şeklinde ya da büyük polimerlere katkı olarak kullanılan, flor bileşenlerine tamamen.
SU HALDEN HALE GİRER.
HAYVANLAR.
Hazırlayan  Ercan YÜRÜK Fen Ve Teknoloji Öğretmeni 
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -.
Doruk Yavuzkurt Diyaliz Makinesi
Hastalar İçin Genel Bilgiler Kenan Ören Radyasyon Onkolojisi Hemşiresi
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Tüm canlılar hücrelerden oluşur.
CANLILARDA SOLUNUM ORGANLARI
HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI
MADDE DÖNGÜLERİ.
HAYVANLARDA SOLUNUM
HİZMETE ÖZEL YANGIN NEDİR? HİZMETE ÖZEL.
ÇAMYUVA SİLKAR İLKÖĞRETİM OKULU
CANLILARI TANIYALIM Hz:İSMAİL BAŞPINAR.
SU HALDEN HALE GİRER.
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM, TANIYALIM
1 Her şekil 3 kişiyi gösterir. 3 Her şekil 3 meyveyi gösterir.
Taenia Türleri ve Taeniosis
FİZYOLOJİYE GİRİŞ VE HOMEOSTAZ
YÜKSEK SICAKLIK + NEM   Sıcak-nemli hava, sıcak-kuru havadan daha fazla rahatsız edicidir. Çünkü havadaki yüksek nem vücuttan terin buharlaşmasını yavaşlatır.
Canlı Ve Enerji İlişkisi
ASİT YAĞMURLARI.
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
Organlarımız ve Görevleri
SANAYİDE KULLANILAN BAZLAR
ÇEVRE FAKTÖRLERİNİN İŞ YAŞAMINA ETKİSİ 1-İklim 2-Gürültü 3-Mekanik Titreşimler 4-Aydınlatma 5-zararlı Maddeler 1.
DOKULARIN TAKİBİ VE İŞLEMLERİ
A. Gaz Alışverişi Gaz alış verişi: Canlılar hücresel solunumda kullanılan oksijeni hücre içine almak ve oluşan karbondioksiti hücreden uzaklaştırmak amacıyla.
ISI VE SICAKLIK.
4. Sınıf fen ve teknoloji dersi Canlıların dünyasını gezelim
EMİR KAYA -2B. Toprak Neden Çok Değerlidir? Tüm canlıların besin kaynağı bitkilerdir. Hayvanların yediği otlar, insanların yediği sebze ve meyveler toprakta.
ORGANİK LABORATUVAR TEKNİĞİ Yard.Doç.Dr. Belma Hasdemir.
1 Chi – Kan – Vücut Sıvıları / 19 Zekeriya Aktürk
BOŞALTIM SİSTEMLERİ İNSANLARDA BOŞALTIM SİSTEMİ
MADDE DÖNGÜLERİ
PREPARAT HAZIRLARKEN GEREKLİ KİMYASAL MADDE, ALET-EDEVAT, CİHAZ VE SARF MALZEMELERİNE İLİŞKİN BİLGİLER DR. OKAN EKİM.
Osteolojik Preparat Hazırlama Teknikleri ve Osteolojik Preparat Tipleri- 1 OKAN EKİM.
ANATOMİK PREPARAT HAZIRLAMA TEKNİKLERİ
ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ.
Perfüzyon Yöntemleri ve Bu Yöntemle Hazırlanan Preparat Tipleri
Doğal lİfler Esra ÇINAR.
MADDE DÖNGÜLERİ.
PATLAMA MUKAVEMETİ TESTİ
Silikon Plastinasyon Tekniği ve Temel Protokolleri
MONOSODYUM GLUTAMATIN ENDÜSTRİYEL ÜRETİMİ
Cihazlar ve malzemeler
Canlıların Çeşitliliği
Bitkiler * Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. * Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal.
Gözle görülmeyecek kadar küçüktürler. Yalnızca mikroskopta görülebilirler Mantarlar gibi zararlı olanları ve yararlı olanları da vardır. Mikroskobik canlılar.
İNSAN VÜCUDU.
 Fosil yakıtlar, mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji kaynaklarıdır.
Dondurarak Kurutulmuş Alabalık (Oncorhynchus mykiss) Kıymasının Besin Kompozisyonu ile Bazı Vitamin ve Mineral İçeriklerinin Araştırılması  Bengünur ÇORAPCI1,
KONULAR Maddenin Ayrıt Edici Özellikleri Suyun Serüveni.
Kaynama Noktası: Isıtılan bir sıvının gaz fazına geçtiği sıcaklıktır
Sınıf: KUŞLAR (AVES) KUŞLAR Arka üyeleri bacak, ön üyeleri kanat şeklindedir. Vücutları keratinden oluşmuş tüyler ile kaplıdır.
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Bitkiler Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal nem.
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
Mikroskobik canlılar Zararlı Mikroskobik Canlılar.
Sunum transkripti:

Hava-Kurutma, Dondurarak –Kurutma ve Doğal Kurutma Teknikleri DR. OKAN EKİM

Anatomik Preparat Hazırlamak için Kurutma İşlemi Kurutma tekniği, anatomik preparat hazırlamak için kullanılan en eski yöntemlerden biridir. Balıkçı barınaklarından tutun da, müzelere kadar kurutma tekniği ile hazırlanmış örnekler görebiliriz. Kurutmadaki amaç; canlı dokusundaki vücut sıvılarını %2’nin altına indirmeye çalışmaktır. Böylece bakteriyel aktivite (dolayısıyla bozulma, kokuşma) durdurulmaya çalışılır. Mumyalaşma (mumifikasyon) da aslında bu şekilde kurumanın sonucudur. Bu metot; gıda endüstrisi, mobilya endüstrisi vb. yerlerde de kullanılır.

Hava – Kurutma Tekniği Mide, bağırsaklar gibi boşluklu organlara, devamlı ve düzenli bir hava üfleme kaynağıyla hava vermek suretiyle doku sıvısının zamanla kurumasını sağlama ve doğal görünüme yakın şekilli olarak sabitleme tekniğidir. Tercihen akvaryum için üretilmiş hava pompası, buzdolabı motoru, vakum pompası vb. sürekli (24 sa.) hava üfleyebilen bir cihaz kullanılır. Akciğerlerde veya yılan vb. hayvanlarda organlar çıkarılıp kullanılabilir. İşlem; örneğe bağlı olarak 1-3 hafta sürebilir.

Hava- Kurutma Metodu Pompa organın bir ucuna takılır ve kuruyana kadar içine hava verilir. Organ kuruyunca son olarak bozulmayı önlemek için hava pompasının hemen önünden, küçük bir delik aracılığıyla organ içine vernik veya resin enjekte edilir. Pompa çıkarıldıktan sonra organ içine poliüretan köpük de sıkılması önerilir. En son organın dışı da vernik kaplanır.

Dondurarak Kurutma İngilizcede “Freeze – Drying Technique” şeklinde kullanılır. Freeze dryer dediğimiz bir cihaz vasıtası ile -50°C ile -25°C arasındaki sıcaklıklarda, negatif basınç (vakumlama) etkisi ile yapılır. Bu cihaz aşı üretiminde, gıda sanayi, çiçekçilikte sıklıkla kullanılır. Temel amaç; bozulmayı önlemek için çok düşük sıcaklıkta, preparatın şeklini bozmadan içindeki tüm sıvıyı gaz hale getirerek vakumlamak ve uzaklaştırmaktır. Günümüzdeki cihazlarla her boyda hayvan veya organ yapılabilmektedir. Örneğe göre süre 1-6 ay arasında değişir. Yapılan preparatlar; içi doldurulmuş (tahnit) örnekler gibi gözükür.

Doğal Kurutma Metodu Balık, küçük sürüngen, eklembacaklı, deniz eklembacaklısı vb. çok fazla vücut sıvısı ihtiva etmeyen veya derisi ince olan örneklerde uygulanabilecek bir yöntemdir. Temel amaç; hava akımı olan bir yerde, ısının da etkisiyle bakteriyel aktivite başlamadan vücut sıvısını %2-5’in altına düşürmeye çalışmaktadır. Türe bağlı olarak güneş altında veya gölgede kurutma yapılır. Birçok sektörde doğal kurutmadan faydalanılır.

Doğal Kurutma Metodu Doğal kurutmayı hızlandırmak için örneğin üstü tuz veya benzeri su çekici bir madde ile de kaplanabilir. Örnek büyüklüğüne, hava sirkülasyonuna, ısı ve güneş durumuna bağlı olarak kuruma işlemi çok değişiklik gösterir.

Mumyalama (Mumifikasyon) İngilizcede “mummification veya embalming” şeklinde… Hazırlanmış en eski örnekler Eski Mısır’da bulunmuştur. Mumyalamada temel amaç; vücuttaki (beyin dahil) tüm iç organların çıkarılması, sonrasında çeşitli solüsyonların vücut içi ve dışına sürülmesi, ve son olarak örneğin düşük nemli ve ısısı yüksek bir ortama konmasıdır. Bazen doğal ortamda da nem düşük ve ısı yüksekse kendiliğinden mumyalaşma reaksiyonu olabilir.

TEŞEKKÜRLER…