Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HALİDE EDİP ADIVAR.
Advertisements

NAMIK KEMAL ( ).
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
Ergül CELEP,Nursun KARAGÜL,Emel USLU, Nilüfer BEYAZIT
ANI Öykü Özfırat 11D.
SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİ.
Dİnİ tasavvuFİ Türk şİİRİ İslamiyet‘in temel ilkelerine dayanarak nefsi arıtıp, ahlâkı güzelleştirerek dini yaşama ve bu yolla allah'a ulaşma düşüncesine.
Öykü ( Hikaye ).
SANATSIZ KALAN BİR TOPLUMUN HAYAT DAMARLARINDAN BİRİ KOPMUŞ DEMEKTİR.
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ 1.ETKİNLİK EŞLEŞTİRME.
Parnasizm Realizmin şiire yansımış biçimine Parnasizm denir. Fransa'da 1860'ta "Çağdaş Parnas" adlı şiir dergisinin çevresinde toplanan sanatçılara "parnasyen" adı.
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Meşrutiyet (1908) ten sonra memlekette başlayan ve o devirde “Türkçülük” adı verilen milliyet hareketi, “edebiyatta milli kaynaklara.
Hazırlayan: Yasin tunç
GARİP AKIMI (I. YENİ).
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATINDA ŞİİR
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
ATATÜRK’Ü ETKİLEYEN OLAYLAR
NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
ŞİİR ÇEŞİTLERİ GEDİKLİ FURKAN TAHA. ŞİİR ÇEŞİTLERİ GEDİKLİ FURKAN TAHA.
VATAN SEVGİSİ VATAN KONUSUNDA SÖYLENMİŞ ŞİİRLER VE SÖZLER.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI.
OTUZ BEŞ YAŞ ŞAİRİ ( ).
Birlik ve beraberlik duygusu yüksek uluslar daima yükselir
Nedim’in Hayatı.
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
SERBEST NAZIM VE TOPLUMCU ŞİİR ( )
Yahya Kemal Beyatlı HAYATI.
NAMIK KEMAL.
SERKAN ERDOĞAN TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ
EDEBİYATIN BİLİMLERLE İLİŞKİSİ-9.sınıf
EDEBİYATIN SOSYAL VE SİYASİ HAYATLA İLİŞKİSİ-11.SINIF TÜRK EDEBİYATI
Hazırlayan Leyla DENİZ. Dilde biri nazım diğeri nesir olmak üzere iki anlatım biçimi vardır. Nazım, ölçülü ve uyaklı anlatım biçimidir. Manzume: Ölçü.
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ 
TANZİMAT EDEBİYATI 1. DÖNEM
SELÇUK TÜREYEN SELÇUK TÜREYEN DERİNCE 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR ( ) Naturalizm’in temsilcisidir. Ahmet Mithat geleneğini sürdürür. Dili sadedir. Kahramanlarını çevrelerinin.
Servet-İ fünun edebİyatI
Cumhuriyet Dönemi Roman ve Hikâye -Bu dönemde roman ve hikaye cumhuriyet düşüncesi etrafında biçimlenmiştir. -O dönemdeki sosyal ve siyasi ortamı yansıtır.
FOTOĞRAFLARLA MEHMET AKİF ERSOY
 Osmanlının yıkılı ş ına do ğ ru devleti ve milleti kurtarmak için birtakım fikir akımları olu ş mu ş tur.  Bunlar Osmanlıcılık, İ slamcılık, Batıcılık.
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU İstanbullu Hoca olarak da anılan Reşit Efendi hangi romanın kahramanıdır?
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU ( )
ALİ CANİP YÖNTEM ( ).
Kültürümüzde Hz. Muhammed Sevgisi
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
ZİYA GÖKALP ( ).
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
Kültürümüzde Hz. Muhammed Sevgisi
Hisarcılar (HİSAR GRUBU)
SÜLEYMAN NAZİF ( ).
EDEBİ KİŞİLİĞİ ve ESERLERİ
( ).  1904 yılında İstanbul’da doğmuştur.  Bahriye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenim gördü.  17 yaşında ‘’İstanbul.

İBRAHİM ŞİNASİ.
Ziya Paşa (1825 – 1880).
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN (1875_1957) Aslen İstanbullu olan babasının memur olarak bulunduğu Balıkesir’de doğdu. Mekteb-i Mülkiye’yi bitirdikten sonra Maarif.
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
HÜSEYİN SUAT YALÇIN. ■Hüseyin Cahit Yalçın'ın ağabeyi. Tıbbiye'yi bitirdikten sonra (1886), bir süre Midilli ve İstanbul'da hekimlik yaptı. Uzmanlık.
Edebiyat,sanat,siyaset,ticaret,spor gibi alanlarda başarılı olan; insanlık adına faydalı işlerde bulunan insanların hayatlarının.
ZIYA GÖKALP (23 MART EKIM 1924). Ziya Gökalp, özellikle Milliyetçilik ve Türkçülük üzerine kaleme aldı ğ ı eserleri ile ünlenmiştir. 18 yaşında.
ANI Bir kimsenin başından geçen ya da kendi, döneminde ortya çıkan olay ve olguları Gözlemlerine, bilgilerine dayanarak anlattığı yazı türüdür.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Meşrutiyet (1908)'ten sonra memlekette başlayan ve o devirde "Türkçülük" adı verilen milliyet hareketi, "edebiyatta millî kaynaklara.
HALİDE EDİP ADIVAR.
FECR – İ ÂTİ TOPLULUĞU ( 1909 – 1912)
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
SOHBET (SÖYLEŞI). SOHBET NEDIR?
Sunum transkripti:

Mithat Cemal Kuntay (1885-1956)

Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen sanatçı için Mehmet Akif’le tanışması dönüm noktası olmuştur.

Yahya Kemal Beyatlı’dan etkilenmiştir Yahya Kemal Beyatlı’dan etkilenmiştir. Meşrutiyet dönemi ile ilgili çalışmaları ile tanınmış , tek romanı olan Üç İstanbul ile adını duyurmuştur. 2.Abdülhamit , Meşrutiyet ve Mütareke yıllarını anlattığı romanda gerçekçi kişiler ve ayrıntılı tahliller sunmuştur.

Epik şiirleriyle tanınan sanatçının lirik şiirleri de vardır Epik şiirleriyle tanınan sanatçının lirik şiirleri de vardır. Dil açısından Milli Edebiyat anlayışına bağlıdır; ancak aruz ölçüsü kullanmıştır. ‘Üç İstanbul’ adlı romanı, edebiyat tarihindeki yerini belirleyen romanlardır. Bu romanda 2.Abdulhamit 2.Meşrutiyet ve Mütareke yıllarının İstanbul’unu anlatmıştır.

‘Üç İstanbul’ adlı romanı, edebiyat tarihindeki yerini belirleyen romanlardır. Bu romanda 2.Abdulhamit 2.Meşrutiyet ve Mütareke yıllarının İstanbul’unu anlatmıştır.

Mithat Cemal Kuntay , herhangi bir edebi topluluğa bağlı olmadan eserler vermiş şairimizdir. Şiirlerinin ana vasfı ‘epik’ ve ‘sosyal’ olmaktadır.

Mithat Cemal şahsi duygularını dile getiren şair değildir Mithat Cemal şahsi duygularını dile getiren şair değildir. Konuları kendi iç dünyasından değil dışarıdan alınmıştır. Kahramanlık ve Yurt duygularını ve tarih sevgisini güzel taraflarını işlemiştir.

ESERLERİ: ROMAN: Üç İstanbul MONOGRAFİ: Namık Kemal, İstiklal Şairi Mehmet Akif,Sarıklı İhtilalcı Ali Suavi ŞİİR: Türk’ün Şehnamesi , Acem Şahına TİYATRO: Kemal, Yirmi Sekiz Kanun –ı Evvel.

ROMAN Çürüyen yozlaşan İstanbul ve bu İstanbul’un çürümüş yozlaşmış insanları… Bu romanda yazar İstanbul’un üç kötü dönemini okuyucuya yansıtmaktadır. Bu romana kısaca Osmanlı’nın yıkılış romanı da denebilir. 

MONOGRAFİ Mithat Cemal Kuntay’ın, Namık Kemal ve Yeni Osmanlı Hareketi hakkında hâlâ aşılamamış 3 ciltlik dev eseri: Namık Kemal - Devrinin İnsanları ve Olayları Arasında “… vesikaların Namık Kemal’ini yazmağa çalıştım.

MONOGRAFİ Ali Suavi’nin hayatını anlattığı eseridir.

MONOGRAFİ Kitapta Mehmed Akif, son yüzyılın önemli edebi şahsiyetlerinden biri olmasının yanında, mütevazı ve mücadeleci yönüyle de tanıtılıyor. Akif’in şair söylemiyle eylemini özdeşleştiren bir eser.

ŞİİR Mithat Cemal KUNTAY ‘ın şiirlerinin olduğu bir kitaptır.