GRUP: VİTAMİNİ KABUĞUNDA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Advertisements

KANSER VE BESLENME.
KANSER NEDİR ?.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
TEMEL TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİ İLE KLİNİK BİLİMLER ÖĞRENCİLERİ ARASINDA MESLEĞE BAKIŞ AÇISINDAN FARK VAR MIDIR? SUNANLAR: Batuhan TAVEL, Recep KAPLAN,
Dr. Özlem COŞKUN*, Yrd. Doç. Dr. Mehtap KARTAL**,
TEST İSTATİSTİĞİNİN SEÇİLMESİ
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
MENOPOZ VE BESLENME.
SİBEL KURNAZ SERAP ARIMAN YAKUP ARSLAN
SAĞLIĞIMIZI KORUYABİLİRİZ
Grup Ultraviyole (TODUP Grup C-4)
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
AYGÜL YÜKSEL/PLANT NURSE KOLESTEROL GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT.
Toplumsal Duyarlılık Projesi “Eşik Altına Mesaj Gönderimi”
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
Yeterli ve Dengeli Beslenme
Eslenme engeli.
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARISINDA
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ ARASINDA BESLENME BİLGİ DÜZEYLERİ VE VÜCUT KİTLE İNDEKSİ AÇISINDAN FARK VAR MIDIR? İbrahim N. I. Abuawad1, Muhammed Abdullayev1,
Betül GÜLEBENZER, Berivan KARATAŞ, Merve ERDOĞAN
GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
BESLENME REHBERİ 2.
SAĞLIKLI BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
ERDEP Ergenlik Dönemi Değişim Projesi Tanıtım Toplantısı
ORTAK SINAVLAR ÖĞRENCİ ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU SINAV YÖNETİMİ, MORAL MOTİVASYON VE REHBERLİK DAİRE BAŞKANLIĞI OCAK 2015.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA OKUL İÇİ ŞİDDETİN İRDELENMESİ: BİR ANKET ÇALIŞMASI Sözen S 1, Baysal SU 2, Ekizoğlu O 1, Tüzün B 1, Tüzün Ü 3 1 İstanbul Üniversitesi.
OBEZİTE (Şişmanlık).
Beslenme nedir ? İnsanının yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel durumuna göre ihtiyacı olan enerji ve besin öğelerinin her birinden yeterli miktarlarda.
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
SAĞLIKLI BESLENMENİN 10 ALTIN KURALI  Tek taraflı beslenme yemekte alınan hazzı ortadan kaldırdığı gibi ayrıca yemeğe karşı olumsuzluk geliştirir. Dengeli.
EĞİTİM KURULU SPORCU DEĞERLENDİRME ANKETİ ANTALYA-2009.
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET Diyette protein dengesi için Haftada 1 – 2 gün kırmızı et, Haftada 2 – 3 gün beyaz et (tavuk-balık-hindi), Haftada 1 – 2 gün.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
DİYABETTE TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
Doç.Dr. FİKRET RAMAZANOĞLU Hazırlayanlar ELİF OFLU & K.TANYA ŞAMDAN
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
Lineer Regresyon. Amaç: Bu konu sonunda Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencilerinin çeşitli bağımsız değişkenleri kullanarak bir nümerik değişkenin değerini.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Çağımızın Sağlık Problemi Obezite
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği
ÇOCUKLUK VE GENÇLİK DÖNEMİ SAĞLIKLI BESLENME VE SPOR İLİŞKİSİ
VİTAMİNİ KABUĞUNDA.
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Sağlıklı Beslenme.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
OBEZİTE, SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
KORELASYON KATSAYISI B. Ü. Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Dr. Ayşe Canan Yazıcı.
Sağlıklı Beslenme. YETERLİ VE DENGELİ BESLENME VÜCUDUN BÜYÜMESİ, YENİLENMESİ VE ÇALIŞMASI İÇİN GEREKEN DÖRT TEMEL BESİN GRUBU OLAN ”SÜT VE ÜRÜNLERİ”,
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
Ortaöğretim Matematik Konularındaki Güçlük Düzeylerinin Belirlenmesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye.
TÜRKİYE'DE ERGEN PROFİLİ
Sunum transkripti:

GRUP: VİTAMİNİ KABUĞUNDA TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ALDIKLARI TIP EĞİTİMİNİN BESLENME ALIŞKANLIKLARI ÜZERİNE ETKİSİ TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJESİ Danışman: Doç. Dr. Canan BAYDEMİR TODUP Grubumuz Servet YAZICI Begüm Şevval ALAN Elif Nur URAL Seda AYDIN Serpil KAYA Tuğçe Fulya DİNÇBAŞ Ali ORHAN Dilara Ceren BOZKIR Akili MUNGA Yunus Emre EK Mustafa SARUHAN Feyza Nur AK Saliha ÇAKIR Onur GÜNDOĞAN Özlem ÖZÜM Muhammed NAS Tuğçe ERCAN Sigara Kullanma 1.sınıf 3.sınıf İstatistik p Evet 20(10.7) 30(24.2) 9,093 0,003 Hayır 167(89,3) 94(75,8) Öğrencilerin sigara kullanma durumlarına bakıldığında 1. sınıflar ve 3.sınıflar arasında ki- kare analizine göre önemli bir fark bulunmaktadır. (2 = 9,093 p=0,003 <0,05) Sigara içme oranının 3. sınıflarda 1. sınıflardan fazla olmasının sebebi yoğunlaşan ders programı, arkadaş çevresi vb. olabilir. GİRİŞ Üniversite öğrencisi olmak bir anlamda erişkin bir birey olmanın ilk dönemleridir. Üniversite eğitiminin başlaması ile birlikte bazı öğrencilerin o zamana kadar alıştıkları aile ortamları içerisinden ayrılmaları, dış etkilere daha açık hale gelmeleri ve kendi özgür seçimlerini daha belirgin şekilde yapmaya başlarlar. Böylece beslenmelerinde yeni bir dönem başlar. Bu dönemin belirleyici özellikleri; ekonomik problemler ve yeni kurulacak bir düzene uyum sağlama çabalarıdır. Beslenme alışkanlıklarında ortaya çıkabilecek yeni formlar üniversite öğrenimi sonrasına da taşınacağından bu dönemdeki beslenme oldukça önemlidir. Projenin Amacı Tıp eğitimi alan öğrencilerin derslerde sağlık alanında edindikleri bilgileri günlük hayatta ne kadar uyguladıklarını araştırmak amacıyla bu proje hazırlanmıştır. Tıp Fakültesini kazanarak 1. sınıfa başlayan öğrencilerin ilk yıllarda ailelerinin verdikleri eğitim ile beslenme alışkanlıklarının 3. sınıfa geldiklerinde aldıkları sağlık eğitimi ile değişim araştırılmıştır. Bu amaçla bir anket hazırlanarak 1. ve 3. sınıflara ayrı ayrı uygulanmıştır. Öğrencilerin yaşam tarzları, alışkanlıkları ve beslenme düzenleri ankette sorgulanmıştır. Fast-Food Tercihi 1.sınıf 3.sınıf İstatistik p Nadiren 139(74.3) 98(79) 0.909 0.340 Sıklıkla 48(25.7) 26(21) Grafik 5. Fast-Food Tercihlerine göre 1. ve 3. sınıfların istatistikleri Öğrencilerin Fast – Food tercihlerine bakıldığında 1. sınıflar ve 3.sınıflar arasında ki- kare analizine göre önemli bir fark bulunmamaktadır. (2 = 0,909 p=0,340 >0,05) Fast – Food tercihlerine bakıldığında 3. sınıfların %21’ i sıklıkla Fast- Food tercih ederken 1. sınıflarda bu oran %25,7 olduğu belirlenmiş ve 3 .sınıfların Fast – Food tercihlerinde bir azalma olduğu görülmüştür. Bu azalmanın sebebinin aldıkları tıp eğitimi olabileceği düşünülmektedir. Ankete Kaç Kişi Katıldı? Cinsiyet 1.Sınıf 3.Sınıf Total Kadın 104 66 170 Erkek 83 58 141 187 124 311 Ankete katılmayı kabul eden 1. sınıflardan 187 öğrenciye (104 kadın, 83 erkek), 3. sınıflardan 124 öğrenciye (66 kadın, 58 erkek) anket uygulanmıştır. Et/Kurubaklagil/ Yumurta Tercihi 1.sınıf 3.sınıf İstatistik p Nadiren 47(25.1) 25(20.2) 1.036 0.309 Sıklıkla 140(74.9) 99(79.8) Araştırmaya Yönelik Neler Soruldu? Yaşadığı Yer Ana Öğün Sayısı Ara Öğün Sayısı Öğün Saat Farkı Aperatif Konserve Donmuş Gıda Su Tüketimi Düzenli Spor Yapma Sigara Kullanma Kilo Problemi Düşünme Beslenme Bilgi Düzeyi Bilgisayar ve Televizyonda Zaman Harcama Fast - Food Tercihi Süt ve Süt Ürünleri Tercihi Et / Kurubaklagil / Yumurta Tercihi Ekmek Tahıl Tercihi Meyve Sebze Tercihi Yağlı Yemek Tercihi Grafik 6. Et, Kurubaklagil, Yumurta Tercihlerine göre 1. ve 3. sınıfların istatistikleri Öğrencilerin et, kurubaklagil, yumurta tercihlerine bakıldığında 1. sınıflar ve 3.sınıflar arasında ki- kare analizine göre önemli bir fark bulunmamaktadır. ( 2 = 1,036 p=0,309 >0,05) 3. Sınıflarda et, kurubaklagil, yumurta tercihleri 1 .sınıflara göre daha fazladır. Bulgular Vücut Kitle İndekslerine göre 1. ve 3. sınıfların istatistikleri arasında fark yoktur. (t= -0.733 sd=309 p=0.464) Ekmek – Tahıl Tercihi 1.sınıf 3.sınıf İstatistik p Nadiren 58(45,3) 39(31,7) 0,009 0.923 Sıklıkla 128(54,7) 84(68,3) Grafik 7. Ekmek ve Tahıl Tercihlerine göre 1. ve 3. sınıfların istatistikleri Öğrencilerin ekmek ve tahıl tercihlerine bakıldığında 1. sınıflar ve 3.sınıflar arasında kikare analizine göre önemli bir fark bulunmamaktadır. ( 2 = 0,009 p=0,923 >0,05) 3. Sınıflarda ekmek tahıl tercihinin 1 .sınıflara göre daha fazla olmasının sebebi yemek çeşidinin ve öğünün değişmesiyle açıklanabilir. Grafik 1. Vücut Kitle İndekslerine göre 1. ve 3. sınıfların istatistikleri Ana Öğün Sayısı 1.sınıf 3.sınıf İstatistik p 1 - 2 71(37,9) 63(50,8) 5,012 0.025 3 116(62,1) 61(49.2) Meyve – Sebze Tercihi 1.sınıf 3.sınıf İstatistik p Nadiren 63(33,7) 48(39) 0,919 0,338 Sıklıkla 124(66,3) 75(61) Grafik 2. Ana öğün sayılarına göre 1. ve 3. sınıfların istatistikleri Yapılan ki-kare analizine göre sınıflar arasında ana öğün sayısı bakımından anlamlı bir fark bulunmaktadır.(2=5,012 p=0,025<0,05) 1.Sınıfların 3. sınıflara göre ana öğün sayıları daha fazladır (%62,1 ve %49,2). Grafik 8. Meyve ve Sebze Tercihlerine göre 1. ve 3. sınıfların istatistikleri Öğrencilerin meyve sebze tercihlerine bakıldığında 1. sınıflar ve 3.sınıflar arasında ki- kare analizine göre önemli bir fark bulunmamaktadır. (2= 0,919 p=0,338 >0,05) 1. Sınıflar %66,3 oranında sıklıkla meyve ve sebze tercih ederken 3 .sınıflarda bu oran %61oldupu görülmektedir. Öğrencilerin meyve ve sebze tercihlerinde değişiklik olmadığı görülmüştür. Ara Öğün Sayısı 1.sınıf 3.sınıf İstatistik p 0-1 117(62.6) 67(54) 2.248 0.134 2-3 70(37.4) 57(46) Yağlı Yemek Tercihi 1.sınıf 3.sınıf İstatistik p Nadiren 137(73,2) 101(81,4) 2,784 0,095 Sıklıkla 50(26,8) 23(18,6) Grafik 3. Ara öğün sayılarına göre 1. ve 3. sınıfların istatistikleri Ara öğün sayısı olarak 1. sınıflar ve 3.sınıfları ki-kare analizi ile karşılaştırdığımızda sınıflar arasında anlamlı bir fark bulunmamaktadır. (2=2,248 p=0,134>0,05) 3.Sınıfların 1. sınıflara göre ara öğün sayıları daha fazladır (%46 ve %37,4). 3.Sınıflarda ana öğün sayı azalmasıyla birlikte 1.sınıftaki öğrencilerle kıyaslandığında ara öğün sayılarının daha fazla olduğu gözlenmiştir. Grafik 9. Yağlı Yemek Tercihlerine göre 1. ve 3. sınıfların istatistikleri Öğrencilerin yağlı yemek tercihlerine bakıldığında 1. sınıflar ve 3.sınıflar arasında ki- kare analizine göre önemli bir fark bulunmamaktadır. (2 =2,784 p=0,095 >0,05) 3. Sınıflar %18.6 oranında yağlı yemekleri tercih ederken bu oran 1 .sınıflarda %26,8 olarak görülmüştür. Öğrencilerin üst sınıflara geçtiğinde yağlı yemek tercihlerinin beslenme bilgi düzeylerinin artması ve fast- food tüketiminin azalması olarak söylenebilir. Konserve Donmuş Gıda 1.sınıf 3.sınıf İstatistik p Evet 82(43,8) 65(52,4) 2,197 0.138 Hayır 105(56,2) 59(47.6) Sonuçlar Bu projede Tıp Fakültesi öğrencilerinin 1. Sınıf ve 3. Sınıf beslenme alışkanlıkları incelenmiştir. Aldıkları Tıp eğitiminin beslenme alışkanlıklarına etkisi araştırılmıştır. Öğrencilerin aldıkları tıp eğitimiyle beraber beslenme bilgi düzeylerinin değiştiği gözlenmiştir. Öğrencilerin beslenme bilgi düzeylerine bakıldığında 1. sınıflar ve 3.sınıflar arasında istatistiksel olarak önemli bir fark bulunmaktadır. Fast – Food tercihlerine bakıldığında 3. sınıfların Fast- Food tercihlerinde 1. sınıflara oranla azalma olduğu görülmektedir. Sağlıklı gıdalar açısından, öğrencilerin et, kurubaklagil, yumurta tercihlerine bakıldığında 1. sınıflar ve 3.sınıflar arasında istatistiksel olarak önemli bir fark bulunmamasına rağmen 3. sınıfların 1 .sınıflara göre et, kurubaklagil, yumurta ürünlerini daha fazla tercih ettikleri belirlenmiştir. Un, ekmek ve tahıl ürünleri açısından 1. sınıf ve 3.sınıfların tercihleri benzerdir. Yaş meyve ve sebze tüketimi açısından öğrencilerin arasında önemli bir fark bulunmamaktadır. Yağlı yemek tercihleri açısından sınıflar arasında fark bulunmamasına rağmen öğrenciler üst sınıflara geçtiğinde beslenme bilgi düzeylerinin artması ile fast- food ve yağlı yemek tüketiminin azaldığı gözlenmiştir. Sonuç olarak , Tıp Fakültesi öğrencilerinin 3.sınıfa geldiklerinde yemek tercihleri konusunda daha sağlıklı gıdalara yöneldikleri , tıp eğitiminin bilinçli beslenme konusunda etkisi olduğu görülmektedir. Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi Anabilim Dalı Arş. Gör. Emrah Gökay ÖZGÜR’ e desteklerinden dolayı teşekkür ederiz. Öğrencilerin Konserve ve Donmuş Gıda tercihlerine bakıldığında 1. sınıflar ve 3.sınıflar arasında anlamlı bir fark bulunmamaktadır (2=2,197 p=0,138>0,05). 3.Sınıfların 1. sınıflara göre Konserve ve Donmuş Gıda tercihleri daha fazladır (%52,4 ve %43,8). 3. Sınıftaki öğrencilerin yurtlardan kendilerine ait evlere taşınma oranlarının artmasıyla beraber daha pratik olması sebebiyle hazır gıdalara yönelmiş olabilecekleri söylenebilir. Beslenme Bilgi Düzeyi 1.sınıf 3.sınıf İstatistik p Az Biliyorum 85(45.5) 33(26.6) 11.241 0.001 Çok Biliyorum 102(54.5) 91(73.4) Grafik 4. Beslenme Bilgi Düzeylerine göre 1. ve 3. sınıfların istatistikleri Öğrencilerin beslenme bilgi düzeylerine bakıldığında 1. sınıflar ve 3.sınıflar arasında önemli bir fark bulunmaktadır (2=11,241 p=0,001) Öğrencilerin aldıkları tıp eğitimiyle beraber beslenme bilgi düzeylerinin arttığı gözlenmiştir.