TBS’DE MUTFAK VE YEMEKHANE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SERVİSTE UYULMASI GEREKEN KURALLAR ve SERVİS TÜRLERİ
Advertisements

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM YİYECEK İÇECEK BÖLÜMÜ VE ORGANİZASYON YAPISI ZEYNEP ASLAN
YEMEKHANE HİZMETLERİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU ŞANLIURFA İLİ KAMU HASTANELER BİRİLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ELİF KARA İZGÖRDÜ.
MUTFAKTA HİJYEN H o ş g e l d i n i z.
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü
STEWARDİNG DEPARTMANI EĞİTİM
Gıdalarımızı saklama kuralları
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ
4.SINIF KİMYA KONULARI.
ENERJİ TASARRUFU.
MUTFAK GÜVENLİĞİ ON ADIM GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ ON ADIMADA
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALAN TANITIMI
BULAŞIK DOLAŞIMI Yıkama / Durulama Ön - ıslatma Basketlere dizme Ön - sıyırma Ön - ayırma Taşıma Teslim alma Depolama Porsiyonlama Taşıma Ayırma Makineden.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
Her evde yapılması gereken pek çok iş vardır. Yemek pişirme,
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
TBS’de yönetİm.
TBS’De görev tanımları
Mayıs 2016’ya Kadar Kayıt Yaptırın;
MUTFAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
TBS’DE HİJYEN.
ORDÖVR KISMI Yemek salonuna (restorana) yakın olur. Diğer kısımlara göre buranın çalışma alanı daha küçük olur. Soğuk mutfağa dahil veya ayrı bir yerde.
MUTFAK İÇİN TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON PLANI
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
TBS’DE HİJYEN.
STANDART TARİFELER.
SICAK MUTFAK Mutfak denince ilk akla gelen yer burasıdır. Yemek salonu ile aynı katta, yan yana olup diğer mutfak kısımları tarafından çevrilidir. Sıcak.
(YEMEK LİSTELERİ OLUŞTURMA)
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
MENÜ PLANLAMA ve MENÜ PLANLAMA İLKELERİ
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
MUTFAK PLANLAMASI VE ARAÇ GEREÇLERİ.
GENİŞ ÇAPTA SERVİS YÖNTEMLERİ
DİYETİSYENLERİN MESLEKİ BİLGİ VE BECERİLERİ
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
KUVER AÇMA Standart Kuver Malzemeleri : Molton Masa örtüsü Kapak örtü
4. SERVANTLARIN HAZIRLIĞI
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Tranş, kesilip parçalanmadan bütün halde pişirilen et yemekleri, balıklar, tavuk ve diğer kümes hayvanları ile av etlerinin temizlenip dilimlenmesi ve.
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
SERVİS ARABALARININ HAZIRLIĞI
“Mizan Plas” (Mise en Place) nedir? Kısaca açıklayınız.
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
MİZAN PLAS (MISE EN PLACE): SERVİSE ÖN HAZIRLIK Emir Hilmi Üner
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Geleneksel Servis Türleri
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
ISO HACCP ve ISO22000.
Lojistik Merkez Yer Seçimi
Toplu Beslenme Sistemlerinde İş Güvenliği
Kuluçkahane Kuluçkahane binaları yumurtadan civcive doğru tek yönlü bir ilerleyiş planıyla sağlık korumayı en etkin düzeyde ele alan havalandırma imkanı.
SATINALMA YÖNETİMİ ve TEKNİKLERİ Eğitimi
Hasta Kayıt Kabul, Taburcu Ve Transfer İşlemleri R-ADT
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TB’ de KARŞILAŞILAN SORUNLAR
MARMARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
Sunum transkripti:

TBS’DE MUTFAK VE YEMEKHANE

Toplu beslenme yapılan kuruluşlarda mutfak ve yemekhane planlaması, İşlerin beklenen kalite ve hızda yürütülmesinde büyük önem taşır.

Mutfak ve Yemekhane Planlamayı Etkileyen Etmenler Hizmet verilecek kurumun özelliği Yemek servisi yapılacak tüketicilerin sayısı, Servis saati, Öğün sayısı, Menünün şekli

Yiyeceklerin satın alma ve depolama yöntemleri Yiyecek üretim sisteminin tipi ve kullanılacak araçlar-gereç sayısı, kapasitesi Çalışan personel sayısı (oda, duş, tuvalet vb.) Kurumun TBS’ ye ayırdığı bütçe

Mutfak planlanırken daha proje aşamasında birçok konuya dikkat edilmelidir. (mutfakta bulunması gereken tüm tesisatlar, çalışma bölümleri vb).

Mutfak ve Yemekhanenin Binada Konumu Mutfak binanın alt katında, üst katında veya binanın dışında olabilir. Konumun belirlenmesinde mutfak için gerekli tesisatlar önemli rol oynar.(Su tesisatı; sıcak – soğuk - kirli su; Elektrik tesisatı, Buhar tesisatı,Doğalgaz tesisatı, Çöp tesisatı, Havalandırma tesisatı)

Mutfağın binadaki konumuna göre avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır.

Alan Hesabında Dikkat Edilecekler Yemek hazırlayan her bir personelin gidiş gelişleri Fırın sayısı Tezgahın karşılıklı kullanılması Tezgahlar arasındaki uzaklık Çalışma masaları ve araçlar arasındaki uzaklık Fırınların önlerindeki boşluk

Mutfak ve yemekhane için ayrılan toplam alan saptanmışsa genellikle yemekhane için %65, mutfak için %35 alan ayrılır. Kuruluşun tipine göre bu oran bir miktar değişir.

Toplam alan saptanmamışsa #Öğrenci yurtlarında her yatak başına 0.5m² # Hastanelerde kişi sayısı ya da sandalye başına yaklaşık olarak 1,8 m² # Otellerde müşteri başına mutfak alanı ; - ana mutfak için 0,6 m² - kahvaltı mutfağı için 0,4 m² olmak üzere, toplam 1 m² mutfak alanı hesaplanır.

Yemekhane alan hesabı; Bir seferde yemek yiyen kişi sayı ile sandalye başına düşen alan (m² cinsinden) çarpılarak yapılır.

MUTFAK BÖLÜMLERİ Toplam mutfak alanı belirlendikten sonra; İş akışı doğrultusunda mutfak bölümlerine ayrılacak alanlar hesaplanır ve mutfağın planlanması yapılır.

TBS’ de mutfak için ayrılan toplam alanın bölümlere göre dağılımı Satın alma –kalite kontrol 5 Kuru depo 10 Günlük depo Soğuk depo Sebze hazırlama Et hazırlama Pasta hazırlama Pişirme 15 Servis Yönetici odaları Personel için alan

Mutfaklar yapılan işlerin organizasyonuna göre de; 1. Hazırlık ve bitiş aşamaları ayrı olan mutfaklar, 2. Hazırlık ve bitiş aşamaları ortak olan mutfaklar şeklinde planlanabilir.

Mutfak Bölümleri ve Kullanılan Bazı Araç-gereçler Bir mutfakta hangi malzemelere ihtiyaç duyulduğunu menünün türü, üretilecek yemeğin miktarı belirler. A.Satın Alma ve Kontrol Bölümü Personel girişinden, yiyecek hazırlama ve pişirme alanından geçmeyecek şekilde ayrı olmalıdır.

Bölümde bulunması gereken araç –gereçler; kantar, terazi vb. Malzeme dolabı, Bıçak, kaşık, çatal vb., Numune çubuğu, Kutu açacakları, Probetermometre Yumurta kontrol aracı (ışıklı kutu), Laktodansimetre vb.

B.Depolama Bölümü Buzdolabı Soğuk depolar Derin dondurucu Kuru depolar

C.Hazırlama Bölümü Satın alınan yiyeceklerin pişirilmeye hazır hale getirildiği bölümlerdir. 1.Et hazırlama bölümü 2.Sebze hazırlama bölümü 3.Hamur/ pasta/ tatlı hazırlama bölümü

D.Pişirme Bölümü Yemeklerin pişirilerek servise hazır hale getirildiği bölümdür. hazırlama bölümü ile servis alanı arasında olmalıdır.

E.Kazan Bulaşıkhanesi Bölümü Pişirme bölümüne yakın bir yerde olmalıdır. Bulaşık yıkama bölümünde kazanların sığabileceği kapasitede üç gözlü, ızgaralı, dayanıklı, paslanmaz metalden bulaşık yıkama Hazneleri bulunmalıdır.

F.Servis Bölümü Pişen yemeklerin servis edildiği bölümdür. Servis alanı; pişirme alanının bir ucunda bulunur. Sıcak – soğuk servis bankoları bulunur.

G. Yemekhane Yemek servisinin yapıldığı bölümdür. Genellikle mutfağa yakın planlanır. Mutfak uzaksa bağlantılı asansörler veya sıcak-soğuk yemek taşıma araçları kullanılır.