MEKTUP.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANLATIM TÜRLERİNİ SINIFLANDIRMA. Edebî türler veya metin türleri olarak bilinen yazılarda farklı anlatım birlikleri bir araya gelir. Bir hikâyede betimleme,
Advertisements

ROMAN TANIMI  Olmuş ya da olabilir nitelikteki olayları ve konuları ele alan uzun edebî türlere roman denir. Di ğ er türlerden ayrılan en önemli özelli.
Mısır danatında resim ve heykel
PLATON NAMI DİĞER: EFLATUN
TANZİMAT EDEBİYATI 2. DÖNEM
MISIR UYGARLIĞI Mısır’da MÖ 3000 yıllarında Nil havzasında ortaya çıkmış bir uygarlıktır.
İçerik Analizi Alan Araştırması BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
Öğretmeye bağlı, gerçekçi anlatım türlerinden biri olan günlükler, bir kişinin önemli ve kayda değer bulduğu olayları, gözlem, izlenim,duygu-düşünce.
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
TÜRK DİLİ II Okutman Vedat BALKAN Hafta MEKTUP Mektup ve Özellikleri: Birbirinden ayrı yerlerde bulunan şahıs veya kurumların haberleşmelerini.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
Kadir AKTAŞ YASAMA UZMANI. Katılımda ana kurum AY-74 Başvuru hakkı, inceleme ve karar verme görevi 3071 sayılı dilekçe hakkının kullanılmasına dair kanun.
Dünya engelliler günü. Engelli Olmak Bir Engel Mi?
YAZI TÜRLERİ GURBET DUYMUŞ
Sözsüz İletişimin Özellikleri
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
 15.ve 16. yüzyıllarda İtalya’da başlayan ve daha sonra Avrupa’da yayılan edebiyat,güzel sanatlar ve bilim alanındaki gelişmelere Rönesans(Yeniden doğuş)
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU Mevlana’nın beyitlik mesnevisinin asıl adı nedir?
ŞOK HABER YAZILARI M.ŞAHİN. Haber Yazıları ile ilgili bazı terimler: Gazete: Politika kültür, ekonomi ve daha başka konularda haber ve bilgi vermek için.
METINLERIN SINIFLANDIRILMASI. Metinlerin Sınıflandırılması Metinler; gerçeklikle ilişkileri, işlevleri ve yazılış amaçlarına göre gruplara ayrılır. Buna.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
Gezi Yazısı. Gezi yazısı bir yazarın gezdiği, gördüğü yerleri edebi bir üslûpla anlattığı bir yazı türü. Gezi yazılarından oluşan esere seyâhatnâme denir.
Ahmet Kutsi Tecer 1901 yılında Kudüs'te doğdu. İlköğrenimine Kudüs'te başladı ve Kırklareli'nde devam etti. Lise öğrenimini Kadıköy Sultanisi'nde tamamladıktan.
Nurullah Ataç.  21 Ağustos 1898’de İstanbul Beylerbeyi’de doğdu. 1957’de Ankara’da yaşamını yitirdi. Türk edebiyatında modern anlamda deneme türünde.
HAZIRLAYANLAR GÖZDENUR KAHRAMAN BETÜL SOLAKOĞLU MÜJGAN DİLEK.
ANI (HATIRA).
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU’NUN EDEBİ ŞAHSİYETİ
OYUNUN TARİHÇESİ Doç. Dr. Ender DURUALP.
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
Metinlerin Sınıflandırması
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / Mustafa Kemal Atatürk’ün Öğrenim Hayatı
ABD'de pop sanatı Türkiye'de pop sanatı Başlıca Pop-Art sanatçıları
AHMET HAŞİM ( ).
JANR RESİM.
Aile İçi İletişim İle Çocuğunuzun Sorunlarını Çözebilirsiniz!!!
Doç.Dr.Gülbiye Yenimahalleli Yaşar
Proje Oluşturma ve Yönetimi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
Tanımı Özellikleri Konuyla İlgili Sorular
ANLATIM TÜRLERİ.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Proje Oluşturma ve Yönetimi
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
Dursun Budak Eymir Kasabası İ.Ö.O
DİN VE DİN ANLAYIŞI.
SERVETİFÜNUN EDEBİYATI
BİLGİ GÜVENLİĞİ Güvenli Şifre Oluşturma Bilgi Gizliliği ve Güvenliği
Yazı Sistemleri.
BENLİK VE KİMLİK.
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
PSİKOLOJİK DANIŞMA İLE İLGİLİ ÖNYARGILAR
ROMAN NEDİR? Yaşanmış ya da yaşanabilecek olayların, insanlar arasındaki ilişkilerin, insan psikolojisinin uzun bir şekilde yer ve zaman bağlamında anlatıldığı.
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
<<<<<<>>>>>>
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
SAHAFLAR DÜNYASINA YOLCULUK
Tezin Olası Bölümleri.
Günlük (Günce).
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
3. Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Yusuf (a.s.)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
OKÇULUK RUMEYSA ÇETİN.
Sunum transkripti:

MEKTUP

MEKTUP Mektup , kişi ve kurumların birbiriyle çeşitli amaçlarla haberleşmek için yazdıkları yazılardır. Bir haber vermek, haber almak, bir şey sormak, istemek, bir duyguyu ya da düşünceyi paylaşmak, bir konuyu tartışmak gibi amaçlarla yazılır. Mektup türünün ortaya çıkmasındaki temel düşünce ‘paylaşma isteği” dir. Siyasi, edebî ve İlmî konularda yazılmış olanları, belge niteliği gösterir. Dünyada mektup türünün ilk örneklerine Mısır’da rastlanmıştır. Eldeki ilk mektuplar, Mısır Firavunlarının resmî mektupları ile Hitit Krallarının Hattuşaş arşivinde bulunan mektuplarıdır.

Hz. Muhammed, İslamiyet’i yaymak için Bizans ve Mısır hükümdarlarına mektuplar göndermiştir. Rönesanstan sonra Avrupa’da mektup türü büyük gelişme göstermiştir. Rausseua ve Voltaire gibi sanatçılar bu türde eserler vermişlerdir. 17. yüzyıldan itibaren yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Divan edebiyatın da ‘Münşeat’ özel ve resmi mektup sayılabilir. Edebiyatımızda en ünlü mektup örneği Fuzuli’nin ‘Şikayetname’ adlı eseridir.

Mektup türleri şunlardır; 1)Özel Mektup Birbirini tanıyan yakın arkadaş,dost.akraba gibi insanların yazdığı mektuplardır. Samimi ve içten bir dil kullanılır. Senli -benli konuşma vardır. Samimi bir iletişim aracıdır. Samimi kişiler arasında yazıldığından bu mektupların gizliliği(özel hayat) söz konusudur. Her konuda yazılabilir.

2)Resmi Mektup Devlet kurumlarının aralarında yazdığı veya kişiyle devlet kurumları arasında yazılan mektuplardır. Dil sade ve açık yalındır. Anlatım ciddi ve saygılıdır. Belirli konularda ( makama göre) yazılır. 3)İş Mektubu  Özel kurumlar arasında veya kişi ile özel kurumlar arasındaki mektuplardır. Daha çok açıklayıcı anlatım vardır. Bir iş veya hizmet söz konusudur. Açık,sade ve yalın dil kullanılır.

Edebiyatçıların birbirlerine yazdığı edebi değeri olan mektuplardır. 4)Edebi Mektup Edebiyatçıların birbirlerine yazdığı edebi değeri olan mektuplardır. Edebi görüşleri yansıtır. Edebiyat tarihi açısından önemlidir. Yazıldığı dönemin edebiyat görüşünü yansıtır. Dil samimidir. 5)Açık Mektup Herhangi bir düşünceyi, görüşü açıklamak, bir tezi savunmak için bir devlet yetkilisine ya da halka hitaben, bir kişi ya da kurum tarafından yazılan, gazete, dergi aracılığıyla yayımlanan mektuplardır. Açık mektup örneklerine zaman zaman gazete ve sanat dergilerinde rastlanmaktadır.Açık mektuplar; makale, fıkra, inceleme yazılarından birinde yer alabilir.

MEKTUP TÜRÜNÜN ÖNEMLİ ESERLERİ Genç Weather’in Açları – Geothe Pamela – Richardson Vadideki Zambak – Balzac Husisi Mektuplar – Namık Kemal Mektuplar – Ahmet Hamdi Tanpınar Ziya’ya Mektuplar – Cahit Sıtkı Tarancı Tahrib-i Harabat – Namık Kemal (eleştiri tarzı mektuplar) Evrak-ı Eyyam – Cenap Şahadettin (eleştiri tarzı mektuplar) Handan – Halide Edip Adıvar (roman tarzı metup) Bir Kadın Düşmanı – Reşat Nuri Güntekin (roman tarzı mektup) Mutallaka – Hüseyin Rahmi Gürpınar (roman tarzı mektup)

Bir Serencam – Yakup Kadri Karaosmanoğlu Avrupa Mektupları – Cenap Şahabettin (gezi yazısı tarzında mektup) Romanya Mektupları – Ahmet Rasim (gezi yazısı tarzında mektup) İzmir Yollarında Son Mektup – Kemalettin Kamu (şiir tarzında mektup) Oktay’a Mektuplar – Orhan Veli Kanık (şiir tarzında mektup) Okuruma Mektuplar – Nurullah Ataç (deneme tarzında mektup)

MEKTUP ÖRNEĞİ Sevgili Ahmet, Her şeyden önce seni çok özlediğimi belirtmek istiyorum.Uzun yıllar birlikte gezip arkadaşlık ettikten sonra yeni yerlere gelmek özlemimi daha da arttırdı. Alışkanlıklarımdan vazgeçmek zorunda olduğum bir döneme girdim.Üzülerek belirteyim ki bunlar arasında en fazla zor gelen senden ve değerli arkadaşlarımdan uzak kalmak geliyor.Ankara’ya geldiğimden beri derslerden başımı kaldıramıyorum.Okul iyi ve düzenli bir şekilde devam ediyor.Yalnız yaşamaya alışmak ve derslerime ayırdığım vakitler haricinde parklara gidiyorum.Temiz havada dolaşıyorum.Ailem ve siz aklımdan bir an olsun çıkmıyorsunuz. Senden ricam beni mektupsuz ve habersiz bırakmamandır. Senin göndereceğin mektuplar benim özlemimi biraz azaltacaktır.Herkese selamlar kendine iyi bak.

BEYZA NUR MUTLU 11/F 52