LİPİTLER (YAĞLAR).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
VİTAMİNLER.
Advertisements

PROTEİNLER.
LİPİD METABOLİZMASI BBP108 Bitki Biyokimyası 9.Hafta
Esansiyel yağ asitleri
Lipidlerin sınıflandırılması ve yağ asitleri
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
Dr. Suat ERDOĞAN İçerik Trigliserdiler Beslenmedeki önemi Fosfolipidler Kolesterol Steroidler.
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
Proteinler.
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
Lipitlerin sudaki davranışları
YAĞLARIN SİNDİRİMİ.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
HÜCRENİN YAPISI.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Canlılarda madde ve enerji
L İ P İ D L E R Dr. Mehmet PENSE.
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
Lipidler Güz 2014 Dr. Suat ERDOĞAN.
Lipidlerin sınıflandırılması ve yağ asitleri
ÜÇÜNCÜ HAFTA Yemeklik yağlar-margarinler, tereyağı, doymamış yağlar. 1.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
BİYOKİMYA I (2. DERS).
Canlı vücudunda meydana gelen bu olayların tümüne metabolizma denir.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Karbonhidratlar.
CANLILAR İÇİN ENERJİ KAYNAKLARI : LİPİTLER
Canlı Ve Enerji İlişkisi
Metabolizma ve Beslenme
C-H-O atomlarından meydana gelirler.
VİTAMİNLER.
LİPİDLER.
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
ATP (Adenozin Trifosfat)
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
KARBONHİDRATLAR PROTEİNLER YAĞLAR
PROTEİNLER.
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ VE ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER
Yağlar (lipidler).
LİPİTLER (Yağlar).
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
CANLILARDA ENERJİ.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
PROTEİNLER
LİPİTLER (YAĞLAR)
ewa
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
VİTAMİNLER. VİTAMİNLER Vitaminler Anlamı yaşamsal aminler demektir. Organik yapılı maddelerdir. Polimer yapısı göstermezler. Kimyasal sindirime uğramazlar.
YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.
Yapısında C, H, O bulunduran kimyasal bileşiklere Organik Bileşikler denir. Bazı organik bileşiklerde N, P, S gibi maddelerde bulunabilir. (Proteinler.
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
Total Lipit Tayini.
YAĞLAR GÜLSÜM MEÇO.
  →Sentrozom ve ribozom organellerinde zar bulunmaz.  →Endoplazmik retikulum, golgi, lizozom, peroksizom ve koful organelleri tek bir zar ile sarılıdır.
LİPİTLER.
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
LİPİTLER(YAĞLAR). LİPİTLER(YAĞLAR) LİPİTLER Aynen karbonhidratlarda olduğu gibi lipitlerde; Hidrojen Oksijen Elementlerinden oluşmuş bileşiklerdir.
Lipitler.
Konu: 2. Ünite: BESİNLERİMİZ Kaliteli Eğitim Ayrıcalık değil, Haktır.
Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl
Sunum transkripti:

LİPİTLER (YAĞLAR)

YAĞLAR (LİPİTLER) Yağların görevleri: Yapılarında C,H, O’den başka N,P’ da bulunabilir. İçerikleri C miktarı O’a göre daha fazla olduğu için çok enerji verirler. Yağlar solunumda kullanılınca çok oksijen kullanılır ve çok su açığa çıkar. Suda çözünmez veya çok az çözünürler. Yağların görevleri: Isı yalıtımı yaparlar. İç organları darbelerden korur ve iç organların kayganlığını sağlar. Yağlar aynı miktarda karbonhidrat veya proteinin iki katı enerji verirler. Yağlar alkol, eter ve kloroform gibi organik çözücülerde çözündüğü için insan vücudu dengesini bu maddeler bozabilir. Solunumda kullanılınca çok su ve enerji oluştuğu için göçmen kuşlarda ve kış uykusuna yatma durumunda kullanılır.(enerji ve su kaynağı)

NÖTRAL YAĞLAR (TRİGLİSERİTLER): Üç molekül yağ asidi ve bir molekül gliserolün (gliserin) ester bağları ile bağlanması sonucu oluşurlar. (3 yağ asidi + 1 gliserol = 1 yağ + 3 su) Bu olaya esterleşme denir. Bu reaksiyon dehidrasyon sentezidir. Tersi de hidroliz (sindirim) dir. Enerji ve yapı maddesi olarak kullanılırlar. Hücre zarının yapısında nötral yağ bulunmaz. Gliserole üç farklı yağ asidi bağlanabileceği gibi aynı çeşit asitleri de bağlanabilir.

ESANSİYEL YAĞ ASİTLERİ: İnsan vücudu, iki tanesi hariç, ihtiyaç duyduğu bütün yağ asitlerini kendi oluşturabilir. Bu ikisi, linoleik asit (Omega 6) ve alfa-linolenik asit (Omega 3), bitki ve balık yağlarında bol miktarda bulunurlar. Vücutta yapılmadıkları ve besin yoluyla alınmaları gerektiğinden gerekli (veya esansiyel) yağ asitleri olarak adlandırılırlar. Gerekli yağ asitleri prostaglandin adlı hormonumsu bilesiklerin oluşumunda kullanılırlar. Prostaglandinler kan basıncı, kan pıhtılaşması, kan lipit seviyeleri, bağışıklık ve enfeksiyona bağlı yangı (enflamasyon) tepkilerini denetlerler.

YAĞ ÇEŞİTLERİ DOYMAMIŞ YAĞLAR Yağlar çeşitli yağ asitleri içerebilir. Yağ asitleri ise uzun karbon zincirine hidrojen bağlanmasıyla oluşur. Yağ asitlerinde bulunan karbon zincirinin bir ucunda karboksil (COOH) diğer ucunda ise yağ çeşitlerini oluşturan ve karbon ve hidrojenden oluşan radikal (kök) grubu bulunur. Yağlar taşıdıkları yağ asidi çeşidine göre doymuş ve doymamış olarak ikiye çeşittir. DOYMUŞ YAĞLAR DOYMAMIŞ YAĞLAR Yapısında doymuş yağ asidi taşırlar. Karbon atomlarının arasındaki bağlar tekli bağdır, ikili bağ bulundurmaz. Karbon atomlarının tamamı hidrojenle doludur. Oda sıcaklığında katıdırlar. Hayvansal kökenlidirler. Tereyağı, iç yağı ve kuyruk yağı gibi… Doymuş yağ asidi bulundururlar. Bütirik asit, palmitik asit doymuş yağ asitlerine örnektir. Yapısında doymamış yağ asidi taşırlar. Bu yağ asitlerinde bulunan karbon zincirinde bir veya daha fazla çift bağ bulunur. Karbonlar hidrojen ile doldurulmamıştır. Oda sıcaklığında sıvıdırlar. Bitkisel kökenlidirler. Ayçiçeği yağı, pamuk yağı, mısır yağı doymamış yağlara örnek verilebilir. Oleik asit, linoleik asit doymamış yağ asitlerindendir.

Bunlardan en basit doymuş yağ asidi 2 karbona sahip asetik asittir. 2, 3 ve 4 karbonlu yağ asitleri olan asetik asit, propiyonik asit ve bütirik asit'e “uçucu yağ asitleri” denir ve bunların ruminant metabolizmasında önemleri büyüktür. Palmitik ve stearik asitler hayvansal lipidlerde en çok bulunan yağ asitleridir.

Bazı yağ asitlerinin açık formülleri MARGARİN Doymamış yağ asitlerindeki, karbon atomlarında eksik yerlerde hidrojen bağlanmasına margarinleşme, oluşan yağa margarin denir.   Yağların yapısında yağ asidi ve gliserol’ den başka maddeler bulundurma durumuna göre çeşitleri vardır. Sadece üç yağ asidi ve bir gliserolden oluşan basit yağlardır.

BİLEŞİK YAĞLAR KOLESTEROL: KARAOTİNOİDLER STEROİDLER Yapısında bulundurduğu maddelere göre ayrılırlar. Örnekler; Glikoz+lipit(nötrol yağ)glikolipit Protein+lipitlipoprotein Fosfat+lipitfasfolipit Fasfolipitler hücre zarının yapısına katılır. Glikolipit ve lipoproteinler hormonların yapısına katılabilirler. Bu tip yağlarda C, H ve O’ den başka N, P ve S’ de bulunabilir. Hayvan hücre zarında bulunur. Bitkilerde bulunmaz. Bitkilerden alınan steroidler kolesterole hayvan hücresinde dönüştürülür. Kanda bulunur. KARAOTİNOİDLER Bitkilerde renk maddesi olarak kullanılırlar. Hayvanlarda karaciğerde beta karotinoidlerden A vitamini üretilir. Vücuda fazla alınan karbonhidrat ve proteinler yağ olarak depo edilir. Kanda yağ oranı artınca damar tıkanıklığı, damar sertliği, kalp hastalıkları ve dolaşım bozuklukları belirir. STEROİDLER Organik çözücü çözünebildikleri için yağ olarak kabul edilirler. Suda çözünemezler. Hayvansal hücrelerde eşey hormonları sofra tuzları, D vitamininin yapısına katılırlar. Bitki hücrelerinde reçine, kauçuk, eterik yağ, haşhaş sütü steroid yapıdadır.

SORU 1 I. Proteinler II. Yağlar III. Vitaminler IV. Karbonhidratlar Yandaki besin maddelerinden hangisi veya hangileri canlı sistem için enerji kaynağı olarak kullanılabilir? A) II – IV B)I – II C)II – III D)I – II – IV E) IV CEVAP D

SORU 2 CEVAP A

GENEL KÜLTÜR SORUSU 1 Kandaki hormon ve üre gibi maddelerin düzeyini araştıran bir kişi, biyolojinin hangi alt bölümünde uzmanlaşmıştır? A) Morfoloji B) Biyokimya C) Genetik D) Fizyoloji E) Embriyoloji CEVAP B

KISA CEVAP SORULARI Enerjiyi sağlar S1) Yağlar ne işe yarar ? S2) Görevi nedir ? Enerji vermek S3) Fazlası ne yapılır ? Depolanır Karbonhidratlarla S4) Yağlar ne ile aynı görevi görür ? S5) Hangi besinlerde fazla yağ bulunur? badem,fındık.

KLASİK SORU 1-3 S1) Atık yağ nedir? Yağ belirli bir kullanım süresi sonunda fiziksel ve kimyasal olarak kirlenir, orijinal yapısı bozulur ve artık işlevini yerine getiremez ve yağ; kullanılamayarak atık haline gelir. Bu da atık yağdır. S2) Kullanılmış Kızartmalık Yağ nedir? Yüksek sıcaklık altında okside olmuş, tekrar kullanımı sağlık açısından uygun olmayan kızartma yağlardır.

S3) Doymamış yağ oranı yüksek olan yağlar kalp damar hastalıklarını NASIL önlerler? Örneğin soya, omega-3 yağ asitleri, ayçiçek yağı, mısır yağı gibi DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİ vücutta kötü kolesterol olarak bilinen LDL'nin, iyi kolesterol olarak bilinen HDL ile dengelenerek azaltılmasına yardımcı olurlar, hipertansiyon tedavisinde yararlı etkiye sahiptirler.

ÖDEV Margarin nasıl üretilir? ARAŞTIRMA KONUSU Makine yağı nasıl üretilir? Sizce gıda sanayinde kullanılıyor mu? Yağlardan sabun eldesi nasıl olur?