Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI
Advertisements

Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
LÖSEV. TARİHÇE  Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV), ilk kez 1998 yılında kuruldu. Lösemili çocukları tedavi amacıyla SSK Ankara Çocuk Hastanesine yatırdığımız.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İl Kanser Koordinatörü Uzm. Dr. Sevda Gürsel.
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
Virüs hastalıkları. Grip İ nfluenza ya da grip, viral bir hastalıktır.viral Sa ğ lıklı insanlarda ortalama bir haftada geçer.
HEMOFİLLİ HASTALIĞI Hemofili hastalığı; Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerden faktör 8 (VIII) ve 9 (IX)’un hayat boyu eksik ve kanın pıhtılaşmasının.
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
9. MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI TIP EĞİTİMİ ÖĞRENCİ KOMİSYONU DÖNEM 4 CEYLAN KİY 1.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
DİYABET NEDİR ? Vücudun kendisi için gerekli olan insülini yeteri kadar üretememesi veya var olan insülini gerektiği gibi kullanamaması sonucu ortaya çıkan.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
ODUNPAZARI ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
SAĞLIK TURİZMİ VE HEMŞİRELİK
PNÖMONİ.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
Hepatit C 11/E SBT Giresun/Bulancak 2016
ORGAN NAKLİ HAFTASI 3-9 KASIM 2004
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Doğum Öncesi Nedenler Annenin doğum öncesinde geçirmiş olduğu hastalıklar (özellikle hamileliğin ilk üç ayında geçirilen kızamıkçık, frengi, toksoplazma.
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
Meme Kanseri ve Meme Muayenesi. Meme Kanseri ve Meme Muayenesi.
Dışa Atım Bozuklukları
p=0,005 Odds Ratio (Kanser/Diğer) 9,456 (% 95 CI 2,795-31,991)
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
Böbrek Nakli ve Etik Sorunlar
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ İlk Yetişkinlik Orta Yetişkinlik Yaş
AKILCI İLAÇ KULLANIMI.
Menü Planlama.
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
YAŞLILIKTA DEMANS (BUNAMA)
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
KANSER.
2. Sağlık hizmetleri.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI
ÇOCUK KORUMA VE BAKIM HİZMETLERİ Sevgi Evleri
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
10. Sınıf alan-dal seçimi REHBERLİK SERVİSİ.
KOÜ Hastanesİ’nde Akılcı İlaç Kullanımı Bİlİncİ
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
ŞEKER HASTALIĞI.
VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI
VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi
Bütünleşik Bir Hastane Bilgi Sisteminin Fonksiyonları
SICAK HASARI ve İLKYARDIM
YOĞUN BAKIM HEMŞİRELİĞİ İLAÇ REHBERİ
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KAN KARDEŞİM PROJESİ
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Hematolojik Sorunu Olan Çocuk ve Hemşirelik Bakımı Yrd. Doç. Dr
REFAH SİSTEMLERİ DERS 2 DOÇ. DR. MEHMET M. ÖZAYDIN.
VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
LÖSEMI BELIRTILERI CİLT ALTINDA KANAMALAR ATEŞ BURUN KANAMALARI BACAKLARDA KEMİK AĞRILARI İŞTAHSIZLIK ZAYIFLAMA KANSIZLIK.
HEMOFİLİ Sağlık Slaytları
Gelişim ve Temel Kavramlar
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
SES KOMUT TANIMA İLE GEZGİN ARAÇ KONTROLÜ
Ergenlikte Psikososyal Sorunlar
Sunum transkripti:

Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ

Çocukluk çağı lösemileri (1) Çocukluk çağındaki kanser vakalarının %35'ini lösemiler oluşturur ve birinci sıradadır. Türkiye'de her yıl 16 yaşın altında 1200-1500 yeni lösemili çocuk vakası bildirilmektedir.

Çocukluk çağı lösemileri(2) Lösemi nedenleri henüz tam olarak aydınlatılmamıştır. genetik yatkınlıklar, radyasyon, benzen ve türevleri (bali, vs.), böcek ilaçları gibi kimyasal maddeler, bazı kalıtsal hastalıklar ve bazı viral hastalıkların hep birlikte lösemiye neden oldukları çalışmalarla gösterilmiştir. Lösemi her yaşta görülmektedir. En sık çocukluk çağında 2-5 yaşlarında artmaktadır. 1 yaşın altında, 10 yaşın üstündeki yeni vakalarda tedaviye cevap azalmaktadır.

Çocukluk çağı lösemileri(3) Lösemiler hücre cinsine göre; ALL (Akut Lenfoblastik Lösemi) ve AML (Akut Myeloblastik Lösemi) olmak üzere 2 ana gruba ayrılır. Kendi içlerinde de alt sınıflar tanımlanabilir.

Çocukluk çağı lösemileri(4) Herhangi bir etkiyle damarlarımızda dolaşan kanın esas yapım yeri olan kemik iliğimizdeki ana hücrelerde oluşan şifre değişikliği ile blast adını verdiğimiz olgun olmayan kan hücrelerinde artış meydana gelmektedir. Bu hücreler hızla yayılarak kemik iliğini, lenf bezlerini, dalağı, karaciğeri, beyin ve merkezi sinir sistemini tutmaktadır.

Çocukluk çağı lösemileri(5) BELİRTİLERİ : Çocuklarda lösemi hastalığının belirtileri: İştahsızlık Zayıflama Yorgunluk Bacaklarda kemik ağrıları Cilt altında kanamaları (kırmızı noktalar veya morarmalar) Burun ve dişeti kanamaları Yapılan kan, kemik iliği, hücre tipini belirleme ve genetik tetkikler sonucu kesin tanı konulabilir.

TEDAVİSİ -1 Tedavi öncelikle genel durumun düzeltilmesi yöntemleri ile başlar. Bu safhada kan veya kanın içindeki özel hücrelerin lösemili hastaya verilmesi, enfeksiyon mevcutsa gerekli mücadelelerin yapılması, böbreklerin, karaciğer ve kalbin kemoterapi ilaçlarının yan etkilerinden korunma önlemlerinin alınması çok önemlidir

TEDAVİSİ -2 Çok yüksek doz, birbirinden farklı en az 6 çeşit ilacın 4-6 hafta içerisinde damardan ve ağızdan verilmesidir. Burada amaç, blast adı verilen kötü huylu ana hücrelerin yok edilmesidir.

LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR VE AİLELERİNİN PROBLEMLERİ: Okuldan uzak kalmak Arkadaşları tarafından dışlanmak Toplumun bu çocukların iyileşme şansının olmadığını düşünmesi Maske yüzünden hastalığın bulaşıcı olduğunun düşünülmesi Çocukların sosyal etkinliklere katılamamaları (Sinema, tiyatro, ...) Çocukların sevdikleri yiyeceklerden uzak durma zorunluluğu Kan bulamamak Parasızlık Hastanede çocuklarına refakat etmek isteyen ailelerin iş yerlerinden çok sık izin almaları sonucu işlerine son verilmesi

Hemşirelik Bakımı Travmalardan korunması Enfeksiyonlardan korunması Deri bütünlüğünün sağlanması Çocuk ve ailenin tanı ve tedavi yöntemlerine hazırlanması Uygun beslenmenin sağlanması

KEMİK İLİĞİ NAKLİ NEDİR? Çocukluk çağı lösemilerinde esas olan ilaçla tedavidir. Toplam 3-3.5 yıl süren kemoterapi sonunda % 85'lere varan oranda tamamen iyileşme sağlanır. Tedaviye cevap alınamayan vakalarda ve bazı özel durumlarda kemik iliği nakli uygulanabilir (%5-10 oranında).

TEDAVİNİ ESASLARI NELERDİR? Kemik iliği naklinde temel prensip, kan hücrelerinin yapımını sağlayan ana-kök hücrelerin sağlam bireylerden (verici-donör) alınarak lösemi hastasına verilmesidir. Böylece normal kan yapımı sağlanmış olur.

KİMLERDEN KEMİK İLİĞİ ANA-KÖK HÜCRELERİ ALINIR? - Doku grupları (HLA) uygun kardeşlerden veya nadiren diğer aile bireylerinden (ALLOJENİK). 2- Doku grupları (HLA) uygun akraba olmayan vericilerden (Kemik İliği Doku Bilgi Bankası aracılığıyla). 3- Hastanın kendi kemik iliğinin dondurularak saklanması ve gerektiğinde verilmesi. 4- Damarlarımızda dolaşan kanın içindeki ana-kök hücrelerin özel bir yöntemle toplanarak hastaya verilmesi. 5- Göbek Kordonu Kanı: Yeni doğan kardeşin ana-kök hücrelerden zengin plasentasından toplanan kanın kullanılması