HUBUBAT, ENDÜSTRİ BİTKİLERİ, ÇAYIR MERA YEM BİTKİLERİ VE YEŞİL ALAN ÇİM BİTKİLERİ, YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER ÇALIŞMA GRUPLARI TOPLANTISI 27 EYLÜL 2016 - ANKARA
ÇALIŞMA GRUPLARININ OLUŞUMU 08 Eylül 2012 tarihinde, Ankara ‘da TSÜAB- ÜRÜN DAİMİ ÇALIŞMA GRUPLARI oluşturuldu 1. Hububat Çalışma Grubu 2. Sebze Çalışma Grubu 3. Endüstri Bitkileri Çalışma Grubu 4. Baklagiller Çalışma Grubu 5. Çayır-mera, Çim ve Yem Bitkileri Çalışma Grubu Oluşturulan bu gruplardan daha sonra Endüstri Bitkileri Çalışma Grubu ayrıca; 1. Mısır, Pamuk Soya Alt Çalışma Grubu 2. Ayçiçeği/ Kanola Alt Çalışma Grubu 3. Patates Alt Çalışma Grubu 4. Şeker Pancarı Alt Çalışma Grubu Şeklinde Alt Çalışma Gruplarına ayrıldı
NEDEN YENİDEN ORGANİZASYON -1- Tüm gruplar kendi içlerinde çalışmalarını tamamlayarak birer rapor hazırlamışlar ve bu raporlar kitap haline getirilmiştir. Bu grupların aktif olarak çalışmalarının gerekli olduğunun dile getirilmesine rağmen maalesef bu devamlılık sağlanamamıştır. Son olarak, geçtiğimiz Aralık ayı başında Antalya'da gerçekleştirilen Çalıştayımızda da birçok üyemiz tarafından, Çalışma Gruplarının Güncel Üye Sayıları ve Durumuna göre, yeniden teşkili ile mutlaka devamlı bir şekilde çalışmalarının gerekliliği ifade edilmiştir.
NEDEN YENİDEN ORGANİZASYON -2 - Son zamanlarda Bakanlığık tarafından başlatılmış olan Mevzuat yenileme ve değişiklik çalışmalarında, her zamanki gibi, Sektörün görüş ve önerilerinin alınması son derece önem arz etmektedir. Üyelerimizden bu manada -gerektiğinde- istenilen görüş ve öneriler, çoğu zaman münferit birkaç üyemizden gelmekte, ürün grubunun (Örneğin Sebze, Örneğin Hububat gibi...) diğer tüm üyelerinin ortak görüşünü yansıtamamaktadır. Ayrıca, bazı hallerde münferit görüşler arasında zıtlıklar, çelişkiler de söz konusu olabilmektedir. Böyle durumlarda TSAÜB Yönetim ve Sekretaryası tarafından bu tür görüşlerin toparlanmasında ve ilgili mercilere sunulmasında büyük zorluklar yaşanmaktadır.
NEDEN YENİDEN ORGANİZASYON -3- Oysaki Çalışma Gruplarının teşkilinden ve kendilerinden beklenilen; gerek mevzuat gerekse diğer konularda, grubun tartışma ve görüşmeleri sonrasında, o ürün grubunun sorunlarının, çözümlere ait görüş ve önerilerinin grup üyelerince sadeleştirilmiş, herkesin üzerinde hem fikir olduğu raporlar halinde, ilgili mercilere ulaştırılmak üzere Yönetim Kuruluna sunulmasıydı Bu çerçevede, TSÜAB ÇALIŞMA GRUPLARININ YENİDEN OLUŞTURULMASI VE KENDİLERİNDEN BEKLENİLEN ÖLÇÜDE DAHA AKTİF OLARAK çalışmaları için grupların tekrar oluşturulmasına ihtiyaç doğmuştur. Yönetim Kurulumuzca, gelen teklifler doğrultusunda Çalışma Gruplarının oluşturulmasından hemen sonra, Mart Ayı'nın ikinci yarısından itibaren grupların ilk toplantılarını yaparak çalışmalarına başlamaları planlanmıştır.
YENİDEN ORGANİZASYON İLE İLGİLİ MEVCUT DURUM Alınan bu karar sonrası, 29 Şubat 2016 tarihinde tüm üyelerimize yapılan duyuru ile ürün gruplarına göre katılım talepleri alınmıştır. 29 Mart 2016 tarihinde Avanos/NEVŞEHİR ‘de Patates Çalışma grubu ilk toplantısını gerçekleştirmiştir. Patates çalışma grubu raporu tamamlanmış ve TSÜAB WEB sayfasında yayınlanmıştır 8 Ağustos 2016 tarihinde Ankara’da Sebze Çalışma grubu ilk toplantısını gerçekleştirmiştir. İlk duyuru sonrası; hububat(30), yem bitkileri(17), Y.T.Baklagiller(7), Endüstri Bitkileri(20) üyemiz katılım talebinde bulunmuştur.
Çalışma Grupları, tüm üye şirketlerin temsilcilerine açıktır. TSÜAB ÇALIŞMA GRUPLARININ TEŞKİLİ, ÖZELLİKLERİ, ÇALIŞMA USUL ve ESASLARI, GÖREV ve SORUMLULUKLARI -1 TSÜAB Çalışma Grupları belirli sayıdaki bitki türlerini kapsamaktadır ve daimi niteliklidir. Her bir Çalışma Grubu, kapsamına giren bitki türlerini ilgilendiren şekilde; tohumculuğun durumunu ele almak, incelemek, sorunlarını ve çözüm önerilerini belirlemekle görevli bir ihtisas komitesidir. Çalışma Grupları, tüm üye şirketlerin temsilcilerine açıktır. Çalışma Grubu toplantılarının sektördeki gelişmelere ve takvime bağlı olarak en az altı ayda bir yapılması arzu edilir. Toplantılara, katkı sağlayacağı düşünülen TSÜAB dışından kişi ve kuruluşlar da davet edilebilir.
TSÜAB ÇALIŞMA GRUPLARININ TEŞKİLİ, ÖZELLİKLERİ, ÇALIŞMA USUL ve ESASLARI, GÖREV ve SORUMLULUKLARI -2 Her bir Çalışma Grubu kendi içerisinde gerekirse, belirli ürün veya ürünler üzerine odaklanan Alt Komiteler teşkil edebilir. Her bir Çalışma Grubu için katılımcı üyelerce bir Başkan, bir Başkan Yardımcısı ve iki raportör üye seçilir. Çalışma Grupları belirlenmiş olan, standart gündem çerçevesinde faaliyetlerini tamamlar ve öngörülen format çerçevesinde raporlarını hazırlar
TSÜAB ÇALIŞMA GRUPLARININ TEŞKİLİ, ÖZELLİKLERİ, ÇALIŞMA USUL ve ESASLARI, GÖREV ve SORUMLULUKLARI - 3 Çalışma Grupları’nın temel işlevi, TSÜAB’ın politika, görüş ve konumunu belirleme bağlamında katkılar yapmak,bir altyapı hazırlamaktır. Bu bağlamda Çalışma Gruplarının temel görevleri özet olarak; Gruba ait ürün veya ürün grubunda Tohumculuğun halihazır durumunu belirlemek, AR-GE, üretim, ticaret, pazarlama, finansman, ithalat, ihracat, istihdam, eğitim sorunları ile şirketlerin bu hususlarda karşılaşmakta oldukları engel ve kısıtlara ilişkin bilgileri tespit etmek ve değerlendirmek, Mevcut durum toplanan bilgiler ve değerlendirmeler ışığında; ilgili konularda tahmin, trend analizleri ve durum tahlilleri yapmak, Özelde alt-sektörün genelde ise tüm tohumculuğun gelişmesine yönelik öneriler geliştirmek ve sunmak
TSÜAB ÜRÜN DAİMİ ÇALIŞMA GRUPLARININ TEŞKİLİ, ÖZELLİKLERİ, ÇALIŞMA USUL ve ESASLARI, GÖREV ve SORUMLULUKLARI - 4 Her bir Çalışma Grubu çalıştıkları döneme özgü faaliyetlerini tamamladıktan sonra, muhafaza edilmek, duyurulmak ve gerektiğinde bastırılmak üzere bir rapor hazırlar. Raporun baş kısmında bir Yönetici Özetinin bulunması ve iki sayfayı geçmeyen bu kısımda toplantının temel tespit ve bulgularına yer verilmesi gerekir. Çalışma Grupları tarafından hazırlanacak raporlar TSÜAB tarafından bastırılacak ve tohumculuk sanayisi ile ilgili olan tüm paydaşlara iletilecektir. Gerekli ve uygun görülmesi durumunda Çalışma Grubu mesaisini uzatabilir ve başka toplantılar yapabilir. Daimi Çalışma Grubu her toplantının arkasından yaptığı tüm tespit ve teklifler ile aldığı kararları TSÜAB Yönetim Kuruluna bildirir.
TSÜAB / Ürün Gruplarına Göre Üye sayıları Üye Sayısı HUBUBAT 303 ENDÜSTRİ BİTKİLERİ (Patates :135) 200 ÇAYIR MERA ve YEM BİTKİLERİ 93 SEBZE 179 YEMEKLİK BAKLAGİLLER 50 Ürün grubuna göre firma sayıları toplamı toplam firma sayısından fazladır. Bazı firmalar birden fazla ürün grubunda tohumluk üretimi yapmaktadırlar. GÜNCEL ÜYE SAYISI : 741
Cevaplar Sorular