Ziraat Yüksek Mühendisi Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Doç. Dr. Cuma AKINCI Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi-Diyarbakır
Advertisements

Tarımdaki Gelişmeler ve Tarımsal Destekler Tarımsal Destekler Ocak 2011, DİYARBAKIR T.C. TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI.
Dünya’da Türkiye’de Konya’da KOYUNCULUK Prof.Dr. Şeref İNAL.
Tarımın Önemi Sürdürülebilir Tarım ve Kalkınma Ders Slaytları.
SEBZE TOHUMCULUĞU. ÜLKEMİZDE SEBZE TOHUMCULUĞU Ülkemiz, yaklaşık olarak 25 milyon ton sebze üretimi ve ha’ı aşan üretim alanı ile önemli sebze.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİSİ PLANI YAPIMI PROJESİ AÇILIŞ TOPLANTISI SUNUMU Prof. Dr. Süleyman KODAL.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü.
Sağlık Gözetimi ve Çalışma Ortamı Gözetimi
YEM BİTKİLERİ HASTALIKLARI VE MÜCADELESİ
PATATESTE AKRİLAMİT KONSANTRASYONUNUN GENETİK VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Caner Yavuz, İlknur Tındaş, Ufuk Demirel, Mehmet Emin Çalışkan.
NEPETA MEYERİ ESANSİYEL YAĞLARI İÇERİSİNDEKİ ALLELOPATİK POTANSİYELLİ TRANS-PİNOCARVEOL KİMYASALININ ALLELOPATİK ETKİSİNİN BELİRLENMESİ Veli İLHAN a, Salih.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
YEMEKLİK TANE BAKLAGİL ISLAH ÇALIŞMALARI
YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER ÇALIŞMA GRUBU RAPORU
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Toprak istekleri Oğul otu Melissa officinalis Kültür
Ülkemizde Baklagil Tohumculuğu ve Tohumculuk Sektörünün Sorunları
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ
Türkiye’de Yemeklik Dane Baklagillerin Üretim ve Tüketim Kararlarını Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi SONUÇ GEÇMİŞTE VE GÜNÜMÜZDE YEMEKLİK TANE BAKLAGİL.
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
Başarılı bir üretim amaçlandığında yüksek verim, kalite ve en başta genetik özellikleri bilinen, canlılığı, çimlenme ve çıkış gücü yüksek tohum kullanımı.
DARBOĞAZLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI
YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER ÇALIŞTAYI
KİMYASAL SAVAŞIM.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Türkiye’de Yem Bitkileri Tarımının Sorunları
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
COĞRAFİ İŞARET DENETİMİ
ÜLKEMİZDE CEVİZ YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE
MELEZ ÜÇGÜL ( Trifolium hybridum L.)
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
YEM BİTKİLERİ TARIMININ ŞEKİLLERİ
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Kaşif etkinliği kendi yiyeceğinizi kendiniz yetiştirin
HAYVAN ISLAHI.
Dolgu Maddesince Zengin Yemler
KEKİK BİTKİSİNDE ZARARLI ORTHOPTERA TÜRÜ
PLANLAMA (FİZİBİLİTE) RAPORU
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
U L U S A L H U B U B A T K O N S E Y İ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Kılçıksız Brom (Bromus inermis).
AÇIK TARLA ORGANİK SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ.
ORGANİK TARIM.
Sebze Tohumu Değerlendirme Toplantısı
Benzetim 11. Ders İmalat Yönetimde Benzetim.
DENEYSEL TASARIM NEDİR – NE YAPAR ?
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Buğdaygil Yem Bitkileri
BÜYÜME VE GELİŞME DEĞERLENDİRİLMESİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
SPORDA TEKNİK ve TAKTİK ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Aile Hayvancılığında Karlılık
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
Gövde Tatlı patateste gövde ince, uzun ve zayıftır. Bu nedenle kendi başına dik büyüyemez, toprak yüzeyine yayılarak gelişir. Gövde uzunluğu çeşitlere.
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
PATATES.
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
YENİ ÜRÜN GELİŞTİRME ve ÜRÜN YAŞAM SÜRECİ STRATEJİLERİ
Tarım ve Hayvancılıkta Bilişim Tabanlı Karar Destek Sistemleri
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
YAĞ BİTKİLERİNDE DESTEKLEME POLİTİKALRININ
Sunum transkripti:

Ziraat Yüksek Mühendisi Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü SERTİFİKALI TOHUMLUK KULLANIMI VE ÖNEMİ Dr.Murat KOÇ Ziraat Yüksek Mühendisi GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü

Üretimi nasıl arttırabiliriz? Ekim alanlarını arttırmak Birim alan verimini arttırmak

Birim alan verimini arttırmanın yolları Kaliteli Tohum kullanma Uygun Bitki Yetiştirme Teknikleri Zirai Mücadele Yöntemleri Mekanizasyon

TESCİLLİ ÇEŞİT TOHUMLUK SEÇİMİ Verimi yüksek olmalı Verimde stabil olmalı Hastalık ve zararlılara tolerant/dayanıklı olmalı Makineli hasada uygun olmalı Eksterm şartlara mukavemet (soğuk, kurak, sıcaklık, tuzluluk vb.) Kullanılan girdilere (gübre, sulama vs.) olumlu yanıt vermeli Uygun olamayan veya ekstrem hava/iklim koşullarındaki durumu bilinmeli Kalitesi bilinmeli Elde edilecek ürünün pazarlanabilirliliği bilinmelidir TESCİLLİ ÇEŞİT

SERTİFİKALI TOHUMLUK KALİTELİ TOHUMLUK Fiziksel değeri yüksek Biyolojik değeri yüksek Genetik değeri yüksek SERTİFİKALI TOHUMLUK

SERTİFİKALI TOHUMLUK Verim potansiyeli bilinir ve stabildir. Hastalık ve zararlılara karşı durumu bilinir ve risk en az seviyededir Eş zamanlı çıkış, çiçeklenme ve olgunlaşma olur Yeknesak tane şekli, iriliği ve ağırlığı söz konusudur. Fire az olur. Makineli hasada uygunluk söz konusudur. Üretiminden sonraki pazarlanma durumu önceden tahmin edilebilinir.

Yurtiçi Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği 2016 (TL/da) Buğday, Arpa 8,50 Tritikale, Yulaf, Çavdar 6 Çeltik 8 ​Yerfıstığı ​15 Nohut, Kuru Fasulye, Mercimek, Soya Fasülyesi 20 Susam, Kanola, Aspir 4 Patates 80 Yonca 15 Korunga, Fiğ, Yem Bezelyesi 10 ​Orjinal ve Üstü Tohumluk Kullananlar ​İlave %50

Yurtiçi Sertifikalı Tohum Üretim Desteği 2016 (TL/kg) Buğday, Patates 0,10 Arpa, Tritikale, Yulaf, Çavdar 0,08 Nohut, Kuru Fasulye, Mercimek, Aspir, 0,50 ​Korunga, Fiğ, Yem Bezelyesi ​0,75 Çeltik 0,25 Soya Fasulyesi 0,35 Yerfıstığı 0,80 Kanola 1,20 Susam 0,60 Yonca 2,00 ​Orjinal ve Üstü Tohumluk Üretimi ​ ​ ​ ​ %50 İlave

Destekleme Birim Fiyatları YILLAR Mazot Desteği Gübre Desteği Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği Sertifikalı Tohum Üretim Desteği Fark Ödemesi Desteği (TL/da) (TL/kg) (kr/kg) 2005 2,4 1,6 - 2006 2,88 2,13 2007 2008 2,93 3,83 10 2009 3,25 4,25 6 0,5 2010 2011 3,75 4,75 7 2012 4 5 2013 4,3 5,5 2014 4,6 2015 4,85 6,6 12 20 2016 11 30

Tohumluk Sertifikasyonu Tohumlukların tarla ve laboratuvar kontrolleri sonucunda genetik, fiziksel, biyolojik ve sağlıkla ilgili değerlerinin standartlara uygunluğunun tespit edilmesi ve bunun belgelendirilmesi işlemidir. Sertifikasyon Aşamaları Başvuru (GTH İl Müd.) Tarla kontrolü (GTH İl Müd. Kontrolörleri) Numune alma (GTH İl Müd. Kontrolörleri) Laboratuvar Kontrolleri (Tohum Sertifikasyon Test Müd.) Belgelendirme (Tohum Sertifikasyon Test Müd.)

Tohumluk Sertifikasyon Kademeleri Islahçı Materyali Elit Orijinal 1 Orijinal 2 Sertifikalı 1 Sertifikalı 2 Sertifikalı 3

Sertifikalı Tohumluk Tarla Kontrolü Ön Bitki Türler Ön bitki şartı Yemeklik Tane Baklagiller, Diğer Yem Bitkileri, Pisum spp. Tohumluk üretim alanına en az bir yıl aynı tür tohum ekilmemiş olmalıdır. Buğdaygil Yem Bitkileri Tohumluk üretim alanına en az iki yıl aynı türün farklı bir çeşidi ekilmemiş olmalıdır. Baklagil Yem Bitkileri (Pisum spp. hariç) Tohumluk üretim alanına en az üç yıl aynı türün farklı bir çeşidi ekilmemiş olmalıdır.

İzolasyon Mesafesi Türler Elit ve Orijinal Sertifikalı Yemeklik tane baklagiller, Pisum spp. Kendine döllenen türler 2 m Brassica spp., Phacelia spp. 400 m 200 m Yabancı döllenen türler (Hibrit çeşitler) (*) Yabancı döllenen türler (Hibrit olmayan çeşitler) (*) 100 m

Bitki Toleransları Türler Faktörler Elit ve Orijinal Sertifikalı Lens culinaris L. Diğer tür bitkiler (adet / dekar) 10 20 Diğer çeşitler (%) 0,3 1 Colletotrichum lindemuthianum (%) 0,5 Fusarium spp. (%) 5 Vicia articulata (%) 5 0,1 0,2 Cicer arietinum L. Colletotrichum lindemuthianum (%) 5 Phaseolus vulgare L. Fusarium oxysporum (%) 5 2 4 Macraphomina phaseoli, Rizoctonia solani (%) 5 Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens (%) 5 Pseudomonas syringae pv. phaseolicola (%) 5 Xanthomonas axonopodis pv. phaseolia Virüs hastalıkları (Toplam) (%) 5 Toplam zararlı organizma (%) 8

Laboratuvar Standartları FAKTÖRLER Fasülye Nohut Mercimek Saf Tohumluk (en az %) 98 97 Çimlenme (en az %) 85 Diğer tür tohumları (Ağırlıkça %) 0,1 0,5

Ekim Alanı Üretim ve Sertifikalı Tohumluk Miktarları   KURU FASULYE NOHUT MERCİMEK Yıllar Ekim alanı (bin ha) Üretim (bin ton) Sertifikalı Tohum (ton) 2004 155 250 - 606 620 162 439 540 356 2005 141 210 30 558 600 157 440 570 285 2006 129 195 19 524 551 161 424 623 628 2007 109 154 3 504 505 143 389 535 1113 2008 98 518 127 319 131 380 2009 95 181 456 562 459 215 302 38 2010 103 212 530 253 235 447 107 2011 200 446 487 309 406 589 2012 93 62 416 1239 238 438 894 2013 85 54 506 1603 282 417 2078 2014 91 44 450 1726 249 345 305 2015 94 359 460 2305 224 360 1140 2016 90 455 252 365

Ne Ekersen Onu Biçersin… Teşekkürler