Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DENEYSEL TASARIM NEDİR – NE YAPAR ?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DENEYSEL TASARIM NEDİR – NE YAPAR ?"— Sunum transkripti:

1 DENEYSEL TASARIM NEDİR – NE YAPAR ?
Verileri toplamadan önce hangi parametre ayarlarında deney yapılacağına karar verilmesidir. Deney adedini azaltır; edinilen bilgi miktarını arttırır. Süreç girdileri-çıktıları arası ilişkileri belirler. Deneysel Tasarım olmadan, yaptığınız deneyler tam olarak bilimsel değildir. Ar-Ge Merkezleri için önem arz etmektedir.

2 DENEYSEL TASARIM NEDİR – NE YAPAR ?
Optimize etmek istediğiniz süreç çıktıları için; süreç girdilerini nasıl ayarlamanız gerektiğini söyler. Süreç çıktı-girdileri arasındaki soru işaretlerini ortadan kaldırır; ilişkileri netleştirir. Basınç sıcaklık ürün yoğunluğunu nasıl etkiliyor? Artık aradaki ilişkiyi biliyorum. Ürün yoğunluğu = 1,5*basınç + 2*sıcaklık+ 0,45*nem oranı Deneysel Tasarım Ürün yoğunluğu Basınç Sıcaklık …. Nem oranı ???

3 Gıda-Boya-Kauçuk, vb.sektörler:Reçete karışımları
DENEYSEL TASARIM ÖRNEK UYGULAMALAR: İmalat örnekleri: Metal: Basınç, sıcaklık, kalıp parametreleri, vb. faktörlerin ekstrüzyon kalitesi üzerine etkileri Tekstil: Basınç, kazan tipi, boya tipi, sıcaklık, atkı, çözgü adedi etkenlerinin boya penetrasyonu üzerine etkileri, Gıda-Boya-Kauçuk, vb.sektörler:Reçete karışımları DT tüm sektörlere uygulanabilir.

4 DENEYSEL TASARIM Müşteri yorumları: ‘’…2 senede tamamlayacağım deneyler sonucu ulaşacağım sonuçlara; 3 ay içerisinde ulaştım. Zaman ve paradan tasarruf ettim. Projem daha çabuk tamamlandı ve bilimsel oldu…’’ ‘’… Ürün mukavemetimi arttırmak ve en iyi değerine getirmek için; fırın basıncım …; uygulama sıcaklığım …, hammadde tedarikçim … olmalı; artık süreç çıktılarımı optimize edebiliyorum‘’ ‘’… Süreç parametrelerimi optimize edebildiğim için yatırım maliyeti yapmadan; malzemeden %10 tasarruf ettim ‘’ ‘’… Kalıbın sürecimde bu kadar etkili olduğunu bilmiyordum; ben üretim parametrelerini nasıl ayarlarsam ayarlayayım; kalıbımı doğru seçmedikçe verimli olamadığımı gördüm ‘’… ‘’…Tüm faktörlerin bir arada nasıl hareket ettiğini görerek, birbirlerini nasıl etkilediğini anlamış oldum…’’

5 UNUTMAYIN… DENEYSEL TASARIM KULLANILMADAN TASARLANMIŞ DENEYLER VE BU DENEYLERİN İSTATİSTİKSEL VERİ ANALİZİ OLMADAN BELİRLENMİŞ OLAN SONUÇLARI BİLİMSEL DEĞİLDİR …


"DENEYSEL TASARIM NEDİR – NE YAPAR ?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları