TBS’de yönetİm
TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ (TBS) Toplu halde, çok sayıda kişinin yemek yiyebilmesi amacıyla yapılması gereken işlerin yürütülmesi sağlayan sistemdir.
TBS’de Yiyeceğin siparişi Satın alınması Depolanması Hazırlanması Pişirme ve Servisi Çöp ve artıkların kaldırılması Hijyenin sağlanması gibi yapılması gerekli pek çok işlem yürütülür.
Toplu beslenme sİstemlerİnde İşlerİn İstenİlen bİçİmde İşlemesİ…. Örgütün yapısına Yönetim ilkelerinin gerektiği gibi uygulanmasına Personelin bilgi ve becerisine bağlıdır.
İşlerin; bir konuda uzmanlaşmış Örgütlenme; İşlerin; bir konuda uzmanlaşmış kişiler tarafından, yapılabilecek bölümlere ayrılması ve bu bölümlerin sorumluluklarının belirlenmesidir.
Yönetim Planlama ile başlayan, Organizasyon ve koordinasyon ile devam eden , Kontrol ile son bulan bir süreçtir.
PLANLAMA Kişiler, parasal kaynaklar, yiyecek ve içecekler, zaman, prosedür, enerji ve ekipmanlar gibi işletme kaynakları ele alınmalıdır. .
ORGANİZASYON VE KOORDİNASYON: personelin işletmeye kazandırılması ve Amaçlar doğrultusunda gereksinim duyulan personelin işletmeye kazandırılması ve idaresi ile ilgili çalışmalardan ibarettir. YÜRÜTME VE KONTROL: Organizasyon ve koordinasyon sağlandıktan sonra faaliyete geçilmekte, sonuçlar kontrol edilerek yönetim süreci tamamlanmaktadır.
Yönetİmİn Özellİklerİ Aktif bir süreçtir. Üretim için gereklidir. Bir dizi karar verme sürecidir. Çok çeşitli fonksiyonları gerektirir. Hem bir yetenek,hem de bir bilimdir.
Yönetİcİler, Yönetİm fonksİyonunu uygulayan kİmsedİr. YÖNETİCİNİN YAPMASI GEREKENLER İşleri iyi planlayabilmek İşleri iyi bir şekilde organize edebilmek Kaynakları bir araya getirmek Personeli arasında iyi bir iletişim kurmak ve önderlik etmek Yapılan her işin sonucunu almak için kontrol sistemini kurmak
Bir yiyecek ve içecek işletmesinde sunulan hizmetler için yürütülen yönetim faaliyetlerinin kapsadığı konular; MENÜ PLANLAMA SATIN ALMA TESELLÜM(Mal kabul) DEPOLAMA DEPODAN DAĞITIM
ÖN HAZIRLIK HAZIRLAMA VE PİŞİRME SERVİS SANİTASYON BÜRO İŞLERİ
ORGANİZASYON Yiyecek ve içecek hizmetlerinde; yapılacak işlemlerin belirlenmesi, bunların benzer olanlarının bölümler ve gruplar halinde toplanması, çalışanların görev, yetki ve sorumluluk sınırlarının saptanması iş akışının sağlanması için yürütülen çalışmalar ORGANİZASYON olarak tanımlanır.
ORGANİZASYON ŞEMASI Diyetisyen Besin Gıda Teknisyeni-Uzmanı Aşçılar Garsonlar İaşe Sorumlusu Depo Sorumlusu Bulaşıkçı ve Temizlikçiler
Beslenme Servisi Yöneticisi(Diyetisyen,Beslenme Uzm.) Sekreter Aşçılar Garsonlar YÖNETİCİ Beslenme Servisi Yöneticisi(Diyetisyen,Beslenme Uzm.) Mutfak yöneticisi Mutfak yöneticisi Mutfak yöneticisi İaşe ve depo memurları Şef Aşçı Şef Garson Şef Temizlikçi Temizlikçiler