VİTAMİNLER. VİTAMİNLER Vitaminler Anlamı yaşamsal aminler demektir. Organik yapılı maddelerdir. Polimer yapısı göstermezler. Kimyasal sindirime uğramazlar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Besin nedir?.
Advertisements

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ Dr.Rahman KURİ.
VİTAMİNLER.
VİTAMİNLER I ÖĞR.GÖR. Dilek KARAMAN.
FEN VE TEKNOLOJİ Mızrap Ege Durakoğlu.
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
TEVFİK İLERİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
ÇİM SUYU Buğday çiminin önemi öncelikle yaprakların, yeşil görünmesini sağlayan klorofil içeriğinden gelir. Klorofil birçok bitkide bulunur. Buğday çimi.
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
Vitamin sözcüğü Polonyalı, biyokimyacı Casimir Funk tarafından 1912'de kullanılmıştır. Vita Latince, hayat demektir, -amin son eki ise amin sözcüğünü.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Proteinler.
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
Yard. Doç. Dr. Özlem SOLAK AKÜ Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD
VİTAMİN Metabolizmadaki olaylarda görev alan enzimlerin önemli bir kısmını meydana getirir.Bu nedenle de; ØSağlıklı büyüme ve gelişme için ØMetabolizmadaki.
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ
MEYVELERMEYVELERMEYVELERMEYVELER Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ.
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
Canlılarda madde ve enerji
Besin ve İçerikleri.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER: A Vitamini D Vitamini E Vitamini K Vitamini
VİTAMİNLER VE GÖREVLERİ.
A VİTAMİNİ HAZIRLAYANLAR: Gökçe Selin Şahin İrem İnal Zeynep
VİTAMİNLER.
VİTAMİNLER:Hücrelerin normal metabolizması için gerekli organik maddelerdir.
Hazırlayan:Deniz Zeynep ATAY
VİTAMİNLER Ali DAĞDEVİREN
BESLENME REHBERİ 1.
E VİTAMİNİ Hazırlayan Begüm rapuroğlu. E VİTAMİNİ  E vitamini sebze ve meyvelerde bulunur. Mesela elma,ahududu,kiraz v.b. meyve ve sebzelerde bulunur.
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
Canlı vücudunda meydana gelen bu olayların tümüne metabolizma denir.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Vİtamİnler BAŞLA.
C-H-O atomlarından meydana gelirler.
VİTAMİNLER.
VİTAMİNLER.
Beslenmemizde Önemli Etken Vitaminler
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
HAZIRLAYAN:Zülal özek. Vücudumuzun yaşamını sürdürebilmesi ve Büyüyebilmesi için yediğimiz yiyecek ve İçeceklere besin denir.
VİTAMİNLER VİTAMİN NEDİR?
KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ VE ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER
Yağlar (lipidler).
LİPİTLER (Yağlar).
Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler, balık ve ette çok miktarda bulunur. Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler,
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VİTAMİNLER.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
HAZIRLAYAN: TANER BULUT FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ. Destek ve hareket sistemi İskelet sistemi KıkırdakKemikEklem Kas sistemi.
LİPİTLER (YAĞLAR)
PROTEİNLER VE MİNERALLER
ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ II Vitaminler-Mineraller-Su
VİTAMİNLER.
VİTAMİNLER.
C VİTAMİNi (ASKORBİK ASİT)
BESİNLER.
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
B VİTAMİNİ. SUNUM PLANI  Vitaminler hakkında genel bilgi  B Vitamini hakkında bilgi  Hangi Besinlerde Bulunur?  B Vitamini Çeşitleri  Önemi ve Faydaları.
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
LİPİTLER(YAĞLAR). LİPİTLER(YAĞLAR) LİPİTLER Aynen karbonhidratlarda olduğu gibi lipitlerde; Hidrojen Oksijen Elementlerinden oluşmuş bileşiklerdir.
KEMİK VE İSKELET Neyin 'farkındaysanız' onu kontrol edebilirsiniz, neyin 'farkında' değilseniz, o sizi kontrol eder.. - Anthony de Mello Semra Gelbal.
Beslenme İlkeleri - 7.
Sunum transkripti:

VİTAMİNLER

Vitaminler Anlamı yaşamsal aminler demektir. Organik yapılı maddelerdir. Polimer yapısı göstermezler. Kimyasal sindirime uğramazlar. Canlıda düzenleyici ve direnç arttırıcı olarak kullanılırlar.

Vitaminler Vitaminler, canlı için YAŞAMSAL ÖNEME sahiptir. Diğer organik maddelerde olduğu gibi çok fazla miktarda alınmasına gerek yoktur.

VİTAMİNLER VİTAMİNLER, CANLI YAPISINDA ÜRETİLEMEZLER, MUTLAKA DIŞARIDAN ALINMALARI GEREKİR. BİTKİLER İÇİN VİTAMİN KAVRAMI YOKTUR ÇÜNKÜ ONLAR HER ORGANİK MADDEYİ ÜRETEBİLİRLER.

VİTAMİN Vitamin kavramı her canlı için farklıdır. Bir canlı için vitamin olan madde diğer canlı için vitamin sayılmayabilir. Askorbik Asit Kolesterol

Vitamin Çeşitleri Vitaminler iki ana grupta incelenir. YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER SUDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER

YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER

YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER Yağda çözünürler, suda çözünmezler. Karaciğerde depolanabilirler.Bu yüzden eksikliklerine kolay kolay rastlanmaz.

Neden vitaminler tok karnına alınmalıdır ? Yağda çözünen vitaminler ancak yağ ile birlikte bağırsakta EMİLİME uğrayabilirler.

YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER VİTAMİN A (RETİNOL) VİTAMİN D ( KALSİFEROL) VİTAMİN E ( TOKOFEROL) VİTAMİN K (MENODİN)

VİTAMİN A (RETİNOL)

VİTAMİN A(RETİNOL) A vitamini birçok yiyecekte özellikle ; KARACİĞER SÜT TEREYAĞI VE HAVUÇTA BOL BULUNUR.

KAROTEN Havuçta karoten adlı madde bol bulunur. Bu madde karaciğerde A vitaminine dönüşebilir. Karoten  Vitamin A (karaciğerde) Vitamin’e dönüştürülebilen öncül maddelere PROVİTAMİN denir. Karoten bir provitamin’dir.

VİTAMİN A(RETİNOL) GÖREVLERİ; GÖRMEDE ETKİLİDİR.

VİTAMİN A(RETİNOL) BÜYÜME VE GELİŞME İÇİN GEREKLİDİR.

VİTAMİN A(RETİNOL) BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR. DOĞAL BİR ANTİOKSİDAN’DIR.

A vitamini Eksikliği Eksikliğinde ; Gece körlüğü hastalığı ortaya çıkar. Çocuklarda büyüme ve gelişme sorunları ortaya çıkar. A vitamini eksikliğinde bağışıklık sistemi çok zayıflar ve bu yüzden hastalıklara karşı direncimiz çok düşük olur.

Vitamin D (KALSİFEROL)

Vitamin D(KALSİFEROL) D vitamini deride güneş ışığı yardımıyla üretilebilen bir maddedir. Provitamin D  Vitamin D (deride)

VİTAMİN D(KALSİFEROL) Kalsiferol Balık ve karaciğerde bol bulunur. Eksikliğine çok nadir rastlanır,çünkü ; Hem deride üretilebilir. Hem de karaciğer de depolanır.

Vitamin D( Kalsiferol) D vitamini Fosfor ve kalsiyum’un bağırsaklardan emilimi için gereklidir. Eksikliğinde; çocuklarda raşitizm; Yetişkinlerde ise Osteomalazi hastalığı oluşur.

raşitizm

osteomalazi

Vitamin E(tokoferol)

Vitamin E(tokoferol) Balık,domates,yeşil sebzeler ve bitkisel yağlarda bol bulunur.

Vitamin E(tokoferol) E vitaminin bedendeki görevleri şunlardır ; Eşey organlarının gelişimini sağlar. Kalp ve damar sağlığı için gereklidir. Çok güçlü bir antioksidandır. A vitamininin oksidasyonunu engeller.

Vitamin E(Tokoferol) Tokoferol eksikliğinde; KISIRLIK KALP VE DAMAR HASTALIKLARI VE KANSER RİSKİ ARTAR.

Yetersiz tokoferol alındığı zaman yaşlanma süreci hızlanır.

Vitamin K(Menodin) Yeşil sebzelerde bol bulunur. Eksikliğine hemen hemen hiç rastlanmaz. K vitamini bağırsakta bulunan faydalı Bakteriler tarafından üretilir.

Vitamin K(Menodin) K vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlayan proteinlerin yapımında kullanılır. K vitamini eksikliğinde hemofili hastalığı görülür.

K vitamini eksikliğinde burun kanamaları artar.