MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİMYASAL BAĞLAR  .
Advertisements

Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
KİMYASAL BAĞLAR.
Katılar.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
ÖLÇME TEKNİĞİ HAFTA 3. ÖLÇME TEKNİĞİ HACİM ÖLÇME Bir maddenin uzayda kapladığı yere onun hacmi denir. Hacim, ölçülebilen bir büyüklüktür. Cisimlerin hacimleri.
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
İletkenlik Elektrik iletkenlik, malzeme içerisinde atomik boyutlarda “yük taşıyan elemanlar” (charge carriers) tarafından gerçekleştirilir. Bunlar elektron.
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ. KİMYA BİLİMİ BİLİMSEL METOD.
TEKNİK SERVİSTE BULUNMASI GEREKEN ARAÇ VE GEREÇLER.
Kuantum Teorisi ve Atomların Elektronik Yapısı
ELEMENTLER ARASINDAKİ PERİYODİK İLİŞKİLER Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için KİMYA Raymond Chang.
YARI İLETKEN DİYOTLAR Elektronik Devreler.
Kimyasal Bağlar ve Tanecikler Arası Kuvvetler:
Ders ile ilgili sunumlar AVES > Dökümanlarda verilmektedir.
1. İ ki ya da daha fazla atom arasında elektron alış verişi veya elektronların ortak kullanılmasıyla oluşan ba ğ lar kimyasal ba ğ lardır. Bir kimyasal.
Standart model, bilim tarihi boyunca keşfedilmiş parçacıkların birleşimidir. Uzay zamanda bir nokta en, boy, yükseklik ve zaman ile tanımlanır. Alanlar.
Ametal, ısıyı ve elektrik akımını hiç iletmeyen. Oda sıcaklığında katı, sıvı ve gaz halde bulunan ametaller vardır. Örneğin Oksijen, Azot, Hidrojen, Klor.
Dalton Atom Modeli. Dalton Atom Modeli, John Dalton'un 1805 yılında bugünkü atom modelinin ilk temellerini attığı modelidir. Katlı oranlar yasasını bulmuştur.
Periyodik Tablo Simir123 Hazırlayan:.
1 Yarıiletken Diyotlar.
Metal Fiziği Ders Notları Prof. Dr. Yalçın ELERMAN.
Moleküller Arası Kuvvetler
"Şimdiki zaman geçmişin anahtarıdır"
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
C Elementi.
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ
MALZEMELERİN SINIFLANDIRILMASI
KİMYASAL BAĞLAR.
BÖLÜM 2: BAĞLAR ve ÖZELLİKLER
Maddenin Tanecikli Yapısı
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
KİMYASAL BAĞLAR.
ATOM MODELLERİ.
NET 105 DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Yarıiletken Fiziği Tuba Kıyan.
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:
BİLEŞİKLERİN SINIFLANDIRILMASI
Atom ve Yapısı Esra Arslan.
KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ
HAYEF FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ
BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller. BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller.
ELEKTRON MİKROSKOBU (SEM and TEM)
ELEMENT ve BİLEŞİKLER.
ATOM NEDİR?.
MADDEYİ OLUŞTURAN TANECİKLER
METALİK BAĞ Metal atomlarını bir arada tutan bağdır. Metallerde değerlik elektronları atom tarafından çok zayıf bir şekilde tutulur. Çünkü çekirdeğe uzaklıkları.
Malzeme Bilimi.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal Bağlar.
MALZEMENİN İÇ YAPISI: Katılarda Atomsal Bağ
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
KARIŞIMLAR Karışım, birden fazla maddenin yalnız fiziksel özellikleri değişecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan madde topluluğudur. Karışımın.
BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK. BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK.
KATI KRİSTALLER. KATI KRİSTALLER KATILARIN ÖZELLİK VE YAPILARI.
ATOMUN YAPISI.
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
8.3.MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Tane sınırları Metal ve alaşımları tanelerden oluşur. Malzemenin aynı atom dizilişine sahip olan parçasına TANE denir. Ancak her tanedeki atomsal.
KİMYASAL BAĞLAR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Lewis Kuramı : Elementlerin atomları, soygaz atomlarının elektron dağılımlarına benzemek amacıyla bir araya gelmektedir. Lewis kuramının bazı temel esasları.
MADDEYİ TANIYALIM.
Sunum transkripti:

MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI

Doğada bulunan doğal maddelerden elde edilen malzemeler elde edilme yöntemlerine ve hammaddelerine göre farklı yapılara sahiptir. Malzemelerin sınıflandırılmasında malzemenin yapısal özellikleri baz alınmaktadır. Madde atomlardan oluşur ve atomların farklı dizilişleri de o maddenin tüm özelliklerini etkiler. Karbon lif Aktif karbon

Atom bir kimyasal elementin bütün özelliklerini taşıyan en küçük parçacığıdır. Bir atomda, çekirdeği saran negatif yüklü bir elektron bulutu vardır. Çekirdek ise pozitif yüklü protonlar ve yüksüz nötronlardan oluşur. Atomdaki proton sayısı elektron sayısına eşit olduğunda atom elektriksel olarak yüksüzdür. Elektron ve proton sayıları eşit değilse bu parçacık iyon olarak adlandırılır. İyonlar oldukça kararsız yapılardır ve yüksek enerjilerinden kurtulmak için ortamdaki başka iyon ve atomlarla etkileşime girerler.

Atomlar, atomik sayı ve atom ağırlıkları ile belirlenirler. Atom sayısı proton sayısına eşittir. Atom ağırlığı ise nötron, proton ve elektron ağırlıklarının toplamına eşittir. Atom numarası (Z), çekirdekte bulunan (+) yük birimlerinin sayısıdır (Proton +1 yüklü olduğu için atom numarası çekirdekteki protonların sayısına eşittir. Atomun elektrik yükü nötr olduğunda atom numarası atomun çekirdeği etrafındaki elektron sayısını verir.

Kütle numarası (A) çekirdekteki proton, nötron ve dışındaki elektronların toplam kütlesini verir. Ör: Kütle numarası (A) 14, atom numarası (Z) 7 olan azot (N) atomunun çekirdekte 7 proton (Z kadar), 7 nötron (A-Z kadar) ve çekirdek dışında 7 elektronu (Z kadar) vardır. Mühendislik problemlerinde atom ağırlıklarının (yoğunluk ve ısınma dışında) fazla bir önemi yoktur. Çekirdek ve çevredeki elektronlar ise önemlidir.

Elektronlar çekirdek etrafındaki yörüngede sonsuz hızlarla dönerler Elektronlar çekirdek etrafındaki yörüngede sonsuz hızlarla dönerler. Kabuk olarak adlandırılan bu bölgedeki elektronların en dıştakilerine valans elektronu denir. Bu elektronlar, metalik malzemelerde malzeme özelliklerini etkiler. Malzemenin kimyasal özelliklerini, atomlar arası bağ kuvvetini, atom büyüklüğünü, elektrik ısı iletkenliğini, optik özelliklerini ve diğer bir çok özelliği etkiler.

Doğada cisimler katı, sıvı ve gaz formda bulunurlar(klasik form). Şu anda tanımlanmış toplam 16 hal vardır, bunlar, klasik haller dışında; sıvı kristal, amorf katı, manyetik düzenli, süperiletken, süperakışkan, Bose-Einstein yoğunlaşması, Rydberg molekülü,plazma(iyonlaşmış gaz), kuark-gluon plazması, dejenere madde, süperkatı, sicimsi sıvı ve süpercamdır. Gündelik hayatta maddeler genel olarak katı, sıvı ya da gaz halinde bulunur, ancak Dünya dışında, evrendeki maddenin %99'u plazma (iyonlaşmış gaz) halindedir. Katılarda atomlar arası mesafe çok yakındır. Şekillerinin değişebilmesi için büyük enerjiler gerekir. Sıvı atomları arası bağlar zayıftır ve kolay hareket ederler. Gazlarda atomlar arası mesafe çok fazladır. Bu yüzden hareket serbestlikleri vardır.

Atomsal bağlar *İyonik *Kovalent *Metalik İyonik bağ metal elementlerle ametal elementler arasında gerçekleşir. Bir atomun elektronu fazla, diğerinin az olması durumunda gerçekleşen iyonik bağda fazla elektronu olan az olana elektron verir. Bu sayede atomlar + ve – yüklerle yüklenirler. MgCl2, NaCl, MgO, Al2O3 Kovalent bağ ametallerin kendi aralarında yaptığı kimyasal bağdır. Elektronların ortaklaşa kullanılmasıyla olur. HF, H2, H2O

Metalik bağ, metaller arasındaki, bir ya da daha çok atomu bir arada tutan bir kimyasal bağ türüdür. Metaller genellikle yüksek kaynama ve ergime noktalarına sahiptirler ve bu da atomlar arasında güçlü bir bağ olduğuna işaret eder.

Kafes Sistemleri Bir kristali oluşturan tanecikler 3 boyutlu bir kristal örgü içinde belirli bir düzende dizilmişlerdir. Kristal örgüsünü tanımlayan en küçük kristal parçasına birim hücre denir. Bu birim hücreler 3 boyutlu bir uzayda dizilerek bir kristal (kristal kafes) oluştururlar. Metal atomları düzenli bir şekilde ve belirli bir konumda bulunurlar. Atomların bulundukları noktalar birleştirilirse, düzgün geometrik şekiller meydana gelir. X ışınları ile yapılan incelemeler sonunda metallerin 14 düzgün geometrik şekle sahip olduğu belirlenmiştir.

Metallerin bu geometrik şekilleri kristal kafes olarak anılır Metallerin bu geometrik şekilleri kristal kafes olarak anılır. Bunlar 7 grup altında toplanır: Kübik Ortorombik Rombohedrik Monoklinik Triklinik Hekzagonal Tetragonal

Gümüş metali yüzey merkezli kübik yapıdadır Gümüş metali yüzey merkezli kübik yapıdadır. Birim hücrenin bir kenarının uzunluğu 0,407nm (nanometre) olduğuna göre gümüş atomunun yarıçapını (pikometre) hesaplayınız.