ÇOCUK İHMALİNİN VE İSTİSMARININ ÖNLENMESİ ESKİŞEHİR MODELİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

EĞİTİM YÖNETİMİNE KATILIM
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
TÜRKİYE’DE OTİZM İÇİN NELER OLUYOR?
Bakanlık Düzeyinde Rehberlik Örgütü (Milli Eğitim Bakanı)
Okulumuzda kurulacak olan Fatih projesi ile ilgili bilgi sahibi olmak.
Anadolu Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi.
2007 / 30 SAYILI MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE TANITIM VE YÖNELTME ÇALIŞMALARI GENELGESİ DOĞRULTUSUNDA İLÇEMİZ İLKÖĞRETİM VE ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA YAPILMASI.
GÖNÜL KÖPRÜSÜ PROJESİ.
ÇOCUK İSTİSMARINA BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM
PROENİN ORTAYA ÇIKIŞ GEREKÇESİ PROJENİN UYGULAMA AŞAMALARI
İlçemizde tüm okullarda ödül yönergesi Eğitim – Öğretim yılında uygulanmaya başlanmıştır.Tüm okullar her iki dönemde de ziyaret edilerek önce.
Müdürlüğümüz AR-GE Birimi bünyesinde bulunan Proje Koordinasyon Ekibi koordinesinde Ulusal Ajans, Merkezi Finans ve İhale Birimi, Toplum Yararına Çalışma.
İSTATİSTİKİ BİLGİLERİN TOPLANDIĞI TÜM MODÜLLERDE YAPILACAK İŞLEMLER
SOSYAL HİZMET ÇALIŞMALARI
  Çocukların birçoğunun okuma alışkanlığının olmadığını, rol model olarak anneyi örnek alan çocukların da okuma alışkanlığı kazanmakta zorlandığını.
YARIN SİZDEYİZ PROJESİ
REHBER ÖĞRETMEN/PSİKOLOJİK DANIŞMANLARIN EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BOYUNCA OKULLARDA YAPMASI GEREKEN ÇALIŞMALAR
OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM
OKULLARDA SUÇ VE ŞİDDETİ ÖNLEME
MUĞLA REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
KEŞFET KENDİNİ PROJESİ
OKUL GELİŞİMİ YÖNETİM EKİBİ (OGYE) TOPLANTISI
EĞİTİM ORTAMLARINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE AZALTILMASI
Hacettepe Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi
ALACA MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
AYDIN ÇOCUK MAHKEMESİ İSMAİL ÇEKİN PEDAGOG
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Rehberlik Servisi Tanıtımı
Projeler için okulda 3 defa öğretmenler kurulu toplanmıştır. 1. Kurulda stratejik eylem planı ve projeler ana hatlarıyla değerlendirilmiştir. 2. Kurulda.
İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİN TANITIMI VE YÖNLENDİRMESİNE İLİŞKİN
GELİŞİM İÇİN DEĞİŞİM PROJESİ”
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP)
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MALATYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Aile Atölyeleri Projesi
SAĞLIK TEDBİRİ UYGULAMALARININ ETKİNLİĞİNİN ARTTIRILMASI KONUSUNDA ANKARA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜNÜN ÇALIŞMALARI Tülay ERÇİN ŞAHİN, Özlem GÜLER AYDIN, A.Çiğdem.
DESTEK EĞİTİM ODASI İŞLEYİŞ USUL VE ESASLARI
ÇORUM İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Ortaklık Kurma Kütüphan-e Türkiye Tanıtım Çalışma Grubu Ankara, Ağustos 2015.
1. Uyuşturucuyla mücadele kapsamında eğitim
BURDUR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Destek Eğitim Odaları.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ÖĞRETİM YILI TANITIM YÖNELTME TOPLANTISINA HOŞGELDİNİZ.
OKULUMUZA YAPILAN AYNI YARDIMLAR Z KÜTÜPHANE 1 ADET FOTOKOPİ MAKİNESİ (ÖĞRETMEN ODASI ) 150 ADET PLASTİK SANDALYE 30 ADET TOPLANTI SALONU İÇİN MİSAFİR.
EĞİTİM ORTAMLARINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE AZALTILMASI
GENEL ÖNERİLER. ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE NE TÜR PROGRAMLAR/ MÜDAHALELER ETKİLİ? BİREYSEL DÜZEYDE MÜDAHALELER: Bu kategorideki programlardan/müdahalelerden.
DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI
Leonardo da Vinci Ortaklık Projesi ÖĞRETMEN EĞİTİMİ ENGELLİ ÇOCUKLARLA ÇALIŞAN ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ EĞİTİMİ.
PROJESİ AÇILIŞ TOPLANTISINA HOŞ GELDİNİZ Bu Proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Tarafından Finanse Edilmektedir. Üçkuyu Mesleki ve Teknik Anadolu.
Abdulkerim ÇÖMÇE Eskişehir İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ankara – 2 Mayıs 2016.
SABUNCUOĞLU ŞEREFEDDİN SAĞLIK HİZMETLERİ
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDA FARKINDALIK GELİŞTİRME PROJESİ
DESTEK EĞİTİM ODASI UYGULAMA KILAVUZU
3. ÜNİTE TÜRKİYE’DE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ İLE İLGİLİ ÖRGÜTLENME VE MEVZUAT.
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
Türkiye'deki Yasal Düzenlemeler
BALIKESİR EĞİTİMDE NİTELİĞİ GELİŞTİRME VE İZLEME PROJESİ
REHBER ÖĞRETMEN YOL HARİTASI
ROLLER ve SORUMLULUKLAR
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
YÜREĞİR KAYMAKAMLIĞI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
ROLLER ve SORUMLULUKLAR
… Sınıf Öğretmeni.
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
BURHANİYE HMFK ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ
DESTEK EĞİTİM ODALARI.
UZMAN VE DENEYİMLİ EĞİTİM KADROSU
Sunum transkripti:

ÇOCUK İHMALİNİN VE İSTİSMARININ ÖNLENMESİ ESKİŞEHİR MODELİ 2014 - 2017

YEREL DÜZEYDE ÇOCUK İSTİSMARININ VE İHMALİNİN ÖNLENMESİ STRATEJİK İL EYLEM PLANI UYGULAMA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ AMAÇ Madde 1- Bu protokolün amacı; Eskişehir ilinde çocuk istismarını ve ihmalini önleme konusunda, çocuk ile ilgili birimlerde görev alan tüm kurumlar ve personelleri ile toplumun tüm kesimlerinde bilinç oluşturmak; var olan vakaların müdahale ve takip sürecini çocuğun yüksek yararını göz önünde bulundurarak sağlıklı, duyarlı ve etkin bir anlayışla yönetilmesini sağlamaktır. 20.10.2014 ÇOCUK İHMALİNİ VE İSTİSMARINI ÖNLEME KOMİSYONU kurulmuştur.

İşbirliği ve koordinasyonu sağlamada yetkili ve sorumludur. Çocuk İhmalini ve İstismarını Önleme Komisyonu İşbirliği ve koordinasyonu sağlamada yetkili ve sorumludur.

ÇOCUK İHMALİNİ VE İSTİSMARINI ÖNLEME KOMİSYONU Çocuk İhmali ve İstismarı vakalarının bildirim ve takip sürecinin sağlıklı yürütülmesi, Bu süreçte öncelik çocuk olmak üzere çocuğa ve ailesine yönelik koruyucu ve destekleyici çalışmaların planlanıp gerçekleştirilmesi Türkiye’de sadece Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde kurulmuş olması

ÇALIŞTAYLAR Her yıl çocuk ihmalinin ve istismarının önlenmesinde tematik bir konuda çalıştay düzenlenmektedir.

ÇALIŞMALAR

İLÇE ÇALIŞTAYLARI

YÖNERGE Çalışmalar “Çocuk İhmali ve İstismarı Eskişehir İli Uygulama Yönergesi” doğrultusunda planlanmakta ve gerçekleştirilmektedir.

BİLDİRİMDE BULUNAN KİŞİ BİLDİRİMDE BULUNAN KİŞİ KURUM AMİRİNE BİLGİ VERİR. SAVCILIK/ Emniyet/Jandarma DAVA AÇILMASI TAKİPSİZLİK KARARI MAĞDURA YÖNELİK TEDBİRLER SANIĞIN CEZALANDIRILMASI İTİRAZ (SULH CEZA MAHKEMESİ) KORUYUCU VE DESTEKLEYİCİ TEDBİR KARARI:18 yaş itibariyle sona erer/Rıza ile uzatılabilir/3’er aylık inceleme/Birden çok tedbir kararı verilebilir ÇOCUK MAHKEMESİNDEN TEDBİR İSTEMİ TEDBİR KARARLARININ TÜRLERİ:Danışmanlık(ASPİM, MEM, Yerel Yönetim)/Eğitim(MEM, ÇSGİM)/Sağlık (İl Halk Sağlığı Müdürlüğü)/Bakım (ASPİM)/Barınma (ASPİM, MEM, Yerel Yönetimler) KORUYUCU VE DESTEKLEYİCİ TEDBİR KARARI İtiraz (CMK, 268, 7 gün içinde) Çocuk Mahkemesi Tedbirler 5395 sayılı yasa gereğince :Valilik Çocuk Koordinasyon Sekretaryası Birimi Tarafından izlenecek ve denetlenecek

ÇOCUK İHMALİ VE İSTİSMARI KONUSUNDA AİLELERE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Odunpazarı Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü ve İbrahim Kurşungöz Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde imzalanan “Ailem ve Eğitim Projesi Protokolü” ile 15 okulda 500 veliye ulaşıldı. AİLE EĞİTİMİ KURS PROGRAMI (0-18 Yaş Çocuğu Olan Ailelere) 7 okulda yaklaşık 750 veliye çocuk ihmalinin ve istismarının önlenmesi eğitimleri verilmiştir. Çocuk Hakları Modülü geliştirme çalışmaları kapsamında, uygulama aşamasında, veli oturumu ile 35 veliye ulaşıldı.

ÖĞRETMEN EĞİTİMLERİ Öğretmenlere yönelik 30 saatlik Çocuk İstismarı ve İhmali Kursları düzenlenmektedir. Müdürlüğümüze bağlı tüm sınıf ve branş öğretmenlerine yönelik olarak ve aktif öğretim strateji ve yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Program, Çocuk İhmali ve İstismarı konusunda yapılan güncel çalışmalar, stratejik haritalama, sosyal boyutla ilgili drama çalışmaları gibi farklı ve katılımcıları aktif kılacak etkinliklerle zenginleştirilmiştir.

ÇOCUKLARIN GÜÇLENDİRİLMESİNE YÖNELİK EĞİTİMLER Hizmet içi eğitim faaliyetlerinde “Çocuk İhmali ve İstismarında Önleme” konusu ile öğretmenlerin yapacağı çalışmalar ele alınmakta ve bu yolla çocuklara ulaşılmaktadır.

ENGELLİ ÇOCUKLARIN AİLELERİNE YÖNELİK FAALİYETLER ENGELLİLİK ÜZERİNE ETKİLEŞİM TOPLANTILARI ÖZEM ve EKSİ 25 DERNEĞİ

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR Her türlü eğitim faaliyetinde toplumsal cinsiyet öğelerinden arınık bir dil kullanılmaya özen gösterilmektedir. Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi (ETCEP)

ÇOCUK HAKLARINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDEKİ 7-8 YAŞ ÇOCUKLARI İÇİN ÇOCUK HAKLARI EĞİTİMİ: BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ

ÇOCUK HAKLARI MODÜLÜ Hedef alınan yaş grubuna yönelik ülkemizde çocuk hakları öğretim materyali bulunmamaktadır. Unicef Yeni Zellanda ve Kanada’nın Çocuk Hakları kitlerinden derlenmiş ve uyarlanmıştır. Yapı Geçerliliği çalışmaları ve uzman desteği Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinden alınmıştır. Çalışmamızda öğrencileri süreçte aktif kılan etkinlikler yer almaktadır. Eğitim öncesinde öğretmenler de çocuk hakları konusunda bir eğitime tabi tutulmuştur. Velilerin de sürece katılması sağlanmış, 2 oturumluk veli eğitimi gerçekleştirilmiştir..

ÇOCUK HAKLARI ÇALIŞMALARI

ÇOCUK KORUMA KANUNU KAPSAMINDA EĞİTİM VE DANIŞMANLIK TEDBİRLERİ İlimizde görev yapan tüm rehber Öğretmenlere Eğitim ve Danışmanlık Tedbirleri hakkında bilgilendirme gerçekleştirildi. Hizmet içi Eğitim programına katılan tüm öğretmenlere tedbirler konusunda bilgi verilmektedir. MEB’in Danışmanlık Tedbiri Uygulama Kursu düzenlenmektedir.

MEDYA ÇALIŞMALARI Medyada çocuklar ile ilgili haberler incelenmekte, gerekli geri bildirimler yapılmaktadır.

OYUN ODALARI 11.03.2015 tarihinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Eğitim ve Öğretimi Destekleme Derneği İşbirliğinde Fatih Anadolu Lisesi ve Cumhuriyet Anadolu Lisesinde oyun odaları açıldı. Odaları haftada 2 ders saati düzenli kullanan öğrencilerin akıl yürütme, şekil uzay vb. yetenek düzeylerinde anlamlı artışlar saptanmıştır.

TEI Tusaş Motor Sanayii desteğiyle 3 TEI Tusaş Motor Sanayii desteğiyle 3. oyun odası Günyüzü ilçesine açıldı.

PANSİYONLU OKULLARDA YAPILAN ÇALIŞMALAR Yatılı öğrencilerin pansiyonlar ile ilgili görüşlerini almak ve mümkün olduğunca sürece katılımlarını sağlamak amacıyla öğrencilere yönelik anket uygulanmış ve anket sonuçlarına göre gerekli önlemler alınmaktadır.

AKRAN EĞİTİMİ Öğretmenlere yönelik yapılan eğitim çalışmalarında akran eğitiminden ve öneminden bahsedilerek öğretmenlerin yöntem olarak benimsemesi tavsiye edilmektedir. ICC tarafından desteklenen Eksi 25 Derneği ile işbirliğine gidilen “ Lise Gençlik Grubu Projesi”

ÇOCUK İHMALİ VE İSTİSMARI KONUSUNDA EĞİTİM SENDİKALARININ ÖNLEYİCİ ROLÜ

ÇOCUK İHMALİ VE İSTİSMARI KONUSUNDA EĞİTİM SENDİKALARININ ÖNLEYİCİ ROLÜ

KONGRELER VE BİLDİRİLER

Sınıf Öğretmenlerinin Çocuk İstismarı ve İhmali Hizmet İçi Eğitim Kursu’na İlişkin Görüşleri Sözlü bildiri olarak sunulmuştur. Kurs eğitim sonu kazanımlar açısından incelendiğinde öğretmenler; mesleki ve kişisel gelişimine katkı sağladığını, meslektaşları ile paylaşabileceği ve kurumunda uygulayabileceği yeni bilgi ve beceri kazandıklarını, belirtmişlerdir.

LİSELERDE ŞİDDETİ ÖNLEMEYE ALTERNATİF ÇÖZÜM: OYUN ODALARI

ORTAÖĞRETİMDE ENGELLİ BİREY OLMAK MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE ENGELLİ BİREY OLMAK ORTAÖĞRETİMDE ENGELLİ BİREY OLMAK

ÇOCUK İHMALİ VE İSTİSMARINDA ESKİŞEHİR MODELİ ESKİŞEHİR İLİ UYGULAMA YÖNERGESİ

ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDEKİ 7-8 YAŞ ÇOCUKLARI İÇİN ÇOCUK HAKLARI EĞİTİMİ: BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ

POSTER BİLDİRİ: ÇOCUK İHMALİ VE İSTİSMARI ESKİŞEHİR İLİ UYGULAMA YÖNERGESİ SÖZLÜ BİLDİRİ: ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDEKİ 7-8 YAŞ ÇOCUKLARI İÇİN ÇOCUK HAKLARI EĞİTİMİ: BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ

ÖĞRETMENLERE YÖNELİK ÇOCUK İHMALİ VE İSTİSMARI EĞİTİMİ

SANAL ORTAMDA ÇOCUK İSTİSMARININ ÖNLENMESİ ÇALIŞTAYI

ESKİŞEHİR MODELİ

ESKİŞEHİR MODELİ ÇIKTILAR İl çapında yaklaşık 1000 öğretmen çocuk ihmali ve istismarı konusunda 30 saatlik hizmet içi eğitimi almıştır. Yapılan veli bilgilendirme çalışmaları ile yaklaşık 2000 veliye ulaşılmıştır. Öğretmenler tarafından yapılan bildirim oranı artışı Uygulama yönergesi ile bildirim ve müdahale süreçlerinde “ortak adım ortak söylem” ilkesini gerçekleştirdik. Bildirim gerçekleştikten sonra mağdur çocuk ve ailelerinin takip ve izleme süreçleri 7-12 yaş çocuklarına yönelik çocuk hakları uygulama materyalleri

AMAÇLAR Eskişehir’de görev yapan tüm öğretmenlerin ve kurum personelinin 30 saatlik çocuk ihmali ve istismarı kursunu tamamlamaları. Kurumlar arası koordinasyon ve işbirliğinin güçlenmesi ve görev tanımlarının yapılması. Mağdur çocukların(suçtan etkilenen ve suça sürüklenen) bildirim ve müdahale süreçlerinden sonra izleme ve tedavi süreçlerinin de koordineli bir şekilde gerçekleştirilmesi. Ülke çapında “Çocuk İhmali Ve İstismarı İle Mücadele Ve Önleme” konusunda model il olmak!