MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
Advertisements

BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
CEREN YILMAZ.  Yazları sıcak ve kurak olur. Kışları ılık ve ysğışlıdır.
Türkiye’de İklimler Adı: İsmail Soyadı: Akyol No:
5.ÜNİTE ÜLKEMİZ VE DÜNYA DÜNYADA NÜFUS DAĞILIŞI VE EKONOMİK FAALİYETLER.
Marmara Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Balkan Yarımadası ile Anadolu arasında köprü niteliği ile Avrupa ve Asya'yı birbirine bağladığı.
Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
1. Karadeniz Bölgesi ‘NİN HALAYI
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
TÜRKİYEDE İKLİM Türkiye'de çok çeşitli iklimler görülür. İklim çeşitlili­ğine sebep olan faktörler şunlardır: Üç tarafının denizlerle çevrili olması Yükseltisinin.
Ege Bölgesi İklim Özellikleri İklim Ege Bölgesi genellikle yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı olan Akdeniz ikliminin.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
DAĞLARI: Ortalama yükseltini az olduğu Marmara Bölgesi’nin yerşekilleri engebeli bir yapıya sahip değildir. Trakya’daki Işık, Koru ve Yıldız Dağları ile.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
EGE BÖLGES İ Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi co ğ rafi bölgesinden biridir. İ smini kıyısında oldu ğ u Ege Denizi'nden alır. Kıyı Ege.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
TÜRKİYE ‘DE ve DÜNYA’DA İKLİM.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
AKARSULARDA AŞINDIRMA
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Türkiye'de Nüfusun Dağılışı Türkiye'de, 1997 nüfus sayımına göre, km2 ye düşen ortalama nüfus yoğunluğu 81 kişidir. Ancak, ülkemizdeki coğrafi bölgeler,
GÖLLER VE AKARSULAR.
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
FEYAZ BİLGİ 2 Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ FEYAZ BİLGİ
COĞRAFYA FEYAZ BİLGİ
COĞRAFYA.
Çöl Biyomu Ve Tundra Biyomu
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
ARNAVUTLUK.
Türkiye’de Yetiştirilen Sanayi Bitkileri
Coğrafya Performans Ödevi Türkiye de Görülen Toprak Tipleri
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
SİNOP COĞRAFYASI SUNUM PLN.1124 ŞEHİR COĞRAFYASI DERSİ DÖNEM SUNUM PROJESİ.
EGE BÖLGESİ. COĞRAFİ KONUMU Yurdumuzun batısında alan bakımından 5. büyük bölgemizdir. Kuzeyinde Marmara,doğusunda İç Anadolu ve güneyinde Akdeniz Bölgeleri.
TÜRKİYE’NİN BÖLGELERİ MARMARA BÖLGESİ KARADENİZ BÖLGESİ EGE BÖLGESİ İÇ ANADOLU BÖLGESİ AKDENİZ BÖLGESİ DOĞU ANADOLU BÖLGESİ G.D. ANADOLU BÖLGESİ.
Slovakya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Bratislava Önemli şehirleri :Kösice, Zilina Dili:Slovakça Dini:Hıristiyanlık.
:42 Haritada taralı olarak verilen alanların hangilerinin sık nüfuslu hangilerinin seyrek nüfuslu olduğunu nedenleri ile birlikte söyleyiniz.
TÜRKİYE’NİN GÖLLERİ Göl: Kara içerisinde yer alan durgun su kütlelerine göl denir. TÜRKİYE’DE GÖLLERİN ÖZELLİKLERİ 1- Bazı göllerin suları tatlı, bazıları.
5.Sınıf SOSYAL BİLGİLER 4. ÜNİTE ÜRETTİKLERİMİZ.
DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜ YERYÜZÜNDE BAŞLICA İKLİM TİPLERİ ve.
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ.
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
4.ÜNİTE ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI
ADI :Kuzey Eftal SESLİOKUYUCU
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
İnsanlar Yerler ve Çevreler Ünitesi EŞLEŞTİRME – BOŞLUK DOLDURMA
GÜNEY DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
KONU:BÖLGEMİZDE NELER YETİŞİR ?
TÜRKİYEDE GÖRÜLEN İKLİM ÇEŞİTLERİ
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
Türkiye’nin Kaynakları Sunu
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
BÖLGELERİMİZDE YETİŞEN TARIM ÜRÜNLERİ SUNU.
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
TÜRKİYE GÖLLERİ TÜRKİYE’DE GÖLLER VE OLUŞUMLARI Göller; sularının tatlı, acı ve tuzlu olması bakımından farklılık gösterirler. Bu durum; a) Göl tabanının.
Sunum transkripti:

MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: İKLİMİ: Marmara Bölgesinde Akdeniz,Karadeniz,ve karasal iklimin hepsi görülür. Karadeniz Kıyılarında Karadeniz iklimi,Ergene ve Bilecik’te karasal iklim,Güney Marmara(Bursa) Akdeniz iklimi görülür. BİTKİ ÖRTÜSÜ Karadeniz kıyılarında orman,Bilecik ve Ergene’de bozkır,Güney Marmara’da maki görülür. YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: Yeryüzü şekilleri bakımından oldukça sade ve Türkiye’nin deniz seviyesine en yakın bölgesidir.(Sakarya 31 m) Önemli ovaları; Sakarya Ovası,Bursa Ovası,Ergene Ovası Önemli Dağları; Uludağ,Samanlı Dağı,Yıldız Dağları Önemli Akarsuları; Meriç,Sakarya,Ergene,Susurluk Önemli Gölleri; İznik,Sapanca,Manyas Gölleri Körfezleri;İzmit Körfezi,Gemlik Körfezi,Erdek Körfezi Boğazları;İstanbul Boğazı Çanakkale Boğazı NÜFUSU: Ülkenin en kalabalık nüfusuna sahiptir. EKONOMİ: Sanayide en gelişmiş bölgemizdir.Türkiye’deki sanayinin %40’ı Marmara bölgesindedir. Tarım;ayçiçeği,şeker pancarı,zeytin,pirinç en fazla yetişen tarım ürünleridir. Hayvancılık; ahır hayvancılığı gelişmiştir. Maki:Her mevsim yeşil kalan kısa ağaçlar. Bozkır:Yazın kuruyan otçul bitkiler.

İÇ ANADOLU BÖLGESİ İKLİMİ: Step iklim görülür . YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: BİTKİ ÖRTÜSÜ Bitki örtüsü bozkırdır. YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: Yer şekilleri bakımından sadedir,engebeli değildir. Platoların en fazla olduğu bölgedir. Önemli platoları; Obruk,Haymana,Cihanbeyli Önemli Dağları; Erciyes,Hasandağı,Melendiz Önemli Gölleri; Tuz Gölü,Akşehir Gölü EKONOMİ: Ekonomisi daha çok tarım ve hayvancılığa dayanır. Tarım;Yaygın olarak tahıl tarımı yapılır. Step İklim:Yazlar sıcak ve kurak,kışlar soğuk yağışlar ilkbaharda düşer.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: İKLİMİ: Karasal iklim görülür. BİTKİ ÖRTÜSÜ Bitki örtüsü bozkır ve ormandır. YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: Yükseltisi en fazla olan bölgemizdir. Önemli ovaları; Malatya ,Elazığ,Bingöl Önemli Dağları; Ağrı Dağı,Süphan Dağı,Nemrut Dağı Önemli Akarsuları; Fırat,Dicle,Aras Önemli Gölleri; Van Gölü EKONOMİ: Ekonomi hayvancılık ve tarıma dayanır. Tarım;arpa,buğday,şeker pancarıçen fazla yetişen tarım ürünleridir. Hayvancılık; Büyük baş hayvancılık gelişmiştir.

EGE BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: İKLİMİ: Genelde Akdeniz iklimi görülür.İç kesimlerde karasal iklim görülür.. BİTKİ ÖRTÜSÜ Bitki örtüsü makidir. YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: Dağlar denize dik uzanır.Kıyıları girintili çıkıntılıdır. Önemli ovaları; Gediz,Küçük ve Büyük menderes Önemli Dağları; Kaz Dağı,Bozdağlar,Menteşe Dağları,Aydın Dağlarıdır. Önemli Akarsuları; Bakırçay, Gediz,Küçük ve Büyük menderes Önemli Gölleri; Marmara ve Çamiçi Körfezleri; İzmir Körfezi,Kuşadası Körfezi,Ayvalık Körfezi EKONOMİ: Bölgede tarım oldukça gelişmiştir. Tarım; zeytin,pamuk,turunçgiller,haş haş en fazla yetişen tarım ürünleridir. Hayvancılık; Küçük baş hayvancılık vardır.

AKDENİZ BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: Genel olarak engebeli ve dağlıktır. İKLİMİ: Akdeniz iklimi görülür. BİTKİ ÖRTÜSÜ Bitki örtüsü makidir. YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: Genel olarak engebeli ve dağlıktır. Önemli ovaları; Çukurova,Antalya Ovası Önemli Dağları; Toroslar Önemli Akarsuları; Ceyhan,Seyhan ve Manavgat çayı Önemli Gölleri; Eğirdir,Burdur,Beyşehir Gölü Körfezleri;İskenderun Körfezi, EKONOMİ: Sanayide en gelişmiş bölgemizdir.Türkiye’deki sanayinin %40’ı Marmara bölgesindedir. Tarım;muz üretiminin tamamı bu bölgededir. Gül,turunçgil,yerfıstığı,tahıl daha fazla üretilen tarım ürünleridir. Hayvancılık; Küçükbaş hayvancılık yaygındır.

KARADENİZ BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: Dağlar kıyıya paralel uzanır.En yüksek kısmı Doğu Karadeniz,sonra Batı Karadeniz ve en alçak kısmı Orta Karadeniz’dir. Önemli ovaları; Çarşamba,Bafra ovaları Önemli Dağları; Köroğlu ,Bolu,Canik,Giresun Dağları’dır. Önemli Akarsuları; Sakarya,Kızılırmak,Yeşilırmak’tır. Önemli Gölleri; Abant,Uzungöl,Yedigöller Geçitler:Ecevit,Kalkanlı,Kop önemli geçitlerdir. İKLİMİ: Kıyıda Karadeniz,iç kısımlarda karasal iklim görülür. Her mevsim yağış alır. BİTKİ ÖRTÜSÜ Kıyıda orman,iç kesimde bozkır görülür. NÜFUSU:Türkiye ortalamasının altındadır.. EKONOMİ: Halkın büyük bir kısmı tarım,balıkçılık ve hayvancılıkla geçinir. Tarım;Çay,Mısır,Şeker pancarı,Fındık en fazla yetiştirilen ürünlerdir. Taşkömürünün tamamı Karadeniz Bölgesinde çıkarılır.

GÜNEY DOĞU ANADOLU BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: Yer şekilleri düzdür,ova ve platolardan oluşur. Önemli ovaları; Altın Başak(harran) ovası,Birecik,Suruç ovaları Platoları;Gaziantep platosu,Adıyaman,Ş.Urfa Platoları Önemli Dağları; Karacadağ Önemli Akarsuları; Dicle,Fırat İKLİMİ: Step iklimi görülür. BİTKİ ÖRTÜSÜ Bitki örtüsü makidir. EKONOMİ: Tarım; pamuk,buğday,pirinç en fazla yetişen tarım ürünleridir. Hayvancılık; Küçük baş hayvancılık vardır.