OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlıklı Beslenme ve Obezite Eğitimi; ŞEHİT ERKUT YILMAZ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
Advertisements

ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
SAĞLIKLI BESLENME BESLENME Beslenme, İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması ve yaşam kalitesini.
OKULA UYUM OKUL FOBİSİ. Okul Fobisi Değil, Anneden Ayrılma Korkusudur.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ. Bu yaş grubunun beslenmesinde en önemli husus, çocuğun iyi bir yemek yeme alışkanlığı kazanmış olmasıdır. OKUL ÖNCESİ.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Sağlıklı Yaşama Kılavuzu Merhaba, işte bu yeşilcan! Sağlıklı olan ne varsa yapar. Zararlı olan her şeyle savaşır. Kötülerin düşmanı, iyilerin dostudur.
E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
Besinleri yuttuğunuzda bunlar midenize nasıl ulaşır, hiç düşündünüz mü?
ÖRGÜTSEL ADALET Adaletsizlik Nedir? Örgütlerdeki Adaletsizlikler?
Yazılım ve resimler alıntıdır!
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
O R T L G İ M A A Ve Problem çözme.
Program Tasarım Modelleri
Sağlıklı Yaşamın Beslenme Ve Sporun Sağlığımıza Etkileri.
1 T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
EMZİKLİLİK DÖNEMİ
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
KİŞİSEL HİJYEN.
Türkiye Futbol Federasyonu
BESLENME VE DİYETETİKTE
Erken çocukluk döneminde fen ve matematik kavramlarının gelişimi
SPORCU BESLENMESİ.
Öğretimin Uyarlanması
7-14 YAŞ DÖNEMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Ödev yapma alIşkanlIğI
ADANA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
Menü Planlama.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Ne denli az şeyiniz kalırsa, kaygılanacak o kadar az şeyiniz olur
BESLENME VE DİYETETİKTE
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
Sınav öncesi ve sabahında yaşanan stres ve heyecan, vücuttaki enerjiyi azaltır. Özellikle dikkat dağınıklığı yaşamamak için sınav öncesi sağlıklı.
Teknolojİ ve tasarIm dersİ
Sinema ve Çocuk.
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket. BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME KASTAMONU HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENME.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
İŞÇİ BESLENMESİ.
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ ÇOCUK BESLENMESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
KUZU BESLEME.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın.
Okul Öncesi Eğitim.
ÇOCUKLARIMIZIN MUTLU VE BAŞARILI OLMASI İÇİN…
Uygulama Ortamına İlişkin Etik Sorumluluklar
Oyun İçine Gömülü Öğretim
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - I
VELİ SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ
Gelişim ve Temel Kavramlar
Beslenme İlkeleri - 5.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
Sunum transkripti:

OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME

Enerji ve Besin Öğeleri Gereksinmesi

Enerji Bu yaş grubu çocuklar büyüme- gelişme süreci içerisindedirler ve bu yaş grubunda fiziksel aktivite de fazla olduğundan günlük enerji gereksinmeleri yetişkinlere kıyasla daha yüksektir. 1-3 yaş arası çocuklarda enerji gereksinmesi 102 kkal/kg/gün iken 4-6 yaş arası çocuklarda bu değer 90 kkal/kg/gün’dir.

Karbonhidrat Bu dönem çocuklarında günlük alınması gereken enerjinin %50-60’ı karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Yüksek oranda tüketilen şeker ve şekerli besinler çocuğun beslenmesini olumsuz etkiler. Basit şekerin veya basit şeker içeren tatlıların, içeceklerin, bisküvilerin ve çikolatanın tüketimi arttıkça çocukta diğer besinlere karşı ilgi azalacak ve bu tarz yiyecekleri tüketmeye yönelik eğilim artacaktır. Bu yüzden basit şeker içeren yiyeceklerle çocuk mümkün olduğunca geç tanıştırılmalı ve tükettiğinde de belirli miktarlarda tüketmesi gerektiği bilinci bu yaşlarda aşılanmalıdır.

Protein Okul öncesi çocuklarda günlük alınan proteinin %50’si kaliteli protein içeren hayvansal kaynaklardan sağlanmalıdır. 1-3 yaş arası çocuklarda protein gereksinmesi 16g/gün iken 3-6 yaş arası çocuklarda bu değer 20g/gün’dır. Bu değerleri tutturabilmek için günde 1 yumurta, 500 ml süt veya yoğurt, 1 köfte kadar et veya 1 porsiyon kurubaklagil yemeği tüketilmelidir. Bu miktarları tüketebilen bir çocuk günlük olarak alması gerek protein ihtiyacını karşılamıştır ve daha fazla tüketmesi için ısrar edilip zorlanırsa bu durum çocuğun besine olan isteğini azaltabilir.

Yağ Çocuklarda günlük alınması gereken enerjinin en az %30’ u yağlardan gelmelidir. Yetersiz yağ alımı yetişkinlerde çok fazla besinsel sorun yaratmasa da çocuklarda bu durum yetersiz enerji alımına sebep olur ve böylece çocuğun büyüme ve gelişmesi olumsuz etkilenir. Yağlar enerji sağlamalarının yanı sıra yağda eriyen vitaminlerin vücuda alınıp kullanılmasında ve sinir sisteminin çalışmasında görev aldığından yetersiz yağ alımı olan bir çocukta bunlarda da problemler gözlenebilir. Yağ tüketiminde doğru yağların tercih edilmesine ve çocukta da bu yönde bir alışkanlık geliştirmeye dikkat edilmeli, tereyağı tüketimi sınırlandırılmalı, etlerin yağlı kısımları tüketilmemelidir.

Sağlıklı Beslenme Davranışları ve Öneriler

Çocuk küçük yaşlardan itibaren öğünlerini atlamadan düzenli bir şekilde beslenmesi gerektiğini öğrenmelidir. Okul öncesi dönem çocuğu taklitçidir. Erkek çocuk babayı, kız çocuk ise anneyi taklit eder. Bu nedenle ebeveynler bu konuda duyarlı olmalı, öğün vakti geldiğinde sofraya oturmalıdırlar.

Yemek konusunda seçici olan anne babaların çocuklarında da bu davranışlar gözlenebildiğinden dolayı ebeveynler bu durumu çocuklarına tavırlarıyla veya sözleriyle belli etmemeli, onların yanında az miktarda da olsa o besinden tüketmelidirler.

Ebeveynler çocuklarının yanında sağlığa zararlı cips, asitli içecek tarzındaki yiyecekleri tüketmemelidirler. Anne babasını bu tarz yiyecekleri yerken gören çocuk da bunlardan yemek isteyecek ve anne babalar daha sonra bu yiyeceklerin zararlı olduğunu, yenilmemesi gerektiğini söyleseler de bu uyarı çocukta işe yaramayacaktır.

Anne çocuğun sevmediği yemekler hakkında ‘’nasıl olsa çocuğum bunu yemiyor yapmayayım’’ tarzında bir tutum izlememeli çocuğu yemese bile o yemeği yapıp sofraya koymalıdır. Çünkü tekrar tekrar aynı yemeği gören çocuk bir süre sonra tadını da merak edip kendiliğinden yemeye başlayabilir.

Çocuklar yemekleri sıcak yiyemediklerinden yemekler çocuklara ılık bir şekilde sunulmalıdır.Sıcak bir şekilde önüne konmuş olan yemeği yediğinde ağzı yanan çocuk bu yemeğe karşı olumsuz bir tutum geliştirebilir.

Çocuk yemeği yemekte nazlanıyor ve yemiyor ise çocukla inatlaşılmamalı bir süre yemesi için beklendikten sonra hala yemiyorsa yemek önünden alınmalıdır. İnatlaşmak çocukta yemeğe karşı olumsuz bir davranış geliştirerek daha sonra da aynı yemeğe karşı bu tutumu sergilemesine sebep olabilir.

Bazı çocuklar yemekte çok konuştukları için yemeklerini aile bireyleriyle birlikte bitiremezler. Bu gibi durumlarda da çocuğun yemeğini bitirmesi beklenmeli ve çocuğa yemekte konuşmanın sakıncaları üzerine bir hikaye anlatılmalıdır.

Çocuk yemek yediği için ödüllendirilmemelidir çünkü her yemekten sonra karşılık olarak ödül almayı bekler. Yine aynı şekilde yemediği her yemek için de cezalandırılmamalıdır. Bu durum çocuğun yemekten daha da soğumasına sebep olur.

Çocuklara televizyonun karşısına geçirilerek yemek yedirilmemeli, yemek yedirirken de çocuklarla oynanmamalıdır. Yemek zamanı ile oyun zamanı karıştırılmamalı, yemek zamanında sadece yemeğini yemesi sağlanmalıdır.

Televizyonlarda sağlıksız yiyecekleri özendirici reklamlarla karşılaşıldığında o yiyeceklerin aslında sağlığa zararlı olduğu çocuğun yaşına göre anlayabileceği düzeyde anlatılmalıdır.

Bu yaş grubundaki çocuklar genellikle lahana, karnabahar, pırasa, brokoli, kereviz gibi sebzeleri yemezler. Anneler bu sebzeleri çocuklara görsel açıdan güzel bir şekilde sunmalıdırlar. Mesela karnabahar veya brokoli tabağa minik ağaççıklar şeklinde yerleştirilerek ilgi çekici hale getirilebilir. Böylece çocukta merak uyandıracaktır.

Çocuğun yemeğe karşı ilgisini artırabilmek adına çocuklar için hazırlanmış süslü tabak,çatal,kaşıklar ve peçeteler kullanılabilir.

Market alışverişlerine çocuğunuz ile birlikte gidebilirsiniz ve hangi besinin daha sağlıklı olduğunu, neden o besini tercih etmemiz gerektiğini ve o besinin vücudumuzdaki işlevlerini yaşına göre anlayabileceği düzeyde anlatarak onun da ileride sağlıklı besin tercihleri yapmasına yardımcı olabilirsiniz.

Et bu yaşlarda büyük parçalar halinde tüketilemediğinden büyük parça etlerin yerine kıyma kullanılabilir. Ya da büyük parça etler iyi bir şekilde pişirildikten sonra çocuğun yiyebileceği tarzda küçük küçük parçalanabilir.

Besinler çocuğa verilirken bu besinlerin vücutta ne işe yaradıkları çocuğa anlayabileceği düzeyde anlatılırsa neden o besini tüketmesi gerektiğinin de bilincinde olacaktır. Anlatırken hikayeleştirmeler de kullanılabilir çünkü hikayeler bu yaş grubunun ilgisini çeker.

Yemek hazırlarken çocukların da becerileri ölçüsünde yemek yapılmasına yardım etmeleri, ufak da olsa bir şeyler yapabilmeleri çocukların bu yemeğe karşı merakını artıracak ve reddetmeden tüketmelerini kolaylaştıracaktır.

Çocukları ile yeterince vakit geçiremediğini düşünen çalışan anneler, çocuğunuza almış olduğunuz kocaman bir çikolata veya ısmarlamış olduğunuz büyük boy bir menü çocuğunuz için bir ödül değildir. Çocuğunuza küçüklüğünden itibaren sağlıklı besinleri ve sağlıklı beslenmeyi anlatarak ve uygulayarak ona SAĞLIKLI YAŞAMIN ANAHTARInı vermelisiniz.

Diyetisyen Derya Doğru HAZIRLAYAN Diyetisyen Derya Doğru