HAZIRLAYANLAR GÖZDENUR KAHRAMAN BETÜL SOLAKOĞLU MÜJGAN DİLEK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ULUS ÇANKAYA’YA BARİKAT KURDU!... Prof. Dr. Tülay Özüerman
Advertisements

AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
ŞEHİT KAYA ALDOĞAN ANADOLU LİSESİ DERS:EDEBİYAT KONU:AHMET HAŞİM’İN HAYATI, EDEBİ KİŞİLİĞİ VE ESERLERİ HÜSEYİN AYDOĞAN 11/G 902.
DESTAN.
CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli.
Sosyal güvenlik Devletin; sosyal sigorta, sosyal yardım ve benzeri araçlarla halkın sosyal durumunu güvence altına almasıdır.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
ROBOT.
TANZİMAT EDEBİYATI 2. DÖNEM
MISIR UYGARLIĞI Mısır’da MÖ 3000 yıllarında Nil havzasında ortaya çıkmış bir uygarlıktır.
KUŞADASI ŞEHİT KAYA ALDOĞAN ANADOLU LİSESİ BORA KAYAOĞLU KONU: FECR-İ ATİ VE AHMET HAŞİM.
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
iki Başlıkta İncelenir Yıllar arası Türk Edebiyatı ve sonrası Türk Edebiyatı.
Öğretmeye bağlı, gerçekçi anlatım türlerinden biri olan günlükler, bir kişinin önemli ve kayda değer bulduğu olayları, gözlem, izlenim,duygu-düşünce.
MÜZEDE ÇOCUKLARLA SANAT ÇALIŞMASI Münih 1-6 şubat Kıtalar Müzesi.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU
ODUNPAZARI ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
Osmanlı Padişahlarının yedincisi. İstanbul’un fatihi, II.Murad Han’ın oğlu. 30 Mart 1431 Pazar günü Edirne’de dünyaya geldi. Babası II.Murat, annesi Hümâ.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
YAZI TÜRLERİ GURBET DUYMUŞ
Bedenim ve Ben (Bedenim Değerlidir)
Hikmet SIRMA.
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
 15.ve 16. yüzyıllarda İtalya’da başlayan ve daha sonra Avrupa’da yayılan edebiyat,güzel sanatlar ve bilim alanındaki gelişmelere Rönesans(Yeniden doğuş)
ŞOK HABER YAZILARI M.ŞAHİN. Haber Yazıları ile ilgili bazı terimler: Gazete: Politika kültür, ekonomi ve daha başka konularda haber ve bilgi vermek için.
Ahmet Kutsi Tecer 1901 yılında Kudüs'te doğdu. İlköğrenimine Kudüs'te başladı ve Kırklareli'nde devam etti. Lise öğrenimini Kadıköy Sultanisi'nde tamamladıktan.
PSİKANALİTİK KURAM. KURAMIN TARİHÇESİ Psikanaliz Sigmund Freud ( )tarafından kurulmuştur. Freud un kuramı çok tartışmalı olmakla beraber danışma.
 Pamela Spence, 1975 doğumlu şarkıcı, oyuncu. 80ler synth pop tarzını günümüze uyarlayan Spence, Teoman ’ın vokalisti olarak ünlendi. Birçok tiyatro.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU’NUN EDEBİ ŞAHSİYETİ
OYUNUN TARİHÇESİ Doç. Dr. Ender DURUALP.
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
MEKTUP.
B E D İ A C E Y L A N G Ü Z E L C E "Devrim, kadınların gözlerinde başlar. Bir kadın gözlerini deviriyorsa, bir şeyler değişecektir.’’
Makro İktisat.
Metinlerin Sınıflandırması
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / Mustafa Kemal Atatürk’ün Öğrenim Hayatı
GÜNEY CEPHESİ MARAŞ ANTEP URFA DESTANLAŞAN DİRENİŞ SÜTÇÜ İMAM
AHMET HAŞİM ( ).
8 mart dünya kadınlar günü ile karikatürler 1
II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913).
 Mısır, Nil Nehri'nin akış yönüne göre Aşağı ve Yukarı Mısır olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
KOCAELİ ERKEN SEÇİM SEÇMEN EĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Şinasi Şair Evlenmesi.
İstiklâl Marşı şairi. Asıl adı Mehmet Ragif olan Mehmet Akif 1873 yılında İstanbul'da doğdu. Annesi Emine Şerife Hanım, babası Temiz Tahir Efendidir. İlk.
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ
SERVETİFÜNUN EDEBİYATI
Bireysel Konularda İstişare
Hazırlayan:Serap Çivioğlu
SERVETİFÜNUN EDEBİYATI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
BENLİK VE KİMLİK.
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Hıristiyanlığın Kutsal Kitapları
Psikolojik Ölçmelerin Felsefi ve Tarihi Temelleri
<<<<<<>>>>>>
Sabiha Gökçen’in Özgeçmişi
SAHAFLAR DÜNYASINA YOLCULUK
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI.
Eğitimde Ölçülen Bilişsel Özellikler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRKÇE EĞİTİMİNDE METİNLER VE METİNLERİN İLETİSİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DEMOKRASİ YOLUNDA TÜRKİYE
DİFERENSİYEL DENKLEMLERİN TARİHSEL GELİŞİMİ
I. Hafta Dil Nedir? Dilin Kökeni
Sunum transkripti:

HAZIRLAYANLAR GÖZDENUR KAHRAMAN BETÜL SOLAKOĞLU MÜJGAN DİLEK

AHMET HAŞİM( )

FECR-İ ÂTİ DÖNEMİ( ) Fecr-i ati kelime anlamı olarak Geleceğin Şafağı olarak bilinmektedir devriminden sonra yeniden yayımlanmaya başlayan Servet-i Fünun dergisinin son sayfalarında yazmaya başlayan bir sanatçı topluluğudur. Fecr-i aticiler kamuoyu önüne ilk defa Servet-i Fünun dergisinde yayımlanan 12 Mart 1909 tarihli bir haber ile çıkmışlardır. Bu haberde daha sonra bir beyanname yayınlamışlar, bu beyannamede bağlı kalacakları prensipleri ve hedeflerini ilan etmişlerdir. “Sanat şahsi ve muhteremdir.”görüşünü savunmuşlardır. Bu görüşü savunurken edebiyatı toplum hayatından uzaklaştırmışlardır. Şubat 1910 tarihinde yayımladıkları beyanname ile Türk Edebiyatı tarihinde bir beyanname ile ortaya çıkan ilk edebi topluluktur.

Fecr-i ati Edebi Beyannamesi benzerleri gibi çok yönlü, toplumu kavrayan, oluşturulacak birlik beraberlik sayesinde bir kuvvet oluşturmayı nihayet farklı fikirlerin çalışmalarından bir hakikat ışığı meydana getirmeyi hedefleyen edebiyat sevgisi taşıyan gençlerin düşüncelerinin ifadesidir. Fecri ati programlı çıkışına rağmen prensiplerini gerçekleştiremez.Edebi birliğin kurulamamasının nedeni içinde yaşanılan sosyal ve tarihi şartlar ile bu şartların oluşturduğu bir edebiyattır. Serveti fünun topluluğuna karşıdırlar, fakat; onların devamı olmaktan ileri gidemezler.

HAYATI 1908 ferdiyetçi öz şiir tarzının büyük ustalarından Ahmet Haşim, Bağdat’ta doğmuştur. Annesini sekiz yaşındayken kaybeden şair bunun verdiği hüzünle içe kapanık bir kimliğe bürünmüştür. Haşim 12 yaşına kadar düzgün bir tahsil görmemiş, 1895’te İstanbul’a gelmiş Numune-i Terakki okuluna girmiştir. Daha sonra Galatasaray Sultanisi’nde eğitimini tamamlamıştır. Okul yıllarında en beğendiği yazar, edebiyat öğretmeni Ahmet Hikmet Müftüoğlu’dur. 1907’ de Sultaniye’yi bitirince Reji idaresinde memur olarak göreve başlamıştır. 1909’ da Fecri Ati topluluğuna katılmıştır.

1921 yılında Dergah’ta yazanlar arasına katılmıştır. 1924’te ilk Avrupa seyahatini yapmıştır. Paris’ te sembolist akımın yayın organı”Mercure de France dergisin de “Les Tendances de La Litterature Turgue” (Türk Edebiyatının Bugünkü Eğilimleri ) adlı bir makalesi çıktı. 1932’de böbrek rahatsızlığının ortaya çıkmasının ardından tedavi için ikinci seyahatine çıkmış,Frankfurt’tan güzel seyahat yazılarıyla dönmüştür. Gazetelerinde yayınladığı bu yazıları daha sonra FRANKFURT SEYAHATNMESİ adlı eserinde toplamıştır.

Avrupa’yı hayran ve romantik bakışla tanıtan ilk güçlü eserlerden biridir. 4 Haziran 1933’te Kadıköy’ndeki bir küçük evde kimsesiz olarak “ Bu sönen, gölgelenen dünyaya veda etti” Haşim’in mezarı Eyüp’te babasının kabri yanındadır.