Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sabiha Gökçen’in Özgeçmişi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sabiha Gökçen’in Özgeçmişi"— Sunum transkripti:

1 Sabiha Gökçen’in Özgeçmişi
Göktuğ ÜSTÜNDAL Sabiha Gökçen’in Özgeçmişi Sınıf: 2/F  No: 235

2 Sabiha Gökçen Kimdir? Sabiha Gökçen dünyanın ilk kadın savaş pilotudur. 22 Mart 1913 yılında Bursa’da doğmuştur. Atatürk’ün manevi kızıdır.

3 Bursa Vilayet Başkatibi Hafız Mustafa İzzet Bey ile Hayriye Hanım’ın kızıdır.
Anne ve babasını küçük yaşta kaybeden ve ağabeyi tarafından büyütülmüştür. Bursa ziyareti sırasında Dönemin cumhurbaşkanı olan Atatürk’e ulaşmayı ve okumak istediğini iletmeyi başarmıştır. Atatürk, ağabeyinden izin alarak kendisini evlat edindi ve Ankara’ya götürdü. Çankaya İlkokulu ve Üsküdar Kız Koleji’nde eğitim gördü. 1934’te Soyadı Kanunun çıkmasından sonra Atatürk kendisine Gökçen soyadını verdi.

4 Sabiha Gökçen, Türkkuşu’nun açılış töreninde yapılan planör gösterilerinden çok etkilendi. Atatürk’ün de destek vermesi ile 1935'te Türk Hava Kurumu'nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu'na girdi.

5 Gökçen, uçuş eğitiminde gösterdiği başarı ve Atatürk’ün desteği ile ilk kadın savaş pilotu olmak için çalışmalara başlamıştır. O yıllarda kızlar askeri okullara alınmadığı için özel bir üniforma giydirilerek 11 ay boyunca özel eğitim aldı. Bu eğitim sonrasında Trakya ve Ege manevralarına katıldı.

6 1937 yılında Tunceli Harekatı'na katılan Gökçen, bu harekattaki rolü ile dünyanın ilk kadın savaş pilotu oldu. Tunceli dönüşü kendisine Türk Hava Kurumu İftihar Madalyası verildi. Hayatı boyunca toplam 22 değişik uçakla uçtu.

7 Gökçen, Hava Okulu’nda öğretmen olan Üsteğmen Kemal Esiner ile evlenmiş ancak üç yıl sonra eşini kaybetmiştir. Sabiha Gökçen, 88 yaşında Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde hayata gözlerini kapamış ve Cebeci Şehitliği’ne gömülmüştür.

8 Sabiha Gökçen Havalimanı
İstanbul


"Sabiha Gökçen’in Özgeçmişi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları