TÜRKİYE’NİN GÖLLERİ Göl: Kara içerisinde yer alan durgun su kütlelerine göl denir. TÜRKİYE’DE GÖLLERİN ÖZELLİKLERİ 1- Bazı göllerin suları tatlı, bazıları.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYEDE GÖLLER VE OLUŞUMLAR
Advertisements

GÖLLER VE OLUŞUMLARI A)YERLİ KAYA GÖLLERİ
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI SULARIMIZ
DÜNYADAKİ GÖLLER.
TÜRKİYE’NİN GÖLLERİ TÜRKİYE’DE GÖLLERİN ÖZELLİKLERİ
DOĞAL AFETLER 1-TÜRKİYE’DE DEPREM: Fay hatlarına bağlı olarak meydana gelen salınım ve titreşim hareketleridir. Ülkemiz genç oluşumlu bir arazi yapısına.
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
TÜRKİYE NEDEN ENGEBELİ VE YÜKSEK BİR ÜLKEDİR ?
GÖLLER VE BARAJ GÖLLERINDE SU BÜTÇESININ BELIRLENMESI SU YÖNETIMI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SU KALITESI YÖNETIMI İHTISAS HEYETI TOPLANTISI 15 MART 2016 Dr. N. NUR.
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ DERS 6
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
DAĞLARI: Ortalama yükseltini az olduğu Marmara Bölgesi’nin yerşekilleri engebeli bir yapıya sahip değildir. Trakya’daki Işık, Koru ve Yıldız Dağları ile.
BİYOM BİYOM; aynı iklim koşullarının yaşandığı ve bunun paralelinde aynı bitki örtüsüne sahip olan geniş coğrafi alanlardır. Canlıları ve yaşadıkları ortamı.
EGE BÖLGES İ Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi co ğ rafi bölgesinden biridir. İ smini kıyısında oldu ğ u Ege Denizi'nden alır. Kıyı Ege.
T Ü RK İ YE ’ N İ N YER Ü ST Ü SULARI. Hidroğrafya Deniz ve okyanuslardaki sular Karalardaki sular Yeraltı suları KaynaklarYer altı suları Yerüstü suları.
 Okyanus kıtaları birbirinden ayıran engin, açık denizlerdir 1. Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık yarısında su seviyesi.
KONU: GÖLLER VE OLUŞUMLARINA GÖRE ÇEŞİTLERİ
 FURKAN ERKAN /H COĞRAFYA PERFORMANS.  Su, yeryüzünde canlı hayatı için vazgeçilmez bir unsurdur. Geçmişte büyük medeniyetlerin Fırat, Dicle,
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
AKARSULARDA AŞINDIRMA
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Türkiye'de Nüfusun Dağılışı Türkiye'de, 1997 nüfus sayımına göre, km2 ye düşen ortalama nüfus yoğunluğu 81 kişidir. Ancak, ülkemizdeki coğrafi bölgeler,
GÖLLER VE AKARSULAR.
GÖL NEDİR? Kara içlerindeki çukurlukları dolduran durgun sulara göl denir.
Türkiye’de Karstik Şekiller
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
FEYAZ BİLGİ 2 Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ FEYAZ BİLGİ
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
Göller Tektonik Göller Dağ oluşum hareketleri Sonucunda kırılarak çö-
Türkiye’de Yetiştirilen Sanayi Bitkileri
Coğrafya Performans Ödevi Türkiye de Görülen Toprak Tipleri
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
HAZIRLAYANLAR NAZ ORHAN AYŞE BER İ N ÖZDEM İ R. ÜLKEM İ ZDEK İ DO Ğ AL GÜZELL İ KLER.
5.Sınıf SOSYAL BİLGİLER 4. ÜNİTE ÜRETTİKLERİMİZ.
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
GÖLLER.
GÖLLER.
ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
TÜRKİYE FİZİKİ COĞRAFYASI
DİKKAT!!! 5-Akarsularımızdan şu şekilde yararlanılır: -İçme suyu
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ.
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
4.ÜNİTE ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI
ADI :Kuzey Eftal SESLİOKUYUCU
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
FOTOĞRAFLARLA GÜZEL TÜRKİYE'MİZ.
TÜRKİYENİN COĞRAFİ BÖLGELERİ
Yayla Turizmi.
HAZIRLAYAN: Hakan ULUTAŞ
KONU:BÖLGEMİZDE NELER YETİŞİR ?
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
BİY 483 ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
TÜRKİYENİN SU VARLIĞI.
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
Depremler Deprem, yerin sarsılması veya hareket etmesidir.
YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
5. TÜRKİYE’NİN NEOTEKTONİK DÖNEMDEKİ (MİYOSEN-GÜNCEL) JEOLOJİK EVRİMİ
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
Kırsal Alanda Su Getirme
TÜRKİYE GÖLLERİ TÜRKİYE’DE GÖLLER VE OLUŞUMLARI Göller; sularının tatlı, acı ve tuzlu olması bakımından farklılık gösterirler. Bu durum; a) Göl tabanının.
Sunum transkripti:

TÜRKİYE’NİN GÖLLERİ Göl: Kara içerisinde yer alan durgun su kütlelerine göl denir. TÜRKİYE’DE GÖLLERİN ÖZELLİKLERİ 1- Bazı göllerin suları tatlı, bazıları tuzlu, bazıları da sodalıdır. Gölün gideğeninin olup olmaması Gölü besleyen kaynakların kimyasal bileşimi Gölün bulunduğu çanağın jeolojik yapısı Gölün bulunduğu sahanın iklim özelliği

2. Göllerin yükseltisi batıdan doğuya artar. 3. Göller çevrelerindeki iklim üzerinde ılımanlaştırıcı etki yapar. 4. Göllerimizden çeşitli alanlarda yararlanılır. ( sulama, tuz, soda üretimi, enerji üretimi, ulaşım, turizm, balıkçılık….vs) Tortum, Hazar, Çıldır, Kovada elektrik üretilir. 5. Göllerin en fazla bulunduğu bölge Akdeniz’dir. 6. Göl bakımından en fakir bölge Güneydoğu Anadolu’dur. 7. Göllerin bazıları kışın donar.

GÖLLER Doğal Göller Yapay Göller ( Barajlar) Tektonik Göller Karstik Göller Buzul Göller Volkanik Göller Set Göller Karma Oluşumlu Göller Volkanik Set Gölleri Alüvyal Set Gölleri Heyelan Set Gölleri Kıyı Set Gölleri (Lagün)

1-Tektonik Göller: Yerkabuğu hareketleri sonucu oluşan çukurlara suyun dolması ile oluşur. Ülkemizde en yaygın göllerdir. Marmara: Manyas Ulubat İznik Sapanca İç Anadolu Tuz Gölü Eber Akşehir Ilgın (Çavuşçu) Seyfe Akdeniz: Beyşehir Eğirdir Burdur Doğu Anadolu : Hazar Gölbaşı

2. Volkanik Göller: Nemrut, Gölcük, Meke Tuzlası, Acı göl, Aygır Gölü ( Maar,Krater, Kaldera ) 3.Buzul (Sirk) Gölleri: Bolkarlar, Aladağlar, Erciyes, Ağrı, Kaçkarlar, Cilo dağı, Bingöl D, 4.Karstik Göller: Elmalı(Avlan), Salda, Suğla, Karagöl, Kestel, Meyil, Çıralı, Kızılören, Söğüt (Karstik göller Akdeniz Bölgesinde yaygındır.)

5. Set Gölleri: Alüvyal Set G. : Moğan, Eymir, Bafa(çamiçi), Marmara, Köyceğiz Volkanik Set G : Van, Balık, Haçlı, Çıldır, Erçek, Nazik ( En çok Doğu Anadolu) Heyelan set G : Tortum, Sera, Abant, Zinav, Yedigöller, Sülük, Borabay (Karadenzi) Kıyı Set(Lagün ): Büyük Çekmece, K.Çekmece, Terkos(durusu),Akyatan,Balık,Simenlik 6.Karma Oluşumlu Göller: Beyşehir(tekto-karst), Eğirdir(tekto-karst),Van(tekto-volk set)

TEKTONİK GÖLLER Beyşehir, Eğirdir ve Burdur tektonik+karstik göllerdir.

VOLKANİK GÖLLER

KARSTİK GÖLLER Karstik göller jeolojik yapı nedeniyle en çok Akdeniz Bölgesinde görülür.

Ege ve Güneydoğu da yükselti az olduğu için buzu gölleri yoktur. BUZUL GÖLLERİ

Alüvyal set gölleri akarsu eğiminin azaldığı yerlerde görülür. Ülkemizde Ege Bölgesi ve Anakara’da vardır. ALÜVYAL SET GÖLÜ KIYI SET GÖLÜ (LAGÜN)

Ülkemizde heyelanın ve heyelan set göllerinin görüldüğü bölge Karadeniz’dir. Çıldır gölü en derin ve en yüksekte bulunan göldür. Van Gölü ulaşım yapılan tek göldür. Tektonik+volkanik set. HEYELAN SET GÖLÜ VOLKANİK SET GÖLÜ