KEMENÇE. KEMENÇE NEDİR ? Kemençe, keman türü yaylı çalgılarla akraba olduğu sanılan, bir yay yardımıyla çalınan üç telli geleneksel halk çalgısının adıdır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ULUS ÇANKAYA’YA BARİKAT KURDU!... Prof. Dr. Tülay Özüerman
Advertisements

ANLATIM TÜRLERİNİ SINIFLANDIRMA. Edebî türler veya metin türleri olarak bilinen yazılarda farklı anlatım birlikleri bir araya gelir. Bir hikâyede betimleme,
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
SUNU HAZIRLAMA PROGRAMI: powerpoint
MED 167 İnternette İstatistik. İnternetteki istatistik verileri, özellikle ülke hakkındaki makro istatistiklerden bahsediyorsak, çoğunlukla resmi kurumlardan.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI YÖNETİM ve ORGANİZASYON CENK SOYER SÜREÇ YENİLEME DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ REENGINEERINGG.
E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü ERASMUS+ Gençlik KA3. Yapılandırılmış Diyalog.
Öğretmeye bağlı, gerçekçi anlatım türlerinden biri olan günlükler, bir kişinin önemli ve kayda değer bulduğu olayları, gözlem, izlenim,duygu-düşünce.
1. Ders Bir, İki ve Üç Yazarlı Eserlerin Kataloglanması Prof. Dr. Bülent Yılmaz Arş. Gör. Tolga Çakmak.
…KEMAN… 8\F. KEMAN’IN YAPIMI ASLıNDA KEMAN BIR REZONANS KUTUSUDUR. BIR KOL, DÖRT TEL VE TELLERI TUTAN PARÇALARDAN MEYDA­NA GELMIŞ, BASIT YAPıLı BIR ÇALGıDıR.
KABAK KEMANE.
Kadir AKTAŞ YASAMA UZMANI. Katılımda ana kurum AY-74 Başvuru hakkı, inceleme ve karar verme görevi 3071 sayılı dilekçe hakkının kullanılmasına dair kanun.
Program Tasarım Modelleri
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
EBOB&EKOK Ökkeş ŞAHİN TEOG 8.SINIF
AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Tıp merkezi, poliklinik, laboratuvar, müessese ve muayenehanelerin: Açılmaları,
TARIM ALANI. Okulumuz serası Çukurova Kalkınma ajansı projesi kapsamında 2013 yılında yapılmıştır. Seralarımız toplam 1.5 dönüm olmak üzere iki seradan.
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
MÜZİK PERFORMANS ÖDEVİ 
Öğretmen Merkezli Egitim
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
Pazarlama İlkeleri.
ORGAN NAKLİ HAFTASI 3-9 KASIM 2004
KONULAR BÖLÜM: Kesirler, Ondalık Kesirler, Yüzde
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
İnternet'e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir?
FİLAMENT İPLİK ÜRETİMİ
SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli.
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
ÖRGÜTSEL DEĞERLER VE VARSAYIMLARDAKİ DEĞİŞİM
AMAÇ Bu faaliyette verilen bilgiler doğrultusunda, uygun ortam sağlandığında, alçı şekillendirmede kullanılan pim çeşitlerini tanıyarak, teknik resim kurallarına.
Şinasi Şair Evlenmesi.
Çiti Kilim Örme.
1.DİJİTAL BASKI MAKİNESİNİ BASKIYA
Hazırlayan: Safiye Çakır Mat.2-A
Bitki Sistemleri Kök Sistemi Sürgün Sistemi Kök Gövde ve Yaprak.
BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar
Konfeksiyon Yardımcı Malzemeleri
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
Temel Haslık Testleri.
Klavye Kullanımı.
İş Sağlığı ve Güvenliği Çevre Güvenliği ve Kalite Müşteri Memnuniyeti
Kırınım, Girişim ve Müzik
MEHTER. MEHTER Cevgan Ucunda gümüşten veya sarı pirinçten yapılan küçük ziller bulunan bir sopa şeklinde müzik aletidir. Bir ince değnek şeklinde.
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
Yazı Sistemleri.
Temel Bilgisayar Bilgileri
KANAMALAR.
Aşağıda verilen bilgileri (dönem / ulus – destan) eşleştiriniz.
Bilgisayar II 26 Nisan-7Mayıs Öğr. Gör. Feyza Tekinbaş.
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
OKÇULUK.
Stolon (Göbek Bağı) Ana sap ile yumru arasında, yumruya yapraklarda asimile edilen besin maddelerini taşıyan organdır. Görünüşü sapa benzer. Stolonlar.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1
ANAHTARLAR VE SES DEĞİŞTİRİCİ İŞARETLER
. Niçin Okumuyoruz ?.
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
SESBİLGİSEL GELİŞİM Dil EdİNimi-4. Hafta.
Yazar 1a, Yazar 2a, Yazar 3b and Yazar 4a
Sunum transkripti:

KEMENÇE

KEMENÇE NEDİR ? Kemençe, keman türü yaylı çalgılarla akraba olduğu sanılan, bir yay yardımıyla çalınan üç telli geleneksel halk çalgısının adıdır. Klasik kemençe ile karıştırılmasını önlemek amacıyla Karadeniz Kemençesi olarak da adlandırılmaktadır.

TARİHÇE Bilinen en eski yaylı enstrüman olan kemençe Avrupa’ya, 9. yüzyılda Bizans üzerinden ve MS 11. yüzyılda Müslüman Arapların kontrolü altında olduğu dönemde İspanya üzerinden Rebec adıyla iki koldan yayılmış, Orta Çağ ve Erken Rönesans dönemi boyunca yoğun olarak kullanılmıştır. Araştırmacı Yazar Mehmet Bilgin'in Doğu Karadeniz Etnik Tarihi Üzerine adlı yazdığı kitapta, Karadeniz kemençesinin Kıpçak Türkleri'ne ait bir çalgı olduğunu, Gagavuz Türkleri 'nin de bu çalgıya Kumança ve oyununun adına da Horon dediklerini yazmıştır.

NERELERDE KULLANILIR ? Kemençe kelimesi bugün Türkiye dışında İran, Ermenistan, Yunanistan, Gürcistan, Azerbaycan gibi pek çok ülkede kullanılmaktadır. Günümüz Türkiye'sinde biri klasik türk müziğinin Armudi kemençesi, diğeri ise Doğu Karadeniz halk müziğinin Karadeniz kemençesi olmak üzere iki tür kemençe kullanılmaktadır.

ARMUDİ KEMENÇESİ / KARADENZİ KEMENÇESİ

KEMENÇE ÖRNEKLERİ

1)Tepe: Tutucu görevini yapar. 2)Kulak:Telleri tutup, germek 3)Boyun:Avuç içiyle kavranan yer. 4)Kravat: Klavye 5)Kapak:Rezonans 6)Ses delikleri:Sesin akustiğini sağlamak 7)Eşek:Telleri taşımak 8)Palikar:Tutucu 9)Gövde:Ana gövde 10)Solucan:Akustik 11)Teller:Sesin oluşması KEMENÇENİN BÖLÜMLERİ

KEMENÇE NELERDEN OLUŞUR ? BAŞ: 9 cm. En üst bölümdür. Bir kalp şeklini andırır. Üzerinde üç teli akort edecek burgular vardır. Burgulara halk dilinde kulak denilir. BOYUN-SAP : Çevresi 9-10 cm'dir. Üst kısmında el yeri vardır. GÖVDE-TEKNE : Üst sapla birleştiği yerde genişlik 5-6 cmdir, alt kısma doğru genişler.En geniş yer 8 cm olur.Teknenin yan taraflarında ikişerden dört delik olup sesin çıkmasını temin eder. TELLER : Kemençede üç tel bulunur. Zil, sağır ve bağırsaktan yapılan bom. KURBAĞA : Tellerin sicimle bağlandığı bölüme kurbağa veya akrep denir.

KEMENÇENİN YAPIMI Kurutulmuş erik veya dut ağacından yapılır. Yapılacak büyüklükteki ağaç kesilip prizma haline getirilir. Dış kasnağın şekli çizildikten sonra oyulur. Etraf şekillendikten sonra iç kısımlar özel aletlerle oyulur.Çevre kalınlığı 0.5 cm'dir. En son rötuştan sonra zımpara çekilir. Kapak tahtası çamdan hazırlanır. İyice inceltildikten sonra köprü yeri işaretlenir. Her iki yanına 1, 1,5 cm ara ile ince delikler açılarak orta kısmına yakın ince bir direk yerleştirilir. Üzerine kapak konarak yapıştırılır Etrafı cilalanır. Tel bağlama yeri, köprü, ve germe tıpaları konarak üç tel takılır. Akordu yapılarak hazır hale getirilir.

HANGİ TÜR MÜZİKLERDE KULLANILIR ? Kemençe, bundan yıl önce sadece Karadeniz Müziği ile ilgileniyordu. Bir horon aletiydi kemençe. Daha sonra kemençe modernleşti ve artık istediğimiz müziğin içinde, rock müziği içinde, caz müziği içinde istediğimiz gibi kullanabileceğimiz bir alet haline geldi. Ve bunun da mucidi sevgili Cemal Berber ’ dir.

BENİ DİNLEDİĞİNİZ VE İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER… KÜBRA ÖZDEMİR 9/B 6125