PSİKOLOJİNİN BİLİMSEL YÖNTEM VE TEKNİKLERİ. Bilim olaylar ve olgular ile ilgili geçerliliği olan nesnel bilgiler elde etmek ister.Bilimin ortaya koyduğu.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Deneysel Yöntem BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
Advertisements

T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
İçerik Analizi Alan Araştırması BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ 1. Şu ana kadar örneklemden elde edilmiş istatistiklerden yararlanarak, kitle parametresini kestirebilmek için nokta tahmini.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik Doç.Dr. Ertuğrul GELEN.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
Program Tasarım Modelleri
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ Şu ana kadar örneklemden elde edilmiş istatistiklerden yararlanarak, kitle parametresini kestirebilmek için nokta tahmini.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri De ğ işkenler İ smail GÜLEÇ.
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
Emine Hoşoğlu doğan İstanbul şehir üniversitesi Eylül 2014
GELİŞİMLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
GELİŞİMSEL DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ
ÜSTÜN ZEKALI VE ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLAR
ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ACİL YARDIM VE KURTARMA HİZMETLERİ (112) AMBULANS EKİPLERİNDE ÇALIŞAN SAĞLIK PERSONELİNİN İŞ DOYUMLARININ VE ETKİLEYEN ETMENLERİN.
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Erken çocukluk döneminde fen ve matematik kavramlarının gelişimi
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 3
Doç. Dr. Müdriye YILDIZ BIÇAKÇI
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
Deneme Modelleri Neden-sonuç ilişkilerinin sorgulandığı araştırma türleridir. Deneme ve tarama modelleri arasındaki fark nedir? Deneme modellerinde amaçlar.
Psikolojide Araştırma Yöntemleri
BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
ÖRNEKLEME.
Din Psikolojisinde Yöntem A.Ü.İ.F./Güz Dönemi 5. Hafta
Ünite 9: Korelasyon Öğr. Elemanı: Dr. M. Cumhur AKBULUT.
Bölüm 5: Araştırmalarda Ölçme ve Ölçekler
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
Program Tasarım Modelleri
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
ZEE ZİHİN ENGELLİLERE BECERİ VE KAVRAM ÖĞRETİMİ
Psyc 351T Ölçme Teknikleri
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
BENLİK VE KİMLİK.
Yrd.doç.Dr. H. Deniz GüllerOĞlu
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
PSİKOLOJİNİN TANIMI VE ALT DALLARI
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
Geçerlik ve Kullanışlılık
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
SOSYAL PSİKOLOJİDE YÖNTEM
Geliştirme Genel Müdürlüğü
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
Tezin Olası Bölümleri.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
PSİKOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
SOSYAL PSİKOLOJİ 1. DERS.
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
Ölçmede Hata Kavramı ve Hata Türleri
6.HAFTA: ARAŞTIRMALARDA ÖLÇME VE ÖLÇEKLERDE GÜVENİLİRLİK
4. HAFTA Geçerlik, Güvenirlik ve Etik Kavramları
ARAŞTIMALARDA YÖNTEM.
Nitel Araştırmalar.
Bireyi Tanıma Süreci Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
3. HAFTA Bilimsel Araştırmada Temel Kavramlar
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
2. HAFTA BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAKLAŞIMLARI
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
Geliştirme Genel Müdürlüğü
Sunum transkripti:

PSİKOLOJİNİN BİLİMSEL YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

Bilim olaylar ve olgular ile ilgili geçerliliği olan nesnel bilgiler elde etmek ister.Bilimin ortaya koyduğu bilgiler bilimsel bilgidir.Bilimsel bilgi elde etmek amacıyla izlenen düzenli,sistemli yol ve bu yolda başvurulan tekniklerin,işlemlerin tümüne yöntem denir.Bilimlerin amacı,olaylar hakkında kanıtlanabilir bilgiler elde etmektir. BİLİMSEL YÖNTEM

Psikolojinin Kullandığı Başlıca Yöntemler Şunlardır; *Betimleyici ve Tanımlayıcı yöntem *Korelasyon *Deneysel yöntemler

BETİMLEYİCİ VE TANIMLAYICI YÖNTEMLER Betimsel yöntemler,dışarıdan hiçbir müdahale bulunmadan var olan durumun tasvir edilmesi,fotoğraftan çekilmesidir. İnsanların gözle görülmeyen;sevecenlik,kıskançlık,çalışkanlık, karamsarlık,iyi kalplilik gibi özelliklerinin anlatılmasına iç (ruhsal) betimleme denir.

Betimleme,araştırma konusunun özelliklerini sistematik biçimde sıralamaktır. Tanıma ve tanımlama amacıyla yapılır. Betimleme ve tanımlama amacıyla;tarama yöntemi,doğal gözlem,görüşme ve vaka incelemesi yöntemlerinden yararlanılır.

TARAMA YÖNTEMİ Belirli sorunlarla ilgili olarak geniş kitlelerin görüşlerinin alınmasıdır.İncelenecek olayı doğrudan gözlemleme imkanı olmadığında bu olaylar,soru listeleri ve görüşmeler yoluyla dolaylı olarak incelenir. Tarama yönteminde en çok test ve anketlerden yararlanılır.

TEST:İnsanların zekalarını,ilgilerini, yeteneklerini,tutumlarını,kişiliklerini vb. ölçmek amacıyla kullanılır. ANKET:Bilgi verecek kişinin doğrudan kendisinin okuyarak cevaplandıracağı sorulardan oluşmuş soru kağıtları kullanılarak yazılı cevaplar aracılığıyla gözlemde bulunma işidir. GÖZLEM:Psikoloji ile ilgili olan olgu ve olayların gözlemlenerek raporlaştırılması işlemidir.Yapılış şekline göre doğal ve sistematik gözlem olarak ikiye ayrılır.

DOĞAL GÖZLEM:Herhangi bir nesneyi,olayı kendi doğal durumunda izlemeye denir.Olgu ve olay doğal ortamında araştırmacının etkisi en aza indirilerek yapılır.Doğal gözlemde gözlenen gözlendiğinin farkında değildir.Gözleme konu olan organizma,bunun farkında olursa yapay davranışlarda bulunabilir.Örneğin hayvanların kendi doğal ortamında izlenmesi doğal gözlemdir.

SİSTEMATİK GÖZLEM:Araştırmacı ilgilendiği davranışı sadece kendi belirlendiği koşullar altında inceler.Gözlenecek davranış önceden belirlenir ve sadece ona odaklanılarak gözlem yapılır.Hayvanların laboratuar ortamında gözlenmesi sistematik gözlemdir.

GÖRÜŞME (MÜLAKAT) Konuşma ve konuşturma yoluyla bireylerin değerlendirilmesidir.Görüşme,bilgi toplama veya davranış bozukluklarını tedavi etmek amacıyla yapılır.Bu yöntem,görüşmecinin değerlendirmelerine dayandığı için oldukça özneldir.Sorulara yanlış cevap verme ihtimallerine karşı sorular dolaylı yollardan tekrarlanır.

VAKA İNCELEMESİ Bazı durumlarda,bireyin davranışlarını anlamlandırmak için onun geçmiş yaşantısını ve çevresini yakından tanımak gerekir.Bu amaçla bireyden aile yaşantısını,çocukluğunu,arkadaşlarını,okul hayatını anlatması istenir.Vaka incelemesinde davranışları açıklamak için geçmiş yaşantıların derinlemesine incelenmesi söz konusudur.

DENEYSEL YÖNTEM Deneysel yöntemde araştırmacı kontrol ettiği değişkenler arasındaki neden_sonuç ilişkisini inceler.Bu inceleme sistemli ve iyi bir şekilde yapılandırılmış bir ortamda gerçekleştirilir.Değişken,farklı gözlemlerde farklı değerler alabilen özelliklerdir.

*Bağımsız Değişken:Neden sonuç ilişkisi içinde neden konumunda yer alan değişkendir. *Bağımlı Değişken:Bağımsız değişkenden etkilenerek farklı değerler alabilen değişkendir. *Kontrol Değişkeni:Bağımlı değişkeni etkileme ihtimali bulunan ve kontrol edilerek bağımlı değişkeni etkilemesi engellenen değişkendir. #Deney grubu,bağımsız değişkenin değişikliğe uğratıldığı gruptur. #Kontrol grubu ise bağımsız değişkenin sabit tutulduğu gruptur.

KORELASYON Bir değişkenin değeri değişirken diğer bir değişkeninde değerinin değişmesi anlamına gelir.Örneğin zeka düzeyi yüksek çocukların matematik testi puanları yüksek ise zeka düzeyi ile matematik problemlerini çözme becerisi arasında bir korelasyon var demektir. Korelasyon;katsayı ile ifade edilir.Korelasyon (r) ile arasında bir değere sahiptir.

*Sıfır Korelasyon:İki değişken arasında herhangi bir ilişki bulunmadığını yani nötr korelasyonu ifade eder. *Pozitif Korelasyon:(0) ila (+1) arasında çıkan ilişki pozitif korelasyondur. *Negatif Korelasyon:(-1) ila (0) arasında çıkan ilişki negatif korelasyondur. ÖRNEĞİN:Deneme sayısı ile hata miktarı arasında negatif korelasyon vardır ve korelasyon -1’e yakındır. *Zeka düzeyi ile öğrenme düzeyi arasında pozitif korelasyon vardır ve korelasyon +1’e yakındır.