Ametal, ısıyı ve elektrik akımını hiç iletmeyen. Oda sıcaklığında katı, sıvı ve gaz halde bulunan ametaller vardır. Örneğin Oksijen, Azot, Hidrojen, Klor.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
Advertisements

Aşağıda katman elektron dizilimleri verilen atomların metal-ametal ya da soygazdan hangisine ait olduğunu belirtiniz. ? ? ? ? ? ? ? ?
PERİYODİK TABLO ALİ DAĞDEVİREN.
Moleküller arasındaki çekim kuvvetleri genel olarak zayıf etkileşimlerdir. Bu etkileşimler, molekül yapılı maddeler ile asal gazların fiziksel hâllerini.
….Periyodik cetvel….. Konu anlatımı sorular.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
……………………………….. ALT BAŞLIKLAR: -Tanım ve Tarihi
KİMYASAL BAĞLAR.
ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
ELEMETLER VE ÖZELLİKLERİ SEDEF ÇİÇEK.
Kimyasal bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ (PERİYODİK CETVEL)
BİLEŞİKLER NASIL OLUŞUR?
HANGİ MADDELER ELEKTRİK ENERJİSİNİ İLETİR.. KAZANIMLAR 1-Maddelerin elektrik enerjisini iletip iletmediklerini test etmek için basit elektrik devresi.
PERİYODİK CETVEL.
KİMYASAL BAĞLAR.
ELEMENTLERİN GRUPLARA GÖRE ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
Periyotik Cetvel ve Özelikleri
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
ELEMENTLER Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element denir. Bazı element örnekleri balondaki.
MADDE YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Elemetler Ve Bileşikler
Konu başlıkları Oluşumu
Maddenin yapısı ve özellikleri
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
Esen yayınları kimya konu anlatımlı
KİMYASAL BAĞLAR.
İYONİK BAĞLAR Hazırlayan: Erçin ÇORBACIOĞLU.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
PERİYODİK TABLO TARİHÇESİ
Periyodik Tablo ve Özellikleri.
PERİYODİK CETVEL.
Kimyasal Bağlar ve Tanecikler Arası Kuvvetler:
PERİYODİK TABLO BÜTÜN MADDELERİN TEMELİNDE ELEMENTLER BULUNUR..
1. İ ki ya da daha fazla atom arasında elektron alış verişi veya elektronların ortak kullanılmasıyla oluşan ba ğ lar kimyasal ba ğ lardır. Bir kimyasal.
Periyodik Tablo Simir123 Hazırlayan:.
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI.
Moleküller Arası Kuvvetler
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
 Kimyasal bağ, çekirdekteki atomları bir arada tutan kuvvettir. İki ya da daha fazla atom arasında elektron alışverişi veya ortak kullanımı ile kimyasal.
KİMYASAL BAĞLAR.
BÖLÜM 2: BAĞLAR ve ÖZELLİKLER
KİMYASAL BAĞLAR.
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:
HAYEF FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER
ELEMENT ve BİLEŞİKLER.
Aynı cins atomlardan meydana gelen saf maddelere element denir.
Madde ve Maddenin Özellikleri
METALİK BAĞ Metal atomlarını bir arada tutan bağdır. Metallerde değerlik elektronları atom tarafından çok zayıf bir şekilde tutulur. Çünkü çekirdeğe uzaklıkları.
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal Bağlar.
METALLERIN ÖZELLIKLERI,DOĞADA VE CANLI VARLIKLARDA YERI,VE ELDE EDILMESI HAZIRLAYAN Abdurrahman Kahreman.
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
FEN BİLİMLERİ-8 4.ÜNİTE MADDE VE ENDÜSTRİ 1.Periyodik Sistem
KATI KRİSTALLER. KATI KRİSTALLER KATILARIN ÖZELLİK VE YAPILARI.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KİMYASAL BAĞLAR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Lewis Kuramı : Elementlerin atomları, soygaz atomlarının elektron dağılımlarına benzemek amacıyla bir araya gelmektedir. Lewis kuramının bazı temel esasları.
MADDE V ENDÜSTRİ Son Tekrar Tarık ÖLMEZ LGS’de MASTER olma zamanı
Sunum transkripti:

Ametal, ısıyı ve elektrik akımını hiç iletmeyen. Oda sıcaklığında katı, sıvı ve gaz halde bulunan ametaller vardır. Örneğin Oksijen, Azot, Hidrojen, Klor gibi elementler saf halde iken oda sıcaklığında gaz halinde bulunur. Brom sıvı bir ametaldir. Karbon, Fosfor, Kükürt, İyot ise oda sıcaklığında katı halde bulunur.

Ametallere şekil verilemez. Çünkü katı olanlar kırılgandır, dövülerek işlenemezler. Mattırlar,ışığı yansıtmazlar.Grafit/Fulleren/hariç elektriği ve ısıyı iletmezler. Erime, kaynama noktaları düşüktür. Kendi aralarında kovalent bileşikleri, metallerle de iyonik bileşikleri oluştururlar. Genellikle moleküler halde bulunur.

Oksijenli bileşiklerinin sulu çözeltileri asit karakterlidir.Son enerji düzeyinde 5,6 ve 7 elektron bulunur. Metaller çözeltilerde katyonları (pozitif yüklü iyonları) oluştururken, ametaller anyon (negatif yüklü iyonları) oluşturma eğilimindedir. Metallerin aksine iyi iletken değillerdir ve elektronegatiflikleri çok yüksektir.

Metaller ve ametaller arasında özellikler gösteren bazı yarı iletken elementler, "metaloidler" olarak da adlandırılır. Halojenler ve soygazlar da ametal doğadadır. Hidrojen metal ya da ametal olarak kabul edilmez. Diğer ametaller grubunda incelenir.

*Isı ve elektriği iletmezler *Yüzeyleri mattır. *Kırılgandırlar, tel ve levha haline dönüştürülemezler. *Bileşiklerinde hem pozitif hem de negatif değerlikte olabilirler. *Oda koşullarında katı,sıvı veya gaz hallerinde bulunabilirler.

*Elektron almaya isteklidirler çünkü son yörüngelerinde 5,6,7 elektron barındırabilirler. *Erime noktaları, kaynama noktaları ve yoğunlukları düşüktür. *Kendi aralarında kovalent bağlı bileşik oluştururlar. *Metallerle iyonik bağlı bileşik oluştururlar. *Oksijenli bileşikleri asidik özellik gösterir.

*Doğada moleküler halde bulunurlar. *1A grubunda sadece hidrojen ametaldir. *Çok küçük cisimlerdir.