LİPİTLER (YAĞLAR) www.biyolojiportali.com.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
VİTAMİNLER.
Advertisements

LİPİD METABOLİZMASI BBP108 Bitki Biyokimyası 9.Hafta
Esansiyel yağ asitleri
Lipidlerin sınıflandırılması ve yağ asitleri
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
Dr. Suat ERDOĞAN İçerik Trigliserdiler Beslenmedeki önemi Fosfolipidler Kolesterol Steroidler.
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
Proteinler.
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
Lipitlerin sudaki davranışları
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Canlılarda madde ve enerji
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
YAĞ DOKU (Adipoz doku).
Lipidler Güz 2014 Dr. Suat ERDOĞAN.
FEN ve TEKNOLOJİ / SOLUNUM
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
NÜKLEİK ASİTLER.
Canlı vücudunda meydana gelen bu olayların tümüne metabolizma denir.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Karbonhidratlar.
CANLILAR İÇİN ENERJİ KAYNAKLARI : LİPİTLER
Canlı Ve Enerji İlişkisi
BESLENMEMİZE DİKKAT.
KALP-DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME
Metabolizma ve Beslenme
C-H-O atomlarından meydana gelirler.
Lipitlerin Sindirim ve Emilimi
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
ATP (Adenozin Trifosfat)
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
Membran Organizasyonu
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
KARBONHİDRATLAR PROTEİNLER YAĞLAR
PROTEİNLER.
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
Yağlar (lipidler).
LİPİTLER (Yağlar).
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
CANLILARDA ENERJİ.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
DERS: Fen ve Teknoloji TEMA: Besinler Ve Dengeli Beslenme SINIF: 5. Sınıf
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
PROTEİNLER
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
VİTAMİNLER. VİTAMİNLER Vitaminler Anlamı yaşamsal aminler demektir. Organik yapılı maddelerdir. Polimer yapısı göstermezler. Kimyasal sindirime uğramazlar.
LİPİTLER (YAĞLAR).
YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
Yapısında C, H, O bulunduran kimyasal bileşiklere Organik Bileşikler denir. Bazı organik bileşiklerde N, P, S gibi maddelerde bulunabilir. (Proteinler.
OKSİJENLİ SOLUNUM FOTOSENTEZ İLİŞKİSİ
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
BESİNLER.
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
Total Lipit Tayini.
YAĞLAR GÜLSÜM MEÇO.
LİPİTLER.
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
LİPİTLER(YAĞLAR). LİPİTLER(YAĞLAR) LİPİTLER Aynen karbonhidratlarda olduğu gibi lipitlerde; Hidrojen Oksijen Elementlerinden oluşmuş bileşiklerdir.
Lipitler.
Konu: 2. Ünite: BESİNLERİMİZ Kaliteli Eğitim Ayrıcalık değil, Haktır.
-Sabun ve deterjan -Kir nedir, nasıl temizlenir? -Çamaşır sodası -Çamaşır suyu.
Sunum transkripti:

LİPİTLER (YAĞLAR) www.biyolojiportali.com

Lipitlerin Genel Özellikleri -Yapılarında C, H, O bulunur. Bazılarında P (FOSFOR) ve N da bulunur. -Monomerleri (yapı taşları) yağ asitleri ve gliserol (gliserin) dir. -Yağ monomerleri arasında ester bağları bulunur. -Yapılarında fazla hidrojen bulunduğu için oksijenli solunum ile yıkımları sonucu, bol enerji üretilir, bol metabolik su oluşur. www.biyolojiportali.com

Lipitlerin Genel Özellikleri -Yağlar suda çözünmezler. -Eter, kloroform, benzen, aseton gibi organik çözücülerde çözünebilirler. -Diğer organik moleküllerden farklı olarak depolandıkları yağ dokusu vardır. - Beslenmede lipitlerin fazla tüketilmesi insan sağlığını olumsuz etkiler. Kalp ve damar hastalıklarına, şişmanlığa neden olur. www.biyolojiportali.com

Lipitlerin Görevleri, Canlılar için önemi - 2. Sırada enerji verici olarak görev alır. -Hücre zarının yapısına katılır. -D vitamini gibi bazı vitaminlerin yapısına katılır. -Bazı hormonların (eşey hormonları) yapısına katılır. - Deri altında ve iç organların çevresindeki depo yağ canlıyı soğuktan, darbelerden korur, vücudun ısı kaybını önler. www.biyolojiportali.com

Lipitlerin Görevleri, Canlılar için önemi -Göçmen kuşların depo ettikleri yağ, bol enerji ve metabolik su verdiği, ayrıca hafif olduğu için uçma kolaylığı sağlar. - Yağların O2’li solunumda kullanılmasıyla çok miktarda metabolik su açığa çıkar. Kış uykusuna yatan, çölde yaşayan ve uzun göç yollarını kullanan hayvanların vücudunda depo edilen yağın yakılması sonucu enerji sağlanırken açığa çıkan suyla su ihtiyacının bir kısmı karşılanır. -Yağda çözünen vitaminlerin (A,D,E,K) vücuda alınmasında rol oynar.

a. Trigliseritler (Nötral yağlar): -Lipitler; trigliseritler, fosfolipitler ve steroitler olmak üzere gruplandırılır. a. Trigliseritler (Nötral yağlar): -Hayvanlarda depo edilen lipit çeşididir. -Doğada en fazla bulunan ve enerji verici olarak kullanılan yağ çeşididir. -Trigliseritler 1 molekül gliserol ve 3 molekül yağ asidinin ester bağlarıyla bağlanması sonucu oluşur. Bu olaya esterleşme denir. www.biyolojiportali.com

a. Trigliseritler (Nötral yağlar): -Gliserol ile yağ asitleri arasında 3 ester bağı kurulur. Bu sırada 3 molekül su açığa çıkar.  1Gliserol+3 Yağ asidi DEHİDRASYON1Trigliserit +3 H2O HİDROLİZ www.biyolojiportali.com

-Karbon atomlarının hepsi hidrojene doymuştur. -Yıkımları zordur. Nötral yağları oluşturan yağ asitleri, doymuş ve doymamış yağlar olarak iki grupta incelenir. - Doymuş yağ asitleri: Karbon atomları arasında tek bağ bulunan yağ asitleridir. -Karbon atomlarının hepsi hidrojene doymuştur. -Yıkımları zordur. -Oda sıcaklığında katı halde bulunurlar. www.biyolojiportali.com

Doymuş yağ asitleri: -Genellikle hayvansal kaynaklı yağ asitleridir. -Tereyağı, kuyruk yağı doymuş yağ asidi içerir.

- Karbon atomlarının bazıları hidrojene doymamıştır. Nötral yağları oluşturan yağ asitleri, doymuş ve doymamış yağlar olarak iki grupta incelenir. -Doymamış yağ asitleri: Bazı karbon atomları arasında çift bağ bulunan yağ asitleridir. - Karbon atomlarının bazıları hidrojene doymamıştır. - Yıkımları daha kolaydır. -Oda sıcaklığında sıvıdır. www.biyolojiportali.com

Doymamış yağ asitleri: -Bitkisel kaynaklı yağ asitleridir. -Pamuk yağı, soya yağı, mısır yağı, fındık yağı vb. www.biyolojiportali.com

Yağ asitleri NOT: Doymamış yağ asitleri yüksek basınç altında hidrojenden geçirilerek doymuş hale getirilir. Buna margarinleşme denir. -Ayrıca bazı yağ asitleri insan ve hayvanlar tarafından sentezlenemez. Dışarıdan alınması gerekir. Bu şekilde vücutta sentezlenemeyip dışarıdan alınması gereken yağ asitlerine temel (esansiyel) yağ asitleri denir.

-Lipitler; trigliseritler, fosfolipitler ve steroitler olmak üzere gruplandırılır. b. Fosfolipitler: Hücre zarının temel bileşenidir ve hücre zarında iki tabaka olarak yer alır. Proteinlerle birlikte hücre zarını oluşturur. -Trigliseritlerden farklı olarak, 1gliserol ve iki yağ asidinden oluşur. Gliserole bağlanan bir fosfat grubu da bulunur. -Dolayısı ile fosfolipitler fosfat içeren bir baş ve buraya bağlı iki yağ asidinden oluşur. -Fosfat grubu; suda çözünür. (hidrofilik) -Yağ asitleri suda çözünmez (hidrofobik) dir.

Bir Fosfolipit www.biyolojiportali.com

c. Steroitler: Görev ve özellikleri: -Lipitler; trigliseritler, fosfolipitler ve steroitler olmak üzere gruplandırılır. c. Steroitler: Görev ve özellikleri: -Hücre zarının geçirgenliğini ve dayanıklılığını arttırır. -Sinir hücrelerinde yalıtım görevi yapar. -Erkek ve dişi eşey hormonlarının yapımına katılır. -D vitamini yapımında kullanılır. www.biyolojiportali.com

Steroitler: -Kolesterol hayvansal hücrelerde zarın yapısına katılan bir steroit çeşididir. Bitkilerde bulunmaz. Vücudumuz kolesterolü kullanarak kortizol hormonu ve safra tuzu üretir. Beyin, tavuk derisi gibi yiyeceklerde bolca bulunur. Kolesterolün fazla tüketilmesi kalp - damar hastalıklarına yol açabilir. www.biyolojiportali.com

ÖNEMLİ NOT Yağlar karbonhidratlara göre daha çok enerji verir. Ancak hücreler enerji için yağları 2. sırada kullanmasının nedeni yağların yıkımlarının zor olmasıdır. Bunun sebebi ise oksijenlerin az olmasıdır. -Yağların yapısındaki hidrojen sayısı protein ve karbonhidratlardan fazladır. Bu durum: -Yağların hafif olmalarına -Oksisenli solunum ile yıkımları sonucu fazla enerji ve bol metabolik su oluşmasına -Yıkımları için fazla oksijen harcanmasına neden olur.

TRANS YAĞLAR Bitkisel sıvı yağ bağlarının arasına hidrojen yedirilerek ısıtılması sonucu oluşur. Ne kadar çok hidrojenize olursa o kadar da katılaşır. Bu haliyle de doğallıktan çıkıp sentetikleşir. Hazır patates kızartmalarında, cipslerde, krakerlerde, bisküvilerde, çikolatalarda, gofret ve benzeri besinlerde lezzeti daha fazla artırdığından tercih edilmektedir. Trans yağların “kötü kolesterolü” yükselttiği ve daha da kötüsü “iyi kolesterolü” düşürdüğü bilinmektedir. Koroner kalp damar hastalıkları riskini arttırır.

Margarinler trans yağlardandır. www.biyolojiportali.com