İÇME SUYU DİREKTİFİ REVİZYONU VE İÇME SUYU GÜVENLİĞİ PLANI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HASSAS GÖREV Hakan YÜKSEL Mart.
Advertisements

RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ-1
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
RİSK KAVRAMI RİSKLERİN BELİRLENMESİ
Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013
MODÜL 4 Organizasyon.
Eylem Planı Sonraki Adımlar
SU GÜVENLİĞİ EĞİTİM TOPLANTISI
ISO Çevre Yönetim Sistemi ve Çevresel Risk Analizi
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
Sanayi Ar-Ge Proje Destek Başurusu Hazırlama Becerileri Geliştirme Çalıştayı ArGe_Projesi_Hazirlama_Calistayi (061110)
ISO 9001:2008 Değişiklikleri Mart Madde No ve Değişiklikler Madde 1.2 “ürünün veya kuruluşun yapısı gereği bu standardın bir veya birkaç maddesinin.
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
KONTROL FAALİYETLERİ Defterdarlık İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı.
FMEA Failure Mode and Effects Analysis-Hata Türü ve Etkileri Analizi
İç Kontrol Nedir? İdarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin; - etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
Risk Yönetimi KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı.
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
ISO- 9001:2008 Standardı - 8. Maddenin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite İyileştirme Araçlarına Bakış 7. Hafta.
İÇ KONTROL UYUM EYLEM PLANI VE YOL HARİTASI. İÇ KONTROL İç kontrol genel olarak idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak;
HASTANELERİMİZDE AKILCI STOK YÖNETİMİ
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Karakterizasyon Raporu Senad Ploco.
EĞİTİMDE KALİTE ÖDÜLÜ EKİP RAPORU
Strateji Geliştirme Başkanlığı
ISO/TS 16949:2009 (Hafta 10) ISO 9001:2008’E GÖRE FARKLAR.
İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARINDA YÖNETİM SİSTEMLERİNİN ENTEGRASYONU
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ŞARTLAR
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı
Pazarlama Bilgi Sistemi (PBS)
BÖLÜM 13 DEZENFEKSİYON VE FLORLAMA. BÖLÜM 13 DEZENFEKSİYON VE FLORLAMA.
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
Mevcut Durum Proje Çıktıları Çevresel Kalite Standartlarının Uygulama Adımları Uygulamada Karşılaşılacak Olası Sorunlar ve Aksaklıklar Çözüme Yönelik.
SUNUM İÇERİĞİ Şubenin Görevleri Mevzuat Çalışmaları Projeler.
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
S U Ç ERÇEVE D IREKTIFI KAPSAMINDA ÇEVRESEL HEDEFLER VE ÖNLEMLER PROGRAMI Özge Hande SAHTİYANCI ÖZDEMİR Uluslararası 3. Su Kongresi Havza Yönetimi.
BÖLÜM 2 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ. BÖLÜM 2 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ.
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
SU KAYNAKLARININ MODELLENMESİ
1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
1. SUNUM İÇERİĞİ Kirleticiler 2008/105/EC sayılı Direktif 2013/39/EU sayılı Direktif 2013/39/EU sayılı Direktif ile Getirilen Yenilikler 2.
BÖLÜM 14 SU ARITMA TESİSİ PROSES SEÇİMİ VE ENTEGRASYONU.
KAYNAK YÖNETİMİ Kaynakların sağlanması Müşteri memnuniyeti hedeflenerek, kalite yönetim sistemiuygulanması ve iyileştirilmesi için gerekli olan kaynakihtiyaçları.
SU KALİTESİ KİMYASAL İZLEME EBRU DOĞANAY EYLÜL 2015 Daire İçi Eğitim.
TÜRKİYE’DEKİ İÇME SUYU KAYNAKLARININ VE ARITMA TESİSLERİNİN
1/20. 2/20  NHYP Projesine ilişkin Genel Bilgi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Önlemler.
 Bir projeyi yönetmek üzere görevlendirilen ve projeyi, mümkün olan en yüksek üretkenlik, en düşük belirsizlik ve risk ile yürütmekten sorumlu kişidir.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.
İKS UYGULAMA, İZLEME DEĞERLENDİRME İKS SONUÇLARIN PAYLAŞILMASI.
ORHAN BAYKAN MAKİNE MÜHENDİSİ. Su Yönetimi; Suyun havzalarda toplanmasından depolanmasına, arıtma tesislerinde işlenmesine, bu arıtma tesislerinden terfi.
Tedarik ziNCİRLERİ yÖNETİmi
Tarımsal Üretici Örgütlerin Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Projesi Kasım 2015-Şubat 2023 İzmir, Adana.
Laboratuvar Güvenliği ve Temizliği
KAMUDA HASSAS GÖREV.
AFETLERLE İLGİLİ OLAYLARIN SAFHALARI
6. HAFTA KALİTE MALİYETLERİ.
PLANLAMANIN TAMAMLANMASI VE DENETİM PROGRAMLARININ HAZIRLANMASI
ISO
ISO Hijyen Uygulamaları
Yükseköğretim Kalite Kurulu DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİ
İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BELEDİYELERİN ATIKSU VE TEMİZ SU TESİSLERİNDE KULLANILAN ONLINE ÖLÇÜM CİHAZLARI Murat SÖNMEZ Mart 2019.
KALABALIK RİSK YÖNETİMİ VE ACİL DURUM PLANLAMASI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TEHLİKE ve RİSK LABORATUVAR ÇALIŞANLARI İÇİN BİYOLOJİK TEHLİKELERE KARŞI TEMEL BİYOGÜVENLİK KURALLARI Keep Lab Safety Keep You Healthy ( TR01-KA )
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

İÇME SUYU DİREKTİFİ REVİZYONU VE İÇME SUYU GÜVENLİĞİ PLANI

İçerik  İçme Suyu Direktifi Revizyonu  İçme Suyu Güvenliği Kavramı  İçme Suyu Güvenliği Planı Tanım ve Hedef Aşamaları Faydaları  Sonuç

2014 yılında Avrupa Komisyonu tarafından ; İçme Suyu Direktifinin kapsamlı bir şekilde revize edilmesi ihtimalini de kapsayan bir süreç başlatıldı 2015 yılı sonunda bu sürecin ilk somut çıktısı direktifin İzleme başlıklı EK-II ve Analiz Metodları başlıklı EK-III’ünün revize edilmesi olarak ortaya çıktı.

Revizyon ile üye ülkelere: Her bir içme suyu temin ve dağıtım sistemi için, bilimsel ve teknik gerekçelerini İçme Suyu Güvenliği Planı yaklaşımını kullanarak ortaya koymak koşuluyla: Direktif kapsamında İzlenmesi gereken parametreler listesinde ilave veya çıkarma yapma, Her bir parametre için izleme sıklığını artırma veya azaltma, Konusunda esneklik getirilmiştir.

İnsani tüketim maksatlı suların; Kimyasal, mikrobiyolojik ve radyoaktif madde içeriğinin halk sağlığı için risk oluşturmayacak seviyede olması Fiziksel ve estetik parametreler açısından insani tüketime uygun nitelikte olması Miktarının yeterli olması

İçme suyu güvenliğini kalıcı bir şekilde garanti altına almak amacıyla su temin sisteminin kaynağın beslenme havzasından nihai tüketiciye kadar bütün aşamalarını içeren kapsamlı bir risk analizi ve risk yönetimi yaklaşımı İÇME SUYU GÜVENLİĞİ PLANI: İçme Suyu Güvenliği Planı Nedir? Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından hazırlanmış olan İçme Suyu Kalitesi Rehberinin 2004 yılında yayınlanan 3. baskısında;

İçme suyu temin sisteminin bütününü bilme, Sistemde sorunların ortaya çıkabileceği yerleri tanımlama Sorunları önceliklendirme Sorunların etkilerini kontrol altına alabilmek için sorun oluşmadan önce gerekli tedbirleri alma Sistemin bütün elemanlarının doğru bir şekilde çalıştığından emin olmanın yolu olarak tanımlanabilir. İçme Suyu Güvenliği Planı Nedir?

İSGP Yaklaşımı: 3 Temel Hedef

1 Üyeleri harekete geçirebilecek onları yönlendirebilecek, üst yönetim ve dış paydaşlarla etkili bir iletişimi sağlayaca bir ekip lideri belirlenmeli Gerekli uzmanlık alanları, ihtiyaç duyulan bilgiler ve ekibin üye sayısı ve bileşimi belirlenmeli, Suyun alındığı havza, arıtma sistemi ve dağıtım şebekesini kapsayacak multi-disipliner bir ekip olmalı Her bir üyenin sorumluluk alanı net bir şekilde tanımlanmalı, Ekip tarafından İSGP’nin ne kadar sürede oluşturulacağı ve uygulamalar ile ilgili bir iş takvimi oluşturulmalı İhtiyaç halinde dışarıdan uzman desteği alınmalı

2 İçme suyu temin sisteminin risklere karşı önlem kabiliyeti ortaya konulmalı Su kaynağı ve havzasının karakterizasyonunu içermeli Arıtma proseslerini, depolama ve dağıtım şebekesine ilişkin bilgileri içermeli

2  Su kalitesi verileri  Su kalitesi için kullanılan standartları  Meteorolojik koşullara bağlı olarak kaynaktaki suyun kalite değişimine ilişkin bilgileri  Kaynağın beslenim alanındaki arazi kullanım durumunu  Su çekimleri ve çekim noktaları ile ilgili bilgileri  Rezervuar ve su depoları ile ilgili bilgileri  Suyun arıtımı, arıtma tesisi, arıtma prosesi, arıtım için kullanılan maddeler ve kimyasallar, arıtma tesisi verimi, arıtma tesisi giriş ve çıkış suyu kalitesi ile ilgili bilgileri  İçme suyu dağıtım şebekesi bilgilerini  Şebekede su ile temas halindeki maddeler, şebeke basıncı, şebeke kayıpları ile ilgili bilgiler gibi bir çok konuyu içermelidir

3 Tehlike; zarar verme potansiyeli olan biyolojik, kimyasal, fiziksel veya radyoaktif maddeleri Tehlikeli olay; bir tehlikenin oluşmasına sebep olabilecek olay veya durumu Su kaynağı ve havzasında, arıtma tesisinde ve dağıtım şebekelerinde içme suyu güvenliğini etkileyebilecek faktörler belirlenerek bu faktörlerin etkileri tanımlanmalıdır. Havzada yayılı ve noktasal kirlilik kaynakları; arıtma tesisinde işletme sorunları, dezenfeksiyon yan ürünleri; şebekelerde su kayıpları, bakiye klor yetersizliği, film oluşumu gibi tehlikeler bunlardan bir kaçı olarak sayılabilir.

4 Risk; tanımlanmış tehlikelerin belirli bir zaman periyodunda maruz kalanlarda zarara sebep olma olasılığıdır. Tehlikenin gerçekleşme olasılığı ile tehlikenin gerçekleşmesi durumunda doğabilecek sonuçların çarpımı olarak ifade edilir. Her bir tehlike veya tehlikeli olaydan kaynaklanan riskler karşılaştırılarak risk yönetimi için öncelikler belirlenir. Basit skorlama matrisleri yardımıyla risk analizi yapılırken; Bilimsel literatür verileri Uygulama örnekleri iSGP ekibinin deneyim ve bilgisine dayanan uzman değerlendirmeleri birlikte kullanılır. Risk analizi her bir içme suyu temin sistemi için ayrı ayrı yapılmalı ve o su temin sistemine özgü olmalıdır.

4 Gerçekleşme olasılığı Sonuçların şiddeti ÖnemsizKüçükOrtaÖnemliÇok Önemli Neredeyse kesin Olması beklenen muhtemel Olması Beklenmeyen Çok Nadiren Risk Skoru< >15 Risk derecesidüşükortaYüksekÇok yüksek Risk Derecelendirme için Basit Skorlama Matrisi Örneği

4 Risk DerecesiÖnlem İhtiyacı Düşük SeviyeMevcut önlemler ve rutin uygulamalar yeterli Orta SeviyeMümkün olduğunca erken müdahale edilmeli Yüksek SeviyeRiski kısa vadede önlemek için öncelikli eylemlerin hayata geçirilmesi gerekir. Çok Yüksek SeviyeRiski önlemek için acil önlem alınması gerekir. ( Suyu kesmek, kullanım öncesi kaynatma uyarısı yapma vb.)

4 Kontrol Önlemleri; su güvenliği tehlikelerinin oluşmasının engellenmesi, içme suyu temin sisteminden elimine edilmesi veya önemli ölçüde azaltılması için kullanılan prosesler veya işlemlerdir. Su toplama havzasından nihai tüketiciye kadar önemli tehlikelerin her biri için mevcut kontrol önlemlerinin tanımlanması Kontrol önlemlerinin riski kabul edilebilir seviyeye indirebilmede etkili olup olmadığının değerlendirilmesi Geliştirme gerkiyor ise; uygulanabilecek alternatif veya ilave kontrol önlemlerinin değerlendirilmesini içermeli Kontrol önlemlerinin tanımlanması ve uygulanması çoklu bariyer ilkesi temelli olmalı Tüketiciye önemli ölçüde zarar verebilecek kirleticilerin bütün sistemi aşması ihtimalini minimize edebilmeli Operasyonel izleme programına dahil edilmeli

5 Kontrol önlemlerinin içme suyu temin ve dağıtım sistemi için risk oluşturan tehlikelerin önlenmesinde ne derece etkili olduğu hakkında bilgi verir. İSGP’nin etkin bir şekilde uygulandığını göstermek amacıyla birlikte yürütülen üç bileşenden oluşmalıdır. Bunlar; Su kalitesi standartlarına uygunluğun izlemesi Operasyonel aktivitelerin denetimi Tüketici memnuniyetinin sağlanması

6 Mevcut durumda yeterli kontrol önlemi yoksa iyileştirme ve geliştirme planı hazırlanmalı her bir işlem için sorumlular ve işlem için bir iş takvimi ile birlikte finansman kaynağı tanımlanmalı İyileştirme geliştirme planı kısa orta ve uzun dönemli uygulama programları şeklinde tasarlanmalı Önceliklendirmeler risk analizi sonuçları göz önünde bulundurularak yapılmalı İyileştirme işleminden sonra söz konusu tehlikeler için risk analizi yeniden yapılmalı ve İSGP güncellenmeli

7 Operasyonel İzleme, kontrol önlemlerinin etkili bir şekilde uygulandığını ve tehlikelerden kaynaklı risklerin önlenmesinde başarılı olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılan planlanmış rutin izleme çalışmalarıdır. Etkili bir izleme sisteminin oluşturulabilmesi için aşağıdaki soruların doğru ve net bir şekilde cevaplanabilmesi gerekir. Hangi parametre izlenecek? Hangi noktada izlenecek? Hangi sıklıkla ve hangi dönemlerde izlenecek? İzleme nasıl yapılacak? İzlemeyi kim yapacak? İzleme sonuçlarını kim analiz edecek, gerekli değerlendirmeleri kim yapacak? İzleme sonuçlarının gerektirdiği tedbirleri kim uygulayacak?

7 Kontrol önlemlerinin izlenebilmesi için bir dizi operasyonel koşula ihtiyaç vardır. Önlemin etkinliğini yansıtabilecek nitelikte ölçülebilir ve sınır değerleri belirlenebilecek operasyonel izleme parametreleri İçme suyu temin sisteminde oluşacak uygunsuz durumların zamanında ortaya çıkarılabilmesi için yeterli sıklıkta izlenebilecek operasyonel izleme parametreleri Limit değerler aşıldığında uygulanacak tedbirler için uygulama prosedürü

7 Operasyonel İzleme Parametresi Ham SuArıtmaDağıtım şebekesi Koagu-lasyonSediman-tasyonFiltras-yonDezen-feksiyon pH Bulanıklık veya partikül madde miktarı Akarsu akışı + Yağış + Renk + İletkenlik veya Toplam çözünmüş katı madde + Organik Karbon + + Alg, Alg toksinleri ve metabolitleri + + Kiyasal dozu + + Debi ++++ Net yük + Basınç düşümleri + Ct (dezenfektan konsantras-yonu X temas süresi) + Dezenfektan bakiyesi ++ Red-Oks potansiyeli ++ Dezenfeksiyon yan ürünleri (DBPs) ++ Heterotrofik bakteri ++ Hidrolik basınç + Kontrol Önlemlerini İzlemek için Kullanılabilecek Operasyonel İzleme Parametrelerine Örnekler

8 Yönetim prosedürleri, normal işletme koşullarında ve acil durumlarda yapılması gereken işlemleri içerir. İzleme programının uygulanması iyileştirme ve geliştirme planının hayata geçirilmesi Acil durum müdahale planlarının hazırlanması ve uygulanması Destekleyici programların hayata geçirilmesi yönetim planının temel bileşenleri olarak ele alınmalıdır.

9 İçme suyu miktarı ve kalitesini dolaylı olarak etkileyen, İSGP’nin uygulanmasına yardımcı olan faaliyetler Destekleyici programlara örnek olarak; Personel eğitimleri Araştırma ve geliştirme faaliyetleri Farkındalık arttırma çalışmaları

10 Raporlama işlemi: İçme suyu temin ve dağıtım sistemi ile ilgili bilgi ve verileri (su kaynağı ve beslenim alanı, arıtma tesisi, şebekeler, baskı ve etkiler, tehlikeler, geçmiş yıllar ve mevcut durumdaki su kalitesi verileri vb) İSGP ekibi ve sorumluluk alanları İzleme programı Yönetim prosedürleri Destekleyici programlar ve uygulamaları İSGP’de yapılan güncellemeler Kullanılan metod ve tekniklere ilişkin bilgiler Acil durum müdahale planları gibi konuları içermelidir. İSGP’nin başarılı bir şekilde yürütülebilmesi için hem planlamalarda ve uygulamalarda görev alan personel arasında hem de diğer paydaşlar ve tüketiciler ile etkili bir iletişim mekanizmasının kurulması gerekir.

11 Güncelleme çalışması yapılırken; İzleme sonucu elde edilen veriler Su kaynağı ve beslenim alanındaki değişimler Arıtma tesisi ve dağıtım şebekelerindeki değişiklikler İyileştirme ve geliştirme programı uygulamaları İçme suyu temin ve dağıtım sisteminde meydana gelen acil durum vakaları ve sonuçları göz önünde bulundurulmalıdır. İSGP; periyodik güncellemeler dışında, sistemde oluşabilecek büyük ölçekli sorunlar veya gelişmelerden sonra da güncellenmelidir.

İçme Suyu Güvenliği Planı; İçme suyu temin ve dağıtım sisteminin ve sistem boyunca içme suyu güvenliğini tehdit edebilecek tehlikelerin tanımlanmasını sağlar. Risk analizi sayesinde sistemde yapılması gereken iyileştirme ve geliştermelerin önceliklendirilerek yatırımlar için karar vermeye yardımcı olarak mevcut kaynakların optimum kullanımını sağlaması, Su kalitesinin korunması ve iyileştirmesi için alınan tedbirlerin daha etkili uygulanmasını sağlar. İSGP yaklaşımı, sistemde karşılaşılabilecek riskler önceden belirlendiği için uygunsuzluk durumlarının nihai tüketiciyi etkilemeden tespit edilerek önlenmesine olanak sağlar.

Büyük ölçekli içme suyu temin sistemlerine uygulanabildiği gibi küçük ölçekli sistemlere de kolaylıkla adapte edilebilir. Mevcut iyi uygulamalara alternatif değil iyi uygulamaların geliştirilerek yaygınlaştırılmasına yardımcı olur. İçme suyu kaynağı ve havzasından kaynaklanan kirleticilere yönelik tedbirlerin alınmasına yardımcı olarak arıtma gerekliliklerini azaltarak işletme maliyetlerini ve arıtmadan kaynaklı yan ürün oluşumunu azaltır.

İçme suyu temin ve dağıtım sisteminde farklı kurumlar tarafından yapılan mükerrer izlemeleri minimuma indirerek hem iş gücü hem de mali kaynak israfının önler. İçme suyu temin ve dağıtım sisteminin bütününe ilişkin olarak personelin teknik bilgisinin artmasına yardımcı olur. Belirli periyotlarla İSGP gözden geçirilerek güncellendiğinden içme suyu güvenliği alanındaki teknik ve bilimsel gelişmelerle uyum seviyesini yükseltir.

Yukarıda sayılanlar gibi çok sayıda faydasının dünyanın her bölgesindeki uygulamalarla ıspatlanmış olması, İSGP yaklaşımının dünya genelinde giderek artan bir ivme ile uygulanmaya devam etmesini sağladığı gibi ülkemizde uygulanmasının da güvenli içme suyu temini çalışmalarına büyük faydalar sağlayacaktır.

Teşekkür ederim.

İÇME SUYU DİREKTİFİ REVİZYONU VE İÇME SUYU GÜVENLİĞİ PLANI