 Aşılama  0-5 yaş grubu çocukların izlemi  Gebe izlemi  Sağlıklı su  Besin kontrolü  Çevre Sağlığı  Aile planlaması hizmetleri  Okul sağlığı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GİRESUN PROF. DR. A. İLHAN ÖZDEMİR DEVLET HASTANESİ
Advertisements

KANSER KASTAMONU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
BEYAZ KAN HÜCRELERİ.
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
KANSER NEDİR ?.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Kırıkkale Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARDA BESLENME
MEME KANSERİ BASIN BÜLTENİ
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Kadın Üreme Sistemi -
GENÇ KIZ SAĞLIĞI VE ERGENLİK DÖNEMİ
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
SAĞLIĞIN TANIMI: KİŞİLERİN, SADECE HASTA OLMAMASI HALİ DEĞİL, BEDENEN, RUHEN VE SOSYAL YÖNDEN TAM BİR İYİLİK HALİDİR. Sağlık Otoriteleri tarafından kabul.
ANNE SÜTÜ OLUŞUMU VE YARARLARI
KANSER.
İVRİNDİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
GEBELİĞİN OLUŞUMU VE GEBELİKTE OLUŞAN SORUNLAR
Hazırlayan:Yunus Başaran
MİGREN.

GEBE KALMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER
ERGENLİK DÖNEMİ.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
DÜNYADA ve TÜRKİYE’DE KANSER
KANSER NEDİR? Kanser, vücuttaki bir hücre grubunun aşırı ve kontrolsüz şekilde çoğalması sonucu meydana gelmektedir. 1.
06-12 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
GÜVENLİ ANNELİK.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
ERGENLİKTE KİŞİSEL BAKIM
HİPERTANSİYON VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
İLERİ YAŞ KADIN SAĞLIĞI
ALANYA TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
BURSA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şubesi Müdürlüğü
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Kadın hastalıkları.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
KÜTAHYA TOPLUM SAGLIĞI MERKEZİ
KANSER ve ÖNLEME.
VAJİNAL ENFEKSİYONLAR

ÜREME SAĞLIĞI Dr. Necla TUGAY AYTEKİN.
KIZLARDA GÖRÜLEN ERGENLİK DÖNEMİ DEGİŞİKLİKLERİ VE SORUNLARI
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ RAHİMİN GÖREVİNEDİR?
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIĞINI GELİŞTİRME PROGRAMI
7. ADIM: ERKEN TANI VE TEDAVİ Öğr. Gör. Sami AKPİRİNÇ Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı SAĞLIKLI YAŞAMANIN ADIMLARI; DİN GÖREVLİSİ.
ERKEN TANI VE TEDAVİ Prof.Dr. Zeynep ŞİMŞEK. Erken Tanı Bir hastalığın belirtileri ortaya çıkmadan, Bir başka ifadeyle vücuda yayılmadan ve organlara.
Kanser Nedir? Nasıl Önlenir?.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ.
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
ÇOCUKLARIMIZA CİNSELLİĞİ NASIL ANLATALIM?
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “ ADIM ADIM SAĞLIK ” EĞİTİMLERİ.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ MENAPOZDA BESLENME.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ. EVLENMEDEN ÖNCE ORTAYA ÇIKARILMASI GEREKEN SAĞLIK SORUNLARI.
YAŞLILIKTA DEPRESYON ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
MEME KANSERİ CANAN ZENGİN
SAĞLIKLI YAŞAMIN KORUNMASI Hazırlayan = Yakup Çelik
Sunum Planı Çocuklarda görülen kanserler Görülme sıklıkları Nedenleri
ERGENLİKTE KİŞİSEL BAKIM
SAĞLIK BAKANLIĞI VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
T.C. TEKİRDAĞ VALİLİĞİ Halk Sağlığı Müdürlüğü
KLİMAKTERİK DÖNEM Kadınların üreme çağından over fonksiyonlarının kaybolduğu çağa geçtiği bir yaşam dönemidir yaşta başlar-ihtiyarlığın başlangıcı.
GEBELİĞİN OLUŞUMU ERKEN DÖNEM GEBELİK BELİRTİLERİ:
Sunum transkripti:

 Aşılama  0-5 yaş grubu çocukların izlemi  Gebe izlemi  Sağlıklı su  Besin kontrolü  Çevre Sağlığı  Aile planlaması hizmetleri  Okul sağlığı

 Sosyal hukuk devleti anlayışının benimsendiği ülkemizde koruyucu sağlık hizmetleri,her bireye ücretsiz olarak,devletin kurum ve kuruluşları aracılığı ile sunulmaktadır.  Başta sağlık evleri ve ocakları olmak üzere Ana Çocuk Sağlığı ve Aile planlaması birimleri,Verem savaş dispanserleri,Hıfsısıhha il müdürlükleri de Koruyucu sağlık hizmetlerinin sürdürülmesinde görev alan birimlerdir.

 Sağlığı koruma ve geliştirme temelde bireyin kendi bilgi ve becerisiyle sağlanabilir.  Ancak bilinçli her vatandaşın yalnızca kendisi için değil çevresi için de sağlık hizmeti istemesi beklenir.

.

 Kendi bedenlerinin özelliklerini ve anormal durumların belirtilerini bilmeleri,  Sağlığı koruyucu bilgileri öğrenmeleri,  Sorunla karşılaştıklarında neler yapabileceklerini,nereden yardım alabileceklerini bilmeleri  Sorunlarının çözümü için girişimde bulunabilmeleri  Sorun çözme becerilerini sürekli geliştirmeleri gerekmektedir.  Aile içi iletişim,cocuk gelişimi gibi temel konularda eğitimli olmalıdır.  Kadınlar anneliğe önceden hazırlanmalıdırlar.

 Kadın vücudu yeni bir canlının oluşumu, gelişimini,doğumunu ve doğumdan sonra ruhsal ve bedensel beslenmesini sağlayabilecek özelliklere sahip muhteşem bir yapıdır.  Kadınlar öncelikle bu muhteşem yapıyı koruyup gerekli özeni göstermeliler.  Hayatı çocukları ve başkaları için olduğu kadar kendileri içinde yaşamalılar.

 Kadın vücudu yapısal olarak her biri çok özel olan organlardan oluşmakla birlikte  Bu organların görevlerini sürdürmelerini sağlayan hormonları da bulundurmaktadır.  Yapısal özelliklerle birlikte; hormonların etkisi,aileden gelen kalıtsal özellikler ve yaşam deneyimlerinin etkisiyle her kadının farklı ruhsal ve kişilik özellikleri oluşmaktadır.

 Akıntı  Kanamalar  Adet düzensizlikeri  Ağrı  Memede kitle  Organ Sarkmaları  İdrar yakınmaları  Kabızlık  Halsizlik,baş ağrıları  Tüylenme  Adet öncesi ve adet dönemine ilişkin sıkıntılar  Şişmanlık  İstenmeyen gebelikler

 Normal vajinal akıntı  Renksiz,  Kokusuz,  Yumurtlama ve adet öncesi dönemde hafif artış gösteren miktarlardadır

 Renkli,kokulu,akıntı  Kaşıntı,  Vulvada tahriş ve kızarıklık olması ve  İdrar yaparken yanma,sızı hissedilmesi sık görülen anormal durumlardır ve tedavi gerektirir.  Anormal akıntılar genellikle mikropların vajen ve rahim ağzına yerleşmesi nedeniyle olmaktadır.Bazı uygulamalar mikropların yerleşme olasılığını arttırmaktadır.

 Perine temizliği ni önden arkaya yapmak  Tuvalet kağıdıyla iyi kurulamak  Tahriş edici maddelerden korunmak  Perineye direk sabun sürmek zararlıdır!!  Hazneyi yıkamak zararlıdır!!!  Naylon giysiler kullanmamak  Pedlerin sık değiştirilmesi  Elleri tuvaletten önce yıkamak  Yeterli ve dengeli beslenmek  Günde 6-8 bardak su içmek  Gelişigüzel ilaç kullanmamak  Tedavi önerilmişse uygun şekilde kullanmak.

 Normal Adet Kanamasının Özelliği  Sıklık:22-35 gün de tekrarlayan  Süre:2-7 gün süren  Miktar:Toplam /150 ml  Renk:Koyu kırmızı,pıhtısız  Kanama miktarının hangi yaşta olursa olsun artış göstermesi,normal düzenin değişmesi anormaldir.Doktor tarafından değerlendirilmelidir.

 22 günden sık,35 günden uzun aralıkla tekrarlayan yada alısılmış düzende değişiklikler olması durumunda doktor tarafından değerlendirilmelidir.  Adet düzensizlikleri ruhsal,bedensel yorgunluklar,iklim değişiklikleri,yaşam tarzında ki değişikliklere bağlı olabilmekle birlikte rahim,yumurtalık,beyin,tiroid bezi gibi organların hastalıklarına bağlı olarakta gelişebilmektedir.

 Menopoz genellikle 40’lı yaşlarda görülmekle birlikte bazen daha erken yaşlarda da görülebilmektedir.  Menopoz öncesi dönemde adet kanamalarının arası giderek uzar ve miktar azalır.  Baı kadınlarda menopoz öncesi ve sonrası dönem de sıkıntılar artarken pek çok kadın hafif sıkıntılarla geçirebilmektedir.  Bu dönemde mutlaka doktor kontrolü önerilmektedir.

 Gerginlik,huzursuzluk,baş ağrıları,bacak ağrıları bazen görmede bozulmaya kadar uzanan sııntılar yaşanabilmektedir.  Bu sıkıntıların hormonal değişikliğe bağlı olduğu düşünülmektedir.  Ilık banyo,masaj,uyarıcı besinlerden kaçınma rahatlatıcı olabilmekle birlikte  Aile bireylerinin durumun farkında olması ilişkiler açısından önemlidir.

 Genellikle adet öncesi ve ilk günlerde ağrı gürülebilmektedir.  Daha önce ağrısız adet görürken, sonradan ağrıların başlamış olması anormal bir neden olasılığını arttırmaktadır.  Ağrının nedeni ne yönelik yada ağrıyı gidermeye yönelik doktor önerisine göre ilaç kullanılmalıdır.  Sıcak banyo ve içecekler,ayağa sıcak uygulama ağrıyı hafifletmekte etkili olabilmektedir.

 Kadının kas yapısının zayıflamasına bağlı olarak,rahim,idrar torbası ya da barsaklar olmaları gereken yerden kayabilmektedir.

 Zor doğumların önceden saptanarak uygun yardımın sağlanması  Perine ve karın kaslarının güçlendirilmesi  Kabızlığın önlenmesi Hareket ederken kasların uygun kullanımı

 İdrar yaparken yanma sızlama,genellikle idrar yollarına mikroorganizmaların yerleştiği durumlarda görülmektedir

 Yeterli sıvı içmek-beslenme  Perineyi önden arkaya doğru silmek.  Kabızlıktan korunmak  Allerjenlerden uzak durmak  Cinsel ilişki öncesi ve sonrası her iki eşin de özellikle perine bölgesinin yıkanması.  Kadının cinsel ilişki sonrası idrarını yapması  İdrarını tutmamak

 Genellikle beslenme alışkanlıklarına bağlı oluşmaktadır.  Yeterli ve düzenli posalı gıda tüketilmemesi  Beslenme sıklığının düzenli olmaması  Hareketsizlik  Bazı İlaçlar  Dışkılamanın ertelenmesi nedeniyle olmaktadır.

 Ailesel özelliklere bağlı olabilmekle birlikte,hormonal değişikliklere bağlı da olabilmektedir. Tedavide ilaçlar önerilebilmektedir.

 Kilo artışı bazen hormonal nedenlerle olabilmektedir.  Ancak genellikle dengesiz beslenmeye bağlı oluşmakta  Kalp damar hastalıkları,diyabet,kan basıncında artış ve eklem ve bağ dokusu hastalıkları gibi pek çok hastalığın oluşma olasılığını arttırmaktadır.

 Kansızlık,mikrobik hastalıklar,beslenme bozukluğu,ve diğer pek çok neden halsizliğe yol açmaktadır.  Baş ağrıları migren tarzında,herhangi bir uyarana bağlı olabileceği gibi kansızlık,zehirlenmeler nedeni ilede olabilmektedir.  Halsizlik ve baş ağrılarının devam ettiği durumlarda doktor tarafından değerlendirilmelidir.

 Genellikle meme,rahim ağzı ve rahim kanser leri daha sık görülmektedir  Memelerin her ay elle muayenesi Riskli durumlarda mamografi ile kontrol gerekmektedir Korunmada beslenme,kilo kontrolü önemlidir.

 Genellikle rahim ağzı ve rahim kanser leri daha sık görülmektedir.  Akıntının ve anormal kanamaların ciddiye alınması  Enfeksiyonlardan korunma  Düzenli doktor kontrolü önemlidir