Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GEBELİĞİN OLUŞUMU ERKEN DÖNEM GEBELİK BELİRTİLERİ:

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GEBELİĞİN OLUŞUMU ERKEN DÖNEM GEBELİK BELİRTİLERİ:"— Sunum transkripti:

1 GEBELİĞİN OLUŞUMU ERKEN DÖNEM GEBELİK BELİRTİLERİ:
+ Adet gecikmesi: Beklenen adet tarihinde hala adet görülmediyse, gebe olma ihtimali söz konusudur. Normalde olduğundan daha açık renkli bir kanamayla karşılaşıldığında da bunun gebeliğe işaret ediyor olma ihtimali yüksektir. + Döllenmenin ardından yaklaşık 10 ila 14 gün sonra oluşan ve kısa süren bu kanama implantasyon (yerleşme) kanaması olarak adlandırılır. Döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesi sonucu oluşur.

2 GEBELİĞİN OLUŞUMU ERKEN DÖNEM GEBELİK BELİRTİLERİ:
+Yorgunluk: Gebelikle birlikte vücudun iş yükü artar; metabolizma, hem annenin hem de bebeğin gelişimini destekleyebilmek için hızlanır. Dolayısıyla normalden daha halsiz ve yorgun hissedilebilir. +Ayrıca hamilelik döneminde progesteron adı verilen hormon daha fazla salgılanır ve bu hormon yatıştırıcı etkisi nedeniyle yorgunluğu artırır.

3 GEBELİĞİN OLUŞUMU ERKEN DÖNEM GEBELİK BELİRTİLERİ:
+Göğüslerde büyüme veya hassasiyet: Hamileliğin erken döneminde vücutta gerçekleşen hormonal değişiklikler göğüslerde büyüme, hassasiyet veya hafif ağrıya neden olabilir. Bazı anne adaylarında göğüs uçlarında renk değişikliği de oluşabilir.

4 GEBELİĞİN OLUŞUMU ERKEN DÖNEM GEBELİK BELİRTİLERİ:
+Mide bulantısı: Çoğu kadın için gebeliğin ilk belirtilerinden biri mide bulantısı ve kusmadır. Hormon seviyelerinin değişmesi nedeniyle oluşan bu durum 'sabah bulantıları' olarak bilinmesine rağmen günün herhangi bir saatinde oluşabilir. +Bazı anne adayları kokulara karşı aşırı hassasiyet yaşarlar. Önceden rahatsız olunmayan bir koku, mide bulantısına neden olabilir.

5 GEBELİĞİN OLUŞUMU ERKEN DÖNEM GEBELİK BELİRTİLERİ:
+İştahta değişmeler: Bazı anne adayları gebeliğin ilk haftalarında aşırı derecede iştah artmasıyla karşılaşırken bazılarında iştah kaybı görülmektedir. + Sık idrara çıkmak: Normalde olduğundan daha sık tuvalet ihtiyacı duyulması da erken gebelik belirtilerinden biri sayılır. Bazı anne adayları 9 ay boyunca bu belirtiyi yaşarken bazen yalnızca hamileliğin son aylarında mesanenin yerinin daralmasıyla sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı duyabilir.

6 GEBELİĞİN OLUŞUMU ERKEN DÖNEM GEBELİK BELİRTİLERİ:
+Vücut ısısının değişmesi: Rahimde gebeliğin oluşmaya başlamasıyla metabolizmada birçok değişim meydana gelmeye başlar. Bunlardan biri de vücut ısısındaki değişikliklerdir. Vücut ısısında meydana gelen, ateşlenmiş hissi yaratan artışlar da yine hamilelik belirtileri arasında yer alır.

7 GEBELİĞİN OLUŞUMU ERKEN DÖNEM GEBELİK BELİRTİLERİ:
+Duygusal değişiklikler: Vücutta oluşan hormonal değişimler ruh halinde ani değişikliklere yol açabilir. Daha kolay sinirlenmek veya daha stresli hissetmek gibi. Duygusal dalgalanmalar da oldukça yaygın görülen gebelik işaretleridir. +Kabızlık: Hamilelik döneminde yükselen progesteron seviyesi, kabızlığa sebep olabilir. Bu hormon, iç organlardaki besin akışını yavaşlatır.

8 DÖLLENME

9 İMPLANTASYON

10 GEBELİK

11 GEBELİK

12 GEBELİK

13 CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR
CYBH CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR

14 CYBH Cinsel yolla bulaşan hastalıklar gençlerin sağlığını tehdit eden en önemli sorunlar arasında yer almaktadır. Örneğin Amerika’ da her yıl yaklaşık 19 milyon yeni CYBH vakası ortaya çıkarken, bu vakaların neredeyse yarısı yaş aralığındaki gençlerde saptanmıştır.

15 CYBH Bu nedenle cinsel yolla bulaşan hastalıkları sadece “diğer insanların” başına gelen problem olarak görmekten vazgeçmek, sağlığımızı tehdit eden önemli bir problem olduğunu fark etmeliyiz

16 CYBH

17 CYBH

18 CYBH

19 CYBH

20 CYBH

21 CYBH

22 CYBH

23 CYBH AÇISINDAN RİSKLİ DAVRANIŞLAR

24 Test edilmemiş kan transferi Traş bıçağının paylaşılması
RİSKLİ DAVRANIŞLAR Korunmasız her türlü cinsel ilişki Test edilmemiş kan transferi Traş bıçağının paylaşılması

25 RİSKLİ DAVRANIŞLAR Diş fırçasının paylaşılması
Hijyenik olmayan şartlarda dövme yada piercing yaptırmak Güvensiz cinsel ilişki

26 RİSKLİ DAVRANIŞLAR Steril olmayan manikür-pedikür uygulamaları
Steril olmayan akupunktur iğnesi

27 RİSKLİ DAVRANIŞLAR Alkol yada madde kullanımı
Aynı prezervatifin iki kez kullanılması Ortak şırınga kullanımı

28 GEBELİKTEN KORUNMA YÖNTEMLERİ

29

30

31 Geri Çekilme (Dışa Boşalma) Takvim Yöntemi (Gün Sayma)
KORUNMA YÖNTEMLERİ Geri Çekilme (Dışa Boşalma) Takvim Yöntemi (Gün Sayma) +"gebelik açısından en riskli" günleri hesaplayarak gebelikten korunmaya çalışmak şeklinde uygulanır

32 KORUNMA YÖNTEMLERİ Takvim Yöntemi
+Eğer kadının adet döngüsü 28 günde bir ise; 28’den 14 çıkarılarak yumurtlamanın olduğu gün 14 olarak bulunur. +Eğer kadının adet döngüsü 30 gün ise, bu kez 30’dan 14 çıkartılarak 16 bulunur. Bu kadının yumurtlama tarihi adetinin ilk gününden başlayarak 16. gündür.

33 KORUNMA YÖNTEMLERİ Takvim Yöntemi +Yumurtlama günlerinden 4-5 gün öncesi ile 2-3 gün sonrası dönemde cinsel ilişkide bulunmamak demektir.

34 KORUNMA YÖNTEMLERİ Takvim Yöntemi

35 KORUNMA YÖNTEMLERİ

36 KORUNMA YÖNTEMLERİ

37 KORUNMA YÖNTEMLERİ

38 KORUNMA YÖNTEMLERİ

39 KORUNMA YÖNTEMLERİ

40 KORUNMA YÖNTEMLERİ

41 KORUNMA YÖNTEMLERİ

42 KORUNMA YÖNTEMLERİ

43 KORUNMA YÖNTEMLERİ

44 KORUNMA YÖNTEMLERİ

45 KORUNMA YÖNTEMLERİ

46 KORUNMA YÖNTEMLERİ

47 KORUNMA YÖNTEMLERİ

48 KORUNMA YÖNTEMLERİ

49 KORUNMA YÖNTEMLERİNİN CYBH KARŞI ETKİLİLİĞİ

50 KORUNMA YÖNTEMLERİNİN CYBH KARŞI ETKİLİLİĞİ

51 CİNSEL YANIT SİSTEMİ

52 CİNSEL YANIT SİSTEMİ

53 CİNSEL YANIT SİSTEMİ


"GEBELİĞİN OLUŞUMU ERKEN DÖNEM GEBELİK BELİRTİLERİ:" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları