Obezite ve Diyabet Formlar ve Kullanımları Dyt. Gamze KARAKAYA Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DR.SEVİL DİRLİK ZAMAN HEMŞİRE HİLAL TEMÜR
Advertisements

OBEZİTE.
7-19 YAŞ ETKİLİ ANNE BABA EĞİTİMİ
HASTA HAKLARI.
ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
SAĞLIĞIN TANIMI: KİŞİLERİN, SADECE HASTA OLMAMASI HALİ DEĞİL, BEDENEN, RUHEN VE SOSYAL YÖNDEN TAM BİR İYİLİK HALİDİR. Sağlık Otoriteleri tarafından kabul.
DİYABETİK HASTA TAKİBİ VE DİYABETİK AYAK
Bebek ve çocuk İzlemlerİ
MERSİN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
BİRİNCİ BASAMAKTA SAĞLAM ÇOCUK TAKİBİ
OBEZİTE.
Hasta Hakları.
BALÇOVA’ DA SİGARASIZ YAŞAMLA KALP SAĞLIĞINI KORUMA:
Hastalık ve Mortaliteyi Azaltmada Genel Sağlık Kontrolleri Dr. Mustafa Kürşat ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ NEDEN ? NASIL?
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK NET-2 YÖNETİM PANELİ EĞİTİMİ
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DİYABETİ TANIYALIM İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Psikolog Oya KARAALİ AKTAŞ
OKUL SÜTÜ AKIL KÜPÜ PROGRAMI
TÜRKİYE OBEZİTE İLE MÜCADELE VE KONTROL PROGRAMI
AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALLARININ AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASI VE EĞİTİMLERİNİN BUGÜNÜ VE GELECEĞİ İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMELERİ, GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ.
PERİYODİK SAĞLIK MUAYENESİ
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ YÜRÜTÜLEN VE PLANLANAN PROJELER.
“EVLİLİK ÖNCESİ TESTLER”DE DANIŞMAN HEKİMLİK
TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ SAĞLIKLI BESLENME VE OBEZİTE DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ BİRİMİ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ 1.
Dr. Hayati ÇAKIR Didim 112 Acil Sağlık İstasyonu / AYDIN Ekim 2010 / 15. PRATİSYEN HEKİM KONGRESİ METABOLİK SENDROM.
Çağın Hastalığı Obezite ve Sağlıklı Yaşam
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
KORUYUCU HEKİMLİK.
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ VE GÖREVLERİ
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI ( Tedavi Yardımları Şefliği) hacettepe.edu.tr 15 Ocak Ocak 2009.
Öğrencilerin Üniversite Sağlık Merkezleri Aracılığıyla Cinsel Sağlık/Üreme Sağlığı Konularında Bilgilendirilmesi Projesi Dokuz Eylül Üniversitesi Deneyimi.
Okula uyum konusunda: Öğretmen ve velilere müşavirlik
GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
Uluslarası Katılımlı 1. Ulusal Aile Hekimliği Günleri
TABLETLERİN OKULLARA TESLİMATI
ACİL SERVİS HİZMETLERİNDE ADLİ RAPOR UYGULAMALARI MODEL FORM ÖNERİSİ
OKUL HEMŞİRESİNİN GÖREV YETKİ SORUMLULUKLARI
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
BESLENME DOSTU OKUL PROGRAMI
BEP NEDİR?. Akdeniz Rehberlik ve Araştırma Merkezi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı.
Tarım İşçisi Kadınlarda Yaş İzlemi
İŞYERİ HEMŞİRESİNİN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Ayaktan Tedavilerde Ödeme
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIĞINI GELİŞTİRME PROGRAMI
Hastalık ve Erken Ölümleri Önleme Açısından Toplum Sağlığı Merkezleri
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
Diyabet Temel Bilgiler. Diabetes Mellitus (DM), pankreasın yeterli insulin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması.
Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi.
Sağlık Gözetimi -Meslek Hastalıkları İşle İlgili Hastalıklar
KANSER SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ. KETEM’ IN AMACı NEDIR ? Tanımlanmış risk gruplarına,Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu tarama programları standartları.
Program temel eğitimi almamış hekim sayısı: Sağlık ocağında çalışan ÇPGD Programı 2 günlük temel eğitimi almamış hekim sayısı Program temel eğitimi almamış.
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ Aralık 2005-Ankara. BEP Geliştirme Birimi Başkan Aile Sınıf Öğretmeni Gezerek Özel Eğitim Görevi Verilen Öğretmen Özel Eğitim.
Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Sakarya KHB Genel Sekreteri Doç Dr Hasan S.SAĞLAM.
Hem. Zerrin SAĞLAM ÜNLÜ, Dr. Hülya TOPCU ÇAĞLAR
OKUL SÜTÜ AKIL KÜPÜ PROGRAMI
T.C. TEKİRDAĞ VALİLİĞİ Halk Sağlığı Müdürlüğü
Olgularla Diyabette Hedef Değerlere Ulaşma Başarısızlığı Nedenleri
DOÇ. DR. GONCA POLAT ARŞ.GÖR.CİHAN ASLAN TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
Arş.Gör.Dr.Kevser Ayar KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD
PERİNATOLOJİ NEDİR ? Doç.Dr.Başak Baksu.
Diyabet, vücutta pankreas bezinin az veya hiç çalışmaması,etkisiz olması sonucunda kan şekerinin yüksekliği ile seyreden bir hastalıktır. Pankreas, midenin.
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
OKULLARDA SAĞLIĞIN KORUNMASI ve GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI
Araş. Gör. Dr Abdullah Kaan KURT
HASTA HAKLARI H GAMZE DEMİRTEPE EĞİTİM HEMŞİRESİ.
MUHAMMET EMİN PİŞKİN. HASTA HAKLARI NEDİR? T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hasta Hakları Şubesi.
Sunum transkripti:

Obezite ve Diyabet Formlar ve Kullanımları Dyt. Gamze KARAKAYA Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi

Neler Dağıttık?  Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarına Başvuran Obezite Ve Diyabetli Bireyler İçin Kontrol Listeleri Danışmanlık Kılavuzu  Sağlık Çalışanları İçin Beslenme Ve Fiziksel Aktivite Kontrol Listesi  Fiziksel Aktivite Açısından Kardiyovasküler Risk Değerlendirme Kriterleri-Obezite Değerlendirme Kriterleri  Yürüyüş Reçetesi  Sağlıklı Çalışanları İçin Diyabetli Birey Kontrol Listesi-1  Sağlıklı Çalışanları İçin Diyabetli Birey Kontrol Listesi-2  Diyabetli Bireyler İçin Soru Ve Cevaplarla Beslenme Önerileri-3

1.Sağlık Kuruluşlarına Başvuran Bireyler İçin Danışmanlık Rehberi a)Hastalık ve risk faktörü olarak obezite b)Boy-kilo, bel çevresi hesaplamaları ve önemi c)Obezite danışmanlık hizmetleri 2.Sağlık Kuruluşlarına Başvuran Diyabetli Bireyler İçin Danışmanlık Rehberi a)Hastalık ve risk faktörü olarak diyabet b)Diyabette danışmanlık hizmetleri 3.Diyabet Ekibine Başvurmayı Gerektiren Durumlar

KİŞİ ObezDiyabet

Sağlık Çalışanları İçin Beslenme Ve Fiziksel Aktivite Kontrol Listesi Aile sağlığı elemanı sorgular Veri girişi yapar (AHBS) Listeyi bireye verir ve hekime yönlendirir. OBEZ BİREY

Hekim Muayene eder Fiziksel Aktivite Açısından Kardiyovasküler Risk Değerlendirme Kriterleri Obezite Değerlendirme Kriterleri Sevk kriteri Var Yok Toplum Sağlığı Merkezleri Yürüyüş Reçetesi Sağlıklı Beslenme Ve Obezite Danışma Birimleri

DİYABETLİ BİREY Sağlıklı Çalışanları İçin Diyabetli Birey Kontrol Listesi-1 Aile sağlığı elemanı sorgular Veri girişi yapar (AHBS) Listeyi bireye verir

1.Beslenme Alışkanlıkları: Başvuran bireyin beslenme alışkanlıklarında olumsuz cevaplar var ise diyetisyene yönlendirilir. 2.Aşılama Öyküsü: Aşılama öyküsü yok ise veya gerekli izlemlerden yapılmayan var ise hekime yönlendirilir. 3.İzlem: Diyabet komplikasyonlarına yönelik HbA1c, göz muayenesi, böbrek muayenesi, sinir muayenesi, beslenme alışkanlığı sorularına cevaplar işaretlenir ve yapılmayanların olması durumunda hekime/diyetisyene yönlendirilir.

Sağlıklı Çalışanları İçin Diyabetli Birey Kontrol Listesi-2 Aile sağlığı elemanının – Ayak – Diş – Cilt Bakımlarını eksiksiz yapmasını sağlar. Bireye gerekli uyarılarda bulunur. Liste bireye verilir ve bir sonraki kontrolde gelirken broşürü yanında getirmesi istenir.

Diyabetli Bireyler İçin Soru Ve Cevaplarla Beslenme Önerileri-3 Bu liste Sağlıklı Çalışanları İçin Diyabetli Birey Kontrol Listesi-1’de beslenme alışkanlıkları sorgulaması sonucunda eksik veya yanlış bilgiye sahip olduğu belirlenen kişilere verilir.

Teşekkür Ederim