6284 SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUNUN UYGULANMASI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Özlem BOZKURT GEVREK Genel Müdür
Advertisements

a Eşinizin size veya çocuklarınıza ya da sizinle aynı evde yaşayan
(BM kadına karşı şiddetin engellenmesi bildirisi mad.1).
KADININ ŞİDDETTEN KORUNMASINDA BAŞVURU REHBERİ VE AİLENİN KORUNMASI HAKKINDA 4320 SAYILI KANUN Ailenin korunmasıd.
SAĞLIK PERSONELİNE YÖNELİK ŞİDDETİN HUKUKSAL BOYUTU
6284 Uluslararası insan hakları sözleşmelerinde kadın erkek eşitliğiyle ilgili kurallar veya başta Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılması.
HUKUK GENEL KURULU TETKİK HAKİMİ
ÇOCUK İSTİSMARINA BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
TÜRKİYE’DE MÜSADERE SİSTEMİ 23 MAYIS 2012
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
 A-KES İ N KARARLAR  B- İ T İ RAZ  C-TEMY İ Z  D-KARAR DÜZELTME  E-KANUN YARARINA BOZMA  F-YARGILAMANIN YEN İ LENMES İ  G-YD.YE İ T İ RAZ  H-4483.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
TOPLUMUN KANAYAN YARASI KADINA ŞİDDETE DUR DİYELİM Psikiyatr Dr. Ömer Deniz 10 Mart 2012 Elazığ Belediye Kültür Merkezi.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU
Kurulun İnceleme ve Araştırması
AİLE İÇİ ŞİDDET!.
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
Ailenin Korunması Projesi Elmadağ ilçe M.E.M. AR-GE BİRİMİ
Kütahya Aile ve Sosyal Politikalar
Tevfik BAYHAN Ramazan DOĞAN İş Müfettişi İş Müfettişi
Çocuk İzlem Merkezinin tanıtımı ve işleyişi
Çocuk Koruma ve İzlem Merkezinin
5. Oturum Olası güçlükler ve çözüm yolları
6331 sayılı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME SUNUSU
ANAYASA'NIN İLGİLİ HÜKÜMLERİ ANAYASA'NIN İLGİLİ HÜKÜMLERİ KANUNLAR 5176 Sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması.
PROF. DR. YASEMİN IŞIKTAÇ
OLUMLU DAVRANIŞ GELİŞTİRME
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ
ÇOCUK İSTİSMARI ve İHMALİNİN HUKUKSAL BOYUTU
NÜFUS MEVZUATI Aile kütüklerinin yenilenmesi
AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER YÖNETMELİĞİ
KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ KOMİSYONU
Müracaat ve Şikayetler
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DİLEKÇE ve BİLGİ EDİNME HAKKI
1. Uyuşturucuyla mücadele kapsamında eğitim
İNSAN HAKLARI STANDARTLARININ ETKİLİ UYGULANMASI BAĞLAMINDA KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE ULUSLARARASI SEMPOZYUM (07–08 Haziran 2012, İstanbul) KADINA.
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
1 /32 1/51 Jandarma Genel Komutanlığı. 2 /32 2/51 *J.Gn.K.lığı, Türkiye genelinde (81) ilimizde teşkilatlandırılan, (931) İlçe J.K.lığı ve (1.544) J.Krk.K.lığı.
DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI
T.C. ADALET BAKANLIĞI Ceza İşleri Genel Müdürlüğü KORUYUCU VE ÖNLEYİCİ TEDBİRLER Ankara Nisan
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
SAĞLIKTA ŞİDDET AV. EBRU ÖZBAY.
Çocuk Hakları Konusunda Türkiye'de Yapılan Çalışmalar.
Kadını yine aile içinde tanımlayan, kadına yönelik şiddeti değil boşanmaları dert edinen Boşanmaları Araştırma Komisyonu raporuna göre;
Denetimli Serbestlik Müdürlüğü
Türkiye’de Cinsel İstismar Bildirimi Nasıl Yapılmalı?
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Bana “Özel”, Başkalarına “Gizli”
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
VELAYET VELAYET, VELAYETE SAHİP OLANLAR VE VELAYET ALTINDA BULUNANLAR
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
AYRIMCILIK.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Dernek, kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek için bir araya gelen kişi topluluğudur. Derneğin unsurları şunlardır: Kişi.
Kadın Suçluluğu - Aile İçi Şiddet
Sendikaların Faaliyetleri
Doç.Dr.Mehmet Merve ÖZAYDIN
FİKRİ VE SINAİ HAKLAR MAHKEMELERİ
ESRA ÇELİK 12/A Şiddet, bireyin fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik yönden zarar görmesiyle ya da acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞ MAHKEMELERİ.
SALDIRIYA KARŞI DESTEK BİRİMİ
Kişiler Hukuku-11. Hafta.
CEDAW Her iki cinsten birinin aşağılığı veya üstünlüğü fikrine veya kadın ile erkeğin kalıplaşmış rollerine dayalı ön yargıların, geleneksel ve diğer.
ADLİ PARA CEZASI İNFAZ ŞEMASI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
III. Bireysel Başvurunun Kapsamı ve Nitelikleri
Sunum transkripti:

6284 SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUNUN UYGULANMASI

Türkiye önce aile içi şiddetin önlenmesi için;” kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesine dair CEDAW’”a 1986 yılında taraf olmuştur. Daha sonra 2003 yılında İhtiyarı Protokol’ü onaylamıştır. Türkiye’nin CEDAW sözleşmesi tarafı olmasından sonra tarihinde 4320 sayılı kanun yürürlüğe girmiştir,bu kanun 4 maddelik kısa bir kanundu,uygulamadaki eksikler nedeni ile tarihinde 5636 Sayılı kanunla değişiklikler yapılmıştır, en sonunda tarihinde 6284 sayılı kanun yürürlüğe girmiştir. Bu kanun 25 maddelik kapsamlı bir kanun, uygulama yönetmeliği tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Bu kanunda koruyucu ve önleyici tedbirler düzenlenmiştir. Koruyucu tedbirler mülki amirler, kolluk kuvvetleri ve Hakim tarafından verilir. Önleyici tedbirler ise hakim tarafından ve gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kolluk amiri tarafından verilir ve hakimin onayına sunulur. Bu kanun hükümleri ile; tedbir kararları, itirazlar, destek hizmetleri ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına getirilen yükümlülükler düzenlenmiştir.

ŞİDDET NEDİR?

6284 sayılı kanunla şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi bulunan kadınlar,çocuklar,aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takip mağdurlarının korunması ve şiddetin önlenmesine yönelik tedbirler ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. Bu kanunda şiddetev içi ve kadına yönelik olarak kanunda tanımlanmıştır.”

Kişinin fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmesi ile veya acı çekmesi ile sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı yada özgürlüğün keyfi engellenmesini de içeren: toplumsal kamusal yada özel alanda meydana gelen fiziksel,cinsel,psikolojik; sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranış”olarak tanımlanmıştır. Ev içi şiddet “Şiddet mağduru ve şiddet uygulayanla aynı haneyi paylaşmasa da aile veya hanede yada aile mensubu sayılan diğer kişiler arasında meydana gelen her türlü fiziksel,cinsel,psikolojik ve ekonomik şiddet”tir. Kadına yönelik şiddet “kadınlara yalnızca kadın oldukları için uygulanan veya kadınları etkileyen cinsiyete dayalı bir ayrımcılık ile kadının insan hakları ihlaline yol açan her türlü şiddet”tir.

KORUYUCU TEDBİR KARARLARI NELERDİR ?

Barınma yeri sağlanması, Geçici maddi yardım sağlanması, Psikolojik,mesleki.hukuki ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık verilmesi, Belirli süre çocuklar için kreş imkanının sağlanması, Hayati tehlikesinin bulunması halinde geçici koruma altına alınması, Mülki amir ve gerektiğinde kolluk amirince verilen koruyucu tedbir kararıdır.

İşyerinin değiştirilmesi, Evli olması halinde aile konutu dışında ayrı bir yerleşim yeri belirlenmesi, Şartların varlığı halinde tapuya aile kütüğü şerhi konulması, Şartların varlığı halinde ve hayati tehlikenin bulunması halinde kişinin aydınlatılmış rızasına bağlı olarak kimlik bilgilerinin değiştirilmesi, Hakim tarafından verilecek koruyucu tedbir kararlarıdır.

ÖNLEYİCİ TEDBİR KARARLARI NELERDİR ?

Şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama ve küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmama; Müşterek konuttan uzaklaştırma ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi, Korunan kişiye ve yakınlarının konutlarına okula ve işyerine yaklaşılmaması, Çocukla kişisel ilişkinin sınırlandırılması yada tümüyle kaldırılması Korunan kişi ve yakınlarının yakınına yaklaşmaması, Korunan kişinin şahsi eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermemesi, Korunan kişiyi iletişim araçları ile rahatsız etmemesi, Silahlarını kolluğa teslim etmesi, Kamu görevi nedeni ile silah taşıyorsa silahını kurumuna teslim etmesi,

Korunan kişinin bulunduğu yere alkol yada uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmaması yada bu maddelerin etkisinde iken korunan kişilere yaklaşmaması,bağımlı ise tedavisinin sağlanması, Sağlık kuruluşuna müracaatının ve tedavisinin sağlanması. Hakim tarafından verilen önleyici tedbir kararlarıdır.

Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kolluk amiri de önleyici tedbir kararı verir ve ilk iş günü hakim onayına sunar. 24 saat içinde onanmazsa kendiliğinden kalkar. Hakim ayrıca çocuk koruma kanunu hükümleri gereğince gerekli tedbirleri de alır. Gerektiğinde talep olmasa dahi tedbir nafakasına hükmedebilir. Talep halinde ilgililere kişisel eşya ve belgelerinin kolluk marifeti ile teslimi sağlanır.

İHBAR : Şiddet veya şiddet uygulanması ihtimalinin varlığı halinde herkes bu durumu resmi makamlara bildirebilir.

TEDBİR KARARI NASIL VERİLİR ? İlgilinin, Bakanlığın, Kolluk görevlilerinin, Cumhuriyet Savcısının talebi ile, Aile Mahkemesince verilir.

SÜRE NEDİR ?(8.madde) En fazla 6 ay için verilir,gerektiğinde devamına karar verilebilir. Tedbir kararları verilirken delil ve belge aranmaz. Karar taraflara tefhim ve tebliğ edilir. Tedbir kararlarına muhalefet halinde “zorlama hapsine “tabi tutulacağı ihtaratı yapılır. Tebliğ edilememesi kararın uygulanmasını engellemez.

İTİRAZ (9.madde) Bu kanun hükümleri gereğince verilen tedbir kararlarına karşı ; kararların tefhim veya tebliğinden itibaren iki hafta içinde itiraz edilebilir. İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir. İtiraz üzerine 1 hafta içinde karar verilmelidir.

TEDBİR KARARLARINA AYKIRILIK (13. Madde) Hakkında tedbir kararı verilenler bu karara aykırı hareket etmesi halinde Hakim kararı ile üç günden 10 güne kadar zorlama hapsine tabi tutulur, tedbire aykırılığın her tekrarında 15 günden 30 güne kadar zorlama hapsine hükmedilebilir. Toplam süre 6 ayı geçemez, verilen zorlama hapsinin infaz işlemlerini Cumhuriyet Savcılığı yerine getirir. Bu kanun hükümleri gereğince verilen kararlar için ilgililerden masraf ve harç alınmaz, Ceza hükümleri ayrık tutulmuştur. Bu kanun hükümlerince verilen tedbir kararlarını uygulamak ve takip etmek üzere Aile ve sosyal politikalar Bakanlığı tarafından Şiddet Önleme Merkezleri kurulur ve destek hizmetleri sağlanır.