5651 Sayılı Kanun Hazırlayan: Adı - Soyadı: Mehmet Ali ULUCAN Numara:

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TATVAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İSTATİSTİK BİLGİLERİNİN GİRİLMESİ.
Advertisements

EBA BİLİŞİM AĞI TANITIMI VE KULLANIMI. EBA v2 EBAv2 : Eğitimde FATİH Projesinin içerik bileşeni olarak 2012 yılında yayın hayatına başlayan Eğitim Bilişim.
İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU (TCK 257. MADDE).
Bir asistanın, asistanlık dönemimdeki bilgilerinin sistem üzerinden takibinin yapılmasını sağlamak.
T. C. TORONTO BAŞKONSOLOSLUĞU KONSOLOSLUK İŞLEMLERİ RANDEVU SISTEMI.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
MED 167 İnternette İstatistik. İnternetteki istatistik verileri, özellikle ülke hakkındaki makro istatistiklerden bahsediyorsak, çoğunlukla resmi kurumlardan.
Bağımsız Denetim ile Vergi Denetimi Arasındaki Geçişler
Bu yaklaşımda, kullanıcıların bilişsel ve fiziksel davranışları modellenmeye çalışılır. Ayrıca, kullanıcı davranışlarının bu modele uyup uymadığı ya da.
Uluslararası Pazarlama Araştırması Metodolojisi
Ağ Anahtarı (Switch) Çeşitleri
1. Ders Bir, İki ve Üç Yazarlı Eserlerin Kataloglanması Prof. Dr. Bülent Yılmaz Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Kadir AKTAŞ YASAMA UZMANI. Katılımda ana kurum AY-74 Başvuru hakkı, inceleme ve karar verme görevi 3071 sayılı dilekçe hakkının kullanılmasına dair kanun.
Sosyal Ağlar Tehditler, Yanlış Kullanım ve Doğru Kullanım Örnekleri.
#Geçici Koruma GEÇİCİ KORUMA SAĞLANAN YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİNE DAİR YÖNETMELİK ve UYGULANMASI.
İFM – Vergi Tekniği Alt Çalışma Grubu Ön raporu Genel stratejik ilkeler 18 Mart 2009 Osman Özen, Umurcan Gago, Berna Bayındır, Ateş Konca.
HAZIRLAYANIN; ADI SOYADI; İLVE ÇEBİ NUMARA:
NETWORK YÖNETIMI Ş. Bü ş ra Güngör NETWORK YÖNETIMI NEDIR? Network, sunucu, yazıcı, bilgisayar ve modem gibi veri ileti ş im araçlarının güncel.
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
KARAMAN ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ
ÇAĞRI MERKEZİ CRM YAZILIMI İÇERİK ÖRNEĞİ
TBS’De görev tanımları
Mehmet halil ibrahim hekimoğlu mesleki ve tEknik anadolu lisesi 2016 / 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ALAN – DAL TANITIM ÇALIŞMALARI kONYA – 2017 Hazırlayan.
Temel Bilgi Teknolojileri
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
SAHİBİNDEN.COM ve HEPSİBURADA.COM
VARLIKLARIN İZLENMESİ Menkul Kıymetler
ILGAZ ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme
Nakit Yönetimi Projesi
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
6745 SAYILI “YATIRIMLARIN PROJE BAZINDA DESTEKLENMESİ İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN”DA YER ALAN ÖNEMLİ.
LINK LAYER PROTOCOLS (ARP/INARP)
ENGELLİ ÇOCUKLARI TANIMA VE DEĞERLENDİRME
Yiyeceklerin soğuk ve sıcak kalmalarını sağlamak amacı ile özel saklama araçları (reşolar vb) kullanılmalıdır. Servis masaları üzerine konan yiyeceklerin.
HAZIRLAYAN SEDA KALKANDELEN
Haber verme: Acenta sahipleri ya da yöneticiler işletme belgelerinde yaptıkları değişiklikleri 30 gün içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bildirmek.
Önerinin Gerekçesi Günlük 7000 müşterimiz bu sayfaya erişmektedir.
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
YOKLUK VE BUTLAN HUKUKİ İŞLEMLERDE HÜKÜMSÜZLÜK
NECİP FAZIL KISAKÜREK İMAM HATİP ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ
Yüksek öğretim KURUMLARI sınavı
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
Elektronik imza nedir? 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nda yer alan şekliyle elektronik imza; başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik.
FI – Finansal Muhasebe Genel Sunumu
Globalpiyasa.com’da Firma Web Sitesi Nasıl Oluşturulur?
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
Bu konudaki her şeyi okuyun Microsoft SharePoint Haberler
TOPLU POSTALAMA İŞLEMİ İÇİN ETİKET OLUŞTURMA VE YAZDIRMA
Merkezi Sicil Kayıt Sistemi
VERİ MERKEZLERİ VE BİLGİ GÜVENLİĞİ
NETSiS.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Burhan ERAY Mali Müşavir & Bağımsız Denetçi
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
Elektronik imza nedir? 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nda yer alan şekliyle elektronik imza; başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik.
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Müracaat ve Şikayetler
Yurtiçi Fuar için devlet destekleri
BİREYSEL EMEKLİLİK UYGULAMASI
TÜRKKEP KEP İK.
Muhasebe ve raporlama sistemi
Sunum transkripti:

5651 Sayılı Kanun Hazırlayan: Adı - Soyadı: Mehmet Ali ULUCAN Numara:

5651 Sayılı Kanun Nedir? 5651 sayılı kanun, İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkındaki kanundur.

5651 Sayılı Kanun Maddesinin Amacı Kanun maddesi internet erişiminin kontrol altına alınmasını amaçlamaktadır. Bu sayede internet üzerinden işlenen bilişim suçlarının önemli ölçüde önüne geçilmekle beraber suç unsuru içeren herhangi bir olay sonrasında suçlu ya da sorumluların tespit edilerek suçsuzdan kolayca ayrılmasını sağlamak. Ayrıca kullanıcıların internet üzerinden aldatılmalarını ve yasal içerikte olmayan kötü amaçlı içeriklerden korunmalarını amaçlanmaktadır.

5651 Sayılı Kanun’un Kapsamı 5651 sayılı kanun toplu İnternet hizmeti sunan kurum ya da kişilere bazı sorumluluklar yüklemektedir. Bu sorumlulukların başında da loglama gelir. Loglama; bir sistemin hareketlerini kaydeden bir yapıdır sayılı kanuna göre loglama İnternet erişimi sunan kurum ya da kişilerin sundukları hizmeti kullanan kişilerin hareketlerini kaydedebileceği bir sistemdir. Bu durum, 5651 sayılı kanun ile birlikte zorunlu hale getirilmiştir. Loglamanın yapılmaması durumunda bu İnternet erişimi üzerinden gerçekleşen bütün işlemler hizmeti sunan kişinin sorumluluğundadır.

5651 Sayılı Kanunun Kapsadığı Sorumlu Birimler Erişim Sağlayıcı: Kullanıcılarına internet ortamına erişim olanağı sağlayan her türlü gerçek veya tüzel kişiler. Erişim sağlayıcı kavramının içerisine, internet hizmeti sunan (ADSL, KabloNet, GSM bağlantı gibi) firmalar girmektedir İçerik Sağlayıcı: İnternet ortamı üzerinden kullanıcılara sunulan her türlü bilgi veya veriyi üreten, değiştiren ve sağlayan gerçek veya tüzel kişiler. Yer Sağlayıcı: Hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten gerçek veya tüzel kişiler. Ör: Kendi Bünyelerinde Hosting Hizmeti Verenler Ticari Amaçla Hosting Hizmeti Verenler İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcı: Kişilere belli bir yerde ve belli bir süre internet ortamı kullanım olanağı sağlayanlar. Örnek; Kamu kuruluşları, şirketler, oteller, vb..

Kanunun Gerektirdiği Teknik Detaylar Bu kapsam doğrultusunda her türlü yer sağlayıcı; kaynak IP adresi, hedef IP adresi, bağlantı tarih-saat bilgisi, istenen sayfa adresi, işlem bilgisi (GET, POST komut detayları) ve sonuç bilgisi gibi bilgileri kanun koyucunun 6. Maddenin b bendinde belirtildiği üzere 6 aydan az ve 2 yıldan fazla olmamak sureti ile saklamak ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla mükelleftir. Saklanan verilerin doğruluğunu sağlamak amacı ile Zaman damgası ile mühürlenen TİB onaylı loglama yazılımı kullanılması gerekmektedir.

Hukuki Sürecin İşleyişi Bir işletmenin internetini kullanan herhangi bir kişinin internet üzerinden herhangi bir web sayfasına yasal suç teşkil edecek mesajlar/yorumlar/saldırılar(Dos v.b) gönderdiğini düşünelim. Şikayet üzerine ilgili adli merci ilgili web sayfası sahibine bir yazı ile başvurur ve yasadışı mesaj/yorum/saldırının nereden geldiğini sorar. Bu web sayfası sahibi sizin işletmenize ait IP`den geldigini bildirir. Bir sonraki aşamada adli merci, bu IP`nin kayıtlı bulunduğu internet servis sağlayıcısını (Türk Telekom, Superonline v.b) tespit eder ve bir yazı göndererek olayın olduğu gün ve saatte ilgili IP adresini hangi kullanıcının (gerçek veya tüzel kişi) kullandığını sorar. İnternet servis sağlayıcı kendi kayıtlarından istenilen zamandaki IP`yi kimin (işletmenize ait bilgiyi) kullandığını adli merciye bildirir. Bu noktada kanun karşısında işletmeniz doğrudan suçlu ve bu suçtan sorumlu kişi de işletme sahibi olacaktır. İşte bu noktada, bu kurumda bulundurulan kayıt sistemi ile işletmeniz internet kullanıcılarından hangisinin bu erişimi gerçekleştirdiği kolayca bulunabilecektir. Ancak kayıt sisteminin verdiği verinin de güvenilir ve değiştirilemez olması gerekir. Çünkü bu kayıtlar birer delil teşkil edecektir. Eğer bu dellilerin doğruluğunda bir şüphe var ise sorumlu yine işletmeniz olacaktır.

Kaynakça: 51-sayili-kanun-ve-kamu-kurumlarina-iliskin- degerlendirme.html 51-sayili-kanun-ve-kamu-kurumlarina-iliskin- degerlendirme.html kanunloglama-kanunu-nedir/ kanunloglama-kanunu-nedir/