CANAN YEŞİLDAĞ. FIRTINALI BİR DÖNEM…… 1.Özenti, 2.Kimlik bunalımı 3.Bencillik 4.İdealsizlik 5. Cinsellikle ilgili aşırılıklar 6.Marka düşkünlüğü 7. Ahlakî.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GELENEK VE MODERNLİK ARASINDA GENÇLİK Giriş Araştırma Yüz yüze anket yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacı, Gelenek ve Modernlik.
Advertisements

STRES SINAV KAYGISI KARACASU LİSESİ Rehberlik Servisi.
dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
Özgürlük nedir? Nasıl anlaşılmalıdır?
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
MATTA 17. İSA’NIN GÖRÜNÜMÜ DEĞIŞIYOR Altı gün sonra İsa, yanına yalnız Petrus, Yakup ve Yakup'un kardeşi Yuhanna'yı alarak yüksek bir dağa çıktı. Onların.
E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
Aile Hayatı. “Ey insanlar! Sizi bir özden yaratan ve ondan da eşini yaratan; ikisinden birçok erkek ve kadın (meydana geti- rip) yayan Rabbinize karşı.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ. Test çözmede 3 unsur önemlidir.
Ramazan ayı girdiği zaman Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, Şeytanlar zincire vurulur. (Hz.Muhammed)
İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ: BİLİŞSEL BOYUT III. İBE alanında etkileşimi anlamaya çalışan uzmanlar, özellikle şema ve zihinsel modeller üzerinde yoğunlaşırlar.
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
GÜNLÜK HAYATTA HZ. MUHAMMED 2. ÜNİTE: GİYİM KUŞAM 1
KENDİMİZİ TANIMAK MESLEKLERİ TANIMAK MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ SEÇMEK İSTEDİĞİM MESLEKLER HAKKINDA NERELERDEN BİLGİ ALABİLİRİM.
PEYGAMBERİMİZ HZ.MUHAMMED (sav)’İN HAYATI BİLGİ YARIŞMASI
Kur’an-ı Kerim’in temel özellikleri nelerdir?
Prof. Dr. İnayet Aydın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi
PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT
RAMAZAN. ÖYLE BİR AY Kİ O !!! RAMAZAN.
ASR SURESİ MEALİ VE TEFSİRİ
M Ü ŞRİKLERİN BOYKOT İLÂNI. Mekke m ü şrikleri, İslâm n û runun s ö nmesi i ç in, ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Alay, hakaret ve işkencenin her.
ZAMIRLER(ADILLAR). ZAMİR (ADILLAR) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir.
KUL HAKKI HAZIRLAYAN Maliki ALİOĞLU
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
Aile İçi İletişim İle Çocuğunuzun Sorunlarını Çözebilirsiniz!!!
İLK EMRİ ‘OKU’ OLAN BİR DİNİN MENSUPLARIYIZ
TEVFİK İLERİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
İNFAK Çıkma Gitme Tükenme Bitme Azığın bitip tükenmesi.
Bugün neler öğreneceğiz?
REHBERLİK SERVİSİ.
ZAMANIMIZIN ALTI HASTALIĞI
Bugün neler öğreneceğiz?
ELİ ÖPÜLESİ CAN ÖĞRETMENLERİM KAÇ ALIŞKANLIĞIMIZ VAR DERSİNİZ?
Selman ÇAKIR / DKAB Öğretmeni
Yaşlanmanın ayrıcalıkları …
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
BİREYSEL FARKLILIKLAR ŞHT. BŞK
Bu Slayt gösterisi www. varolmak. com sitesi tarafından hazırlanmıştır
Peygamber Efendimizden
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bilinçli Tercih Seminerine
Din Dersi Paylaşım Portalı
Medya okuryazarlığı eğitimi dersi
PSİKOLOJİK DANIŞMA İLE İLGİLİ ÖNYARGILAR
Kimsesizlere Yardım Hz. Muhammed (s.a.v), hayatının her aşamasında fakir ve kimsesizlerle yakından ilgilenmişti. Onun bu güzel tavrı başta sevgili eşi.
HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
Hz. Muhammed’in Sözleri
“Hayatın Ortağı Olmak…”
ERGENLİK DÖNEMİ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
Sağlıklı Yaşama Kılavuzu
Masanın.
KRAL ve EŞLERİ Bir zamanlar, büyük ve güçlü bir ülkeyi yöneten kralın 4 eşi varmış. Kral en çok dördüncü eşini severmiş, bir dediğini iki etmez, her.
ENİSE ERKOÇ- AYDIN İL MÜFTÜ YARDIMCISI
Nitel araştırma soruları sorma ve soru formu oluşturma
Otokontrol Öz denetimli
6. Sınıf 3. Ünite: ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
3. Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Yusuf (a.s.)
Hicret Olayı.
Oyunda kargaşa olur. Oyunda anlaşmazlıklar olur
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
ALAN TERCİHLERİ VE MESLEK SEÇİMİ
UŞAK EĞİTİM FAKÜLTESİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ
İnsanın Paylaşma ve Yardımlaşma İhtiyacı
Sunum transkripti:

CANAN YEŞİLDAĞ

FIRTINALI BİR DÖNEM…… 1.Özenti, 2.Kimlik bunalımı 3.Bencillik 4.İdealsizlik 5. Cinsellikle ilgili aşırılıklar 6.Marka düşkünlüğü 7. Ahlakî çöküntü 8. Uyuşturucular, 9. Aile ile geçimsizlik 10. Şiddet 11. Karamsarlık 12. işsizlik ve gelecek kaygısı 13. Meslek ve eş seçimi 14.Televizyon, bilgisayar, internet, MSN ve facebook bağımlılığı gibi durumlar, günümüz gençliğinin temel sorunları olarak görülmektedir.

1. GENCİN YARATILIŞ GAYESİ

Gençliğin tehlikelerinden sakınınız. İnsanoğluna şu beş şeyden hesap sorulmadıkça onun ayakları Kıyamet gününde Rabbinin huzurundan ayrılmayacaktır: Ömrünü nerede tükettiğinden, gençliğini nerede yıprattığından, malını nerede kazanıp nereye harcadığından ve öğrendiği ilimle nasıl amel ettiğinden.

2. GENCİN CİNSELLİK SORUNU

Bir genç Peygamberimize gelerek: "Yâ Resûl, bana zina yapmak için izin ver" der. Orada bulunanlar gencin üzerine yürüyerek onu ayıplarlar ve men ederler. Hz. Peygamber, "Bana getirin" der. Yaklaşınca, "Bu fiilin annene yapılmasını ister misin?" diye sorar. Genç: "Hayır, vi (istemem)" diye cevap verir. Peygamberimiz: "(Başka) insanlar da anneleri için bunu istemezler" der. Daha sonra, "Kızın için kabul eder misin?", "Kız kardeşin için.", "Halan için.", "Teyzen için bunu ister misin?" diye sorar ve her defasında, "Vi hayır" cevabını alınca, Hz. Peygamber de, "Diğer insanlar da buna razı olmazlar" der. Sonra elini gencin üzerine koyup, "Yâ Rabbi günahlarını affet, kalbini pâk et, fercini muhafaza et" diye duâ eder. Genç ondan sonra hiçbir menfî eğilim göstermez. Nâmahreme bakmak, şeytanın oklarından bir oktur ki, her kim Benden korkarak onu bırakırsa, zevkine bedel ona öyle bir îman veririm ki, onun lezzetini ve tatlılığını kalbinde duyar."

3. GENÇLİK VE ŞİDDET

ALLAH kötülüğe iltifat etmeyen genci, emsallerine üstün tutar. “Allah bozgunculuğu (şiddeti) sevmez” “Kim iyi bir iş yaparsa kendi lehinedir. Kim de kötülük yaparsa kendi aleyhinedir.” Mümin diğer müminlerin onun elinden ve dilinden emin olduğu (zarar görmediği) kimsedir.

4. GENCİN KİMLİK SORUNU

Lise 2 öğrencilerinin % 71,8’i dinî inanç ve ibadetlerin ruh sağlıklarını olumlu yönde etkilediğini belirtmişlerdir. Aynı şekilde; “günlük hayatımızdaki kişisel, ruhsal ve toplumsal sorunlarımızla baş etmede dinî inanç ve değerlerimizin size güç verdiğini hissediyor musunuz?” sorusuna öğrencilerin %75,6’sı olumlu cevap vermişlerdir.

5. ERGEN GENCİN KAYGILARI 1.Sağlıkla ilgili kaygılar 2. Kişilik ile ilgili kaygılar 3. Aile ve evle İlgili kaygılar 4. Sosyal ilişkilerine yönelik kaygılar 5. Din ve ahlak konularındaki kaygılar 6. Okulla ilgili kaygıları 7. Meslek seçimi ile ilgili kaygılar

6. ERGEN GENCİN AİLE İLE İLGİLİ SORUNU

Ebu Mahsure isimli sahabe anlatıyor. Resulullah Huneyn’den dönüyordu. Ben, Mekkeli 10 kişilik bir grupla beraberdim. Resulullah’ın müezzini namaz için ezan okumaya başlayınca biz onlarla alay ettik. Resulullah bizi duymuştu. Ezan bittikten sonra “Şunların içinde güzel sesli biri var” diyerek bizi huzuruna aldı. “Gür sesli olan hanginiz” diye sordu. Beni gösterdiler. Resulullah bana “Haydi bir ezan oku” diye emretti. Resulullah’tan ve ezandan hoşlanmadığım halde çaresiz kalktım. Bana ezan okumayı öğretti. Ezanı okuyup bitirdiğimde de gümüş para bulunan bir kese verdi. Alnımı ve göğsümü sıvazladı ve mübarek olsun dedi. Ben “Ey Allah’ın elçisi Mekke’de ezan okumama izin ver” dedim. “İzin verdim” buyurdu. İşte o anda Resulullah’a duyduğum hoşnutsuzluktan bende eser kalmamış, gönlüm sevgiyle dolup taşmıştı…

7. GENÇLİK VE AHLAKİ ÇÖKÜNTÜ

"Ben korurum" "Her peygamberin bir havarisi (yardımcısı) vardır. Benim de havarim Zübeyir'dir“ "Her ümmetin bir emini vardır. Bu İslâm ümmetinin de emini Ebû Ubeyde bin Cerrah'dır" "At Sa'd, at! Annem babam sana fedâ olsun" "Ey gençler! Sizin kalbiniz iyiyi ve doğruyu kabul etmeye yatkındır. O halde bu çağı iyi değerlendirin. İyi ve güzel olanları öğrenin ve yaşayın. Gençler benim etrafımda pervane oldu. Siz de İslâm dâvâsının fedâileri olun"

ONU ÖRNEK ALALIM…………