X3D İLE İNTERNET ÜZERİNDE ÜÇ BOYUT Y. Doç. Dr. Aybars UĞUR Bilg. Müh. Tahir Emre KALAYCI Bilg. Müh. Tahir Emre KALAYCI Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Web uygulamalarında yeni bir yaklaşım AJAX
Advertisements

İnternet Tarayıcı Programlar
MultiCELL SMS Client 3.2.
Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar 1 Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Eser SAHiLLiOĞLU.tr.
BT301 İŞLETİM SİSTEMİ KONU: WİNDOWS 7, WİNDOWS 8
KELİME İŞLEMCİLER.
WEB Tasarımı & .NET Bolum 1
İnternet Programcılığı
İSİM UZAYLARI.
Kelime İşlemci Programı
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
İNTERNET TARAYICILARINDA YENİ NESİL GRAFİK TEKNOLOJİLERİ
Temel HTML Eğitimi Erman Yükseltürk.
MART 2013 İŞLETİM SİSTEMLERİ.
Ankara T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmen Eğitimi Programı Bilişim Teknolojileri.
İşletim Sistemleri Tanım: Kullanıcı ile bilgisayar donanımı arasında bağlantıyı sağlayan özel bir yazılımdır.
 BurnAware  FreeDiscBurner  ExpressBurn  UltraIso  WinIso  ImgBurn  DeepBurner  CdBurnerXp  Nero.
FAYDALI BİLGİSAYAR PROGRAMLARI
AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
DENETİM MASASI Windows XP - 7.
Profesyonel Sunum Programları Mustafa Kemal YALINKILIÇ
XII. Türkiye’de İnternet Konferansı 8-10 Kasım 2007 Anlamsal HTML’e Yeni Bir Bakış: MİKROFORMATLAR Abdullah Çetin ÇAVDAR Mert DUATEPE.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KPI ANALİZİ – ŞUBAT 2015 KALITE GELIŞTIRME AR-GE ŞUBESI.
EYLÜL 2014 İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilgisayar Uygulamaları.
Quest Atlantis Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel Bir Bilgisayar Oyununun Teknik Yapısı.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
SABPO METODOLOJİSİ KULLANILARAK FIPA UYUMLU ÇOK-ETMENLİ BİR OTEL REZERVASYON SİSTEMİNİN TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Ayşegül Alaybeyoğlu, Geylani Kardaş,
Dİjİtal oyun tabanlI öğrenme
İNTERNET ADRESLERİ VE YAPISI
SOSYAL AĞLAR ÜZERİNDEN DEPREM TESPİTİ XVII. Akademik Bilişim Konferansı Kıvanç Y – Suzan Ü 4 Şubat 2015 Boğaziçi Üniversitesi.
AB Şubat 2002 Selçuk Üniversitesi1 IEEE/ACM Bilişim Ders Programı Önerisi ve Haliç Üniversitesi Deneyimi Doç. Dr. Atilla ELÇİ Bilgisayar Müh. Bölümü.
Hazırlayan: A. Cemil ELÇİ
Web Araçları Web Teknolojileri ve Programlama ODTÜ-SEM.
Java GUI Programming.
BTÖ302 - İNTERNET ORTAMINDA YAZARLIK DİLLERİ UYGULAMALARI
Web 2.0 araçlarI MERYEM KAYA AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
SUNUM İÇERİĞİ Giriş Süreç Ölçeğinde Analiz Şube Ölçeğinde Analiz .
LAN (Yerel Alan Ağı) Nedir?
ÇOK KATMANLI MİMARİLER. Katman: Ortak işi yapan kodların bir yerde toplanması Örneğin hemen hemen her projemizde veri tabanı kullanırız, bunun için veritabanı.
EĞİTİMDE WEB 2.0 ARAÇLARI ENİS TOPALOĞLU TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ.
ESKİPAZAR ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ
Koç Üniversitesi Kütüphanesi Şubat 2010
İnsan Bilgisayar Etkileşimi Alanında Yılları Arasında Türkiye Kökenli Bilim İnsanları Tarafından Yapılan Çalışmalar Üzerine Bir İçerik Analizi.
BİLGİSAYAR Kendisine verilen bilgiler üzerinde aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma işlemleri yaparak sonuçları çıktı birimlerine gönderen elektronik.
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİMDE FATİH PROJESİ BAŞLICA BİLEŞENLER
CEMİL ŞAHİN Bilişim Tek. Öğrt.
İNTERNET.
MathML Mathematical Markup Language BURAK ZEYDAN
Web Teknolojileri Hafta İçerik  Hosting (Barındırma)  Domain (Alan Adı)  Ücretli Hosting ve Domain Siteleri  Ücretsiz Hosting ve Domain Siteleri.
PARDUS İŞLETİM SİSTEMİ. PARDUS  Pardus adı : Anadolu parsı adlı kediğillerden gelmektedir.
HTML HTML Nedir? HTML Ne İşe Yarar?. HTML (HyperText Markup Language / Hareketli-Metin İşaretleme Dili) basitçe, tarayıcılarla görebileceğimiz, internet.
Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler SİNAN BERTAŞ
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
İletişim teknolojilerinde ki hızlı gelişim küreselleşmeyi hızlandırmaktadır. Özelikle mobil iletişim sistemlerinin yaygınlaşması ile dolaşımda olan bireylerin.
Web Teknolojileri ve Programlama ODTÜ-SEM
Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Müh.
Bilişim Teknolojileri bilgi yarışması
Prof. Dr. Ali Yazıcı TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
Ontoloji Tabanlı Bir Kitap Sorgulama Sistemi Gerçekleştirimi
Uzm. Rıdvan YAYLA – Bilecik Üniversitesi Müh. Fak. Bilg. Müh. Bölümü
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
İnternet Aracığıyla Uzaktan İşlem ve Bilgisayar Kontrolü
Leap Motion Hazırlayanlar:Beyza AKSOY Eyşan EKİCİ Hatice Nur UZUNKOL
Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel
İOS PLATFORMUNDA MOBİL TRAFİK CEZA BİLDİRİM UYGULAMASI
Genel PHP Akademik Bilişim 2003 Adana, Şubat 2003 Hidayet Doğan
BİLİMSEL METİN İŞLEME AMAÇLI ALANA ÖZGÜ PROGRAMLAMA DİLİ
I-BEKCI SİSTEMİNİN KAMPUS ORTAMINDA KULLANIMI
Sunum transkripti:

X3D İLE İNTERNET ÜZERİNDE ÜÇ BOYUT Y. Doç. Dr. Aybars UĞUR Bilg. Müh. Tahir Emre KALAYCI Bilg. Müh. Tahir Emre KALAYCI Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ŞUBAT 2005

Akademik Bilişim Gündem X3D Nedir X3D Nedir X3D Nasıl X3D Nasıl Geliştirme Araçları Geliştirme Araçları Sonuç Sonuç

Akademik Bilişim X3D (Extensible 3D) VRML97 Standardının genişletilmiş halidir. VRML97 Standardının genişletilmiş halidir. VRML97 Önemli eksikliklerini kapatır ve yeni özellikler ekler VRML97 Önemli eksikliklerini kapatır ve yeni özellikler ekler Genişletilebilir olması firmaların kendi yapılarını oluşturmasına olanak sağlar Genişletilebilir olması firmaların kendi yapılarını oluşturmasına olanak sağlar XML Tabanlıdır XML Tabanlıdır

Akademik Bilişim X3D (Extensible 3D) X3D’nin getirdiği yenilikler X3D’nin getirdiği yenilikler –Çok sayıda “encoding” (XML,Klasik VRML,”Binary”) –Yeni grafik özellikleri (“NURBS”,İnsansı Canlandırma,Çoklu Desen Kaplama,…) –Gelişmiş Gezinim (Kameralar,Çarpışma,Görünürlük tespiti,…) –Kullanıcı Etkileşimi (Klavye girişi ve Fare tabanlı seçme)

Akademik Bilişim X3D (Extensible 3D) XML Altyapısını kullanır XML Altyapısını kullanır –XML Bilenler için sıradüzensel yapıyı anlamak kolaylaşmıştır <Kisi> Ali Ali Canbaz Canbaz </Kisi>

Akademik Bilişim X3D (Extensible 3D) XML Sayesinde; XML Sayesinde; – 3B bilgi gösterimi ve aktarımı kolaylaşmıştır. –Genişletilebilirlik artmıştır. –Modüler geliştirme kolaylaşmıştır.

Akademik Bilişim X3D (Extensible 3D) Basit bir sahne kod örneği: Basit bir sahne kod örneği: <!DOCTYPE X3D PUBLIC "ISO//Web3D//DTD X3D 3.0//EN" " <X3D profile='Immersive' xmlns:xsd=' xsd:noNamespaceSchemaLocation=' </Appearance> </Shape></Scene></X3D>

Akademik Bilişim X3D (Extensible 3D) X3D sahnelerini görüntülemek için X3D sahnelerini görüntülemek için –Standart tarayıcılar için eklenti yüklenebilir BS Contact BS Contact Flux Flux Octaga Octaga –Veya bağımsız tarayıcı ve programlar kullanılır Xj3D Xj3D X3DToolkit X3DToolkit

Akademik Bilişim X3D (Extensible 3D) Geliştirme aşağıdaki şekillerde yapılabilir Geliştirme aşağıdaki şekillerde yapılabilir –Var olan belirtimlerden yararlanarak düz metin şeklinde –Sıradüzensel yapıya uygun ortam sağlayan X3DEdit programı kullanılarak –Max3D ve benzeri programlar tarzında taşıyarak üretme (Vizx3D)

Akademik Bilişim X3D (Extensible 3D) Düz Metin Geliştirme Düz Metin Geliştirme –Belirtimlerden ve öğrencelerden yararlanılır. –İnternet üzerindeki örnek sahneler incelenir. –Sürekli olarak internete bağlı olmak veya DTD dosyasını yerele indirmek gereklidir. –Hatalar oluşur.

Akademik Bilişim X3D (Extensible 3D) X3DEdit X3DEdit –Ücretsiz profesyonel bir yazılımdır. –Kurulduğu zaman DTD dosyalarını yerele kopyalar. –Sahne Çizgesine (“Scene Graph”) uygun sıradüzensel geliştirmeye olanak sağlar. –Uzak ve yerel adreslerden X3D ve VRML dosya ithaline olanak sağlar.

Akademik Bilişim X3D (Extensible 3D) Vizx3D Vizx3D –Kullanıcılar rahatlıkla taşıyıp yerine koyarak sahne oluştururlar. –Çok sayıda dosya ithal ve ihraç desteği vardır. –Canlandırma düzenleyicisi vardır. –OpenGL “Render” sistemine sahiptir. –Windows arayüzüne sahip olması işi kolaylaştırır. –Değişik sihirbazlar içerir. (HUD,Canlandırma,…) –VRML, X3D ve AVI biçiminde çıktılar alınabilmektedir.

Akademik Bilişim X3D (Extensible 3D) Sonuç Sonuç –XML bilenler için kolay anlaşılır. –X3D kodunu anlamak kolaydır, yeterli sayıda program ve araç bulmak mümkündür.

Akademik Bilişim Örnekler

Akademik Bilişim Örnekler 2

Akademik Bilişim Web3D’nin Geleceği ve Sonuç 3 boyut her zaman 2 boyuttan fazlasını ifade eder. 3 boyut her zaman 2 boyuttan fazlasını ifade eder. İnternet üzerine 3 boyutlu içerik yerleştirme, Web3D teknolojilerinin gelişmesi sayesinde çok kolaylaşmıştır. İnternet üzerine 3 boyutlu içerik yerleştirme, Web3D teknolojilerinin gelişmesi sayesinde çok kolaylaşmıştır. Web3D birçok alana yayılmış ve İnternet içeriğinin kalitesi artmıştır. Web3D birçok alana yayılmış ve İnternet içeriğinin kalitesi artmıştır. VRML birçok yazılıma temel olmuştur ve X3D ile daha da güçlenmiştir. VRML birçok yazılıma temel olmuştur ve X3D ile daha da güçlenmiştir. Öngörülen bu standartların öneminin hızlı bir şekilde artacağıdır. Öngörülen bu standartların öneminin hızlı bir şekilde artacağıdır.

Akademik Bilişim KAYNAKÇA Uğur, A., “İnternet Üzerinde Üç Boyut ve Web3D Teknolojileri (Three Dimensional Graphics on the Internet and Web3D Technologies)”, VIII. Türkiye’de İnternet Konferansı (INET-TR 2002), Bildiri No : 54, İstanbul, Türkiye, Aralık Uğur, A., “İnternet Üzerinde Üç Boyut ve Web3D Teknolojileri (Three Dimensional Graphics on the Internet and Web3D Technologies)”, VIII. Türkiye’de İnternet Konferansı (INET-TR 2002), Bildiri No : 54, İstanbul, Türkiye, Aralık Uğur, A.,Özgür, E., “İnternet Üzerinde Üç Boyut ve Mimarlıkta Web3D”, IX. Türkiye’de İnternet Konferansı (INET-TR 2003), Bildiri No : 3, İstanbul,Türkiye. Uğur, A.,Özgür, E., “İnternet Üzerinde Üç Boyut ve Mimarlıkta Web3D”, IX. Türkiye’de İnternet Konferansı (INET-TR 2003), Bildiri No : 3, İstanbul,Türkiye. “CoreWeb3D”, “CoreWeb3D”, “Web3D Consortium X3D Documentation”, “Web3D Consortium X3D Documentation”, “VRML Plugin and Browser Detector (X3D Too)” “VRML Plugin and Browser Detector (X3D Too)” “Vizx3D” “Vizx3D”