AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
Advertisements

DEZAVANTAJLı ÇOCUKLARDA EĞITIM HAKKı YENI ORHANLı ORTAOKULU – ÖZGÜR KAYA.
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
1 Konu 20: YENİ TARIM KANUNU. AMAÇ ; Tarım sektörünün ve kırsal alanın, kalkınma plân ve stratejileri doğrultusunda geliştirilmesi ve desteklenmesi için.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
1- Deprem Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan depremler önemli can ve mal kaybına neden olan afetlerdendir.Depremin yol açtığı.
TOPLU İŞ MÜZAKERELERİNİN ÖNCELİKLERİ Mato Lalić. Toplu müzakerelerinin öncelikleri ana sendika görevlerinden türemektedir -Maaş -İş koşulları -Kazanılmış.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
Metin içi özellikler metin dışı özelliklerle yakın ilişki içerisindedirler. Bunlar çeviri stratejilerinde kolaylıkla belirlenebilirler. Örneğin Felsefe.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Stratejik Pazarlama 4. Hafta
Sağlık Gözetimi ve Çalışma Ortamı Gözetimi
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI YÖNETİM ve ORGANİZASYON CENK SOYER SÜREÇ YENİLEME DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ REENGINEERINGG.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
Coğrafya Performans Ödevi
ORMAN YANGINLARI  Ormanlar, birçok canlı için eşsiz yaşam alanları olmalarının yanı sıra erozyonu, sel ve taşkınları Önlemeleri, iklimi dengelemeleri,
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
1. İçerik Su Çerçeve Direktifi’ne göre Çevresel Hedefler ve Önlemler Programı Büyük Menderes Havzası Örneğinde Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi ve Önlemler.
EROZYON KONTROLU ÇALIŞMALARI İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
İFM – Vergi Tekniği Alt Çalışma Grubu Ön raporu Genel stratejik ilkeler 18 Mart 2009 Osman Özen, Umurcan Gago, Berna Bayındır, Ateş Konca.
Hangi Konular Performans Görevi Hangi Konular Proje Olarak Seçilmelidir? MEB 2008.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
Kuruluş Tchibo ,1949 yılında Max Herz ve Carl Tchillinghiryan(çilingiryan)tarafından Hamburg’da kuruldu. İkili iş hayatına öncelikle posta ile kahve satışı.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Kuvvet Antrenmanları Genel Prensipler
Erken çocukluk döneminde fen ve matematik kavramlarının gelişimi
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK
ÖZEL EĞİTİMİN TEMEL İLKELERİ
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
BARALAR.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
Madde 2: Tanımlar Bu Sözleşmenin amaçları bağlamında,
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
Bölüm 9 İş Yönetim Stratejileri : Rekabet Stratejileri
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Erozyon ve Toprak Erozyonunun Oluşumu
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
MUAFİYET VE İNTİBAK İŞLEMLERİ
Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim Prensipleri
Sayılarla WWF 50+ yıllık tecrübe (Kuruluş yılı 1961) 100+ ülke Yıllık
Ölçü transformatorları
Uluslararası Sermaye Hareketleri
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
Sağlık Bilimleri Fakültesi
YONCANIN OT HASADI Yoncada biçim zamanının belirlenmesi önemlidir. Dekara ham protein verimi en yüksek olduğu zaman biçim yapılmalıdır. Bu nedenle yoncanın.
BOLOGNA UZMANLARI 5.DÖNEM ULUSAL TAKIM PROJESİ 1 EKİM 2009,NEVŞEHİR
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
Yasal Çerçeve Yapılan Çalışmalar Yapılması Gereken Çalışmalar
Hangi Konular Performans Görevi Hangi Konular Proje Olarak Seçilmelidir? MEB 2008.
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
Sunum transkripti:

AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.

ORMAN GENÇLEŞTİRMESİNİN BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ Tıraşlama kesimi ile ormanların gençleştirilmesinde, tıraşlanan alan büyüdükçe biyolojik çeşitlilik azalmaktadır. Karışık ormanlarda, ekonomik değeri yüksek ağaçların ormandan çeşitli nedenlerle alınması, biyolojik çeşitliliğin azaltılmasına neden olmaktadır. Orman bakım çalışmalarında devrik ağaçların yerinde bırakılması biyolojik çeşitliliğe katkı sağlamaktadır.

ORMAN TAHRİBATININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ Ormanlar parçalandıkça, küçük parçalara bölündükçe ve küçük parçalar birbirinden uzaklaştıkça, biyolojik çeşitlilik azalmaktadır. Bu açıdan orman açıklıklarının ağaçlandırılmak suretiyle, ormanın bütünleştirilmesi ve büyütülmesi ile biyolojik çeşitlilik de artmaktadır.

ORMAN GENÇLEŞTİRMESİNİN BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ Bozuk ormanların iyileştirilmesinde ve koruya dönüştürülmesinde biyolojik çeşitlilik önemli ölçüde artmaktadır. Bozuk ormanların kaldırılarak yerine ağaçlandırma ile ibreli ormanların kurulması halinde biyolojik çeşitlilik de azalmaktadır.

ORMAN AĞAÇLANDIRMASININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ Ormanların gençleştirilmesinde, doğal gençleştirme yerine, ormanın tam alanda kesilerek, sahanın ağaçlandırılmasıyla biyolojik çeşitlilik azalmaktadır. Doğal yaşlı ormanların gençleştirilmesi, uzun vadede, orman ekosisteminin, doğal gelişim dinamiği içerisinde, kendisini yenilemesinin teşviki ile yapılırsa, biyolojik çeşitlilik artmaktadır.

ORMAN AĞAÇLANDIRMASININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ Orman açıklıklarında ağaçlandırma yoluyla kurulacak ormanlarda biyolojik çeşitlilik artar. Bu ağaçlandırmalarla, dikilen fidanların yıllar boyunca, boyu arttıkça ve dikey yapı geliştikçe tür zenginliği de artar.

ORMAN AĞAÇLANDIRMASININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ Hızlı büyüyen ağaç türleri ile kurulan endüstriyel ağaçlandırmalar ile çok çeşitli amaçları olan orman ağaçlandırmaları karşılaştırıldığında, endüstriyel ağaçlandırmalarda tür sayısı ve genetik taban, diğerine göre çok daha dardır

ORMAN AĞAÇLANDIRMASININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ Ancak endüstriyel ağaçlandırmalar, ülkenin odun gereksiniminin önemli bölümünü karşılandığından, doğal ormanların daha fazla tahrip olmasını önleyen bir sigorta işlevi yaparak biyolojik çeşitliliğin korunmasında önemli bir katkı sağlar. Ayrıca, bu alanlarda, iyi yönetimlerle biyolojik çeşitlilik göreceli olarak sürdürülebilmektedir.

ORMAN AĞAÇLANDIRMASININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ ETKİSİ Genetik tabanı geniş olan orman ağaçlandırmalarında ise fidan dikimi yerine, yöreden toplanan karpelli tohumlarla yapılan ağaçlandırmalarda biyolojik çeşitlilik tabanı daha güçlüdür. Aynı şekilde, sahaya en yakın, orijini belli meşçerelerden elde edilen tohumlardan üretilen fidanlarla yapılacak ağaçlandırmalarda, biyolojik tür temeli çok daha sağlamdır.

ORMAN AĞAÇLANDIRMASININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ Ağaçlandırma çalışmalarında biyolojik çeşitliliğe zarar vermeyecek veya en az zarar verecek şekilde minimum toprak işleme esas olmalıdır. Ağaçlandırma için minimum toprak işlemesi, yeteri kadar, tekniğine en uygun şekilde yapılmalı, dikilen fidanların tutma başarısını ve gelişmesini sağlamalıdır.

ORMAN AĞAÇLANDIRMASININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ Ağaçlandırma çalışmalarında, biyolojik çeşitliliğe zarar vermemek için, makine ve aletlerin giderleri azaltacak, verimi artıracak, biyolojik çeşitliliği koruyacak şekilde yeniden yapılandırılmalıdır

ORMAN AĞAÇLANDIRMASININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ Mera olarak kullanılan sahalarda, biyolojik çeşitlilik açısından ilk öncelik, sahanın koruma kullanma dengesi içerisinde, mera yönetimini geliştirici çalışmaların yapılmasıdır. Böylece doğal bitkilerin, hem kendilerini yenilemeleri hem de yayılış alanlarını genişletmeleri sağlanmış olur. Biyolojik çeşitliliği etkileyen sel amaçlı teraslar, mera vejetasyonunun doğal yolla geliştirilemeyeceği meyilli bölümlerinde yapılmalıdır

ORMAN AĞAÇLANDIRMASININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ Biyolojik çeşitliliği koruyacak şekilde yapılacak kurak saha ağaçlandırmaları, çok daha teknik ağırlıklı ve karmaşık yapıda olup çok sayıda problemleri bulunmaktadır. Bu açıdan ağaçlandırma projeleri, kapsamlı etütlere, konu araştırmalarına ve uzman görüşlerine dayalı, çok amaçlı, kırsaldan talepli, entegre ve katılımcı bir yaklaşım anlayışı içerisinde yapılmalıdır.

ORMAN AĞAÇLANDIRMASININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ Kendine özgü, biyolojik çeşitlilik ve fizyolojik yetişme ortamı özelliklerine sahip, yüksek rakımdaki orman kuşağının iyileştirilmesinde, geliştirilmesinde ve ağaçlandırılmasında da ekstrem yüksek sahaların rehabilitasyon tekniği uygulanmalıdır.

TEŞEKKÜRLER İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.