DİSK SÜRÜCÜLERİ. DISK SÜRÜCÜLERI  Günümüzde yazılımların da ğ ıtımı,  bilgi ar ş ivleme  ve sistem yedekleme de bilgilerin kalıcı olarak saklandı ğ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİSK SÜRÜCÜLER.
Advertisements

İsmail ÖZTÜRK Biliişim Teknolojileri Öğretmeni
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Mastarlar.
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Hafta 1. 2 Temel Kavramlar Veri Olguların, kavramların, veya talimatların, insan tarafından veya otomatik yolla iletişim,
Donanım Birimleri.
BULUT BİLİŞİM M. KÜRŞAT YILDIRIM İÇERİK  BULUT BİLİŞİM NEDİR?  BULUT BİLİŞİM ÖZELLİKLERİ  BULUT BİLİŞİM MİMARİ YAPISI  BULUT BİLİŞİM.
HARİCİ VERİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I
YEDEKLEME NEDIR? Gülşen Güler. YEDEKLEME NEDIR? Yedekleme, en genel anlamıyla, bir bilgisayar sistemini işlevsel kılan temel birimlerin, üzerinde çalışan.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Ümit ATİLA.  1980’li yıllardan günümüze geldikçe, bilgi toplumuna yönelişte teknolojik rota, telekomünikasyon ve iletişim.
- BASİT MAKİNELER -  .
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
HERON & ZEPLİN İbrahim KURU SİVAS.
DONANIM VE YAZILIM.
İŞLETİM SİSTEMLERİ ISE 206 DR. TUĞRUL TAŞCI. Dersin Amacı Bilgisayar sistemlerinin temel organizasyonunu tanımak İşletim sistemlerinin ana bileşenlerini.
DİRENÇ. Cisimlerin elektrik akımını geçirirken gösterdiği zorluğa direnç denir. Birimi ohm olup kısaca R ile gösterilir. Devredeki her elemanın direnci.
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
SOLID STATE DISK (KATı DURUM DİSKİ). Daha önceki başlıkta geçmişten günümüze gelen manyetik disklerin çalışma şekli ele alınmıştı. SSD’ler manyetik disklerin.
DEPOLAMA.
HARİCİ VERİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ. HARİCİ VERİ DEPOLAMA NEDİR?  Harici Veri Depolama: Verilerimizi saklamak ve gelecekte kullanmak amacıyla kullanılan.
GÜÇ KAYNAĞI VE FANLAR UTKU KAMALI İçerik Güç Kaynağı Nedir? Güç Kaynağı Tarihçesi Güç Kaynağının İç Yapısı Güç Kaynağı Kablo Bağlantıları Güç.
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
İnternet'e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir?
Sabit Diskler ve Taşınabilir Diskler
Makinede düz dikiş.
11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Alternatif Akım 1
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Bölüm 11: Çembersel Hareket. Bölüm 11: Çembersel Hareket.
İŞLETİM SİSTEMLERİ ISE 206 Dr. Tuğrul TAŞCI.
Sabit Diskler Sabit Disk Nasıl Çalışır? Sabit Disk Çeşitleri
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
BARALAR.
1.DİJİTAL BASKI MAKİNESİNİ BASKIYA
EKRAN KARTLARI.
-MOMENT -KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ.
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR VE ÇİZİMLER
CEYLANLI İLKOKULU ERİŞEBİLİRLİK SUNUSU
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
DOSYA BÜYÜKLÜKLERİ İkili Sistem Dosya Büyüklükleri ve Hesaplamalar
STORAGE BÜŞRA KARADENİZ
Sunucu Çeşitleri Mehmet Ali Uluekmekçi.
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Kırınım, Girişim ve Müzik
Bilgisayar nedir? Bilgisayar; Zor ve karışık hesaplar yapabilen büyük miktarlardaki bilgileri depolama kapasitesine sahip otomatik bir cihazdır.
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
MİKRODENETLEYİCİ KONTROLLÜ KOŞU BANDI
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
Ölçü transformatorları
BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK. BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
Optik Disk & Optik Sürücüler CD – DVD - Blu-ray Disk & Sürücüler
SABİT DİSKLER.
Bilgi Teknolojileri Hafta 01
İşlemciler.
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
Veri Saklama Birimleri
KAMERA.
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Eğitsel Robotların Bileşenleri-2
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bilgehan Arslan, Süreyya Gülnar
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Sunum transkripti:

DİSK SÜRÜCÜLERİ

DISK SÜRÜCÜLERI  Günümüzde yazılımların da ğ ıtımı,  bilgi ar ş ivleme  ve sistem yedekleme de bilgilerin kalıcı olarak saklandı ğ ı ortamlardır.

SABIT DISKLER Bilgisayar temel bile ş enlerinden içerisinde sadece sabit disk yapısal olarak di ğ erlerinden farklılık gösterir.  Sabit diskler, günümüz teknolojisinde, büyük boyutlardaki verilerimizi uzun vadeli saklamak için kullandı ğ ımız bile ş enlerdir.  Bilgisayar çalı ş ırken i ş lenmekte olan veriler ve çalı ş makta olan dosyalar RAM de saklanır ve burada i ş lem görür.  RAM'ler sistemin çalı ş ma hızına uyumlu olarak çalı ş ır. RAM'ler üzerinde içeri ğ i de ğ i ş tirilebilen (yazılabilen) yongalar bulundurur ve bu sistem tamamen elektrik akımı ile çalı ş ır.  Bilgisayarı kapattı ğ ınızda ya da bir elektrik kesintisi oldu ğ unda RAM yongasındaki bilgiler kaybolacaktır.  Bu nedenle bilgilerin kalıcı olarak saklanabilmesi için "manyetik" bir ortam olan sabit diskler kullanılır.

SABIT DISKLERIN YAPıSı VE ÇALıŞMASı  Sabit disk mekanik bir donanım olması sebebiyle bilgisayar temel bile ş enleri arasında, di ğ erlerinden daha yava ş tır.

SABIT DISKIN YAPıSıNDA;  Manyetik plakalar  Plakaların dönü ş ünü sa ğ layan devir merkezi,  Kolların ve plakaların hareketini sa ğ layan hareket motoru,  Hakaret kolları ve bunların ucunda yer alan okuma yazma kafaları,  Verilerin aktarıldı ğ ı ş erit kablo ve SATA arayüz ba ğ lantısı,  Motora enerji sa ğ layan enerji ba ğ lantısı ve en son disk içindeki hassas hava dengesini ayarlayan hava filtresi bulunmaktadır.

 Bütün sabit sürücüler özel bir motor tarafından kontrol edilen kolların üzerinde yer alan okuma/yazma ba ş lıkları ve manyetik malzeme ile kaplı alüminyumdan yapılmı ş plaklardan olu ş ur.  Kolların ucundaki iki küçük okuma/yazma kafası, bu plakalar üzerinde okuma ve yazma i ş lemleri gerçekle ş tirir.  Plakalar dakikada ile devirle dönerler ve devir hızı RPM olarak ifade edilir.  Plakalar ile kafalar arasındaki bo ş luk uçu ş yüksekli ğ i olarak ifade edilir ve bu yükseklik, bir parmak izinin kalınlı ğ ından bile daha azdır.  Okuma/yazma ba ş lıkları diske ne kadar yakla ş ırsa bilgi sürücüye o kadar yo ğ un depolanır.

Manyetik plakalar  Esnek olmayan ve metal ya da plastikten imal edilen parçalardır ve üzeri demir-oksit veya di ğ er manyetize edilebilir bir madde ile ince bir katman hâlinde kaplanmı ş tır. Bu plakalar yuvarlaktır ve ortalarından elektrik motorunun miline ba ğ lıdır. Bir hard diskin içinde birden fazla disk plakası olabilir ve bu plakaların tümü aynı hızda döner. Hareket motoru  Manyetik diskleri okuma/yazma kafalarının tüm yüzeyleri okuyabilece ğ i ş ekilde çok yüksek hızlarda (dakikada 7200 tur gibi) döndürme görevini yerine getirir. Kümeler (Cluster)  Disk üzerinde varsayılan, i ş letim sisteminin disk yönetimi ile alakalı bir büyüklük olup dosya ve dizinlerin yerle ş tirildi ğ i en küçük disk alanına denir. Boyutu dosya sistemine göre de ğ i ş ir.

 Okuma/yazma kafaları  Her disk plakasının iki tarafındaki kollar üzerinde okuma yazma kafaları bulunur. Bu kafalar tüm yüzeyleri okuyabilece ğ i ş ekilde küçük bir elektromıknatıstan olu ş up diskin merkezinden dı ş yüzeyine kadar hareket edebilir ve diskin dönmesi ile okuma/yazma kafasının altında var olan veri okunur veya yenisi yazılır.  Resimdeki kesitte okuma yazma kafalarının disk yüzeyine göre duru ş u ş ematize edilmi ş tir.

İZ (TRACK) VE SINDIRLER (CYLINDERS)

 Tüm plakaların üzerinde, verilerin kaydedilmesi amacıyla iç içe halkalar ş eklinde tam bir tur atan, yani daire ş eklinde izler vardır.  Bu izler, track olarak adlandırılır. Bir plaka üzerinde merkezden dı ş a do ğ ru aynı uzaklıkta iç içe dairesel halkalardan binlerce track çizebilirsiniz.  Ş ekilde de gördü ğ ünüz gibi bir sabit diskin içinde üst üste birkaç tane plaka vardır.  Her plakada aynı çapa sahip trackları bir bütün olarak dü ş ündü ğ ünüzde bu track birle ş imi bir silindire benzetilebilir.  Dolayısıyla her sabit disk, plakalar tek ba ş larına dü ş ünüldü ğ ünde binlerce track’a, plakalar üst üste de ğ erlendirildi ğ inde ise bir plakadaki track sayısı kadar silindire sahip olacaktır.  Okuma yazma kafaları hep birlikte hareket eder. Bir okuma yazma kafası 4. iz üzerinde ise di ğ erleri de aynı iz üzerindedir.  Okuma yazma kafasının konumunu de ğ i ş tirmeden okuma yazma yapabildi ğ i tüm izler silindir yapıyı olu ş turur.  E ğ er sabit disk tek bir disk tabakasından olu ş saydı silindir ve track aynı anlama gelecekti.

SEKTÖRLER  Plaka üzerindeki 2 track arasında kalan bölge; bir silindir parçasıdır ve sektör olarak adlandırılır. Sektörler sabit disklerin atomudur yani bilgiyi depolarken bölümden daha küçük bir ş eye bölünemez.

BAD SECTÖR  Harddisk üzerinde bozulan sektörlere bad sektör denir.

SABIT DISK ÇEŞITLERI  Fiziksel olarak tüm HDD çe ş itleri birbirine benzemekle beraber güç ve veri kablo soketlerine göre ayrılır. Bu özelliklerini belirleyen faktör bilgisayara ba ğ landıkları arabirim açısından farklılık gösterir.  Sabit diskler günlük kullanımda en çok kapasiteleri ile anılıp di ğ er teknik özellikleri teferruat kabul edilir. Fiziksel büyüklük sınıflandırmasında ise günlük hayatta, 3.5” veya 2.5” yerine PC sabit diski veya notebook sabit diski ş eklinde kullanılmaktadır.

 Sabit disklerin sınıflandırılmasında kullanılan di ğ er özellikler ise içindeki plakaların dönü ş hızları, ön bellek miktarları ve sundu ğ u yeni teknolojileri sayabiliriz.  ATA sürücülerinin temelde iki türü vardır.  İ lki paralel ATA yani PATA sürücüleri,  di ğ eri de seri ATA, yani SATA’dır.  PATA, SATA ve IDE kavramlarının sektörde yanlı ş bir ş ekilde tanımlanması söz konusudur.  IDE ve SATA iki ayrı sınıflandırma olarak de ğ erlendirilir; oysaki SATA’da, PATA’da IDE arabirimini kullanan disk teknolojileridir.  Klasik ATA terimi, SATA’ nın çıkmasıyla PATA olarak revize edilmi ş tir.

VERI KABLOLARı

PATA (PARALLEL ADVANCED TECHNOLOGY ATTACHMENT – PARALEL ILERI TEKNOLOJI EKLENTISI)  Tek bir ş erit kablo üzerine en fazla 2 tane sürücü tanımlanabilir. Tek kablo üzerinde yer alan 2 sürücüden birinin “master”, di ğ erinin ise “slave” olarak ayarlanması zorunlulu ğ u vardır.  Kablo üzerinde 2 master veya 2 slave aygıt olursa kontrolcü bunlardan birini veya ikisini birden göremez.  Master ve slave ayarları kablo üzerinden otomatik olarak veya sabit disk üzerinden jumper ile ayarlanır.  Paralel olarak veri iletimine sahiptir. Sahip olunan arabirim CDROM, DVDROM ve HDD (hard disk drive)ler için de aynıdır.  PATA sabit diskler, 40 ve 80 iletkenli kablo (ribbon kablo) ile anakarta ba ğ lanır. 80 iletkenli kablo daha yüksek bant geni ş li ğ ine sahiptir.  Bu kablolar 45 cm’den uzun olmamalıdır. PATA disklerde veri kablosunun bir kenarında kablo boyunca genelde kırmızı renkte bir ş erit bulunur. Kablo disk üzerine ba ğ lanırken bu renkli ş erit tarafı mutlaka güç kablolarına bakmalıdır.

SATA  Veri kablosu maksimum 100 cm uzunlu ğ unda olmalıdır.  Kapladı ğ ı yer ve uzunluk olarak IDE kablosundan daha avantajlıdır.  SATA3 teknolojisinin çıkmasıyla veri transferinde 600MB/s hıza ula ş ılmı ş tır.

SABIT DISK SEÇIMI  Satın alaca ğ ınız sabit diske karar verirken öncelikle kullandı ğ ınız i ş letim sistemi kapasitesine dikkat etmelisiniz. Buna depolamak iste ğ iniz müzik, video, resim dosyaları ve grafik programları eklenince büyük ebatta bir ar ş iv ihtiyacı ortaya çıkacaktır.  Sabit diskler için belirleyici olan di ğ er bir kıstas ise sabit diskin dönü ş hızıdır.  RPM (Revolutions Per Minute): Diskin bir dakikadaki tur sayısını ifade eder.  RPM’nin yüksek olu ş u veriye ula ş ım açısından avantaj sa ğ lar. Ancak “RPM” yükseldikçe tüketilen enerji miktarı ve fiyatı artar. Bu yüzden dizüstü bilgisayarlarda pil kullanım süresini kısalttı ğ ı için yüksek “RPM” tercih edilmemektedir.  Ayrıca anakartın SATA, IDE veya SCSI veri kablolarından hangisini ya da hangilerini destekledi ğ ine bakılarak sabit disk seçimi yapılabilir.  Bunun yanında genelde gözden kaçan ön bellek, aslında dikkat edilmesi gereken bir husustur. Çünkü sabit diskte artan ön bellek miktarı performansı artırır.

 Dizüstü Masa üstü seçimi yapılır.  Kapasitesine karar verilir. (kaç gigabyte veya terabyte)  Dönü ş hızı (5400rpm-7200rpm – 10000rpm 15000rpm)  Önbellek boyutu 16MB – 32MB – 64MB  Anakart ba ğ lantı arayüzü (IDE-SATA)

SABIT DISK MONTAJı  Montaj için kasayı açmak, sabit diski vidalarla kasaya tutturmak için yıldız bir tornavida yeterli olacaktır.  SATA sabit disklerde olmamakla birlikte, IDE sabit disklerde master/slave ayarlarının yapılması gerekir.  Bunun için sabit disk üzerindeki jumper ayarlarına dikkat edilmelidir.